Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A podwójną turbinę Mazdy - widzieli?

Featured Replies

Napisano

Teraz to będzie miało co się "sypać" zlosnik.gif

285296216-sshot-1.jpg

Napisano

> Teraz to będzie miało co się "sypać"

Nie ogarniam tej turbiny, moze ktos ja przetlumaczyc?

Napisano

> Nie ogarniam tej turbiny, moze ktos ja przetlumaczyc?

Prawdopodobnie działa to tak, że większa turbina śmiga na niższych obrotach, a druga, mniejsza dołącza się przy wyższych obrotach. Tak to mi się wydaje

Napisano

> Prawdopodobnie działa to tak, że większa turbina śmiga na niższych obrotach, a druga, mniejsza

> dołącza się przy wyższych obrotach. Tak to mi się wydaje

dokładnie na odwrót wink.gif

Napisano

> dokładnie na odwrót

hehe przez chwilę mi to przeleciało przez myśl, że na odwrót chyba 270751858-jezyk.gif

Dzięki za poprawienie wink.gif

Napisano

a czasem to nie jest tak, że ta u dołu spręża to co zostało sprężone i podane przez tą na górze?

macie więcej zdjęć tego ustrojstwa?

Napisano

> a czasem to nie jest tak, że ta u dołu spręża to co zostało sprężone i podane przez tą na górze?

> macie więcej zdjęć tego ustrojstwa?

Tyle tylko, ze ilosc wejsc i wyjsc cos mi sie nie zgadza i dlatego nie bardzo widze jak to ma dzialac. Gdzie jest wlot spalin do turbiny, gdzie wylot itede.?

Napisano

> dokładnie na odwrót

A to VW czegos podobnego nie trenował nie dawno ? I chyba ten silnik jakies nagrody dostał, tylko że sie z niego.... wycofali. A teraz Mazda się budzi? icon_eek.gif

Pozdreaux,

Bartek

Napisano

> A to VW czegos podobnego nie trenował nie dawno ? I chyba ten silnik jakies nagrody dostał, tylko

> że sie z niego.... wycofali. A teraz Mazda się budzi?

> Pozdreaux,

> Bartek

VW miał kompresor + turbo, a raczej nie miał a póki co wciąż ma. Takie rozwiązanie jak Mazdy ma/miało też BMW.

Napisano

> VW miał kompresor + turbo, a raczej nie miał a póki co wciąż ma. Takie rozwiązanie jak Mazdy

> ma/miało też BMW.

Czyli mniejsza turbina o niższej bezwładności na niskie obroty i większy "braciszek", kiedy trzeba więcej powietrza w jedn czasu?

Audi chyba też coś trenowało z podwójnymi turbinami w swoim 2.7l, ale tam chyba one siedziały na obydwu rzędach cylindrów.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Czyli mniejsza turbina o niższej bezwładności na niskie obroty i większy "braciszek", kiedy trzeba

> więcej powietrza w jedn czasu?

> Audi chyba też coś trenowało z podwójnymi turbinami w swoim 2.7l, ale tam chyba one siedziały na

> obydwu rzędach cylindrów.

> Pozdro

> Bartek

Generalnie dotad podwojne turbo bylo albo w ukladzie rownoleglym (jak np. wlasnie w Audi 2.7T, Suprze Turbo itp.) albo sekwencyjnym (Mazda RX-7, BMW 123d...). Uklad na zdjeciu wyglada nieco inaczej.Ale moze to po prostu kwestia zdjecia.

Napisano

dosyć ciekawe rozwiązanie hmm.gif tylko interesuje mnie jak producenci rozwiążą kwestię ciśnienia doładowania hmm.gif

poza tym centomania już zaciera ręce, że będzie w swoich T-Jetach śmigać na takich "muszelkach" zlosnik.gif

Napisano

Widać na zdjęciu, że duża muszla/turbina pracuje zawsze - dostaje gazy po stronie gorącej albo z kolektora albo z małej muszli a mała turbina może tylko czasami pracować w zależności od położenia siłonika/ zaworu między mała a duża... zasysanie już nie widzę confused.gif ale duża zassysa dla całego układu a potem jak to leci ... niewiem.gif pewnikiem na mała i z niej na Inter cooler hmm.gif

Napisano

Widzieli. Też czytają Motor czy inny AutoSzmat hehe.gif Co w tym takiego dziwnego? Scania swego czasu próbowała (a może nadal stosuje, nie jestem już w temacie) coś w rodzaju dodatkowej turbosprężarki, tyle, że obroty dodatkowego wirnika nie były wykorzystywane do spręzania powietrza tylko przez przekładnię przekazywane były na koło zamachowe.

Napisano

a coś więcej, gdzie to będą montować ?

Napisano

> Nie ogarniam tej turbiny, moze ktos ja przetlumaczyc?

Spaliny wpadają przez flanszę i mają rozwidlenie na dużą turbinę i przez regulowany zawór na małą.

Jak ciśnienie spalin jest małe (niskie obroty) to dużo spalin idzie na małą turbinę, wtedy ona bardzo wcześnie zaczyna pompować.

Gdy obroty rosną i mała turbina przestaje wyrabiać przepustowością, wtedy ten pierwszy zawór się przymyka dla małej turbiny "lecąc na skróty" do dużej, dzieje się to płynnie.

Dodam jeszcze, że wszystkie spaliny przelatujące przez małą turbinę i tak wpadają z niej do dużej turbiny.

Co do powietrza - wlot jest do małej sprężarki, z niej na dużą a z dużej do silnika.

EDIT - dopiero teraz zobaczyłem zasugerowany postem dejva, ze się pomyliłem i powietrze idzie z dużej sprężarki na małą.

Napisano

> Generalnie dotad podwojne turbo bylo albo w ukladzie rownoleglym (jak np. wlasnie w Audi 2.7T,

> Suprze Turbo itp.) albo sekwencyjnym (Mazda RX-7, BMW 123d...). Uklad na zdjeciu wyglada nieco

> inaczej.Ale moze to po prostu kwestia zdjecia.

Generalnie to dlaczego wyjścia kompresorów są połączone?

Napisano

> Generalnie to dlaczego wyjścia kompresorów są połączone?

Bo w małej to jest wejście a nie wyjście.

Napisano

> Generalnie dotad podwojne turbo bylo albo w ukladzie rownoleglym (jak np. wlasnie w Audi 2.7T,

> Suprze Turbo itp.)

W Suprze TT był układ szeregowy, nie równoległy.

Mówię oczywiście o konfiguracji fabrycznej, bo to, że ludzie notorycznie robili TTC to insza inszość (10 minut zabawy, narzędzia na poziomie zajęć ZPT z podstawówki.

Napisano

Hmmm...

Jeśli dobrze widzę, to najnormalniejsze STT w prawie-jednej obudowie.

Cóż to za cudo, skoro było stosowane już pod koniec ubiegłego wieku, a i dziś nie należy do szczególnie "łał" techniki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.