Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

7:14:64 - nowy rekord

Featured Replies

Napisano

> Gazeta.

> Co na to miłośnicy Ferrari i Porsche?

Ze mozna wynajac doskonala dziwke na numerk, a mozna miec wspaniala kobiete (niekoniecznie doskonala) z dusza waytogo.gif

Dla mnie Lex, i kilka innych marek, nigdy tej duszy nie beda mialy. Jedyny wyjatek jaki czynie to GTR hehe.gif

Napisano

> Gazeta.

Ferrari chyba nigdy nie przywiązywało dużej uwagi do tego toru i bicia rekordów na nim oni poprostu sa klasą samą dla siebie a Porsche zawsze było słabe w tej lidze smile.gif

A tak poważnie - no ładnie ładnie jeździ ten Lexus - pewnie jest taki szybki bo jest taki brzydki że ziemia sama go odpycha smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jedyny wyjatek jaki czynie to GTR

Nissanowi udało się zrobić samochód o świetnych osiągach za relatywnie niską cenę. Więc jeżeli jednym z aspektów jest cena, to GTR nie ma sobie równych. Ale jak zapomnimy o cenie LF-A, to samochód jest genialny - wolnossący V10 kręcący się do szalonych obrotów, skrzynia zmieniająca biegi w tempie F1 i nadwozie z carbon fiber ważace tyle co klapa silnika w innych samochodach.

Napisano

> Gazeta.

Zonda R-6.47'50.

Napisano

> Nissanowi udało się zrobić samochód o świetnych osiągach za relatywnie niską cenę. Więc jeżeli

> jednym z aspektów jest cena, to GTR nie ma sobie równych. Ale jak zapomnimy o cenie LF-A, to

> samochód jest genialny - wolnossący V10 kręcący się do szalonych obrotów, skrzynia zmieniająca

> biegi w tempie F1 i nadwozie z carbon fiber ważace tyle co klapa silnika w innych samochodach.

Marku, błagam facepalm%5B1%5D.gif Carbon fiber to włókno węglowe i chociaż po polsku nie brzmi to tak lansiarsko, to jednak tak właśnie brzmi.

Napisano

> Gazeta.

Gdyby to naprawde bylo tak latwo porownac. Ring ma taka specyfike, ze pogoda prawie nigdy nie jest taka sama. Do tego producenci czesto lubia troszeczke stuningowac czas ustawiajac auto pod tor, dobierajac inne opony, ustawiajac specjalna geometrie, nieco inaczej zbalansowujac itp. Nie mowie, ze ten Lex jest slaby (bo nie jest) ale jakos porownania bardziej head-to-head z konkurentami to przegrywal.

Napisano

> Nissanowi udało się zrobić samochód o świetnych osiągach za relatywnie niską cenę. Więc jeżeli

> jednym z aspektów jest cena, to GTR nie ma sobie równych. Ale jak zapomnimy o cenie LF-A, to

> samochód jest genialny - wolnossący V10 kręcący się do szalonych obrotów, skrzynia zmieniająca

> biegi w tempie F1 i nadwozie z carbon fiber ważace tyle co klapa silnika w innych samochodach.

Marek, brzmisz jak kilku panow na PG - NEX jest najlepszy i juz hehe.gif

Nie wiem, do mnie Lex nie przemawia - byc moze to switne auto, i moze sie kiedys skusze, ale na dzien dzisiejszy wole siakiegos prosiaka grinser006.gif

Napisano

> Marku, błagam Carbon fiber to włókno węglowe i chociaż po polsku nie brzmi to tak lansiarsko, to

> jednak tak właśnie brzmi.

Nie.

"Carbon Fiber" po angielsku znaczy też w pewnych okolicznościach kompozyt z włóknem węglowym w osnowie polimerowej.

"Włókno węglowe" w naszym języku znaczy... włókno. I w samochodzie z tego materiału można sobie co najwyżej roletki uszyć albo tapicerkę fotela zrobić. Jeśli już mowa o materiale konstrukcyjnym to najwięcej można skrócić do "kompozyt węglowy"... a i za to wielu wykładowców wyrzuciłoby za drzwi.

Napisano

> Gazeta.

Ładny czas.

> Co na to miłośnicy Ferrari

Ile razy toyota wygrała w f1?

>i Porsche?

Czekaj, jaki jest konkurencyjny cenowo model ze stajni Porsche?

Z ciekawości, jak wypadają inne sportowe auta marki Lexus na tle konkurencji?

I czy to aby nie Ty pisałeś, że Lexus jest do bani i chcesz GT-R?

a sam przejazd świetny.

Napisano

> Gazeta.

może ja się nie znam, ale ten Lex mógłby to przejechać lepiej gdyby kierowca nie sp...ierniczył koncertowo kilku zakrętów.

Napisano

> Nie.

> "Carbon Fiber" po angielsku znaczy też w pewnych okolicznościach kompozyt z włóknem węglowym w

> osnowie polimerowej.

Ty tak sobie dopowiadasz. spytaj przecietnego Angola, co to oznacza.

> "Włókno węglowe" w naszym języku znaczy... włókno. I w samochodzie z tego materiału można sobie co

> najwyżej roletki uszyć albo tapicerkę fotela zrobić. Jeśli już mowa o materiale konstrukcyjnym

> to najwięcej można skrócić do "kompozyt węglowy"... a i za to wielu wykładowców wyrzuciłoby za

> drzwi.

Tu tez uwazam, ze nie masz racji, ale ksiazki do materialoznawstwa zostaly w UK - jak wroce, to sprawdze nomenklature, i albo Cie przeprosze, albo nie hehe.gif

Napisano

> Gazeta.

6:58 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ty tak sobie dopowiadasz. spytaj przecietnego Angola, co to oznacza.

Przeciętny "Angol", jak o nazywasz, nie będzie pewnie za dużo o tym wiedział. Mniej więcej tyle samo co przeciętny Polak.

> Tu tez uwazam, ze nie masz racji, ale ksiazki do materialoznawstwa zostaly w UK - jak wroce, to

> sprawdze nomenklature, i albo Cie przeprosze, albo nie

Nie mam racji? ale w którą stronę? Na pewno tego kompozytu nie można nazwać "włóknem węglowym". To już nawet nie byłoby uproszczenie tylko zwykłe zmieszanie dwóch zupełnie odmiennych materiałów.

Napisano

> może ja się nie znam, ale ten Lex mógłby to przejechać lepiej gdyby kierowca nie sp...ierniczył

> koncertowo kilku zakrętów.

A dokładniej? Pamiętaj, że to jest tor który ma mało wspólnego ze współczesnymi torami. Ring dyktuje własne reguły... wink.gif

Napisano

> Tyle że Zonda R nie do końca jest street legal

Ariel Atom V8 rozlozy ja na lopatki zlosnik.gif. 500KM i 550kg wagi, proporcje jak w najmocniejszych scigaczach.

Napisano

> Nie wiem, do mnie Lex nie przemawia - byc moze to switne auto, i moze sie kiedys skusze, ale na

> dzien dzisiejszy wole siakiegos prosiaka

Też mam podobne odczucia. Po prostu są marki i samochody, które kojarzą się ze sportem - Mitsu Evo, Subaru Impreza (niestety już nie frown.gif), Porsche, Ferrari i choćby nawet przegrywały na torze z jakimś Hyundaiem, to i tak mają to "coś". Lexus wciąż jest taką "Toyotą premium" dla amerykańskiej klasy średniej i raczej to się nie zmieni w najbliższym czasie. Motoryzacja to nie tylko czas na torze, to stereotypy, marka, uprzedzenia, historia itp. To trochę jak z muzyką: co z tego, że teraz byle garażowy gitarzysta potrafi zagrać szybciej i lepiej od Jimmiego Page'a, ale to Page jest mistrzem wink.gif

Tak, wiem, jestem konserwatystą i malkontentem skromny.gif

Napisano

> Nie.

> "Carbon Fiber" po angielsku znaczy też w pewnych okolicznościach kompozyt z włóknem węglowym w

> osnowie polimerowej.

> "Włókno węglowe" w naszym języku znaczy... włókno. I w samochodzie z tego materiału można sobie co

> najwyżej roletki uszyć albo tapicerkę fotela zrobić. Jeśli już mowa o materiale konstrukcyjnym

> to najwięcej można skrócić do "kompozyt węglowy"... a i za to wielu wykładowców wyrzuciłoby za

> drzwi.

OK, ale MOŻNA to przetłumaczyć, są odpowiednie wyrazy w języku polskim.

Napisano

> A dokładniej? Pamiętaj, że to jest tor który ma mało wspólnego ze współczesnymi torami. Ring

> dyktuje własne reguły...

kilka razy nie trafia w szczyt zakrętu, w ogóle. Jedzie środkiem. W pozostałych dwóch filmach tor jazdy w tych miejscach był inny. Nie chce mi sie teraz śledzić znowu tych miejsc ale było przynajmniej ze 3.

Nie wiem czym to jest spowodowane, ale ten lex wygląda na strasznie podsterowne auto.

Napisano

> Ariel Atom V8 rozlozy ja na lopatki . 500KM i 550kg wagi, proporcje jak w najmocniejszych

> scigaczach.

I tragiczna aerodynamika. A to ważne na torze tak szybkim jak Ring.

W każdym razie jak już Kras napisał - na Ringu nie ma czegoś takiego jak powtarzalne wyniki. Długość toru i jego konfiguracja sprawia, że niemal zawsze warunki się różnią. Auto, które dziś zrobi 7 minut jutro może się do tego czasu nie zbliżyć. Jest to też olbrzymie wyzwanie dla kierowcy - "Zielone Piekło" uczyło już pokory wielu słynnych kierowców.

Mnie ciekawi kiedy ktoś pobije lub chociaż zbliży się do absolutnego rekordu tego toru.

Napisano

> OK, ale MOŻNA to przetłumaczyć, są odpowiednie wyrazy w języku polskim.

a to jest bardziej niż pewne. Wybaczmy Markowi. Chłopak dawno w PL nie był. cool.gif

Napisano

> Przeciętny "Angol", jak o nazywasz, nie będzie pewnie za dużo o tym wiedział. Mniej więcej tyle

> samo co przeciętny Polak.

waytogo.gif

> Nie mam racji? ale w którą stronę? Na pewno tego kompozytu nie można nazwać "włóknem węglowym". To

> już nawet nie byłoby uproszczenie tylko zwykłe zmieszanie dwóch zupełnie odmiennych

> materiałów.

Dlaczego? Definicja za wiki

Quote:

Carbon fiber (carbon fibre), alternatively graphite fiber, carbon graphite or CF, is a material consisting of extremely thin fibers about 5–10 μm in diameter and composed mostly of carbon atoms. The carbon atoms are bonded together in microscopic crystals that are more or less aligned parallel to the long axis of the fiber. The crystal alignment makes the fiber very strong for its size. Several thousand carbon fibers are twisted together to form a yarn, which may be used by itself or woven into a fabric.

Carbon fibers are usually combined with other materials to form a composite. When combined with a plastic resin and wound or molded it forms carbon fiber reinforced plastic (often referred to also as carbon fiber) which is a very high strength-to-weight, extremely rigid, although somewhat brittle material. However, carbon fibers are also composed with other materials, such as with graphite to form carbon-carbon composites, which have a very high heat tolerance.

Tekst z wiki po angielsku, bo mowimy o anglojezycznej vs polskojezyczna wersji.

I teraz - wyraznie jest napisane, co to CF, a co to kompozyt CF.

Identyczna jest sytuacja z tytanem - sam w sobie jest nic nie wart, a dopiero jako kompozyt daje rade (ale nadal mowimy o nim IMVHO blednie) tytan.

Wszyscy wiemy, ze Markowi chodzilo o kompozyt CF, ale uzyl skrotu myslowego CF, i nadal wszyscy wiemy o co chodzi. wladmar zwrocil tylko uwage, ze Marek mogl napisac "wlokna weglowe" i pod tym wzglem mial 100% racji. racji nie mial Marek piszac CF, bo tak naprawde to jest wlokno kompozytowe wzmacniane wloknem weglowym.

Napisano

> I tragiczna aerodynamika. A to ważne na torze tak szybkim jak Ring.

> W każdym razie jak już Kras napisał - na Ringu nie ma czegoś takiego jak powtarzalne wyniki.

> Długość toru i jego konfiguracja sprawia, że niemal zawsze warunki się różnią. Auto, które

> dziś zrobi 7 minut jutro może się do tego czasu nie zbliżyć. Jest to też olbrzymie wyzwanie

> dla kierowcy - "Zielone Piekło" uczyło już pokory wielu słynnych kierowców.

> Mnie ciekawi kiedy ktoś pobije lub chociaż zbliży się do absolutnego rekordu tego toru.

Ciekawe czy w ogole ktos juz tam jezdzil tym najmocniejszym Arielem. W kazdym badz razie na torze Top Gear spuscil lanie BMW S1000RR, krolowi scigaczy zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Lexus wciąż jest taką "Toyotą premium" dla

> amerykańskiej klasy średniej i raczej to się nie zmieni w najbliższym czasie.

No właśnie to próbują ostatnio zmienić, ale w sumie to średnio im to wychodzi. Najpierw wypuszczają LF-A i wszyscy myślą że Lexus pójdzie w stronę samochodów bardziej sportowych. Zaraz potem wypuszczają dwa potworki - HS 250h i CT 200h i wszyscy myślą że Lexus ma gdzieś sportowość, a najważniejsza jest ekologia za wszelką cenę (co ciekawe kupujących ta idea nie bierze i w USA sprzedali tyle HS 250h co LF-A). Potemj pokazują prototypy LF-Gh i wszyscy piszczą że w końcu Lexus wypuści jakiś naprawdę ładny samochód. A potem odsłaniają nowego GS 350 i okazuje się że z prototypu wyparowało wszystko co nadawało temu pojazdowi charakter i wyszedł mało słodki kisiel. Toyota nie może się zdecydować w którą stronę iść by mieć własną niszę. W każdym razie na mnie jako potencjalnego kupca nowego GS'a nie mają co liczyć.

Napisano

> Ciekawe czy w ogole ktos juz tam jezdzil tym najmocniejszym Arielem. W kazdym badz razie na torze

> Top Gear spuscil lanie BMW S1000RR, krolowi scigaczy .

A kto niby dał królewską koronę producentowi fajnych motocykli turystycznych? wink.gif

Napisano

> A kto niby dał królewską koronę producentowi fajnych motocykli turystycznych?

A nie wiem zlosnik.gif, ale pewnie chodzi tu o moc, jak on posiada, przyspieszenie, v-max itd.

Napisano

> A nie wiem , ale pewnie chodzi tu o moc, jak on posiada, przyspieszenie, v-max itd.

... i sukcesy w sporcie?

Napisano

> No właśnie to próbują ostatnio zmienić, ale w sumie to średnio im to wychodzi. Najpierw wypuszczają

> LF-A i wszyscy myślą że Lexus pójdzie w stronę samochodów bardziej sportowych. Zaraz potem

> wypuszczają dwa potworki - HS 250h i CT 200h i wszyscy myślą że Lexus ma gdzieś sportowość, a

> najważniejsza jest ekologia za wszelką cenę (co ciekawe kupujących ta idea nie bierze i w USA

> sprzedali tyle HS 250h co LF-A). Potemj pokazują prototypy LF-Gh i wszyscy piszczą że w końcu

> Lexus wypuści jakiś naprawdę ładny samochód. A potem odsłaniają nowego GS 350 i okazuje się że

> z prototypu wyparowało wszystko co nadawało temu pojazdowi charakter i wyszedł mało słodki

> kisiel. Toyota nie może się zdecydować w którą stronę iść by mieć własną niszę. W każdym razie

> na mnie jako potencjalnego kupca nowego GS'a nie mają co liczyć.

No właśnie. Lexus robi bardzo dobre samochody, co do tego nie mam wątpliwości. Ale celowanie w segment "sportowy" się nie uda, tak samo jak nie uda się Hyundai'owi, nawet jeżeli będą wygrywać wszystkie rajdy. To jest tak, jak w Europie Fiat próbował wstrzelić się w klasę C/D, albo VW w klasę premium z Phaetonem. Ludzie tego nie kupią, bo nie kierują się racjonalnymi pobudkami, tylko emocjami (zwłaszcza przy wyborze auta). Tak samo Lexusowi nie uda się wejść do klasy "premium", bo to jest zarezerwowane dla BMW, Mercedesa, Audi i innych. Tymbardziej do "luksusowych". Nieważne, że jest lepszy pod każdym względem, rynek motoryzacyjny rządzi się emocjami i stereotypami. Przykre, acz prawdziwe. Miliarder i tak kupi Maybacha, albo Rolls-Roysa, i nieważne, że Toyota zrobiła lepszego i tańszego Lexusa. Tak samo jest w segmencie aut sportowych. Lexus nie dorówna Ferrari, chociażby technicznie Lexus był sto razy lepszy.

Napisano

> No właśnie. Lexus robi bardzo dobre samochody, co do tego nie mam wątpliwości. Ale celowanie w

> segment "sportowy" się nie uda, tak samo jak nie uda się Hyundai'owi, nawet jeżeli będą

> wygrywać wszystkie rajdy. To jest tak, jak w Europie Fiat próbował wstrzelić się w klasę C/D,

> albo VW w klasę premium z Phaetonem. Ludzie tego nie kupią, bo nie kierują się racjonalnymi

> pobudkami, tylko emocjami (zwłaszcza przy wyborze auta). Tak samo Lexusowi nie uda się wejść

> do klasy "premium", bo to jest zarezerwowane dla BMW, Mercedesa, Audi i innych. Tymbardziej do

> "luksusowych". Nieważne, że jest lepszy pod każdym względem, rynek motoryzacyjny rządzi się

> emocjami i stereotypami. Przykre, acz prawdziwe. Miliarder i tak kupi Maybacha, albo

> Rolls-Roysa, i nieważne, że Toyota zrobiła lepszego i tańszego Lexusa. Tak samo jest w

> segmencie aut sportowych. Lexus nie dorówna Ferrari, chociażby technicznie Lexus był sto razy

> lepszy.

Kupując ,ferrari płacisz za jego legendę. Lexus tej legendy nie ma.

Napisano

> Lexus nie dorówna Ferrari, chociażby technicznie Lexus był sto razy lepszy.

Ferrari po to m.in. startuje od początku w F1 żeby technologię transportować do aut drogowych. Lexus to inny target. Właściwie zalatuje wypasionym , doładowanym gadżetem.

Wystarczy sobie poczytać jakich wrażeń dostarcza 458 Italia która nie jest przecież tak "szybka" jak ten Lexus.

Napisano

> Kupując ,ferrari płacisz za jego legendę. Lexus tej legendy nie ma.

No o tym mówię. Kupując taki samochód robi się to nie dla jazdy po torze, tylko po to, by bajerować laski i wzbudzać zawiść znajomych, nie oszukujmy się wink.gif Albo po to, by po 20 latach sprzedać z zyskiem. Wyobraź sobie miny znajomych, gdy powiesz "Kupiłem Ferrari. Czerwone." i "Kupiłem Lexusa. Jest szybsze od Ferrari" wink.gif

Napisano

> No o tym mówię. Kupując taki samochód robi się to nie dla jazdy po torze, tylko po to, by

> bajerować laski i wzbudzać zawiść znajomych, nie oszukujmy się Albo po to, by po 20 latach

> sprzedać z zyskiem. Wyobraź sobie miny znajomych, gdy powiesz "Kupiłem Ferrari. Czerwone." i

> "Kupiłem Lexusa. Jest szybsze od Ferrari"

Nie uwierzyliby. Ani w Lexusa ani w Ferrari. Dobrze wiedzą, że choruję na inną markę wink.gif

Jak się ostatnio dowiedzieli co kupiłem i dlaczego to nic nie zrozumieli. A jak im powiedziałem jaki ma przebieg to mnie wyśmiali hehe.gif

Napisano

> Nie uwierzyliby. Ani w Lexusa ani w Ferrari. Dobrze wiedzą, że choruję na inną markę

No OK, to wyobraź sobie, że pokazujesz im na podwórku Ferrari. Czerwone. zlosnik.gif A teraz wyobraź sobie, że pokazujesz Lexusa. I 15 minut tłumaczysz co to jest i dlaczego jest lepsze od Ferrari hehe.gif

> Jak się ostatnio dowiedzieli co kupiłem i dlaczego to nic nie zrozumieli. A jak im powiedziałem

> jaki ma przebieg to mnie wyśmiali

No widzisz, jesteś pasjonatem motoryzacji. Ale 99% ludzi nie. I 95% kierowców też nie. I kierują się prestiżem marki i stereotypami. I Ferrari na nich zrobi wrażenie, Lexus nie.

Napisano

> No OK, to wyobraź sobie, że pokazujesz im na podwórku Ferrari. Czerwone. A teraz wyobraź sobie,

> że pokazujesz Lexusa. I 15 minut tłumaczysz co to jest i dlaczego jest lepsze od Ferrari

Ależ ja Cię rozumiem.

> No widzisz, jesteś pasjonatem motoryzacji. Ale 99% ludzi nie. I 95% kierowców też nie. I kierują

> się prestiżem marki i stereotypami. I Ferrari na nich zrobi wrażenie, Lexus nie.

To akurat oczywiste. Ferrari to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie.

Napisano

> Tyle że Zonda R nie do końca jest street legal

kogo to obchodzi.

Zawsze się znajdzie grubsza ryba.

Napisano

> Gazeta.

Pewnie kierowcy powiedzieli: albo rekord, albo wypad wink.gif.

Pozostali bali się o swoje samochody i jechali na pół gwizdka.

Napisano
  • Autor

> Kupując ,ferrari płacisz za jego legendę. Lexus tej legendy nie ma.

Dokładnie tak jest. Dlatego podejrzewam że te LF-A kupują wyłącznie kolekcjonerzy oraz właściciele salonów Lexusa (bo im wypada).

Napisano
  • Autor

> "Kupiłem Lexusa. Jest szybsze od Ferrari"

Tak, ale np. powiedzenie "Kupiłem Lexusa bo się nie sypie tak jak BMW" powoduje wyraz zrozumienia na twarzach znajomych, szczególnie tych którzy kiedyś mieli BMW i mieli przyjemność być na "ty" z mechanikiem.

Napisano
  • Autor

> Lexus nie dorówna Ferrari, chociażby technicznie Lexus był sto razy

> lepszy.

To samo mówiono jak Lexus zaczął sprzedawać samochody w USA - że nie ma szans by dorównał BMW, Mercedesowi czy nawet Audi. 20 lat później okazało się że ludziom bardziej zależy na niezawodności niż na napisie na masce i Niemcy musieli poprawić jakość bo inaczej by znikli z rynku USA. Ale... Ale teraz, kiedy to zarówno BMW jak i Mercedes stają się coraz bardziej niezawodne, Lexus nie ma jak z nimi konkurować. Bo jak masz do wyboru dwa samochody za te same pieniądze i z porównywalną niezawodnością, to wybierasz ten z napisem...

Zapomniałem dodać że zarówno BMW, jak i Mercedes oraz Audi bardzo efektywnie pomogli Lexusowi w zdobyciu sporej części rynku produkując przeraźliwie psujące się samochody pod koniec 20'stego wieku.

Napisano

> kogo to obchodzi.

> Zawsze się znajdzie grubsza ryba.

Na rekord toru ciągle jeszcze kozaka nie ma wink.gif

Napisano

> Tak, ale np. powiedzenie "Kupiłem Lexusa bo się nie sypie tak jak BMW" powoduje wyraz zrozumienia

> na twarzach znajomych, szczególnie tych którzy kiedyś mieli BMW i mieli przyjemność być na

> "ty" z mechanikiem.

Tyle, że to trochę nie ta klasa auta. To jakby mówić, że nissan juke musi być świetny bo GTR jest.

Modele budowane jako reprezentacja możliwości producenta to jedno, drogowe auta dla kowalskiego to już inna bajka.

Napisano
  • Autor

> Tyle, że to trochę nie ta klasa auta. To jakby mówić, że nissan juke musi być świetny bo GTR jest.

> Modele budowane jako reprezentacja możliwości producenta to jedno, drogowe auta dla kowalskiego to

> już inna bajka.

Znam osobę która świadomie wybrała LS 600h zamiast S550 - bo chciała mieć "ekologiczny" samochód luksusowy.

Ale... Ale ta sama osoba kilka tygodni temu pozbyła się LS600h i kupiła Mercedesa S400 hybrid.

Napisano

Bo jak masz do wyboru dwa samochody za te same

> pieniądze i z porównywalną niezawodnością, to wybierasz ten z napisem...

Nie każdy by tak zrobił... Np jakbym miał do wyboru to biore leksusa bo BMW nie lubie bo to BMW 270751858-jezyk.gif, a Mercedes bo... jakoś nie lubie niemieckich aut grinser006.gif

Napisano

No dobra, bo troszeczkę namieszałeś.

> Tekst z wiki po angielsku, bo mowimy o anglojezycznej vs polskojezyczna wersji.

> I teraz - wyraznie jest napisane, co to CF, a co to kompozyt CF.

> Identyczna jest sytuacja z tytanem - sam w sobie jest nic nie wart, a dopiero jako kompozyt daje

> rade (ale nadal mowimy o nim IMVHO blednie) tytan.

Kompozyt? a nie stop? Na przykład taki Ti6Al4V (grade 5 po "Markowemu").

> Wszyscy wiemy, ze Markowi chodzilo o kompozyt CF, ale uzyl skrotu myslowego CF, i nadal wszyscy

> wiemy o co chodzi.

Tak, ale specjalnie się czepnąłem kogoś kto poprawia palacz.gif

wladmar zwrocil tylko uwage, ze Marek mogl napisac "wlokna weglowe" i pod

> tym wzglem mial 100% racji. racji nie mial Marek piszac CF, bo tak naprawde to jest wlokno kompozytowe wzmacniane wloknem weglowym.

chciałeś powiedzieć "materiał kompozytowy wzmacniany włóknem węglowym.

Tak czy inaczej ten karbonfajber i tak lepszy niż często stosowane przez tjuningowców: CARBON. palacz.gif I na tym poprzestańmy.

Napisano

> To jaki jest ten rekord?

6:11.13 - Porsche 956

Napisano

> kilka razy nie trafia w szczyt zakrętu, w ogóle. Jedzie środkiem. W pozostałych dwóch filmach tor

> jazdy w tych miejscach był inny.

Bo to jest Ring. Bardzo ciezko przejechac go idealnie calego naprawde jadac ogniem. A nawet moze sie to okazac niemozliwe. Oczywiscie co to dla specow na AK grinser006.gif

> Nie wiem czym to jest spowodowane, ale ten lex wygląda na strasznie podsterowne auto.

Bardzo duza predkoscia jazdy glownie cool.gif

Napisano

> 6:11.13 - Porsche 956

Obstawiam, że nikt się do tego czasu nie zbliży tak długo jak długo masa auta nie zbliży się do masy 956.

A to nie nastąpi bo musiała by to być totalna wydmuszka wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.