Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewód hamulcowy i jego śruba.

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Przewod hamulcowy jest dokrecony do zacisku taką srubą. Pytanie czy tą śrubę da sie jakoś wymienić bo tam na końcu przewodu hamulcowego jest taka główka przez która ta śruba nie chce zejść.

Czy ta główka stanowi integralną część przewodu czy też można ją jakoś zdemontowac aby wymienić śrubę ?

z gory dziekuje za odp.

Napisano

Jeśli masz na myśli miedziany przewód hamulcowy to można uciąć to zgrubienie na końcu i po chwili zarobić je na nowo. W warsztacie zajmującym się hamulcami powinni zrobić to bez problemu o jest wystarczający zapas przewodu.

Jeśli nie masz przewodów miedzianych to sprawa może być o wiele trudniejsza, albo wręcz niemożliwa.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz na myśli miedziany przewód hamulcowy to można uciąć to zgrubienie na końcu i po chwili

> zarobić je na nowo. W warsztacie zajmującym się hamulcami powinni zrobić to bez problemu o

> jest wystarczający zapas przewodu.

> Jeśli nie masz przewodów miedzianych to sprawa może być o wiele trudniejsza, albo wręcz niemożliwa.

jak sprawdzic jaki mam przewod ? auto to c4 picasso,

ta glowka na koncu na pewno nie jest miedziana, wnosze z koloru (jest siwa stalowa) a przewod czarny ale moze miedziany tylko czyms pokryty.

Napisano

fabryczne przewody zazwyczaj są stalowe, skoro Twoja "główka" ( hehe.gif) ma kolor stalowy to jest stalowa i tyel, możesz sobie wymienić przewód hamulcowy na nowy - będzie miedziany, koszt ok. 20 zł w sklepie typu IC.

Pozdrawiam

Napisano

> Panowie,

> Przewod hamulcowy jest dokrecony do zacisku taką srubą.

skoro do zacisku, to jest to przewód giętki - tak? więc porady o zarobieniu końcówki przewodu miedzianego są - delikatnie rzecz ujmując - nic nie warte...

> Pytanie czy tą śrubę da sie jakoś wymienić

> bo tam na końcu przewodu hamulcowego jest taka główka przez która ta śruba nie chce zejść.

> Czy ta główka stanowi integralną część przewodu czy też można ją jakoś zdemontowac aby wymienić

> śrubę ?

> z gory dziekuje za odp.

najlepiej zrób fotę przedmiotu naszego zainteresowania. albo w specyficzny sposób opisujesz zwykły, standardowy przewód elastyczny widoczny na tej stronie (zresztą dedykowany do c4 picasso), z tym, że on nie ma żadnej śruby w główce hmm.gif albo masz jednak przewody nieco inne, jak ten poniżej

285328504-przew%F3dhamulcowy.jpg

tu końcówka jest zaprasowana i nie podlega wymianie inaczej, niż razem z resztą przewodu.

można kupić same końcówki (wkręcane do przewodu elastycznego).

285328504-lml-kocowka-przewodu-hamulcowego.jpg

czy może masz jednak coś podobnego jak zaznaczone na obrazku poniżej?

285328504-przewodyhamulcowe.JPG

post-109606-14352514117533_thumb.jpg

Napisano

Musisz wymienić przewód na nowy.

Dodam tylko jeszcze że Polskie prawo zabrania stosowania przewodów miedzianych. Diagnosta który zobaczy coś takiego pod autem ma prawo odmówić podbicia dowodu rejestracyjnego wink.gif

Napisano

> Dodam tylko jeszcze że Polskie prawo zabrania stosowania przewodów miedzianych. Diagnosta który

> zobaczy coś takiego pod autem ma prawo odmówić podbicia dowodu rejestracyjnego

hmm.gif Jest na to jakaś podstawa prawna

Napisano

> Jest na to jakaś podstawa prawna

Tak, miałem to gdzieś na dysku ale przy formacie poszło do hasioka. Z tego co pamiętam to rozporządzenie pochodziło z 2006 roku. Trzeba by to przekopać i znaleźć.

Tez się mocno zdziwiłem ale to prawda.

Napisano

> standardowy przewód elastyczny widoczny na tej stronie (zresztą dedykowany do c4 picasso), z

> tym, że on nie ma żadnej śruby w główce

No jakoś się go do zacisku przykręca zlosnik.gif Właśnie taką "dziurawą" śrubą.

Napisano

> Tez się mocno zdziwiłem ale to prawda.

To dlaczego ASO proponowało mi wymianę na miedziane hmm.gif,skoro jest to zabronione to nie powinno byc takich przewodów w sprzedaży

Napisano
  • Autor

> skoro do zacisku, to jest to przewód giętki - tak? więc porady o zarobieniu końcówki przewodu

> miedzianego są - delikatnie rzecz ujmując - nic nie warte...

> najlepiej zrób fotę przedmiotu naszego zainteresowania. albo w specyficzny sposób opisujesz zwykły,

> standardowy przewód elastyczny widoczny na tej stronie (zresztą dedykowany do c4 picasso), z

> tym, że on nie ma żadnej śruby w główce albo masz jednak przewody nieco inne, jak ten

> poniżej

> tu końcówka jest zaprasowana i nie podlega wymianie inaczej, niż razem z resztą przewodu.

> można kupić same końcówki (wkręcane do przewodu elastycznego).

> czy może masz jednak coś podobnego jak zaznaczone na obrazku poniżej?

Mam dokladnie takie rozwiazanie jak widac na tym dolnym obrazku na gorze (w czerwonej ramce), z miedzianym przewodem. Tyle tylko ze ja mam przewod stalowy, oryginalny.

Napisano

zadam takie nieśmiałe pytanie:

Przód czy tył? confused.gif

Napisano

> Mam dokladnie takie rozwiazanie jak widac na tym dolnym obrazku na gorze (w czerwonej ramce), z

> miedzianym przewodem. Tyle tylko ze ja mam przewod stalowy, oryginalny.

zapewne chodzi o hamulce z tyłu i nie do zacisku a cylinderka hamulcowego ok.gif

Napisano
  • Autor

> zadam takie nieśmiałe pytanie:

> Przód czy tył?

tyl

Napisano

> Tak, miałem to gdzieś na dysku ale przy formacie poszło do hasioka. Z tego co pamiętam to

> rozporządzenie pochodziło z 2006 roku. Trzeba by to przekopać i znaleźć.

Ten przepis jest jak Yeti...

Ciekaw jestem w takim razie co z autami marki Volvo, które fabrycznie mają miedziane przewody.

Ja tam zawsze wymieniam na miedziane. Wymiana przewodu pompa-tylne koło w takim np Lanosie na stalowy, to jakaś abstrakcja, trzeba by silnik wyjmować.

Napisano

> Musisz wymienić przewód na nowy.

> Dodam tylko jeszcze że Polskie prawo zabrania stosowania przewodów miedzianych. Diagnosta który

> zobaczy coś takiego pod autem ma prawo odmówić podbicia dowodu rejestracyjnego

A niby z jakiego powodu miałyby być zabronione hmm.gifconfused.gif I dlaczego w takim razie normalnie je sprzedają?

Napisano

> Ten przepis jest jak Yeti...

> Ciekaw jestem w takim razie co z autami marki Volvo, które fabrycznie mają miedziane przewody.

> Ja tam zawsze wymieniam na miedziane. Wymiana przewodu pompa-tylne koło w takim np Lanosie na

> stalowy, to jakaś abstrakcja, trzeba by silnik wyjmować.

Zastanawiam się jakie wady w stosunku do stalowych przewodów mają te miedziane, bo ja szczerze powiedziawszy żadnych nie zauważam, nie korodują i są znacznie łatwiejsze w montażu (im dłuższe tym ma to większe znaczenie). Jednak producenci samochodów używają stalowych... hmm.gif

Napisano

> Zastanawiam się jakie wady w stosunku do stalowych przewodów mają te miedziane, bo ja szczerze

> powiedziawszy żadnych nie zauważam, nie korodują i są znacznie łatwiejsze w montażu (im

> dłuższe tym ma to większe znaczenie). Jednak producenci samochodów używają stalowych...

wady? moim zdaniem zalety, jak sam napisałeś nie korodują, łatwo zamontować, a dlaczego nie używają miedzianych? to proste - przeca miedź jest droższa niż stal...

Pozdrawiam

Napisano

> Zastanawiam się jakie wady w stosunku do stalowych przewodów mają te miedziane, bo ja szczerze

> powiedziawszy żadnych nie zauważam, nie korodują

Wady to

koszty materiału i utlenianie się miedzi oraz większa podatność materiału na odkształcenia waytogo.gif

Lecz tak jak kolega wcześniej wspomniał wymiana na stalowe w niektórych samochodach to abstrakcja, bo trzeba by było auto do gołej karoserii rozebrać

Napisano

> Wady to

> koszty materiału i utlenianie się miedzi oraz większa podatność materiału na odkształcenia

Stal też się utlenia, ale w przypadku miedzi to nie jest niepożądane zjawisko grinser006.gif

> Lecz tak jak kolega wcześniej wspomniał wymiana na stalowe w niektórych samochodach to abstrakcja,

> bo trzeba by było auto do gołej karoserii rozebrać

Wiem coś o tym zlosnik.gif

Napisano

> Ten przepis jest jak Yeti...

> Ciekaw jestem w takim razie co z autami marki Volvo, które fabrycznie mają miedziane przewody.

> Ja tam zawsze wymieniam na miedziane. Wymiana przewodu pompa-tylne koło w takim np Lanosie na

> stalowy, to jakaś abstrakcja, trzeba by silnik wyjmować.

Ale ja o tym doskonale wiem. Postaram się wieczorem wykopać to rozporządzenie.

Byłem jakiś czas temu na szkoleniu i gość wyraźnie na to uczulał. Bo jak klient wróci z pretensjami że pan dowodu nie podbił, to niestety ale będzie to wina osoby która to do auta wsadziła.

Jeśli chodzi o kwestie dostępności i sprzedaży tego to spokojnie można to porównać do oferty chińskich ksenonów-też nie można ale wszędzie dostaniesz.

Tak coś czułem że zrobi się zamieszanie, na szkoleniu też gość nie mógł opędzić się od pytań hehe.gif

Napisano

> A niby z jakiego powodu miałyby być zabronione I dlaczego w takim razie normalnie je sprzedają?

Bo kiedyś twierdzono, że są mniej wytrzymałe na ciśnienie niż stalowe i zabroniono ich stosowania gdy wprowadzono 125p z serwem.

Napisano

> Bo kiedyś twierdzono, że są mniej wytrzymałe na ciśnienie niż stalowe i zabroniono ich stosowania

> gdy wprowadzono 125p z serwem.

Oooo to to. Taki argument padł z ust tego gościa.

Ponadto współczesne auta są wyposażone w system hamulcowe które działają na sporych ciśnieniach. Różne ABSy i inne ESP itp...

Napisano

> Oooo to to. Taki argument padł z ust tego gościa.

> Ponadto współczesne auta są wyposażone w system hamulcowe które działają na sporych ciśnieniach.

> Różne ABSy i inne ESP itp...

Jednocześnie całkiem renomowane warsztaty wymieniają przewody na miedziane i wystawiają za to faktury VAT, więc biorą na papierze odpowiedzialność. W Uno nie mam ABSu, ale w Audi jak najbardziej i też niektóre przewody mi wymienili na miedziane. Pytałem o kwestię ciśnień, powiedzieli że nie spotkali się z przypadkiem rozsadzenia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tak, miałem to gdzieś na dysku ale przy formacie poszło do hasioka. Z tego co pamiętam to

> rozporządzenie pochodziło z 2006 roku. Trzeba by to przekopać i znaleźć.

jest sposób znany z autopsji, pomalować przewody bitexem lub innym czarnym mazidłem waytogo.gif

Napisano

> jest sposób znany z autopsji, pomalować przewody bitexem lub innym czarnym mazidłem

a pan diagnosta - jeśli będzie się chciał wykazać - wyciągnie z kieszeni magnes... biglaugh.gif szach i mat! yay.gif

Napisano

> a pan diagnosta - jeśli będzie się chciał wykazać - wyciągnie z kieszeni magnes... szach i mat!

no to pozostaje nam pomalować przewód farbą z opiłkami metalu hehe.gif

Napisano

> no to pozostaje nam pomalować przewód farbą z opiłkami metalu

eeeeee.......... wobec tego koniec meczu biglaugh.gif

P.S. skoro problem korodujących przewodów jest znany od dawien dawna, to dlaczego żaden (chyba?) producent nawet w opcji nie oferuje przewodów wykonanych z nierdzewki? niewiem.gif

Napisano

> eeeeee.......... wobec tego koniec meczu

> P.S. skoro problem korodujących przewodów jest znany od dawien dawna, to dlaczego żaden (chyba?)

> producent nawet w opcji nie oferuje przewodów wykonanych z nierdzewki?

Cena? hmm.gif

Napisano

> Jednocześnie całkiem renomowane warsztaty wymieniają przewody na miedziane i wystawiają za to

> faktury VAT, więc biorą na papierze odpowiedzialność. W Uno nie mam ABSu, ale w Audi jak

> najbardziej i też niektóre przewody mi wymienili na miedziane. Pytałem o kwestię ciśnień,

> powiedzieli że nie spotkali się z przypadkiem rozsadzenia.

A skorodowane przewody stalowe to niby nie pękają? Ja w iveco mam od początku do końca przewody miedziane (łączniki oczywiście gumowe) przegląd przechodzi zawsze bez problemu

Napisano

> A skorodowane przewody stalowe to niby nie pękają? Ja w iveco mam od początku do końca przewody

> miedziane (łączniki oczywiście gumowe) przegląd przechodzi zawsze bez problemu

IMO z tym gadaniem, że miedziane przewody są beee to jakaś bzdura, rzuca się tu niezgodnością z przepisami ale żadnego artykułu nie ma... ludzie od zawsze wymieniają przewody na miedziane i nikomu to nie przeszkadza.

Szkoda se głowę bzdetami zawracać ok.gif

Napisano

widać nadmiar wolnego czasu tutaj wychodzi... ludzie piszą bele co i nakręcają liczniki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.