Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Halogeny przy małych predkosciach?

Featured Replies

Napisano

W moim nowym aucie przy predkosciach ponizej 40km/h przy skrecie kierownica badz wlaczeniu kierunkowskazu wlacza sie halogen zeby doswietlic skret...

Czy to jest legalne? Reguluje to jakis przepis?

Napisano

> W moim nowym aucie przy predkosciach ponizej 40km/h przy skrecie kierownica badz wlaczeniu

> kierunkowskazu wlacza sie halogen zeby doswietlic skret...

> Czy to jest legalne?

jest

> Reguluje to jakis przepis?

przepis to nie wiem - ale reguluje to homologacja lampy

Napisano

> jest

> przepis to nie wiem - ale reguluje to homologacja lampy

ale kodeks drogowy mówi co innego

Quote:

Jeżeli samochód jest wyposażony w światła przeciwmgłowe, kierujący ma obowiązek używania przednich świateł w czasie jazdy w zmniejszonych warunkach przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, które mają wpływ na bezpieczeństwo ruchu.

ale widać te "inne przyczyny, które mają wpływ na bezpieczeństwo" to właśnie doświetlanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale kodeks drogowy mówi co innego

> Quote:

> Jeżeli samochód jest wyposażony w światła przeciwmgłowe, kierujący ma obowiązek używania przednich

> świateł w czasie jazdy w zmniejszonych warunkach przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą,

> opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, które mają wpływ na bezpieczeństwo ruchu.

> ale widać te "inne przyczyny, które mają wpływ na bezpieczeństwo" to właśnie doświetlanie

To w takim razie - inne przyczyny moga byz zawsze...bo to moze byc np ryzyko natrafienia na pijanego na poboczu grinser006.gif

Napisano

> To w takim razie - inne przyczyny moga byz zawsze...bo to moze byc np ryzyko natrafienia na pijanego na poboczu

Ja, na przykład, światła przeciwmgłowe włączam zawsze gdy jadę wyboistą drogą. Pozwala mi to z wyprzedzeniem dostrzec dziury, które należy omijać. I czuję się w pełni usprawiedliwiony.

mar00ha

Napisano

> Quote:

> Jeżeli samochód jest wyposażony w światła przeciwmgłowe, kierujący ma obowiązek używania przednich

> świateł w czasie jazdy w zmniejszonych warunkach przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą,

> opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, które mają wpływ na bezpieczeństwo ruchu.

> ale widać te "inne przyczyny, które mają wpływ na bezpieczeństwo" to właśnie doświetlanie

ale to nie są światła przeciwmgłowe, jeśli zapalają się tylko z jednej strony...

Napisano

> ale to nie są światła przeciwmgłowe, jeśli zapalają się tylko z jednej strony...

to jest w takim razie legalne używanie jednego światła p.mgielnego razem z kierunkowskazem ? smile.gif

Co jeśli ktoś zamontuje urządzenie, które wraz z kierunkowskazem będzie 5 raz migać stopami z tyłu aby pojazd z tyłu uniknął zderzenia ...legal or not?

Napisano

> to jest w takim razie używanie jednego światła p.mgielnego razem z kierunkowskazem ?

nie widziałem takiego rozwiązania

> Co jeśli ktoś zamontuje urządzenie, które wraz z kierunkowskazem będzie 5 raz migać stopami z tyłu

> aby pojazd z tyłu uniknął zderzenia ...legal or not?

jeśli uzyska na to homologację to będzie legalne

Napisano
  • Autor

> nie widziałem takiego rozwiązania

> jeśli uzyska na to homologację to będzie legalne

Ja tak mam ze po wlaczeniu kierunkowskazu zapala sie halogen...

Napisano

> Ja tak mam ze po wlaczeniu kierunkowskazu zapala sie halogen...

dobra, dopiero teraz skojarzyłem o co chodzi - kiepsko dziś z moim kojarzeniem sciana.gif Z wcześniejszego opisu jakoś to do mnie nie dotarło. Faktycznie sporo nowych aut tak ma. Jest to rozwiązanie fabryczne, a producent uzyskał homologację na pojazd - stąd oczywiście jest to legalne. Ale nie oznacza to, że zapalają się halogeny przeciwmgielne (bo te mają konkretne wymagania - m.in. zapalanie się parami) - tylko zapala się lampa w zderzaku pełniąca funkcję doświetlania zakrętów. A że jest realizowana za pomocą tej samej żarówki, co światła przeciwmgielne, to nie ma znaczenia. Przypuszczam zresztą, że na kloszu jest odpowiednia adnotacja homologacyjna - że jest to zarówno światło przeciwmgielne, jak i doświetlania zakrętu. To tak, jak w nowych Mercedesach lampy dzienne w zderzaku - po włączeniu świateł mijania przygasają one i pełnią funkcję lamp postojowych (bo dzienne nie mogą palić się łącznie z mijania/drogowymi).

Napisano

> czym sie przejmowac?

> doswietlanie zakretow jest montowane fabrycznie i takie auto ma homologacje to w czym problem?

przecież dokładnie to napisałem...

Napisano

> Quote:

nie "inne przyczyny". powyzszy opis mowi o obowiazku ich uzywania - kiedy musisz. co nie wyklucza w zaden sposob, ze nie wolno Ci je palic przy innych okazjach.

mozesz jezdzic na legalu non stop, bo nie ma zakazu.

Napisano

> mozesz jezdzic na legalu non stop, bo nie ma zakazu.

powiedz, że sobie jaja robisz...

Napisano

> jest

> przepis to nie wiem - ale reguluje to homologacja lampy

Nie lampy, tylko typu oświetlenia.

Napisano

> Nie lampy, tylko typu oświetlenia.

hmmm... na samej lampie też są chyba wybite typy oświetlenia jakie ona "załatwia"?

Napisano

> hmmm... na samej lampie też są chyba wybite typy oświetlenia jakie ona "załatwia"?

Lampa jest tu tylko elementem wykonawczym i może jednocześnie obsługiwać więcej niż 1 typ oświetlenia - choćby lampy zespolone.

Przykład -> np w Mercedesie W123 była lampa obsługująca pozycyjne, postojowe, mijania, drogowe i przeciwmgielne.

Da se? Da se!.

Żeby było bardziej współcześnie - w Jeti jedna lampa obsługuje DRL, pmgielne i doświetlanie zakrętów.

Per analogiam - jeśli mam aktywne reflektory (skrętne), to policja capnie mi DR za "rozregulowane przy zakręcie światła"? :-)

Jak napisałem wyżej - liczy się określony typ oświetlenia, a że jego elementem wykonawczym jest lampa będąca jednocześnie światłem pmgielnym? Łelll... Przecież nie ma musu konstruowania oddzielnej lampy na każde światło.

I uprzedzając pytania - nie dam Ci cytatu z przepisów homologacyjnych - nie chce mi się szukać. Jak koniecznie chcesz, to gugiel w dłoń i ognia.

Napisano

> to jest w takim razie legalne używanie jednego światła p.mgielnego razem z kierunkowskazem ?

Jeżeli masz homologowane w danym samochodzie oświetlenie doświetlające zakręt - tak.

To nie jest tak, że przy każdym włączeniu kierunku zapala się ZAWSZE pmgielny po określonej stronie - jest parę wymogów dodatkowych, m in:

- prędkość poniżej 50 km/h

- dodatkowo sygnał z czujnika skrętu kierownicy (nie musi być załączony kierunkowskaz, żeby zadziałały doświetlacze)

- CHYBA musi być płynne załączanie/wyłączanie.

> Co jeśli ktoś zamontuje urządzenie, które wraz z kierunkowskazem będzie 5 raz migać stopami z tyłu

> aby pojazd z tyłu uniknął zderzenia ...legal or not?

Nie, bo przepisy homologacyjne dość wyraźnie określają w jaki sposób mają działać określone światła.

PEWNA wolna amerykanka panuje w dziedzinie EBL (Emergency Braking Lights).

Niektórzy producenci stosują (IMO najlepszy) sposób z migającymi szybko (pełne zapalenie - pełne wygaszenie) światłami stop, inni uskuteczniają jakieś disko-bandżo z przygasającymi, migającymi naprzemiennie czy innymi siupami, które nie zorientowanemu g... powiedzą, a nie że ten przed nami właśnie depta ostro po spowalniaczach.

Napisano

> Lampa jest tu tylko elementem wykonawczym i może jednocześnie obsługiwać więcej niż 1 typ

> oświetlenia - choćby lampy zespolone.

niewątpliwie - ba - jedno źródło światła może pełnić różne funkcje - patrz przytoczony niżej/wyżej przykład nowych MB.

> Przykład -Da se? Da se!.

> Żeby było bardziej współcześnie - w Jeti jedna lampa obsługuje DRL, pmgielne i doświetlanie

> zakrętów.

nigdzie tego nie neguję

> Per analogiam - jeśli mam aktywne reflektory (skrętne), to policja capnie mi DR za "rozregulowane

> przy zakręcie światła"? :-)

niewykluczone - i tak w większości nie wiedzą jak sprawdzać 270751858-jezyk.gif

> Jak napisałem wyżej - liczy się określony typ oświetlenia, a że jego elementem wykonawczym jest

> lampa będąca jednocześnie światłem pmgielnym? Łelll... Przecież nie ma musu konstruowania

> oddzielnej lampy na każde światło.

oczywiście - nie zmienia to faktu, że na danej lampie, czy jak wolisz reflektorze zespolonym, jest wybita homologacja na źródło (źródła) światła, typ(y) oświetlenia, ruch prawo/lewostronny (o ile to konieczne), natężenie źródła światła (o ile to konieczne). Inna sprawa, że jestem przekonany, że w pełni oznaczenia te odszyfruje jakiś 1% policjantów.

> I uprzedzając pytania - nie dam Ci cytatu z przepisów homologacyjnych - nie chce mi się szukać. Jak

> koniecznie chcesz, to gugiel w dłoń i ognia.

Napisano

> oczywiście - nie zmienia to faktu, że na danej lampie, czy jak wolisz reflektorze zespolonym, jest

> wybita homologacja na źródło (źródła) światła, typ(y) oświetlenia, ruch prawo/lewostronny (o

> ile to konieczne),

Są lampy pod oba "kierunki ruchu" - baaaa, nawet d... z samochodu ruszać nie trzeba ani sprzętu zatrzymywać, żeby "przerobić" lampy :-)

natężenie źródła światła (o ile to konieczne). Inna sprawa, że jestem

> przekonany, że w pełni oznaczenia te odszyfruje jakiś 1% policjantów.

> > koniecznie chcesz, to gugiel w dłoń i ognia.

Hmmm...

Przy policjantach RD, zwłaszcza z WRD KSP obawiam się, że mógłbyś się zdziwić :-)

Napisano

> Są lampy pod oba "kierunki ruchu" - baaaa, nawet d... z samochodu ruszać nie trzeba ani sprzętu

> zatrzymywać, żeby "przerobić" lampy :-)

zapewne - ale to już od auta zależy smile.gif Są też takie, w które można wsadzać zarówno HIDy jak i H7 czy inne H1 - zgodnie z homologacją biglaugh.gif

> Hmmm...

> Przy policjantach RD, zwłaszcza z WRD KSP obawiam się, że mógłbyś się zdziwić :-)

pełne - łącznie ze źródłem światła i jego natężeniem w luksach biglaugh.gif A co do moich kontaktów z policjantami RD (ale, nie WRD KSP) to wyglądało to następująco (chwilę po dostosowaniu polskiego kodeksu do unijnego - 2009?):

- A jakie to światła mamy włączone panie kierowco?

- dzienne

<konsternacja i spojrzenia po sobie>

- ale te przeznaczone jako dzienne i właściwie podłączone

- tak

- dziękujemy i szerokiej drogi

Aha - panowie policjanci nawet nie wysiadali z auta biglaugh.gif

Napisano

Mi w 2007 też chcieli mandat dać za doświetlanie...

i zabrać dowód... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> przecież dokładnie to napisałem...

W tym czy mozna uzywac swiatel doswietlajacych zakrety permanentnie?

Napisano

> W tym czy mozna uzywac swiatel doswietlajacych zakrety permanentnie?

nie - w tym:

Quote:

doswietlanie zakretow jest montowane fabrycznie i takie auto ma homologacje to w czym problem

Napisano
  • Autor

> nie - w tym: Quote:

> doswietlanie zakretow jest montowane fabrycznie i takie auto ma homologacje to w czym problem

siur, powinno byc wyzej.

Napisano

> powiedz, że sobie jaja robisz...

nie.

pokaz mi paragraf, ktory zabrania uzywania halogenow? bo kolega przytoczył nakaz wlączania w konkretnych warunkach - NIE jest to jednoznaczne z zakazem właczania w pozostałych przypadkach.

Napisano

Zgadza się, ale w większości ofert aut z opcją doświetlania zakrętów, te halogeny nie nazywają się przeciwmgielne a doświetlające zakręt, a to zmienia moim zdaniem postać rzeczy.

PZDR VEN

Napisano

> nie.

> pokaz mi paragraf, ktory zabrania uzywania halogenow? bo kolega przytoczył nakaz wlączania w

> konkretnych warunkach - NIE jest to jednoznaczne z zakazem właczania w pozostałych

> przypadkach.

ehhh...

Quote:

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie.

Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się:

pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe – drugi jest obowiązany uczynić to samo;

do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony;

pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami.

4. (uchylony).

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

źródło

masz tu wymienione jakie światła kierowca musi mieć włączone, a jakie możesz zamiast nich...

A poza tym, gdyby jazda na przeciwmgłowych była dozwolona, to po co byłby taki zapis w taryfikatorze...

Quote:

153. art. 90 lub art. 97 Naruszenie warunków dopuszczalności używania przednich świateł przeciwmgłowych art. 51 ust. 5 100

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, ale w większości ofert aut z opcją doświetlania zakrętów, te halogeny nie nazywają się

> przeciwmgielne a doświetlające zakręt, a to zmienia moim zdaniem postać rzeczy.

> PZDR VEN

Wiesz ty tokiem myslenia moge powiedziec panu policjantowi ze ja nie mam wlaczonych halogenow, tylko doswietlam sobie zakrety....a takie sa na kazdej drodze;-)

Napisano

> Wiesz ty tokiem myslenia moge powiedziec panu policjantowi ze ja nie mam wlaczonych halogenow,

> tylko doswietlam sobie zakrety....a takie sa na kazdej drodze;-)

nie, bo doświetlanie zakrętów działa w ściśle określony sposób - a gdy włączysz je na stałe to nie są już doświetlaniem, a stają się po prostu halogenami przeciwmgielnymi, a te mają konkretne przepisy dotyczące ich włączania.

Napisano

> ehhh...

no ehhh...

> Quote:

> źródło

wskaz mi paragraf ktory ZABRANIA uzyac przeciwglowych przednich? bo np na tylne taki jest.

> masz tu wymienione jakie światła kierowca musi mieć włączone, a jakie możesz zamiast nich...

> A poza tym, gdyby jazda na przeciwmgłowych była dozwolona, to po co byłby taki zapis w

> taryfikatorze...

> Quote:

> 153. art. 90 lub art. 97 Naruszenie warunków dopuszczalności używania przednich świateł

> przeciwmgłowych art. 51 ust. 5 100

bylo na TVN turbo o tym (jakos dobre kilka lat temu) - byc moze zmienil sie kodeks i mam stare dane. ale wtedy pan rzecznik policji (czy inny wazny mundurowy) jednoznacznie potwierdzil, ze nie ma zakazu dot. przednich przecimglowych (w przeciwienstwie do tylnich). jest natomiast nakaz. chyba w tym obszarze radykalnych zmian kodeksu nie bylo - ale na 100% tego nie wiem.

ale tak czy siak - srednio mnie to interesuje smile.gif chyba jeszcze nie uzywalem w swoim tych swiatel wcale smile.gif niech bedzie za masz racje.

Napisano

> tylko doswietlam sobie zakrety....a takie sa na kazdej drodze;-)

Tylko uruchomienie doświetlania jest uzależnione, i to różnie bywa:

- od włączonego kierunku

- od poziomy skręcenie kierownicą

Ogólnie podkreślam nie jestem specjalistą i nie chce mi się szukać w googlu, myślę sobie jak auto z salonu różnej marki aut wychodzą z takimi lampami posiadającymi homologację, musi to chyba być legalne.

PZDR VEN

Napisano

> wskaz mi paragraf ktory ZABRANIA uzyac przeciwglowych przednich? bo np na tylne taki jest.

Żaden paragraf nie zabrania używania przeciwmgielnych, zarówno przednich jak i tylnych. Za to paragrafy DOPUSZCZAJĄ ich używanie (ale nie nakazują!) w określonych warunkach, a w przypadku tylnego określają, kiedy mają być wyłączone.

Napisano

> Żaden paragraf nie zabrania używania przeciwmgielnych, zarówno przednich jak i tylnych. Za to

> paragrafy DOPUSZCZAJĄ ich używanie (ale nie nakazują!)

o własnie zlosnik.gif

> w określonych warunkach, a w przypadku

> tylnego określają, kiedy mają być wyłączone.

no

Quote:

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m.
W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

czyli troche sie zamotales zlosnik.gif

bo skoro jest nakaz wylaczenia to w danym przypadku (widocznosc powyzej 50m) jest zakaz stosowania

old.gif

Napisano

> czyli troche sie zamotales

Nie zamotałem się zlosnik.gif Ale niech Ci będzie hehe.gif20.GIF

Napisano

> no ehhh...

no dokładnie...

> wskaz mi paragraf ktory ZABRANIA uzyac przeciwglowych przednich? bo np na tylne taki jest.

zgadza się na tylne jest, ale też nie do końca (patrz niżej) - ale jest też napisane, że w warunkach normalnej przejrzystości powietrza jesteś zobowiązany mieć włączone światła mijania, a zamiast nich możesz mieć dzienne - inne kombinacje nie są dozwolone. Podobnie nie można jeździć tylko na postojowych, na awaryjnych, itp. Też nie jest napisane, że nie wolno na nich jeździć, a jedynie w jakich sytuacjach należy ich używać.

> bylo na TVN turbo o tym (jakos dobre kilka lat temu) - byc moze zmienil sie kodeks i mam stare

> dane. ale wtedy pan rzecznik policji (czy inny wazny mundurowy) jednoznacznie potwierdzil, ze

> nie ma zakazu dot. przednich przecimglowych

że tak delikatnie powiem, ciekawe rzeczy pan policjant opowiada.

> (w przeciwienstwie do tylnich).

tu też mogę napisać, że kodeks nie zabrania ich używania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza - przecież jeśli je włączę w pełnym słońcu, to nie dojdzie do sytuacji, że nastąpi poprawa widoczności - bo widoczność cały czas jest bardzo dobra. Swoją drogą stopy też się mogą palić przez cały czas, prawda? Bo jest napisane jedynie kiedy MUSZĄ się zapalać - a idąc tym tropem MOGĄ zapalać się także w innych sytuacjach. Nie sądzisz, że dochodzimy do pewnego absurdu? Niemożliwym jest podanie wszystkich możliwych kombinacji lamp, bo jest ich "trochę" za dużo.

> jest natomiast

> nakaz. chyba w tym obszarze radykalnych zmian kodeksu nie bylo - ale na 100% tego nie wiem.

no w tym obszarze nie było

> ale tak czy siak - srednio mnie to interesuje chyba jeszcze nie uzywalem w swoim tych swiatel

ja właściwie też nie - nie jako przeciwmgielne - jedynie jako doświetlenie przodu i boków z długimi lub do oświetlania dziurawej drogi shhh.gif

> wcale niech bedzie za masz racje.

niech będzie, że nie mam racji - tylko po co wtedy taki zapis w taryfikatorze (i o ile mi wiadomo policja czasem karze z tego "paragrafu")

Napisano

> 3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość

> powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności

> kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

> czyli troche sie zamotales

wcale niekoniecznie 270751858-jezyk.gif

> bo skoro jest nakaz wylaczenia to w danym przypadku (widocznosc powyzej 50m) jest zakaz

> stosowania

niee - jeśli by to interpretować tak, jak koledzy, to okazuje się, że można całkiem legalnie jeździć na tylnych przeciwmgielnych w okresie normalnej przejrzystości powietrza:

Włączasz to światło/te światła w pełnym słońcu i jeździsz cały dzień bo nie następuje ani na chwile wspomniana poprawa widoczności - bo wciąż jest bardzo dobra. No i możesz jeździć również na awaryjnych i z włączonymi cały czas stopami 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no dokładnie...

> niech będzie, że nie mam racji - tylko po co wtedy taki zapis w taryfikatorze (i o ile mi wiadomo

> policja czasem karze z tego "paragrafu")

to niech sie policja określi jednoznacznie, bo pan rzecznik mówił ze nie specjalnie mają podstawy smile.gif

ale dosc teoretyzowania smile.gif milego dnia:)

Napisano

> to niech sie policja określi jednoznacznie, bo pan rzecznik mówił ze nie specjalnie mają podstawy

> ale dosc teoretyzowania milego dnia:)

dzięki, nawzajem smile.gif

Napisano

> To nie jest tak, że przy każdym włączeniu kierunku zapala się ZAWSZE pmgielny po określonej stronie

> - jest parę wymogów dodatkowych, m in:

> - prędkość poniżej 50 km/h

> - dodatkowo sygnał z czujnika skrętu kierownicy (nie musi być załączony kierunkowskaz, żeby

> zadziałały doświetlacze)

> - CHYBA musi być płynne załączanie/wyłączanie.

warunki techniczne pojazdów

22 Narożne

1) powinny być podłączone w taki sposób, aby mogły działać tylko przy jednoczesnym załączeniu świateł drogowych lub świateł mijania,

2) mogą włączać się automatycznie z jednej strony pojazdu tylko przy jednoczesnym włączeniu świateł kierunkowskazów po tej samej stronie pojazdu lub przy skręcie kierownicy z pozycji jazda na wprost w stronę odpowiadającą tej samej stronie pojazdu; muszą wyłączać się automatycznie po wyłączeniu kierunkowskazów lub gdy kierownica powróci do pozycji jazdy na wprost,

3) jeżeli włączone jest światło cofania, oba światła narożne mogą być włączone jednocześnie, niezależnie od pozycji kierownicy lub kierunkowskazów; w tym przypadku są wyłączone, jeżeli wyłączone jest światło cofania

nie mogą działać, gdy prędkość pojazdu przekracza 40 km/h

Napisano

> Ja, na przykład, światła przeciwmgłowe włączam zawsze gdy jadę wyboistą drogą. Pozwala mi to z

> wyprzedzeniem dostrzec dziury, które należy omijać. I czuję się w pełni usprawiedliwiony.

ciutke daja ale nie wiele

p.mgielne swieca na na tyle mala odleglosc, ze trzeba naprawde wolno jechac zeby zdazyc zareagowac

Napisano

> ciutke daja ale nie wiele

> p.mgielne swieca na na tyle mala odleglosc, ze trzeba naprawde wolno jechac zeby zdazyc zareagowac

40m to mało?

Napisano

> ciutke daja ale nie wiele

> p.mgielne swieca na na tyle mala odleglosc, ze trzeba naprawde wolno jechac zeby zdazyc zareagowac

Po wybojach raczej szybko nie jeżdżę. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Tak jest w wielu autach. Tzw. doświetlanie zakrętów.

pytanie:

czy da sie to wylaczyc czy jest to domyslnie wlaczone bez mozliwosci wylaczenia?

Napisano

> pytanie:

> czy da sie to wylaczyc czy jest to domyslnie wlaczone bez mozliwosci wylaczenia?

z zasady da się to wyłączyć ok.gif

Napisano

> z zasady da się to wyłączyć

przyciskiem / pokretlem / innym manipulatorem czy przez ingerencje glebiej? (komputer, inny sterownik)

Napisano

> przyciskiem / pokretlem / innym manipulatorem czy przez ingerencje glebiej? (komputer, inny

> sterownik)

raczej ingerencją w komputer

Napisano

> przyciskiem / pokretlem / innym manipulatorem czy przez ingerencje glebiej? (komputer, inny

> sterownik)

w fiacie bravo da się to wyłączyć w opcjach komputerka pokładowego, w grande punto chyba też

Napisano

> w fiacie bravo da się to wyłączyć w opcjach komputerka pokładowego,

tak ale bodajże od 2009r produkcji, albo później hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.