Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obniżenie Uno.

Featured Replies

Napisano

> Mam pytanie, czy do Fiata Uno 899 2000 rok podejdzie któryś z tych zestawów sprężyn ? sprężyny 1

> lub sprężyny 2

apexy niby do UT 1.3, ale do 900 będą pasić tylko nie wiem czy przypadkiem nie będziesz miał wyżej jak masz teraz na nich

Napisano

> A te MTS Technik ?

Jesli pasuja do wszystkiego od 1.0 po 1.4T i 1.7D, to moim zdaniem jest to g... a nie sprezyny icon_rolleyes.gif.

Napisano
  • Autor

Rozumiem. A w takim razie jestescie w stanie podpowiedziec jakas marke sprezyn, ktora byla by dobrym rozwiazaniem w moim Uniaku ?

Napisano

> Rozumiem. A w takim razie jestescie w stanie podpowiedziec jakas marke sprezyn, ktora byla by

> dobrym rozwiazaniem w moim Uniaku ?

Weitec, Eibach, H&R waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Weitec, Eibach, H&R

A co powiecie o tych ? jakiś tekst Obniza cos w ogole ? Przepraszam, ze tak zasypuje pytaniami, ale jestem zielony w tym temacie confused.gif

Napisano

jak cie intresuja sprezyny -60 to mam noviteci na przod.

Napisano

> Ostatnie pytanie. Czy te sprezyny by w ogole cos obnizyly Uniaka 899 ? jakiś tekst

to są te same MTS'y, które wrzuciłeś wcześniej wink.gif

z 899 jest ten problem, że silnik jest lekki ok.gif ja bym wziął te jamexy, które podlinkowałeś wcześniej waytogo.gif

Napisano

> Ostatnie pytanie. Czy te sprezyny by w ogole cos obnizyly Uniaka 899 ? jakiś tekst

jamex facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> a tak konkretnie co autor miał na myśli?

ciekawy temat.

Chętnie dowiedziałbym się więcej.

Na standardowym amortyzatorze można się pobawić jakoś?

Odradzacie tego Jamexa... Dlaczego? Niska trwałość? Co z tym wszechobecnym MTSem? I czy macie jakieś zdjęcia na -40?

-60 to już chyba problematyczne obniżenie na naszych drogach...

Napisano

ja przy -45 mam seryjne amorki waytogo.gif

Napisano

> ja przy -45 mam seryjne amorki

Jaki nalot już mają na obniżeniu?

I co tam zza firma u Ciebie siedzi?

Napisano

> Jaki nalot już mają na obniżeniu?

przód obecne jakieś 20 kkm, bo wymieniałem na zimę wink.gif

tył, łącznie ok 180 kkm, z czego jakieś 50 kkm na glebie i cały czas daje radę waytogo.gif

> I co tam zza firma u Ciebie siedzi?

springi H&R, amorki przód Bilstein B4, a tył KYB Excel G-Shock ok.gif

Napisano

> Odradzacie tego Jamexa... Dlaczego? Niska trwałość? Co z tym wszechobecnym MTSem?

A bo to wszystko jeden kit jest MTS, TA, Jamex itp.

Szukaj: Weitec, H&R, Eibach, Power Tech ogólnie szanowanych firm, Apex też daje radę.

> springi H&R, amorki przód Bilstein B4, a tył KYB Excel G-Shock

Jak KYB to Excel-G, a jak G-Shock to Casio zlosnik.gif

Napisano

> ja tam zima czy lato - jezdze na -60

ja też i poza tym że jest trochę mniej miejsc parkingowych z powodu na wysokości krawężników, oraz potrzebę przejeżdżania przez wzniosłości powoli żadnych innych minusów nie zauważyłem wink.gif

Napisano

> a tak konkretnie co autor miał na myśli?

jechałem kilkoma furami na jamexach i podziękuje - jak to spav napisał g.... nie sprężyny

Napisano

> ja też i poza tym że jest trochę mniej miejsc parkingowych z powodu na wysokości krawężników, oraz

> potrzebę przejeżdżania przez wzniosłości powoli żadnych innych minusów nie zauważyłem

ino ty jezdzisz tyle co nic oink.gif

Napisano

> To juz wiem cos wiecej a to te apex-y co wczesniej podlinkowalem sie nie nadadza ? jakiś tekst

na tych apexach będzie stał tak jak stoi teraz

Napisano

> A przy tych sprezynach raczej juz by trzeba zamonotwac z przodu sportowe amortyzatory, tak ? jakiś

> tekst

zwykłe o nie obniżonym skoku giną średnio po 4-6 miesiącach

Napisano

na tych dziurach polskich to nie wiadomo co bedzie mial to padnie rotfl.gifwpysk.gif

Napisano

mialem sprezyny eibach -60 + seryjne amorki = pozyly ~3000 km i wylaly

Potem zmienilem na MTS -60 + amorki skrocone - zyja do dzisiaj , zrobilem 5 tysi ... jedyny minus ze jest naprawde twardo.

Potem kupilem od kolegi Triskiego zolte spaxy -35 razem z amorkami....i to bylo najfajniejsze prowadzenie.

Podsumowujac...

Jezeli chcesz miec mega nisko to szukaj -60 ale musisz miec amorki o skroconym skoku i sciety jeden balwanek od odbojnika.

Jezeli do tego bardzo twardo to MTS sie nadaje smile.gif Prawie zero przechylow na zakretach , jak nie masz rownych drog w okolicy to nie polecam , plomby z zebow leca...

Uniwersal to -35 i seryjny amorek.

Jamexy sa miekknie dosyc wiec nie mozna ich porownac z MTS...

Jak interesuja cie ktorys z tych kompletow to mam na sprzedaz eibachy -60 przod + tyl oraz MTS tez komplet...do MTS amorki zolte...reszta prv smile.gif

Napisano

ja polecam kupic balwanki z seicento, obciac dwa balwany i zostawic jeden z oslona duzo dluzej pozyje niz te uniakowe badziewie

o takie

Napisano

> ja polecam kupic balwanki z seicento, obciac dwa balwany i zostawic jeden z oslona duzo dluzej

> pozyje niz te uniakowe badziewie

> o takie

tak , zapomnialem o tym napisac a chodzilo mi wlasnie o te z SC

Napisano

Tak nieco OT - miałem przez jakiś czas obniżone Uno - niezamierzenie. Po prostu po półtora roku (czyli już po gwarancji) siadły o kilka cm przednie sprężyny kupione w ASO zlosnik.gif Skutek jest taki, że mam od dołu poharatany przedni zderzak. Bo regularnie "wślizgiwał" się na krawężniki na tyle delikatnie, że się nie czuło żadnego oporu, za to przy cofaniu "stawał pod prąd" i dopiero hurgotał. Z przyjemnością się tego "obniżenia" pozbyłem.

Napisano

ale m.in. z takimi "atrakcjami", każdy kto chce opuścić auto, się liczy waytogo.gif

Napisano

> ale m.in. z takimi "atrakcjami", każdy kto chce opuścić auto, się liczy

No chyba że tak. Ja nie chciałem, spotkało mnie to niezamierzenie i bardzo wkurzało.

Napisano

Ja tak też mam. Po prostu wiem gdzie nie wjeżdżać, pamiętam, żeby zjeżdżać z krawężnika powolutku i spokojnie. Same + :D

Napisano

Jaki masz rozmiar kół?

Czy Twoim zdaniem -60/-60 będzie pasować do silnika 1,5 stojącego na 190(195)/55/R15? Czy to już przegięcie i będzie obcierać? Założenie jest, że auto ma być 2 osobowe. Brak tylnej kanapy wink.gif

Czyje wtedy poleciłbyś sprężyny i amortyzatory? hmm.gif

Napisano

> Jaki masz rozmiar kół?

> Czy Twoim zdaniem -60/-60 będzie pasować do silnika 1,5 stojącego na 190(195)/55/R15? Czy to już

> przegięcie i będzie obcierać? Założenie jest, że auto ma być 2 osobowe. Brak tylnej kanapy

> Czyje wtedy poleciłbyś sprężyny i amortyzatory?

A dlaczego takie balonowe opony :> ?

do 15" to 185/45R15 grinser006.gif

Napisano

z takim balonem to ci bedzie na serii obcierac

ja mam 165/60/14

Napisano

> ja polecam kupic balwanki z seicento, obciac dwa balwany i zostawic jeden z oslona duzo dluzej

> pozyje niz te uniakowe badziewie

> o takie

Trochę OT. Czy taki zestaw odbój + osłona tylko że odbój nie ucinany podejdzie do standardowego zawieszenia uniaka i pożyje trochę dłużej niż normalnie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.