Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

picie %% w samochodzie

Featured Replies

Napisano

Witam ,

znajomy, znajomego ma następujący problem:

przyjechał na parking, zaparkował, zgasił silnik i bez wysiadania z pojazdu napił się piwka. Napatoczył się pan policial.gif i "zbadał" znajomego po wyjściu z samochodu na okoliczność %%. - wynik pozytywny. Koleś ma teraz prowadzone czynności skierowane na zabranie prawka.

No i pytanie do szanownych: jakie tak naprawdę jest prawo w tym względzie? Czy znajmomego ktoś próbuje ubrać w buty, czy faktycznie kierowca po zgaszeniu silnika nie ma prawa otworzyć puszki w samochodzie?

Chwilowo mam mało danych związanych z tym konkretnym przypadkiem, ale uzupełnię je w nadchodzących dniach

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

Kiedyś było tak że nie wolno było spożywać % w aucie ,ale gdy spożywało się już owe % to nie wolno było mieć włożonych kluczyków w stacyjkę (np. w celu odsłuch radia), najlepiej nie mieć kluczyków przy sobie w ogóle

Raczej z jeszcze niepisanych (a może i jest hmm.gif) praw o których to słyszałem że:

pasażer przedniego fotela podczas jazdy nie może: spać, czytać gazety, spożywać alkoholu,

,(ale z tymi wymienionymi przypadkami to ja się akurat zgadzam)

Napisano

> Witam ,

> znajomy, znajomego ma następujący problem:

> przyjechał na parking, zaparkował, zgasił silnik i bez wysiadania z pojazdu napił się piwka.

> Napatoczył się pan i "zbadał" znajomego po wyjściu z samochodu na okoliczność %%. - wynik

> pozytywny. Koleś ma teraz prowadzone czynności skierowane na zabranie prawka.

> No i pytanie do szanownych: jakie tak naprawdę jest prawo w tym względzie? Czy znajmomego ktoś

> próbuje ubrać w buty, czy faktycznie kierowca po zgaszeniu silnika nie ma prawa otworzyć

> puszki w samochodzie?

> Chwilowo mam mało danych związanych z tym konkretnym przypadkiem, ale uzupełnię je w nadchodzących

> dniach

> Pozdrawiam,

> Pi_

klik

Napisano

> Witam ,

> przyjechał na parking, zaparkował, zgasił silnik i bez wysiadania z pojazdu napił się piwka.

> Napatoczył się pan i "zbadał" znajomego po wyjściu z samochodu na okoliczność %%. - wynik

> No i pytanie do szanownych: jakie tak naprawdę jest prawo w tym względzie? Czy znajmomego ktoś

> próbuje ubrać w buty, czy faktycznie kierowca po zgaszeniu silnika nie ma prawa otworzyć

> puszki w samochodzie?

> Chwilowo mam mało danych związanych z tym konkretnym przypadkiem, ale uzupełnię je w nadchodzących

> dniach

> Pozdrawiam,

> Pi_

powiem Ci jak jest w DE ... we trzech ( czwartego nie było ) po 4 browarki każdy ... na parkingu przy autostradzie , policjantów interesowały tylko nasze dowody osobiste i dokumenty auta , na temat alkoholu nawet nie jęknęli ... smile.gif

Napisano

> Koleś ma teraz prowadzone czynności skierowane na zabranie prawka.

Zabranie prawka za parę łyków piwa? Sorry ale ktoś tu chyba się mija z prawdą.

Nawet jakby wypił całe duszkiem to nie przekroczyłby 0,5 promila.

Napisano

> powiem Ci jak jest w DE ... we trzech ( czwartego nie było ) po 4 browarki każdy ... na parkingu

> przy autostradzie , policjantów interesowały tylko nasze dowody osobiste i dokumenty auta ,

> na temat alkoholu nawet nie jęknęli ...

A to ciekawe, bo w D można podobno dostać mandat nawet za gadanie przez

komórkę bez handsfree w zaparkowanym aucie (jeśli jest włączony silnik)?

Napisano

> Zabranie prawka za parę łyków piwa? Sorry ale ktoś tu chyba się mija z prawdą.

> Nawet jakby wypił całe duszkiem to nie przekroczyłby 0,5 promila.

0,2 frown.gif

Napisano

> A to ciekawe, bo w D można podobno dostać mandat nawet za gadanie przez

> komórkę bez handsfree w zaparkowanym aucie (jeśli jest włączony silnik)?

padał deszcz , wszystkie szyby pozamykane , nie było szans żeby nie waliło browarem po otwarciu drzwi ... dla pewności wyjąłem kluczyk ze stacyjki i schowałem hehe.gif jak podjechali smile.gif

Napisano

> 0,2

No przecież nie można chyba stracić prawka za 0,2???

Napisano

> Witam ,

> puszki w samochodzie?

> dniach

> Pozdrawiam,

> Pi_

Kolega dal się zrobic w konia. Powinien odmówic badania bo przecież nie pił podczas jazdy i złożyć skargę do komendanta na nadgorliwego funkcjonariusza. A byli też tacy, którzy próbowali wlepiać mandaty kierowcom samochodów osobowych z kratkę, którzy jechali drogą, gdzie był zakaz wjazdu dla ciężarówek. I niekótrzy dawali sie nabrac, choć nie powinni, bo pojazd ciężarowy ma masę pow. 3,5 tony.

IMO takich policjantów powinno sie usuwać ze służby, bo jak widac nie rozumieja na czym polega ich praca.

Napisano

policja złapała kolejnego niebezpiecznego pijaka na drodze smirk.gif

szczerze powiem nigdy się nie dowiadywałem, choć zdarza się czasem nam z kumplami opróżnić w zaparkowanym już aucie piwko, n+1..

polegamy zawsze na wyjęciu kluczyka ze stacyjki i schowania głęboko w kieszeni.

Napisano

> policja złapała kolejnego niebezpiecznego pijaka na drodze

> szczerze powiem nigdy się nie dowiadywałem, choć zdarza się czasem nam z kumplami opróżnić w

> zaparkowanym już aucie piwko, n+1..

> polegamy zawsze na wyjęciu kluczyka ze stacyjki i schowania głęboko w kieszeni.

trafi się nadgorliwy policial.gif i poczeka jak bedziesz wyjmował klucze w celu zamkniecia auta zlosnik.gif,

Napisano

> Raczej z jeszcze niepisanych (a może i jest ) praw o których to słyszałem że:

> pasażer przedniego fotela podczas jazdy nie może: spać, czytać gazety, spożywać alkoholu,

> ,(ale z tymi wymienionymi przypadkami to ja się akurat zgadzam)

a to niby czemu ?

Napisano

Prawo wyraźnie zabrania prowadzenia pojazdów mechanicznych po spożyciu alkoholu. Jak nie prowadzi, to może sobie pić aż padnie w tym samochodzie. Zostało to już dawno i do końca wyjaśnione.

Napisano

> a to niby czemu ?

Czytając gazetę możesz zasłonić widok kierowcy na prawą stronę auta, pijany człowiek na siedzeniu pasażera lata jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie, i nieraz zdarza się tak że prosisz pasażera/ jak tam z prawej/ (bo ma lepszą widoczność ze swojej strony np. przejazd kolejowy położony po skosie),a jak wiadomo niektórym nawet pasażer pomaga w nagłych przypadkach wypowiadając słowo STÓJ;] bo kierowca nie zauważył tego co zauważył pasażer itp.

Napisano

> No przecież nie można chyba stracić prawka za 0,2???

Doedukuj się.

I napisz sobie na tapecie - TO NIE SZWECJA.

I powtarzaj. Często.

Napisano

Zwykle nie wierzę w takie opowieści.

mar00ha

Napisano

no 0,2 nie ..ale juz 0,3 tak

Napisano

> Zwykle nie wierzę w takie opowieści.

> mar00ha

jakoś tak ... dziś myślałem i wymyśliłem ze może to jest taka historyjka dla usprawiedliwienia przed rodziną i znajomymi ... bo jednak jechał na bani ... i dlatego kwita mi skubneli frown.gif

Napisano

> jakoś tak ... dziś myślałem i wymyśliłem ze może to jest taka historyjka dla usprawiedliwienia

> przed rodziną i znajomymi ... bo jednak jechał na bani ... i dlatego kwita mi skubneli

No sam widzisz. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> no 0,2 nie ..ale juz 0,3 tak

Za 0,19 nie, ale za 0,2 już tak!

Napisano

Mozna mozna.

Ale w Szwecji chyba tez, nie?

Napisano

> Za 0,19 nie, ale za 0,2 już tak!

nie, dopuszczalne jest w Polsce do 0.2 promila a nie do 1.99 . czyli od 0.21 mogą zabrać biglaugh.gif

Aczkolwiek i tak nie zabiorą, pomiar po 15 min i po kolejnych 15 i już będzie dużo mniej.

Napisano

> Raczej z jeszcze niepisanych (a może i jest ) praw o których to słyszałem że:

> pasażer przedniego fotela podczas jazdy nie może: spać, czytać gazety, spożywać alkoholu,

> ,(ale z tymi wymienionymi przypadkami to ja się akurat zgadzam)

Nie no - bez przesady... żonka jak gdzieś jedziemy dalej to albo czyta albo śpi - nie bardzo rozumiem w czym to ma zagrażać w czasie jazdy... hmm.gif

Edit: doczytałem Twojego następnego posta. Jak dla mnie to trochę naciągane te teorie zlosnik.gif

Jak ci pasażer zasłania lusterko to wystarczy mu zwrócić uwagę, żeby tego nie robił.

Z pijanym to owszem mogę się zgodzić - lepiej faktycznie takiego delikwenta posadzić z tyłu.

A co do spania... cóż niech śpi - jak jedziesz sam to Ci nikt nie pomaga i musisz sobie radzić sam na przejazdach położonych pod skosem zlosnik.gif

Napisano

> nie, dopuszczalne jest w Polsce do 0.2 promila a nie do 1.99 .

"Do 0,2" i teraz pytanie - czy 0,2 to jest "do"? Potem jest od 0,2 do 0,5 i to samo pytanie do której działki to 0,2 przypisać? biglaugh.gif

0,2 to już niestety jest 0,2 do 0,5 old.gif.

Napisano

> Witam ,

> puszki w samochodzie?

> dniach

> Pozdrawiam,

> Pi_

Kolega, prawnik opowiadal mi, ze na studiach przerabiali podobny przyklad. Gosc prowadzil (po %), zatrzymala go policja przy wysiadania, otworzyl bagaznik z niego wyjal flaszke i zrobil kilka duzych lykow na oczach policjanta.

AFAIR prawnie nic nie moga mu zrobic co najwyzej wlepic mandat na picie w miejscu publicznym grinser006.gif

Odnosnie twojego przykladu, to przeciez nie ma zakazu spozywania alko. w aucie, jest zakaz jedynie prowadzenia po spozyciu wiec IMO nic nie moga mu zrobic.

Napisano

Panowie niebiescy czepiają się czasami o to co mogliby ominąć ...

Mnie jak raz zatrzymali na kontrolę to się czepiali o to, że pasażerowie piją i wali jak w gorzelni - " żeby Pani się od tych oparów w głowie nie kręciło " łeh łeh łeh ... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Panowie niebiescy czepiają się czasami o to co mogliby ominąć ...

> Mnie jak raz zatrzymali na kontrolę to się czepiali o to, że pasażerowie piją i wali jak w gorzelni

> - " żeby Pani się od tych oparów w głowie nie kręciło " łeh łeh łeh ...

To uważasz za czepianie się? Żarcik taki, po prostu.

mar00ha

Napisano

> To uważasz za czepianie się? Żarcik taki, po prostu.

> mar00ha

jeżeli kierowca nie pije , a pasażerowie sobie wypiją po piwku .... to w czym problem ?

Chyba ,że mówimy o ilościach 0.5l na głowę wtedy to może być niebezpieczne biglaugh.gif

Napisano

> jeżeli kierowca nie pije , a pasażerowie sobie wypiją po piwku .... to w czym problem ?

> Chyba ,że mówimy o ilościach 0.5l na głowę wtedy to może być niebezpieczne

Jak dla mnie to wszyscy pasażerowie mogą się skuć w trupa. Nie widzę problemu.

mar00ha

Napisano

> Jak dla mnie to wszyscy pasażerowie mogą się skuć w trupa. Nie widzę problemu.

No nie wiem , a jeśli któryś z pasażerów w stanie nietrzeźwości otworzy drzwi , chwyci kierownice, zaciągnie ręczny , zakryje oczy kierowcy ..... Możliwości jest wiele, kontroli zero

Napisano

> To uważasz za czepianie się? Żarcik taki, po prostu.

> mar00ha

Hm ... gdyby pili większe ilosci to sama bym na to nie pozwoliła bo na pewno zapach by mi przeszkadzał, ale to nie było wiele... Nie wiem jak to się przedstawia w swietle prawa, ale pijący pasażer to chyba nie czyn karalny ...

Napisano

> No nie wiem , a jeśli któryś z pasażerów w stanie nietrzeźwości otworzy drzwi , chwyci kierownice,

> zaciągnie ręczny , zakryje oczy kierowcy ..... Możliwości jest wiele, kontroli zero

Debili nie wożę. Jak ktoś wozi, to rzeczywiście moze mieć problem.

mar00ha

Napisano

> pijący pasażer to chyba nie czyn karalny ...

Nie.

mar00ha

Napisano

> Debili nie wożę. Jak ktoś wozi, to rzeczywiście moze mieć problem.

Ja nie wiem kogo wozisz .... i kogo zachowania w stanie jesteś przewidzieć .

Podałem sytuacje , którą mogą się wydarzyć, których nie da się przewidzieć smile.gif

Czysto hipotetycznie .

Poza tym jest przepis, który mówi (nie wiem czy nie został zniesiony) , że w aucie nie wolno przewozić osób w stanie upojenia alkoholowego ....

Jeden z tzw, martwych przepisów

Napisano

> No nie wiem , a jeśli któryś z pasażerów w stanie nietrzeźwości otworzy drzwi , chwyci kierownice,

> zaciągnie ręczny , zakryje oczy kierowcy ..... Możliwości jest wiele, kontroli zero

to już czarny scenariusz sick.gif zresztą każdy z nas wie kogo zabiera...

Nie cierpię jak mi ktos podczas prowadzenia przeszkadza czy wtyka ręce tam gdzie nie trzeba

Napisano

> Poza tym jest przepis, który mówi (nie wiem czy nie został zniesiony) , że w aucie nie wolno

> przewozić osób w stanie upojenia alkoholowego ....

> Jeden z tzw, martwych przepisów

własnie cos mi się obiło o uszy ...

więc jakby byli upierdliwi Mundurowi to mogliby się wtedy "czepiać" że tak powiem

Napisano

> to już czarny scenariusz zresztą każdy z nas wie kogo zabiera...

> Nie cierpię jak mi ktos podczas prowadzenia przeszkadza czy wtyka ręce tam gdzie nie trzeba

Podaje ten przykład nie bez powodu .... Wiozłem z imprezy znajomych , których znam od lat , wiem jak sie zachowują po alkoholu itd. Zasnął , obudził sie i chwycił za kierownice. Ja nie wiem dlaczego , on nie wiedział dlaczego , debilem go nie nazwe.

Nie da sie ręczyć za zachowania nikogo.... Więc hasła typu "debili nie woże" "wiem kogo zabieram" mnie nie przekonuja......

Od teraz zawsze pijanych w pasy i do tyłu na kanape.

Napisano

> Nie da sie ręczyć za zachowania nikogo....

fakt, fakt, przyznaję rację ok.gif

Napisano

> Panowie niebiescy czepiają się czasami o to co mogliby ominąć ...

> Mnie jak raz zatrzymali na kontrolę to się czepiali o to, że pasażerowie piją i wali jak w gorzelni

> - " żeby Pani się od tych oparów w głowie nie kręciło " łeh łeh łeh ...

Ja bym to raczej potraktowal jako dobrą radę z ich strony, a nie czepianie sie. Pijący pasażerowie to zło czacha.gif

Napisano

> jakoś tak ... dziś myślałem i wymyśliłem ze może to jest taka historyjka dla usprawiedliwienia

> przed rodziną i znajomymi ... bo jednak jechał na bani ... i dlatego kwita mi skubneli

To samo pomyslalem ok.gif

Napisano

> Czytając gazetę możesz zasłonić widok kierowcy na prawą stronę auta, pijany człowiek na siedzeniu

> pasażera lata jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie, i nieraz zdarza się tak że prosisz

> pasażera/ jak tam z prawej/ (bo ma lepszą widoczność ze swojej strony np. przejazd kolejowy

> położony po skosie),a jak wiadomo niektórym nawet pasażer pomaga w nagłych przypadkach

> wypowiadając słowo STÓJ;] bo kierowca nie zauważył tego co zauważył pasażer itp.

Chcesz powiedziec ze pasazer ma byc trzezwy po to zeby pomagac kierowcy? icon_eek.gif Nie zdarzylo mi sie jeszcze kiedykolwiek zeby pasazer mi mowil czy droga wolna lub zeby cos widzial wiecej niz ja...

Choc generalnie sie zgadzam ze pijani pasazerowie to zło (nawet z tyłu).

Napisano

> Jak dla mnie to wszyscy pasażerowie mogą się skuć w trupa. Nie widzę problemu.

I tu masz racje waytogo.gif zgodzę się że nikt nie jest w stanie przewidzieć zachowania innych pasażerów lecz kogo w wekkendy woziło by taxi hehe.gif ,mi osobiście nie przeszkadzała nigdy jazda z nietrzeźwymi pasażerami jeśli nie robili horse.gif lub oink.gif

Napisano

O nie Marek. Rozwoziłem do domów moich znajomych z roboty, po jakiejś tam

integracji.

1. sam fakt że jesteś trzeźwy podczas gdy inni pijani - wkurza

2. ten z przodu bez przerwy włączał i wyłączał mi radio, awaryjne i z zaskoczenia walił mi w kierownicę uruchamiając klakson.

3. ci z tyłu dopijali resztę gorzały, a jeden piwo. jeden się porzygał i musiałem czyścić kanapę, a drugi wylał piwo

4. chcieli siku, więc zatrzymałęm się po drodze, w tym czasie jeden zasnął w rowie i z pomocą pozostałych przy życiu trzeba go było zgarnąć z trawy.

Także - nigdy więcej. Napici tak - ale skuci w trupa, sorry. Jedno doświadczenie wystarczy. crazy.gif

Napisano

> Zabranie prawka za parę łyków piwa? Sorry ale ktoś tu chyba się mija z prawdą.

> Nawet jakby wypił całe duszkiem to nie przekroczyłby 0,5 promila.

Duszkiem małe (0,33 l) i po 5 minutach 0,71p. Po 15 min. 0,17pr. Ogolna konsternacja- co z tym fantem zrobic? Dodam ,ze mają limit procentowy między jednym i drugim pomiarem- tu był za duzy. Po 4 godzinach telefonow rozeszło się po kosciach.

Napisano

> Poza tym jest przepis, który mówi (nie wiem czy nie został zniesiony) , że w aucie nie wolno

możesz podać gdzie go szukać?????

bo nie mogę znaleźć, a chciałbym być pewien jak mi jakiś upojony będzie do auta chciał wsiąść ..

Napisano

> Witam ,

tak często bywa....że to opowieść ze słyszenia zlosnik.gif

a może za nim wcześniej jechał....... ten policial.gif

a dopiero na parkingu do niego podszedł...

> dniach

i tu zasadniczy problem.....za mało danych....

a niektórzy już rozstrzygneli temat :D

Napisano

bardzo ciekawe jest to co mówisz ... ale jesteś pewny że nie dotyczy m.in. motocykli ?

a jeśli uważasz że nie ..to z co z informacją że można przewozić osoby pod wpływem alko motocyklem ale z wózku bocznym blush.gifblush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.