Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Vectra B z jakim silnikiem wybrać?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do kupna vectry b model przed liftem. Nie wiem z jakim silnikiem kupić, chodzi o wersję przed liftem silniki benz+gaz 1.6-2.0, lub 1.7, 2.0 diesel. Czy benzyna czy diesel to sam zadecyduję. Jakie silniki polecacie, najlepiej aby nie były bardzo awaryjne i nie wielkie spalanie.

Napisano

> Przymierzam się do kupna vectry b model przed liftem. Nie wiem z jakim silnikiem kupić, chodzi o

> wersję przed liftem silniki benz+gaz 1.6-2.0, lub 1.7, 2.0 diesel. Czy benzyna czy diesel to

> sam zadecyduję. Jakie silniki polecacie, najlepiej aby nie były bardzo awaryjne i nie wielkie

> spalanie.

jak diesel to 1,7

Napisano

> jak diesel to 1,7

a to czemu ten boje_sie.gif

ja polecam 2.0 DTI

Napisano

> a to czemu ten

> ja polecam 2.0 DTI

A czemu jakieś klekocące śmierdziele mu polecacie? panic.gif

Niech weźmie 1,6 lub 1,8 na jednopunkcie z LPG i będzie śmigał ok.gif

Napisano

> A czemu jakieś klekocące śmierdziele mu polecacie?

> Niech weźmie 1,6 lub 1,8 na jednopunkcie z LPG i będzie śmigał

A od kiedy w VB były silniki np. 1.8 na jednopunkcie?

Napisano

> A od kiedy w VB były silniki np. 1.8 na jednopunkcie?

Faktycznie, rozpędziłem się. Ale 1,6 były. waytogo.gif

Napisano

> Faktycznie, rozpędziłem się. Ale 1,6 były.

75KM do VB, no proszę Cię...

100KM z 1.6 16V ledwo się odpycha a Ty mu proponujesz 1.6 8V.

Napisano

> 75KM do VB, no proszę Cię...

> 100KM z 1.6 16V ledwo się odpycha a Ty mu proponujesz 1.6 8V.

Bezawaryjność i niewielkie spalanie to priorytety Kolegi. Nigdzie nie pisał, że ma to być demon prędkości skromny.gif

Napisano
  • Autor

A co powiecie o vectra B 1.6 b+g 99r. Jak ze spalaniem z takim motorem? Tak mniej więcej.

Napisano

> A co powiecie o vectra B 1.6 b+g 99r. Jak ze spalaniem z takim motorem? Tak mniej więcej.

Ja właśnie przesiadłem się na taka w kwietniu i bardzo sobie chwalę silnik wmiarę dynamiczny mój jest świeżo po remoncie. Gaz zakładam w czwartek, a spalanie Pb to 7 litrów w mieście przy normalnej jeździe oczywiście:P

Napisano
  • Autor

> Ja właśnie przesiadłem się na taka w kwietniu i bardzo sobie chwalę silnik wmiarę dynamiczny mój

> jest świeżo po remoncie. Gaz zakładam w czwartek, a spalanie Pb to 7 litrów w mieście przy

> normalnej jeździe oczywiście:P

właśnie się zastanawiam czy ten gaz oplaca sie zakladac

Napisano

> A czemu jakieś klekocące śmierdziele mu polecacie?

> Niech weźmie 1,6 lub 1,8 na jednopunkcie z LPG i będzie śmigał

Mam dwa takie "klekoczące śmierdziele" jak je nazywasz i za żadnym nie śmierdzi w przeciwieństwie do co niektórych "kuchni gazowych na kółkach" za którymi tak jeb.... gazem że mam wrażenie jak bym się w rozlewni gazu znalazł. angryfire.gif

Napisano

> a spalanie Pb to 7 litrów w mieście przy normalnej jeździe oczywiście:P

Nie wierze... smirk.gif Chyba, ze non-stop w kapeluszu... hmm.gif

Napisano

> a spalanie Pb to 7 litrów w mieście przy normalnej jeździe oczywiście:P

> Nie wierze... Chyba, ze non-stop w kapeluszu...

nawet w kapeluszu NIE UWIERZĘ w samochodzie który waży 1300 kg......... w życiu pięknym

Napisano

> Mam dwa takie "klekoczące śmierdziele" jak je nazywasz i za żadnym nie śmierdzi w przeciwieństwie

> do co niektórych "kuchni gazowych na kółkach" za którymi tak jeb.... gazem że mam wrażenie jak

> bym się w rozlewni gazu znalazł.

Po pierwsze primo - nie rozmawiamy o silnikach CDTI.

Po drugie primo - stare diesle śmierdzą i żadne unoszenie się tego nie zmieni.

Po trzecie primo- jeżeli za jakąś "kuchnią gazowych na kółkach" jak to określiłeś jeb.... gazem jak w rozlewni gazu to znaczy, że samochód jest niesprawny i za to na miejscu powinien polecieć dowód no.gif

Napisano

> Ja właśnie przesiadłem się na taka w kwietniu i bardzo sobie chwalę silnik wmiarę dynamiczny mój

> jest świeżo po remoncie. Gaz zakładam w czwartek, a spalanie Pb to 7 litrów w mieście przy

Dobry kit nie jest zły. Czasem i bajkopisarza warto posłuchać.

Kolego, Astra z tym silnikiem w mieście nie schodzi poniżej 9-10 litrów benzyny, więc co Ty tu za bzdury wygadujesz? 11-12 gazu to norma.

Napisano

> Po drugie primo - stare diesle śmierdzą i żadne unoszenie się tego nie zmieni.

Jeśli 2.0 DTI i podobne to stare diesle (można się zgodzić że nienajnowsze) to ja dodam że mój jeden też nie śmierdzi. No to mamy już 3 nieśmierdzące na tym forum zlosnik.gif Może miałeś styczność z jakimś uszkodzonym? niewiem.gif

Napisano

> Po pierwsze primo - nie rozmawiamy o silnikach CDTI.

Dokładnie jeden z nich to DTL

> Po drugie primo - stare diesle śmierdzą i żadne unoszenie się tego nie zmieni.

Tak samo jest ze starymi zagazowanymi gratami.

Ty określiłeś wszystkie diesle jako "klekoczące śmierdziele"

> Po trzecie primo- jeżeli za jakąś "kuchnią gazowych na kółkach" jak to określiłeś jeb.... gazem jak

> w rozlewni gazu to znaczy, że samochód jest niesprawny i za to na miejscu powinien polecieć

> dowód

To samo dotyczy "klekoczących śmierdzieli".

Napisano

... w mieście Kraśnik oczywiście wink.gif

Napisano

> Jeśli 2.0 DTI i podobne to stare diesle (można się zgodzić że nienajnowsze) to ja dodam że mój

> jeden też nie śmierdzi. No to mamy już 3 nieśmierdzące na tym forum Może miałeś styczność z

> jakimś uszkodzonym?

Moje obydwa tez nie śmierdzą niewiem.gif

A stojące na parkingu obok gazowce jak najbardziej hehe.gif

Napisano

no ogolnie 7 litrow to przegiecie no raczej nie mozliwe chociaz grom wie smile.gif, ale sam posiadam w sumie to od niedawna Vectre B 1,6 16V bez LPG i troche ja testowalem pod wzgledem spalania i przy spokojnej/delikatnej jezdzie zaznaczam tylko i wylacznie po miescie dwukrotny wynik to 7,9L na 100km, a taka normalna nieco dynamiczniejsza w zupelnosci wystarczajaca ( jak dla mnie) max 9L na 100km

zobaczymy jak bedzie zima ale wtedy mysle ze takie 9L to bedzie normalka

a tak na marginesie jak wyglada u was spalanie oleju bo ze slyszenia podobno te silniczki lubia troche lyknac czy takie (jak narazie i oby jak najdluzej ) 100-150ml na 1000km to dobry wynik?

( u ojca opelek ale 1,4 to i potrafil okolo 1L na 1000km przepalic, po drobnym remoncie nieco spadlo smile.gif )

Napisano

> Jeśli 2.0 DTI i podobne to stare diesle (można się zgodzić że nienajnowsze) to ja dodam że mój

> jeden też nie śmierdzi. No to mamy już 3 nieśmierdzące na tym forum Może miałeś styczność z

> jakimś uszkodzonym?

dopisuje sie do listy niesmierdzacych i nie kopcacych .Vb 99 2.0 dth - 173000 oryginal przebieg - pompa jeszcze w oryginale jak i wszystko pod maska(zapinki plastiki itp)

Napisano

To ja sie podlacze pod watek - mam mozliwosc kupic od znajomego z pracy Vb 2.2 DTI z 2001 roku - wersja Elegance. Samochod ma jedna wade - po kilku dniach nieodpalania trzeba ja dluzej krecic. Probowal to wyjasnic, wymienial swiece zarowe ale nie pomoglo.

Ktos wie co to za problem i czy warto brac?

Napisano

> To ja sie podlacze pod watek - mam mozliwosc kupic od znajomego z pracy Vb 2.2 DTI z 2001 roku -

> wersja Elegance. Samochod ma jedna wade - po kilku dniach nieodpalania trzeba ja dluzej

> krecic. Probowal to wyjasnic, wymienial swiece zarowe ale nie pomoglo.

> Ktos wie co to za problem i czy warto brac?

Być może zapowietrzający się układ paliwowy. Wystarczy użyć wyszukiwarki. Jest tego w sieci naprawdę dużo.

Pozdrawiam,

G.

Napisano

> Być może zapowietrzający się układ paliwowy. Wystarczy użyć wyszukiwarki. Jest tego w sieci

> naprawdę dużo.

> Pozdrawiam,

> G.

Ale ja tez pytam o opinie na temat Vb 2.2 DTI - co powiecie?

Napisano

> Ale ja tez pytam o opinie na temat Vb 2.2 DTI - co powiecie?

Nie zauważyłem, ale co mi tam hmm.gif

Silnik 2.2DTI to raczej lepszy wybór niż 2.0DTI. Różnica w spalaniu podobno niewielka a przyrost mocy odczuwalny. Poza tym to prawie takie same silniki. Jedyny problem może być z osprzętem a w szczególności z pompą wtryskową o której krążą różne historie. Mi to auto nie sprawia problemu, ale ja miałem niezamierzony remont silnika na "dzień dobry". Poza tym jeżdżę nim stosunkowo niewiele i leję paliwa lepszej jakości więc raczej nie jestem miarodajnym przykładem. spineyes.gifwink.gif Pewnie więcej jest wersji 2.0DTI niż 2.2DTI co ma znaczenie ze względu na wybór. Największym problemem jest jak zwykle kupić auto w dobrym stanie technicznym i na tym w Twoim przypadku bym się skupił. Tak na marginesie to te VB są całkiem nieźle wyposażone jak na - nie oszukujmy się - stare auto z nienajwyższej półki. hehe.gif

Napisano

teraz wyskocze jak Filip z konopi - kup 2,5 cdx i zaloz gaz

imo pozostale silniki w vb sie nie nadaja

Napisano

> nawet w kapeluszu NIE UWIERZĘ w samochodzie który waży 1300 kg......... w życiu pięknym

mój egzemplarz waży całe 1150 270751858-jezyk.gif A 7 jest w jeździe kapeluszowej, mam w niej teraz gaz i spala mi gazu 10 l i nikt mi nie powie że ma większe spalanie. Jesli ktoś nie wierzy zapraszam na jazdę, mam małą butlę mieszczę w nią 28l i robię 280km. Jak jeżdzę jak emeryt to nawet 310 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Już można zamknąć temat kupiłem 1.6 16v, trafiła się z takim silnikiem nie daleko.

Napisano

> Już można zamknąć temat kupiłem 1.6 16v, trafiła się z takim silnikiem nie daleko.

no to bezawaryjnej jazdy i cierpliwosci zycze zlosnik.gif

Napisano

> Już można zamknąć temat kupiłem 1.6 16v, trafiła się z takim silnikiem nie daleko.

Sprawdzaj stan oleum, lubią łykać.

Napisano

Nie polecę Ci żadnej, ale powiem coś o mojej.

2.0DTI, 280tkm.

Jadąc z Niemiec, 850 km w 8 godzin i 100kg w bagażniku spaliła 6,5l (średnia między Chemnitz a Dreznem 157km/h).

Na co dzień pali około 5,7, ale jak bardziej ją oszczędzam wychodzi 5,2 (większość to trasa 50 km w jedną stronę, 3 km po mieście, 41 DW, końcówka miasto z korkami). Jechać jak przysłowiowy "taryfiarz" nie próbowałem, ale myślę, że spaliłaby <5 litrów.

Napisano

> teraz wyskocze jak Filip z konopi - kup 2,5 cdx i zaloz gaz

czyli dokonaj profanacji silnika za 30% ceny pojazdu

Napisano

> czyli dokonaj profanacji silnika za 30% ceny pojazdu

ja mialem V6tke bez gazu i nigdy bym nie zalozyl ale watkodawca chcial ekonomicznie niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.