Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Monitoring GPS

Featured Replies

Napisano

Orientuje się kto jest największym graczem w tym temacie?

Firm na rynku jest mnóstwo, ale chodzi mi o firmy, które mają własne rozwiązania, urządzenia, patenty...

Rozmawiałem z różnymi firmami i profesjonaliz niektórych jest... średni... np. montaż urządzeń w 70 autach to wyzwanie na miarę Euro2012...

Napisano

> Orientuje się kto jest największym graczem w tym temacie?

> Firm na rynku jest mnóstwo, ale chodzi mi o firmy, które mają własne rozwiązania, urządzenia,

> patenty...

> Rozmawiałem z różnymi firmami i profesjonaliz niektórych jest... średni... np. montaż urządzeń w 70

> autach to wyzwanie na miarę Euro2012...

PRIV

Napisano

> Firm na rynku jest mnóstwo, ale chodzi mi o firmy, które mają własne rozwiązania, urządzenia,

> patenty...

> Rozmawiałem z różnymi firmami i profesjonaliz niektórych jest... średni... np. montaż urządzeń w 70

Sprawdź http://www.finder.pl/

Napisano

> Sprawdź http://www.finder.pl/

Imo stosowanie urządzeń do lokalizacji GPS/GSM jest bez sensu ponieważ złodzieje aut mają do walki z nimi zagłuszacze pracujące w zakresach 800-2000Mhz.

Szwagier po niedawnej utracie A4, kupił kolejne Audi i tym razem założył w Łodzi blokadę na ukł. hamulcowym współpracującą z kartą RFID - podobno to dość skuteczne zabezpieczenie.

Napisano

> Szwagier po niedawnej utracie A4, kupił kolejne Audi i tym razem założył w Łodzi blokadę na ukł.

> hamulcowym współpracującą z kartą RFID - podobno to dość skuteczne zabezpieczenie.

Coś więcej? Do Stilo też możnaby? smile.gif

Napisano

> Imo stosowanie urządzeń do lokalizacji GPS/GSM jest bez sensu ponieważ złodzieje aut mają do walki

> z nimi zagłuszacze pracujące w zakresach 800-2000Mhz.

w 70 autach flotowych bardziej chodzi o sprawdzanie pracowników, niż zabezpieczenie przed kradzieżą

Napisano
  • Autor

> Imo stosowanie urządzeń do lokalizacji GPS/GSM jest bez sensu ponieważ złodzieje aut mają do walki

> z nimi zagłuszacze pracujące w zakresach 800-2000Mhz.

> Szwagier po niedawnej utracie A4, kupił kolejne Audi i tym razem założył w Łodzi blokadę na ukł.

> hamulcowym współpracującą z kartą RFID - podobno to dość skuteczne zabezpieczenie.

poczytaj jeszcze o lojack

mi monitoring potrzebny jest do obsługi flot, odzyskiwanie aut to "efekt uboczny"

Napisano

> Coś więcej? Do Stilo też możnaby?

O szczegóły (cenę, gdzie instalował ) itp mogę dopytać jak wróci z wakacji. Kojarzę, że zapłacił ok 1000 pln i jest to jakaś wariacja blokady BBS

Doczytałem też o co chodziło autorowi wątku i tak sobie myślę, że jako monitorowany kierowca też wolałbym mieć taki jammer smile.gif

Napisano

> patenty...

Ja monitoruje auta w tej firmie

SPACEGUARD

Jestem bardzo zadowolony, z tego co wiem nadajniki to ich wlasna inwencja i produkcja. Dlatego sie skusilem i narazie mialem jedna probe kradziezy naszczescie amatorska.

Ale system zadzialal zlosnik.gif

Co do montazu w 70 samochodach nie mam pojecia ale moge Cie skontaktowac z kompetentna osoba, ktora moze odpowiedziec na takie pytanie.

Doczytalem ze nie chodzi Ci o kradziez tylko logistyke floty. Z tego co wiem tez sie tym zajmuja.

Napisano

> O szczegóły (cenę, gdzie instalował ) itp mogę dopytać jak wróci z wakacji. Kojarzę, że zapłacił ok

> 1000 pln i jest to jakaś wariacja blokady BBS

> Doczytałem też o co chodziło autorowi wątku i tak sobie myślę, że jako monitorowany kierowca też

> wolałbym mieć taki jammer

BBS miałem w CC - zaworek na kluczyk na przewodzie hamulcowym - ale to teraz chyba już nie jest legalne zabezpieczenie?

Napisano
  • Autor

> Doczytałem też o co chodziło autorowi wątku i tak sobie myślę, że jako monitorowany kierowca też

albo byś go zostawił w domu albo szukałbyś pracy w której by Ci się nie przydał hehe.gif

Napisano

> BBS miałem w CC - zaworek na kluczyk na przewodzie hamulcowym - ale to teraz chyba już nie jest

> legalne zabezpieczenie?

Dlaczego jest nielegalne?

Napisano

> Dlaczego jest nielegalne?

Zeby zlodziej nie zrobil sobie krzywdy. Takie polskie prawo.

Tak samo jak nie mozna zablokowac jadacego samochodu. Trzeba poczekac az sie zatrzyma i wtedy mozna go zablokowac.

Napisano

> Zeby zlodziej nie zrobil sobie krzywdy. Takie polskie prawo.

> Tak samo jak nie mozna zablokowac jadacego samochodu. Trzeba poczekac az sie zatrzyma i wtedy mozna

> go zablokowac.

Tylko, że z tego co kojarzę to to zabezpieczenie działa tak, że nie da się ruszyć samochodem bez uprzedniego odblokowania.

Napisano

> Zeby zlodziej nie zrobil sobie krzywdy. Takie polskie prawo.

Gorzej jak staranuje postronną osobę, bo coś-tam się zablokuje wink.gif

Napisano

> albo byś go zostawił w domu albo szukałbyś pracy w której by Ci się nie przydał

a co w tym śmiesznego

jak monitoring jest sensowny to owszem , ale zazwyczaj jest poganianiem i permanentną inwigilacją kierowcy - a w takiej d00pie to bym 10 minut nie pracował

Napisano
  • Autor

> a co w tym śmiesznego

> jak monitoring jest sensowny to owszem , ale zazwyczaj jest poganianiem i permanentną inwigilacją

> kierowcy - a w takiej d00pie to bym 10 minut nie pracował

a co znaczy "sensowny" wg Ciebie?

wiesz jak ludzie traktują nie swoje?

połowa matołów w służbowych autach powinna zostać pozbawiona prawa jazdy za to co robią na drogach

Napisano
  • Autor

> Keratronik.

rozmawiałem z nimi

mam ich na oku zlosnik.gif

Napisano

> a co znaczy "sensowny" wg Ciebie?

> wiesz jak ludzie traktują nie swoje?

> połowa matołów w służbowych autach powinna zostać pozbawiona prawa jazdy za to co robią na drogach

sensowny to znaczy :

prywatne jazdy w granicach rozsądku

przepisy w 1000% respektowane

stosowanie przerw w jeździe - tak jak kierowca chce a nie "5 minut co 5 godzin"

kiedyś miałem użyczony samochód od firmy w której robiłem szkolenia - sporo jeżdżenia, sporo spotkań itd

po jakimś czasie dostałem od tamtej firmy (w tajemnicy i jako ciekawostkę) opracowanie mojego używania ich samochodu - za wolno jeżdżę, za długie przerwy, "dziwne stanie z włączonym silnikiem" - bo korek był przy wypadku i temu podobne kwiatki

z kolei i znajomych jest monitoring skierowany głównie na prędkość i odpoczynki - za szybko i za mało odpoczynku - jedziemy po premii

Napisano

Korzystam z Cartrack-a

CARTRACK

Monitoruje niewiele, bo ok. 20 samochodów w firmie.

Napisano

> poczytaj jeszcze o lojack

> mi monitoring potrzebny jest do obsługi flot, odzyskiwanie aut to "efekt uboczny"

pracownicy dostaną papierek z info o gps hmm.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> pracownicy dostaną papierek z info o gps

to już nie moje zmartwienie na szczęście...

a z ciekawości... muszą dostać takie info? jest na to jakiś przepis?

Napisano

przez pewien czas miałem do czynienia z FM Solutions. Handlowiec, całkiem spoko gość, system tez się sprawdził

Napisano

TomTom webfleet.

mamy w firmie i bardzo dobrze działa wsio działa.

urządzenie może być kosztowne, zależy do czego potrzebujesz.

Abonament dla małej firmy 129pln miesięcznie (w tym jakieś dodatkowe usługi)

Napisano

> to już nie moje zmartwienie na szczęście...

> a z ciekawości... muszą dostać takie info? jest na to jakiś przepis?

Muszą zostać poinformowani, że firma monitoruje SWOJE MIENIE.

Nie pracownika, bo tego nie wolno, ale mienie - a to już wolno.

BTW - pamiętaj, że to bardzo obosieczna broń, bo niejeden się już zdziwił, jak się okazało, jak kosztowne są nadgodziny...

Napisano

Co do zasady - bardzo wiele można wyciągnąć z CANa.

Nawet dużo więcej niż z gołego monitorowania pozycji - to jest bardziej efekt uboczny telematyki.

Napisano

> sensowny to znaczy :

> prywatne jazdy w granicach rozsądku

> przepisy w 1000% respektowane

> stosowanie przerw w jeździe - tak jak kierowca chce a nie "5 minut co 5 godzin"

> kiedyś miałem użyczony samochód od firmy w której robiłem szkolenia - sporo jeżdżenia, sporo

> spotkań itd

> po jakimś czasie dostałem od tamtej firmy (w tajemnicy i jako ciekawostkę) opracowanie mojego

> używania ich samochodu - za wolno jeżdżę, za długie przerwy, "dziwne stanie z włączonym

> silnikiem" - bo korek był przy wypadku i temu podobne kwiatki

> z kolei i znajomych jest monitoring skierowany głównie na prędkość i odpoczynki - za szybko i za

> mało odpoczynku - jedziemy po premii

Bo monitoring to narzędzie, a nie panaceum na problemy floty/firmy.

Możnaby długo dyskutować i dywagować, bo branża już wiele GB tekstu przerzuciła.

Ja uważam, że - póki co - branża zachłystuje się monitoringiem, ale jej to przejdzie.

Bo do monitoringu należy posadzić też paru ludzi, którzy będą to opracowywać i zamordystę, który wyegzekwuje wnioski, wynikające z wyników monitoringu.

Napisano

> BTW - pamiętaj, że to bardzo obosieczna broń, bo niejeden się już zdziwił, jak się okazało, jak

> kosztowne są nadgodziny...

czekałem aż ktoś podniesie ten temat zlosnik.gif- można się zdziwić jak pracownik przejrzy na oczy i się upomni o swoje drive.gif

Napisano
  • Autor

> Muszą zostać poinformowani, że firma monitoruje SWOJE MIENIE.

> Nie pracownika, bo tego nie wolno, ale mienie - a to już wolno.

> BTW - pamiętaj, że to bardzo obosieczna broń, bo niejeden się już zdziwił, jak się okazało, jak

> kosztowne są nadgodziny...

przypadki które znam to oszczędność na paliwie od 15% do nawet ponad 20%

weź sobie dla przykładu flotę 300aut, które robią nawet te 30000km rocznie

oszczędność jednego litra na 100km to 450000zł w skali roku

o kasie odzyskanej na mniejszej ilości szkód, awarii, serwisów itp itd nie wspomnę

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bo do monitoringu należy posadzić też paru ludzi, którzy będą to opracowywać i zamordystę, który

> wyegzekwuje wnioski, wynikające z wyników monitoringu.

wiadomo, sztuka dla sztuki to totalny bezsens

tak czy inaczej to rewelacyjne narzędzie ale nie do kontroli pracowników, ale do zarządzania flotą

Napisano

> przypadki które znam to oszczędność na paliwie od 15% do nawet ponad 20%

> weź sobie dla przykładu flotę 300aut, które robią nawet te 30000km rocznie

> oszczędność jednego litra na 100km to 450000zł w skali roku

> o kasie odzyskanej na mniejszej ilości szkód, awarii, serwisów itp itd nie wspomnę

do tego monitoring zdecydowanie poprawia skuteczność i wydajność pracy PH wink.gif

ale musi być mądrze stosowany - bo jak powiesz kierowcy, że za szybko jeździ i dlatego ma przepały to złośliwie zacznie jeździć na trójce z max obrotami i nic nie zmieni w zużyciu a zwiększy koszty napraw hehe.gif

Napisano

> do tego monitoring zdecydowanie poprawia skuteczność i wydajność pracy PH

> ale musi być mądrze stosowany - bo jak powiesz kierowcy, że za szybko jeździ i dlatego ma przepały

> to złośliwie zacznie jeździć na trójce z max obrotami i nic nie zmieni w zużyciu a zwiększy

> koszty napraw

Pod warunkiem ,że nie ma podpiętego monitoringu do danych z CAN bo wówczas takie obroty zapiszą się w systemie.

Napisano

> Pod warunkiem ,że nie ma podpiętego monitoringu do danych z CAN bo wówczas takie obroty zapiszą się

> w systemie.

z tego co widzę po "znajomych" firmach to wybierana jest zazwyczaj opcja "jak najtaniej gonić do roboty" - niektórzy do monitorowania stosują zwykłe navi z zapisem ścieżki hehe.gif wymyślne systemy raczej rzadko kto stosuje wink.gif

Napisano
  • Autor

> do tego monitoring zdecydowanie poprawia skuteczność i wydajność pracy PH

> ale musi być mądrze stosowany - bo jak powiesz kierowcy, że za szybko jeździ i dlatego ma przepały

> to złośliwie zacznie jeździć na trójce z max obrotami i nic nie zmieni w zużyciu a zwiększy

> koszty napraw

bez jaj... trzeba być łosiem żeby tak skonfigurować urządzenie zlosnik.gif

zbyt długa jazda na wysokich obrotach - alarm

terenowa jazda (przeciążenia) - alarm

dziwne ubytki paliwa - alarm

itd

itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.