Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

14km/h za dużo

Featured Replies

Napisano

Czy za przekroczenie dozwolonej prędkości o 14km/h to jest mandat 50-100 zł?

Dostałem fotkę z wakacji (ponad miesiąc temu) i dają od razu 100 zł (miałem 64 na 50ce).

Warto zadzwonić i poprosić o ten niższy? Można tak w ogóle?

Aha - straż gminna jeśli to ma znaczenie...

Napisano

> Czy za przekroczenie dozwolonej prędkości o 14km/h to jest mandat 50-100 zł?

> Dostałem fotkę z wakacji (ponad miesiąc temu) i dają od razu 100 zł (miałem 64 na 50ce).

> Warto zadzwonić i poprosić o ten niższy? Można tak w ogóle?

> Aha - straż gminna jeśli to ma znaczenie...

Ja za przekroczenie o 11km/h (jechałem 31 na 20 i ustrzelił mnie radar) zapłaciłem 50zł.

Zadzwonić można, ale podejrzewam, że szanse -podobnie jak kwota- są raczej małe wink.gif

Napisano

> Czy za przekroczenie dozwolonej prędkości o 14km/h to jest mandat 50-100 zł?

> Dostałem fotkę z wakacji (ponad miesiąc temu) i dają od razu 100 zł (miałem 64 na 50ce).

Czyżby Kobylnica?

Też uważam, że małe szanse - niektóre straże gminne powstały tylko po to, żeby kosić kasę z fotoradarów - nie w ich interesie jest zmniejszanie mandatu. Po prostu przywalają górną granicę i tyle.

Napisano

Chyba mają wzięcie te miejscowości, bo ostatnio mi tego do firmy przychodzi w hurtowych ilościach, właśnie z Kobylnicy i Słupska skromny.gif Przekroczenia rzędu 11-15 km/h

Napisano

> Chyba mają wzięcie te miejscowości, bo ostatnio mi tego do firmy przychodzi w hurtowych ilościach,

> właśnie z Kobylnicy i Słupska Przekroczenia rzędu 11-15 km/h

Straż gminna w Kobylnicy działa także na terenie Słupska. To maszynka do zarabiania pieniędzy. Też od nich dostałem w tym roku widokówkę z wakacji, też przekroczenie o 14 km/h i też 100 zł.

Niezła promocja gminy - ja na przykład już w tamte rejony nie pojadę na wakacje. Nie dość, że zostawiłem tam ładnych parę tysiaków, to mandat na do widzenia dostałem. A jeżdżę stylem kapeluszniczym crazy.gif

Napisano

W takich na przykład Gliwicach już samo stawienie się w siedzibie SM powoduje obniżenie mandatu o połowę, a rozsądne negocjacje w miłej atmosferze skutkują zjechaniem kary do pouczenia. I nie sądzę, żeby to była zasługa mojego uroku osobistego zlosnik.gif, więc walcz!

Napisano

> Czyżby Kobylnica?

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

oberwalem tam fotke

Dokladnie w Sycewicach w okolicy przejazdu kolejowego.

63/50. Najszybsza straz gminna jesli chodzi o doreczanie mandatow.

Napisano

> Najn, Słupsk.

W zeszłym roku dwie fotki z okolic Słupska. Jedna z soboty, druga z niedzieli, odpowiednio 200 i 100 zł. blush.gif Obie kwoty z góry widełek. Dwa telefony, grzeczna rozmowa i w obu przypadkach sprawa załatwiona pozytywnie i do zapłacenia połowa kwoty.

Napisano

Biorąc pod uwagę, że oni nie traktują swojej pracy jako dbanie o bezpieczeństwo a taki sam biznes jak prowadzenie warzywniaka czy prostytucja, to może być ciężko. Ale spróbować zawsze można...

Napisano

> Biorąc pod uwagę, że oni nie traktują swojej pracy jako dbanie o bezpieczeństwo a taki sam biznes

> jak prowadzenie warzywniaka czy prostytucja, to może być ciężko. Ale spróbować zawsze można...

Można im zagrać na nosie i poprosić o skierowanie sprawy do sądu. Tego typu rzeczy sąd załatwia chyba zaocznie nawet, mam rację?

Napisano
  • Autor

> Można im zagrać na nosie i poprosić o skierowanie sprawy do sądu. Tego typu rzeczy sąd załatwia

> chyba zaocznie nawet, mam rację?

Gorzej jak trzeba będzie dymać do Słupska o całe 100zł....

Napisano

> Gorzej jak trzeba będzie dymać do Słupska o całe 100zł....

Jeśli sprawa jest zaoczna to nie. Najwazniejsze, ze kasa idzie na skarb państwa a nie do wójta

Napisano

> Można im zagrać na nosie i poprosić o skierowanie sprawy do sądu.

może nie grać od razu, ale nieśmiało i delikatnie wspomnieć, zasugerować w rozmowie telefonicznej... skoro są prostytutkami/alfąsami biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gif (tak odebrałem post Liwka), to obniżą mandat albo autor poprosi skierowanie do sądu i nie dostaną nic... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W zeszłym roku dwie fotki z okolic Słupska. Jedna z soboty, druga z niedzieli, odpowiednio 200 i

> 100 zł. Obie kwoty z góry widełek. Dwa telefony, grzeczna rozmowa i w obu przypadkach

> sprawa załatwiona pozytywnie i do zapłacenia połowa kwoty.

Potwierdzam. Załatwione przez telefon na 50zł bez punktów (oszczędziłem tym sposobem 2 pkt).

Napisano

> Najn, Słupsk.

Słupska straż nie ma fotoradarów, ale tylko przekrocz granicę miasta to się zaczyna. W Kobylnicy w kierunku Łosina wystawiają "trójnoga" z ustawieniem +11.

Napisano
  • Autor

> Słupska straż nie ma fotoradarów, ale tylko przekrocz granicę miasta to się zaczyna. W Kobylnicy w

> kierunku Łosina wystawiają "trójnoga" z ustawieniem +11.

Pomyłka z mojej strony. Chodziło o Jezierzyce koło Słupska.

Napisano

> Jeśli sprawa jest zaoczna to nie. Najwazniejsze, ze kasa idzie na skarb państwa a nie do wójta

I to nawet nie głupie jest. Właśnie u mnie we wsi powstała straż gminna i już postawili znaki o fotoradarach. Czyli będzie standardowo działać w ochronie prawa i porządku.

No to jak coś dostane przez nieuwagę to sobie do sądu pójdę.

Napisano

> Można im zagrać na nosie i poprosić o skierowanie sprawy do sądu. Tego typu rzeczy sąd załatwia

> chyba zaocznie nawet, mam rację?

Tak, Sąd wyda wyrok nakazowy. Pod warunkiem, że wina obwinionego nie budzą wątpliwości.

Można też, przy założeniu że nie widać mordy kierowcy, odpisać że nie właściciel nie ma pojęcia kto prowadził i olać temat. zlosnik.gif

Napisano

> Tak, Sąd wyda wyrok nakazowy. Pod warunkiem, że wina obwinionego nie budzą wątpliwości.

przy zdjęciu z fotoradaru wątpliwości raczej nie ma ... chyba

> Można też, przy założeniu że nie widać mordy kierowcy, odpisać że nie właściciel nie ma pojęcia kto

> prowadził i olać temat.

niowelizacja weszła, grzywna jest za niewskazanie

Napisano

> Słupska straż nie ma fotoradarów, ale tylko przekrocz granicę miasta to się zaczyna. W Kobylnicy w

> kierunku Łosina wystawiają "trójnoga" z ustawieniem +11.

Wyciągasz papiery legalizacji fotoradaru na których jest podany dopuszczalny błąd pomiaru (często +/-3 km/h). Następnie zakładasz, że jechałeś +8, a nie +11 i wyciągasz rozporządzenie (akurat formy nie pamiętam), że pomiar radarem może się odbywać dopiero od +10.

Napisano

> Wyciągasz papiery legalizacji fotoradaru na których jest podany dopuszczalny błąd pomiaru (często

> +/-3 km/h). Następnie zakładasz, że jechałeś +8, a nie +11 i wyciągasz rozporządzenie (akurat

> formy nie pamiętam), że pomiar radarem może się odbywać dopiero od +10.

... i zadek se nimi wycierasz.

Wykroczenie jest wykroczeniem i prawo do "obniżek/podwyżek" ma tylko sąd.

A rozporządzeniem, co to mówi o "+10" też sobie możesz wytrzeć, bo to idiotyczny i martwy przepis.

No teoretycznie nie powinno rejestrować poniżej 10, ale zarejestrowało.

Jest wyrkoczenie?

Jest.

To jak się będziesz bronił, skoro akt wyższego rzędu (ustawa) przewiduje odpowiednią karę za takie wykroczenie?

Napisano

> ... i zadek se nimi wycierasz.

> Wykroczenie jest wykroczeniem i prawo do "obniżek/podwyżek" ma tylko sąd.

> A rozporządzeniem, co to mówi o "+10" też sobie możesz wytrzeć, bo to idiotyczny i martwy przepis.

> No teoretycznie nie powinno rejestrować poniżej 10, ale zarejestrowało.

> Jest wyrkoczenie?

> Jest.

> To jak się będziesz bronił, skoro akt wyższego rzędu (ustawa) przewiduje odpowiednią karę za takie

> wykroczenie?

Odpowiem w Twoim stylu...

niby bym się zgodził, ALLLEEEE...

to nie sąd, tylko straż miejska czy wiejska poddaje "ocenie" takie wykroczenie, i jak zostało wskazane w tym wątku, to nie sąd, ale oni stosują sobie obniżki/podwyżki w ramach widełek wg własnego widzimisię.

Wiele przepisów można uznać za idiotyczne i martwe, ale są i mogą być stosowane. Więc argument o idiotyczności jest raczej... idiotyczny.

Wysokość grzywien i liczbę punktów karnych określają odpowiednie rozporządzenia. Są one oczywiście aktami wykonawczymi dla ustaw, ale tak daleko tu bym się nie posuwał bo zalatuje to już dyskusją akademicką.

A straż miejska/wiejska jest, no cóż, szczęśliwa, jeśli zarobi choć za +5 więc w wielu przypadkach, tak jakoś dziwnie im się nie chce tak dalece dbać o bezpieczeństwo.

Zresztą gdyby tak nie było, zapewne nie wysyłali by z automatu formularza, na którym mogę sobie zaznaczyć, że nie wiadomo, kto kierował, podając przy okazji numer konta i dołączając druczek wpłaty crazy.gif

Napisano

> Potwierdzam. Załatwione przez telefon na 50zł bez punktów (oszczędziłem tym sposobem 2 pkt).

JAkich argumentów użyłeś? Jeśli można wiedzieć oczywiście.... o mniejszy mandat ok, ale brak punktów - jak to załatwiłeś?

Napisano

> Wystarczy, że nie widać pyska.

> Tak. Ale SM/SG nie mogą wystąpić z wnioskiem o ukaranie do sądu.

czyli najzwyczajniej w świecie "zapomnieć" o pisemku od naciągaczy?

Napisano
  • Autor

> JAkich argumentów użyłeś? Jeśli można wiedzieć oczywiście.... o mniejszy mandat ok, ale brak

> punktów - jak to załatwiłeś?

Cała rozmowa wyglądała tak:

- witam, ja w sprawie mandatu z fotoradaru...

- pan poda blachy

- WZ 12345

- no, mam taki. Proszę pana możemy zrobić z tego 50zł i bez punktów. Pan zaznaczy pkt 3 na wezwaniu, przekreśli 300 i wpisze 50.

- a trzeba wysłać poleconym i można zwykłym?

- proszę pana do nas przychodzi czasem dziennie 200-300 i jeszcze chyba się nie zdarzyło, żeby coś zginęło. Ale już jak pan uważa.

- dzięki, bajo, szerokości.

Tak więc nie umiem ci odpowiedzieć jakich argumentów użyłem...

Napisano

> Wystarczy, że nie widać pyska.

> Tak. Ale SM/SG nie mogą wystąpić z wnioskiem o ukaranie do sądu.

Nie może wystąpić do sądu o ukaranie, ale czy nie jest tak, że wówczas SM przekazuje sprawę Policji?

Napisano

> I to nawet nie głupie jest. Właśnie u mnie we wsi powstała straż gminna i już postawili znaki o

> fotoradarach. Czyli będzie standardowo działać w ochronie prawa i porządku.

> No to jak coś dostane przez nieuwagę to sobie do sądu pójdę.

A dziś rano zdziwko. Znaków nie ma. Czyżby zapomnieli zapytać zarządcę drogi albo ITD o zgodę.

Ciekawe smile.gif

Napisano

Nie sądzę, to jest firma obliczona na zyski. Ja np odwożę dziecko do przedszkola i drugie do szkoły, mieszkańcy pewnego bloku w Warszawie chcąc dowalić rodzicom, którzy parkują auto na 5,10 minut by odprowadzić dziecko wywalczyli zmianę organizacji ruchu na uliczce, którą w godzinach szczytu samochód przejedzie raz na 10 minut. Mieszkańcy owego bloku, kiedy zbliża się godzina 15-16 i rodzice przyjeżdżają po swoje pociechy dzwonią po straż miejską a ci w sekundzie czasu są na miejscu by wystawić rodzicom jak najwięcej mandatów. Oto polska właśnie...

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Okazuje się, że druga fotka przyszła dziś.

Tym razem Kęsowo.

15km/h za dużo.

Znów po telefonie udało się urwać 50zł, ale już punktów nie chcieli zniwelować (2pkt).

Ciekawe dlaczego wcześniej można było dać 50zł+0pkt a teraz nie. Co to za taryfikator jak każdy robi jak chce.

Mam nadzieję, że już więcej fotek z wakacji nie będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.