Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu problem z wyborem auta

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam do Was prośbę o pomoc w ewentualnym wyborze auta.

Obecnie od 8 lat jeżdżę Matizem i musze stwierdzić iz generalnie jestem z tego samochodu zadowolony . Jestem jego drugim właścicielem i niestety lata lecą ale i tak na 11 letnie auto jest w dobrym stanie pośród innych Matizów .

Jednak chciało by się zmienić auto na coś innego / nowszego / lepszego.

I tutaj pojawia się problem gdyż w przedziale cenowym powiedzmy do 18000-20000 pln wcale dużo młodszy samochód w wyższym segmęcie nie będzie .

Z racji stanu majątkowego ;-) jestem praktycznie pewien ze samochód który zakupię będzie musiał służyc co najmniej kolejne 5 lat i więcej . Tak więc oczekiwał bym auta używanego jednak jeszcze z "rezerwą " uzytkowania .

Jak na razie jest nas 2 ja i zona ale trzeba myśleć o potomstwie i przemieszczaniu się z całym bagażem itp tak więc napewno coś większego od Matiza.

Fajnie by było gdyby była klimatyzacja i LPG lub auto nadające sie pod LPG .

Powiem iż podoba nam się Zafira A np 1,8 tylko że w tym przedziale cenowym to jest to rocznik 00-03 tak w tych granicach . Jaka moze być jeszcze żywotność takiego auta biorąc pod uwagę normalną eksploatacje przez wcześniejszych właścicieli ?

Co byście szanowni forumowicze polecili .

Wiem że podobne tematy już byly jednak każdy jest troche inny.

Bardzo dziękuję za ewentualne porady

Napisano

> Witam.

> Mam do Was prośbę o pomoc w ewentualnym wyborze auta.

lacetti znajdziesz najmlodsze zlosnik.gif

bo rozumiem ze lans na dzielni nie jest dla cie wyrocznia ? ( lacetti -150 do lansu za kapuste na masce )

Napisano
  • Autor

> klasa compakt, może astra II

Powiem że też dopuszczam taką możliwość . Auto nawet mi się podoba.

Napisano
  • Autor

> lacetti znajdziesz najmlodsze

> bo rozumiem ze lans na dzielni nie jest dla cie wyrocznia ? ( lacetti -150 do lansu za

> kapuste na masce )

Może i najmłodsze jednak wydaje mi się iż żywotność i jakość tych aut jednak jest niższa niż "oryginalnego" DU . Ale może się myle hmm.gif

Napisano

> Może i najmłodsze jednak wydaje mi się iż żywotność i jakość tych aut jednak jest niższa niż

> "oryginalnego" DU . Ale może się myle

chyba się mylisz smile.gif, myślę że jest porównywalne, raczej bym celował w coś pewnego czyli właśnie lacetti, logan, a może lanos (robili je dosyć długo) ?

Napisano

Zafria duzo mlodsza nie bedzie a i pewnie zuzyta na max. Celowalbym w lacetti, astre 2. Szukac z salonu w PL serwisowane w ASO.

Napisano

> Może i najmłodsze jednak wydaje mi się iż żywotność i jakość tych aut jednak jest niższa niż

> "oryginalnego" DU . Ale może się myle

Wiekszych problemow nie stwierdzono. Mylisz sie zlosnik.gif

Napisano

> Fajnie by było gdyby była klimatyzacja

Załóż że to jest wymaganie konieczne. Auto bez klimy to auto-inwalida, zresztą jesteś bez szans sprzedania go później.

> Powiem iż podoba nam się Zafira A

Jak dla mnie, w Twoim przypadku Zafira jest totalnie bez sensu. W 2 osoby spokojnie mieścicie się w klasie B, biorąc pod uwagę przyszłe ewentualne młode - kompakt jest aż za dość.

Więc po co kupować autobus ? Szczególnie że Zafira nie ma jednej podstawowej cechy MPV - czyli trzech niezależnych foteli z tyłu, co jej funkcjonalność sprowadza do astry z podniesionym dachem.

Nie wiem czy na Twoim miejscu nie szukałbym czegoś w klasie B, ale szybko zbywalnego. Klasa B jest dużo tańsza i możesz mieć młode i fajnie wyposażone auto, które od Matiza będzie pod każdym względem lepsze o kilka klas. Jak Ci się wykluje młode, poszukasz kompakta.

Wiem i rozumiem Cię, że po Matizie chcesz się odbić od ciasnoty - stąd pomysł autobusu. Ale współczesna klasa B naprawdę nie jest zła - to rozmiar kompakta sprzed 10-15 lat - Corsa D ma rozmiary Astry F.

Mam porównanie - jeździłem Rezzo (IMHO bardziej funkcjonalne od Zafiry), a teraz Ibizą. Owszem, na początku było trochę ciasno i jakoś tak siedziało się na ziemi - ale po 3 kkm już nie jest źle.

Napisano

> Jeśli auto ma byc jak najmłodsze i nie chcesz - 150 punktu lansu na dzielni popatrz za Laguna II po

> FL.

> Na przykład taka.

Autor zdaje sie chce autem jeździć...

Napisano
  • Autor

> lacetti znajdziesz najmlodsze

> bo rozumiem ze lans na dzielni nie jest dla cie wyrocznia ? ( lacetti -150 do lansu za

> kapuste na masce )

lacetti tego rocznika jest godne uwagi ? Powiem wam ze w sumie mi się bardzo podoba.

Coś więcej na temat tego modelu ?

Napisano

> Autor zdaje sie chce autem jeździć...

hehe.gif trafna uwaga,

może fabia kombii - dla rodziny 2+1 w zupełności wystarczająca, w budżecie się mieści i roczniki młodsze niż 03 powinno się znaleźć

Napisano

> lacetti tego rocznika jest godne uwagi ? Powiem wam ze w sumie mi się bardzo podoba.

> Coś więcej na temat tego modelu ?

Bardzo przyzwoite auto. Bogata wersja i silnik zapewniający przyzwoite osiągi ok.gif

Tylko czy licznik nie kręcony i jaka instalka LPG?

Napisano
  • Autor

> Bardzo przyzwoite auto. Bogata wersja i silnik zapewniający przyzwoite osiągi

> Tylko czy licznik nie kręcony i jaka instalka LPG?

Powiedzcie na co szczegolnie zwrAcac uwage przy ogledzinach.

Mozecie cos konkretnego powiedziec na podstawie zamieszczonych zdjec

Napisano

> Powiedzcie na co szczegolnie zwrAcac uwage przy ogledzinach.

> Mozecie cos konkretnego powiedziec na podstawie zamieszczonych zdjec

Panel nawiewow/klimatyzacxji (czy sie wszystka zalacza), spryskiwacz/ogrzewanie tlnej szyby.

Reszta jak zawsze.

Napisano

> Powiem iż podoba nam się Zafira A np 1,8 tylko że w tym przedziale cenowym to jest to rocznik 00-03

> tak w tych granicach . Jaka moze być jeszcze żywotność takiego auta biorąc pod uwagę normalną

> eksploatacje przez wcześniejszych właścicieli ?

no właśnie wszystko zależy od poprzednich właściciel, pozostają Ci jedyne egzemplarze sprowadzone.Sam posiadam zafirę A z silnikiem 1.8 + LPG 125KM i jestem bardzo zadowolony, lepsza pod względem blachy niż jakieś kia ceed czy inne tego typu sprzęty.

> Co byście szanowni forumowicze polecili .

> Wiem że podobne tematy już byly jednak każdy jest troche inny.

> Bardzo dziękuję za ewentualne porady

nie zwracaj uwagi na rocznik tylko na stan techniczny, nowsze auto nie znaczy lepsze. Moim zdaniem zafira to dobry wybór, ma swoje wady ale łatwo się z nimi uporać i można się cieszyć spokojną eksploatacją. Ja w dwa dni zrobłem trasę 3tyś km dzięki wygodnej pozycji za kierownicą i dynamicznej jednostce napędowej nie czułem się zmęczony po powrocie, w połączeniu z instalacją lpg także koszty podróży są śmiesznie niskie. ok 10-11l LPG

Napisano

> Powiedzcie na co szczegolnie zwrAcac uwage przy ogledzinach.

> Mozecie cos konkretnego powiedziec na podstawie zamieszczonych zdjec

Sprowadzony , raczej szukac z PL bo wiekszosc bedzie o I WL serwisowane.

Napisano

> Panel nawiewow/klimatyzacxji (czy sie wszystka zalacza),

Ale to w wersji z autoklima waytogo.gif

Napisano

> eksploatacją. Ja w dwa dni zrobłem trasę 3tyś km

Każdym normalnym, sprawnym autem można zrobić to bez problemu - więc żeby to był wyczyn ....

Napisano

> Każdym normalnym, sprawnym autem można zrobić to bez problemu - więc żeby to był wyczyn ....

ale nie każde auto zagwarantuje, że taki dystans będze przyjemnością a nie katorgą.

Napisano

> że taki dystans będze przyjemnością a nie katorgą.

Hmm - żeby przyjemność, to może BMW 7/RR/Bentley ?

Wszystko poniżej to raczej mniej lub bardziej przykra konieczność.

Ale trasa 1,5 kkm żeby była przyjemnością to raczej coś ze stajni Gulfstream.

Napisano

> lacetti tego rocznika jest godne uwagi ? Powiem wam ze w sumie mi się bardzo podoba.

> Coś więcej na temat tego modelu ?

cos wiecej na temat tego konkretnego smile.gif

stoi juz z pol roku ( ale wiadomo - kto by kupil auto z kapusta na masce smile.gif )

mialem podejsc go obejrzec zanim "kupilem" lanosa hehe.gif

Napisano

> stoi juz z pol roku ( ale wiadomo - kto by kupil auto z kapusta na masce )

Więc trzeba będzie:

- cena 2k w dół,

- "rebadge" na Chevroleta (zmieniamy znaczki i kierownicę),

- przebieg jakieś 50 kkm w dół

i się sprzeda.

Napisano

> Autor zdaje sie chce autem jeździć...

Następny czytelnik AŚ? Według nich Twoja Skoda należy do segmentu D.

Napisano

W takiej kwocie spokojnie dostaniesz ładną Hankę z tej generacji:

285307237-cif.JPG

post-21485-14352514039146_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> cos wiecej na temat tego konkretnego

> stoi juz z pol roku ( ale wiadomo - kto by kupil auto z kapusta na masce )

> mialem podejsc go obejrzec zanim "kupilem" lanosa

Faktycznie już tak dlugo wystawiony ? Hmm ciekawe czy tylko z powodu kapusty na masce hmm.gif

Napisano

> Faktycznie już tak dlugo wystawiony ? Hmm ciekawe czy tylko z powodu kapusty na masce

dokladnie tak jak ty przesiadlem sie z majoneza na lacettiego a majoneza zmienilem w krotce na puga 207

pytaj o co chchesz?

Napisano

> W takiej kwocie spokojnie dostaniesz ładną Hankę z tej generacji:

generalnie fajne auto (kolezanka niedawno zakupila)

tylko pytanie czy nadaje sie to LPG

no i niestety bylem zdziwiony, ze te Hondy dosyc mocno wartosc 3maja frown.gif

Napisano

moze cos takiego mozna tanio kupic

post-15860-14352514097095_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.