Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

picie %% w samochodzie

Featured Replies

Napisano

> bardzo ciekawe jest to co mówisz ... ale jesteś pewny że nie dotyczy m.in. motocykli ?

> a jeśli uważasz że nie ..to z co z informacją że można przewozić osoby pod wpływem alko motocyklem

> ale z wózku bocznym

Ja tego nie jestem w ogóle pewien smile.gif

Był kiedyś artykuł x lat temu w którejś z gazet motoryzacyjnych na temat martwych przepisów kodeksu ruchu drogowego i pamiętam ,że mowa była o samochodach....

Napisałem ,że nie wiem czy nie został zniesiony, postaram się odszukać ten przepis o ile w ogóle istnieje :D

Napisano

> Chcesz powiedziec ze pasazer ma byc trzezwy po to zeby pomagac kierowcy? Nie zdarzylo mi sie

> jeszcze kiedykolwiek zeby pasazer mi mowil czy droga wolna lub zeby cos widzial wiecej niz

> ja...

> Choc generalnie sie zgadzam ze pijani pasazerowie to zło (nawet z tyłu).

A ja wręcz odwrotnie, miałem sporo okazji gdzie siedząc jako pasażer informowałem kierowcę o danej niebezpiecznej sytuacji na drodze, której to kierowca nie zauważył w ogóle

Np. jadąc starem 200 pod stromy podjazd ,a z naprzeciwka mknie wartburg, nagle ni z tego i owego wartburg zjeżdża i uderza swoja prawą strona w metalową barierkę, po czym odbija się od niej i wyrzuca go na nasz pas ruchu, wołam do kumpla hamuj hamuj, a on jak w jakimś amoku jedzie nadal, to ja znowuż hamuj , no i kolega depnoł po hamulcach i star się zatrzymał a za chwile wartburg zaliczył barierkę po naszej stronie ,obróciło go i zatrzymał się tuż przed przodem stara, wyskoczyłem z szoferki poczułem zapach rozlanego paliwa, dopadam drzwi kierowcy pytam się czy wszystko z nimi w porządku , odpowiedź brzmi OK.

Podczas dalszej podróży pytam się kumpla czemu nie hamował od razu jak zacząłem woląc aby się zatrzymał, a on na to ze słyszał ze wołam do niego aby hamował ale nie widział po co

Jakoś tak się zamyślił że nie widział wcale tego zdarzenia

Napisano

> Poza tym jest przepis, który mówi (nie wiem czy nie został zniesiony) , że w aucie nie wolno przewozić osób w stanie upojenia alkoholowego ....

Rzuć paragrafem. Nawet z kodeksu z 82 roku.

mar00ha

Napisano

> O nie Marek. Rozwoziłem do domów moich znajomych z roboty, po jakiejś tam integracji.

To już napisałem - jak wieziesz trzodę, to spodziewaj się, że będzie się zachowywać jak trzoda.

mar00ha

Napisano

słyszałem że:

> pasażer przedniego fotela podczas jazdy nie może: spać, czytać gazety, spożywać alkoholu,

claps.gif świetne

w sumie butów też nie powienien ściągać (smrodzik), puszczać bąków, otwierać okna, denerwować kierowcy tekstami o sposobie prowadzenia samochodu, czesać się etc. etc.

czego to ludzie nie wymyślą by choć na chwilę zaistnieć biglaugh.gif

Napisano

> Ja tego nie jestem w ogóle pewien

> Był kiedyś artykuł x lat temu w którejś z gazet motoryzacyjnych na temat martwych przepisów kodeksu

> ruchu drogowego i pamiętam ,że mowa była o samochodach....

> Napisałem ,że nie wiem czy nie został zniesiony, postaram się odszukać ten przepis o ile w ogóle

> istnieje :D

to może inaczej .. najpierw szukamy ... później piszemy ?

Napisano

> Za 0,19 nie, ale za 0,2 już tak!

dopuszczalne jest 0,09, jesli takie cos wyskoczy Ci na alkomacie to prawko zachowasz, powyzej 0,09 juz prawko tracisz. Poza tym do 0,25 jest wykroczenie, powyzej 0,25 to juz przestepstwo. A wiem to poprstu z autopsji

Napisano

> słyszałem że:

> świetne

> w sumie butów też nie powienien ściągać (smrodzik), puszczać bąków, otwierać okna, denerwować

> kierowcy tekstami o sposobie prowadzenia samochodu, czesać się etc. etc.

> czego to ludzie nie wymyślą by choć na chwilę zaistnieć

a jak wyobrażasz sobie jazdę gdy pasażer trzyma przed sobą rozłożoną gazetę wyborczą i ją czyta, masz wtedy dobrą widoczność na prawa stronę?

Napisano

wybiórcza to pikuś w porównaniu do rzepy grinser006.gif

a kobieta po prawej może sobie malować rzęsy?? no bo w trakcie nagłego hamowania dźgnie się tym pędzelkiem w oko i nieszczęście gotowe hehe.gif

Napisano

> dopuszczalne jest 0,09, jesli takie cos wyskoczy Ci na alkomacie to prawko zachowasz, powyzej 0,09

> juz prawko tracisz. Poza tym do 0,25 jest wykroczenie, powyzej 0,25 to juz przestepstwo. A

> wiem to poprstu z autopsji

Czasem lepiej milczeć niż pieprzyć bzdury.

Napisano

> Czasem lepiej milczeć niż pieprzyć bzdury.

wytlumaczymy mu ? zlosnik.gif

Napisano

> dopuszczalne jest 0,09, jesli takie cos wyskoczy Ci na alkomacie to prawko zachowasz, powyzej 0,09

> juz prawko tracisz. Poza tym do 0,25 jest wykroczenie, powyzej 0,25 to juz przestepstwo. A

> wiem to poprstu z autopsji

kurcze... sprawdź zanim palniesz

Pojęcie stanu nietrzeźwości i stanu wskazującego na spożycie alkoholu w polskim prawie karnym

Definicje stanu nietrzeźwości zawiera art. 115 § 16 Kodeksu karnego. Zgodnie z tym przepisem zachodzi on, gdy:

zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość

zawartość alkoholu w 1 dm sześciennym wydychanego powietrza przekracza 0,25 mg albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość.

W prawie karnym poza stanem nietrzeźwości wyróżnia się stan wskazujący na spożycie alkoholu, w którym:

zawartość alkoholu we krwi wynosi od 0,2 do 0,5 promila

obecność alkoholu wynosi od 0,1 mg do 0,25 mg w 1 dm sześciennym wydychanego powietrza.

Prowadzenie pojazdu w tym stanie stanowi wykroczenie z art. 85 albo 87§1 Kodeksu wykroczeń.

ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA JAZDĘ NA GAZIE.

Nawet jeśli sądzisz, że ten problem Cię nie dotyczy warto oprócz skutków zdarzeń drogowych z udziałem pijanych kierowców znać rygory odpowiedzialności karnej za prowadzenie pojazdu w stanie po spożyciu alkoholu oraz w stanie nietrzeźwości.

STAN PO SPOŻYCIU ALKOHOLU

Jeśli stężenie alkoholu we krwi zawiera się między 0,2 i 0,5 promila (bądź od 0,1 do 0,25 mg w 1 dm wydychanego powietrza) to jest to stan po spożyciu alkoholu.

Kto w takim stanie kieruje pojazdem, popełnia wykroczenie zagrożone karę aresztu, grzywną do 5000 zł i czasowym zatrzymaniem prawa jazdy. Sąd orzeka zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat.

Jeśli okres zakazu trwał dłużej niż 1 rok przed zwrotem dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdów mechanicznych osoba taka musi przejść kontrolne sprawdzenie kwalifikacji przystępując do stosownego egzaminu w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego.

STAN NIETRZEŹWOŚCI

Stan nietrzeźwości w rozumieniu kodeksu karnego zachodzi, gdy:

zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość lub

zawartość alkoholu w 1 dm3 wydychanego powietrza przekracza 0,25 mg albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość.

Wprowadzenie do definicji stanu nietrzeźwości zwrotu prowadzi odnosi się do kierujących, którzy bezpośrednio przed prowadzeniem pojazdu spożywali alkohol, który nie zdążył jeszcze w całości przeniknąć do krwiobiegu. Słowa "prowadzi do" pozwalają na przyjęcie, że sprawca był w stanie nietrzeźwości, jeśli spożył taką ilość alkoholu, który po pełnej absorpcji spowoduje przekroczenie progu nietrzeźwości.

Podstawę odpowiedzialności za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości stanowi art. 178a kk.

Art. 178a.

§1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w §1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Należy podkreślić, że odpowiedzialność za ten czyn może ponosić nie tylko osoba kierująca pojazdem, ale również współsprawca, podżegacz lub pomocnik. Pasażer lub każda inna osoba zachęcając lub godząc się na picie alkoholu przez kierowcę a następnie dopuszczając go do prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości popełnia przestępstwo w formie podżegania lub pomocnictwa do art. 178a.

Przestępstwo opisane w § 1 może być popełnione w każdym miejscu, w którym odbywa się ruch pojazdów. Nie musi więc to być droga publiczna.

Kara

Za prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie nietrzeźwości sąd może orzec karę grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2.

Oprócz tego sąd obligatoryjnie orzeka zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych lub pojazdów mechanicznych określonego rodzaju na okres od 1 roku do lat 10. Jeśli kierując pojazdem w stanie nietrzeźwości sprawca spowodował wypadek w którym są zabici lub ranni sąd może orzec dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.

Oprócz powyższego sąd orzeka również świadczenie pieniężne na rzecz instytucji lub organizacji społecznej zajmujących się pomocą ofiarom wypadków drogowych.

Ponadto w przypadku zawieszenia wykonania orzeczonej kary pozbawienia bądź ograniczenia wolności, istnieje również możliwość orzeczenia środka karnego przewidzianego w art. 44 § 2 k.k., tj. przepadku pojazdu jako narzędzia służącego do popełnienia przestępstwa.

Prowadzący postępowanie mają również możliwość dokonać zabezpieczenia samochodu, którym porusza się sprawca, na poczet grożących mu majątkowych środków karnych art. 46§1 k.k., art. 47 § 3 k.k. i ewentualnie art. 44 § 2 k.k.

źródło

Napisano

> kurcze... sprawdź zanim palniesz

a mi sie wydaje, ze on po prostu pomieszal jednostki i pisal o mg/l zamiast o promilach

Napisano

> a mi sie wydaje, ze on po prostu pomieszal jednostki i pisal o mg/l zamiast o promilach

że niby nie wytrzeźwiał od tamtego czasu?? zlosnik.gif

Napisano

> a mi sie wydaje, ze on po prostu pomieszal jednostki i pisal o mg/l zamiast o promilach

tak, mój błąd, chodziło o mg/l

Napisano

> kurcze... sprawdź zanim palniesz

nastepny facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

no sorry ale ja dałbym zakaz prowadzenia za coś takiego, to już nie ma innych miejsc typu trawka, przytulny motel i wiele wiele innych, trzeba tankować w samochodzie ????

Napisano

> no sorry ale ja dałbym zakaz prowadzenia za coś takiego, to już nie ma innych miejsc typu trawka,

taaa......... a za "tankowanie" na trawce - zakaz koszenia trawy screwy.gifhehe.gifbiglaugh.gifhahaha.gif

całe szczęście nie Ty stanowisz prawo w PL waytogo.gif

Napisano

> no sorry ale ja dałbym zakaz prowadzenia za coś takiego, to już nie ma innych miejsc typu trawka,

Ja wiele razy siedząc w aucie, dłubałem przy odtwarzaczu lub "ubijałem" świerszcze i stukacze (wpychając gąbkę pod tapicerkę), popijałem browarka. Policjanci to widzieli i nigdy nawet uwagi nie zwrócili! IMHO karane jest prowadzenie pod wpływem a nie siedzenie w aucie na parkingu. Co innego gdyby nawet na luzie stoczył się choćby 10cm, ale jak stoi zaparkowane...?

No a dajmy na to taka sytuacja: przyjeżdżam taxi z drugim kierowcą, który odstawia moje auto na parking (bo ja jestem pod wpływem) i po zapłacie za kurs wsiadam do auta żeby założyć blokady, włączyć zabezpieczenia i zabrać portfel z dokumentami i na to nachodzi mnie funkcjonariusz? To co miałem zostawić auto pootwierane z deklami w schowku, bo nie wolno mi się po browcu zbliżyć do do fotela? Bzdura jakaś! screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Zwykle nie wierzę w takie opowieści.

> mar00ha

Twoja wiara nie ma nic do rzeczy - nie napisałem tego posta po to abyście wydali wiążący werdykt a jedynie aby ustalić faktyczny stan prawny. Co będzie w sprawie, która jest pretekstem mojego posta orzeknie sąd. Koleś jest w kontakcie z papugą i poza kłopotem z przedłużającą się sprawą (ma zawodowe PJ i storpedowali mu tym działaniem możliwość zarobkowania) nic złego się nie dzieje. Chodzi mi o moje (a może i Wasze) uświadomienie dotyczące konkretnej sytuacji okołodrogowej..

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano
  • Autor

> Moze ten artykuł pomoze

dzięki serdeczne..

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> przyjechał na parking, zaparkował, zgasił silnik i bez wysiadania z pojazdu napił się piwka.

Gorzej jeśli funkcjonariusze zeznają, że gość jednak silnika nie zgasił...Bo wtedy całe te rozważania można o kant tyłka potłuc.

Napisano
  • Autor

> tak często bywa....że to opowieść ze słyszenia

została mi sprzedana przez znajomą przy piwo.gifpiwo.gif

> a może za nim wcześniej jechał....... ten

> a dopiero na parkingu do niego podszedł...

raczej jakiś "życzliwy" podkablował... koleś miał taki rytm dnia, że raz na jakiś czas po pracy a przed wejściem do domu otwierał sobie piwko na rozluźnienie (co by żona nie widziała ;-)))

Parkowanie pod blokiem i jednocześnie syndrom traktowania przez "życzliwego" (przy okazji byłego policjanta) miejsca, na którym kolega czasami parkował, jako jego własnego spowodował zaindukowanie przyspieszonej akcji panów policial.gif

> i tu zasadniczy problem.....za mało danych....

> a niektórzy już rozstrzygneli temat :D

to mnie buduje :-/

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano
  • Autor

> przytulny motel i wiele wiele innych, trzeba tankować w samochodzie ????

Zgodził bym się z Tobą w całej rozciągłości ale ... żyjemy na innych planetach i nie znasz realiów w jakich ja żyję...

Napisano

> Moze ten artykuł pomoze

Bardzo ciekawy ten artykuł, ale moją uwagę przykuł jeden z punktów w postaci pytania i zamieszczonej odpowiedzi.

Quote:

Piłem i wiem, że jak wsiądę na rower, to stracę prawo jazdy. Więc prowadzę go skrajem jezdni. Czy jestem traktowany jak wyżej?

Tak, ponieważ w myśl prawa pieszym jest też osoba prowadząca, ciągnąca lub pchająca rower. Sankcje są więc takie, jak w poprzednim przypadku.

Tymczasem PoRD:

Art. 2 ust. 18

pieszy - osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki , osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej;

Art. 2 ust. 20

kierujący - osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

To jak to jest w końcu z prowadzeniem (w sensie pchania a nie kierowania) roweru po spożyciu alkoholu? Zmieniło się coś? Czy znowu nadinterpretacja.

Moim zdaniem nadinterpretacja. Dlatego może warto czasem wziąć do ręki kodeks i sobie go przejrzeć...

Co innego potraktowanie jak pijanego pieszego i ukaranie go na podstawie art. 86 par. 2 Kodeksu Wykroczeń za spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym przez osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka.

Napisano

> Gorzej jeśli funkcjonariusze zeznają, że gość jednak silnika nie zgasił...Bo wtedy całe te

> rozważania można o kant tyłka potłuc.

Według artykułu wrzuconego tu wcześniej to czy silnik pracuje czy nie pracuje nie ma żadnego znaczenia:

"Kierowcy będący pod wpływem alkoholu błędnie zakładają, że dopóki nie uruchomią silnika, to nic im nie grozi. Tyle że pchając wóz, też przecież nim kierują. To, czy silnik pracuje, czy nie, jest bez znaczenia. Sankcje są takie same jak za kierowanie autem z włączonym silnikiem - przestrzega Janusz Staniszewski, naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku."

Napisano

> Według artykułu wrzuconego tu wcześniej to czy silnik pracuje czy nie pracuje nie ma żadnego

> znaczenia

Ma ogromne znaczenie. Zresztą sam pracujący silnik też o niczym nie przesądza. Jeśli udowodnisz, że włączyłeś go tylko po to żeby się ogrzać, to ciężko żeby sąd ukarał Cię za prowadzenie pojazdu. Ja bym przyjął, że żeby prowadzić trzeba wprawiać pojazd w ruch i nadawać mu kierunek jazdy w sposób zgodny z konstrukcją pojazdu.

> "Kierowcy będący pod wpływem alkoholu błędnie zakładają, że dopóki nie uruchomią silnika, to nic im

> nie grozi. Tyle że pchając wóz, też przecież nim kierują. To, czy silnik pracuje, czy nie,

> jest bez znaczenia. Sankcje są takie same jak za kierowanie autem z włączonym silnikiem -

> przestrzega Janusz Staniszewski, naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej

> Policji w Gdańsku."

Na szczęście pan naczelnik nie nosi togi sędziowskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.