Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

popękane tłoki silnika diesla.

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Zdjąłem dziś głowicę w dieslu, bo się uszczelka przedmuchała. Przed złożeniem wszystkiego do kupy postanowiłem oczyścić tłoki i górne krawędzie cylindrów. Po tym zabiegu moim oczom ukazały się liczne rysy-pęknięcia na tłokach (w miejscach i o długościach jak na załaczonym poglądowym obrazku). Będzie toto jeszcze jeździło jak złożę tak jak jest?

Jutro chcę zdjąć misę, wyjąć jeden z tłoków i zobaczyć, czy reszta jego konstrukcji jest cała.

Silnik dotychczas jeździł bez zastrzeżeń i gdyby nie przedmuchana upg wcale bym go nie rozkręcał.

285458696-tlok2.jpeg

post-42301-14352514502056_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

> za duże foto nic nie widać

to jest foto poglądowe. czerwone kreski narysowane w gimpie traktuj jako rysy-pęknięcia;)

Prawdziwe zdjęcie mogę zrobić jutro z rana.

Napisano

Po mojemu to takie coś kwalifikuje się do wymiany, pytanie dlaczego tak się stało ??

Napisano

> Po mojemu to takie coś kwalifikuje się do wymiany, pytanie dlaczego tak się stało ??

uszkodzone wtryskiwacze palacz.gif

Napisano
  • Autor

> uszkodzone wtryskiwacze

to jest hipoteza czy stwierdzenie?

bo sam się zastanawiam co to się stało

co prawda silnik był dosć często męczony i przesilany, ale nigdy się poważnie nie zagotował ani tym bardziej przegrzał.

Napisano

> to jest hipoteza czy stwierdzenie?

> bo sam się zastanawiam co to się stało

> co prawda silnik był dosć często męczony i przesilany, ale nigdy się poważnie nie zagotował ani tym

> bardziej przegrzał.

z dużym prawdopodobieństwem prognoza / stwierdzenie faktu smile.gif

Napisano

> uszkodzone wtryskiwacze

I/lub zbyt wczesny kąt wtrysku co by również tłumaczyło uszczelkę pod głowicą.

Napisano

> Witam kolegów.

> Zdjąłem dziś głowicę w dieslu, bo się uszczelka przedmuchała. Przed złożeniem wszystkiego do kupy

> postanowiłem oczyścić tłoki i górne krawędzie cylindrów. Po tym zabiegu moim oczom ukazały się

> liczne rysy-pęknięcia na tłokach (w miejscach i o długościach jak na załaczonym poglądowym

> obrazku). Będzie toto jeszcze jeździło jak złożę tak jak jest?

> Jutro chcę zdjąć misę, wyjąć jeden z tłoków i zobaczyć, czy reszta jego konstrukcji jest cała.

> Silnik dotychczas jeździł bez zastrzeżeń i gdyby nie przedmuchana upg wcale bym go nie rozkręcał.

Co to za auto , jak CR to wtryskiwacze leją , jak na pompie to jak ktosik napisał kąty wtrysków się rozbiegły

Napisano
  • Autor

> Co to za auto , jak CR to wtryskiwacze leją , jak na pompie to jak ktosik napisał kąty wtrysków się

> rozbiegły

stary diesel z początku lat 90-tych z wtryskiem bezpośrednim i pompą wtryskową rzędową.

Wtrysków ani samej pompy nie miało to regenerowane od lat, więc tu może leżeć wina. Tym bardziej, ze jak się pomęczyło, to i zakopcić na czarno potrafił nieźle. Ale że moc była i spalanie także w normie, to nikt nic nie kombinował aż do teraz.

Napisano

Wtryski jak nic

Napisano

> stary diesel z początku lat 90-tych z wtryskiem bezpośrednim i pompą wtryskową rzędową.

> Wtrysków ani samej pompy nie miało to regenerowane od lat,

obrazowo ...

lanie siurkiem ropy na gorącego tłoka palacz.gif

Napisano

Problemem beda uszkodzone i lejace wtryskiwacze. Tloki do wymiany.

Napisano

> Witam kolegów.

> Zdjąłem dziś głowicę w dieslu, bo się uszczelka przedmuchała. Przed złożeniem wszystkiego do kupy

> postanowiłem oczyścić tłoki i górne krawędzie cylindrów. Po tym zabiegu moim oczom ukazały się

> liczne rysy-pęknięcia na tłokach (w miejscach i o długościach jak na załaczonym poglądowym

> obrazku). Będzie toto jeszcze jeździło jak złożę tak jak jest?

Zasadniczo tłoki do wymiany, jak mówią koledzy, jednak pytasz czy jak złożysz to będzie jeździło. Odpowiedź brzmi tak o ile pęknięcia nie są na wskroś a tylko powierzchniowe. Wymienisz wtryskiwacze to te tłoki jeszcze podziałają trochę:)

Napisano
  • Autor

> Problemem beda uszkodzone i lejace wtryskiwacze. Tloki do wymiany.

Nowe fakty.

Byłem dziś z wtryskami u popmiarza na sprawdzeniu i o dziwo 3 zostały sklasyfikowane jako ok, a 4-ty jako jeszcze przyzwoity, więc to z pewnością nie ich wina.

Wiec myślę teraz trzeba jeszcze wykręcić pompę i oddać do regulacji.

Napisano

> Nowe fakty.

> Byłem dziś z wtryskami u popmiarza na sprawdzeniu i o dziwo 3 zostały sklasyfikowane jako ok, a

> 4-ty jako jeszcze przyzwoity, więc to z pewnością nie ich wina.

> Wiec myślę teraz trzeba jeszcze wykręcić pompę i oddać do regulacji.

Drugą rzeczą dlaczego tłoki popękały może być dostająca się woda do cylindrów przez uszkodzoną uszczelkę co znacznie podnosi temperaturę spalania.

Napisano
  • Autor

> Drugą rzeczą dlaczego tłoki popękały może być dostająca się woda do cylindrów przez uszkodzoną

> uszczelkę co znacznie podnosi temperaturę spalania.

woda się dostawała tylko na jeden cylinder, a popękane są wszystkie cztery tłoki.

Napisano

> Drugą rzeczą dlaczego tłoki popękały może być dostająca się woda do cylindrów przez uszkodzoną

> uszczelkę co znacznie podnosi temperaturę spalania.

woda ponosi temperaturę spalania ? w zasadzie płyn chłodniczy ?

icon_eek.gif no powiem Ci że niezła rewelacja

Napisano

> woda ponosi temperaturę spalania ? w zasadzie płyn chłodniczy ?

> no powiem Ci że niezła rewelacja

imo wydaje sie, że autor miał na myśli, że plyn chłodniczy gwałtownie ostudzał tłoki hmm.gif

Napisano

> Nowe fakty.

> Byłem dziś z wtryskami u popmiarza na sprawdzeniu i o dziwo 3 zostały sklasyfikowane jako ok, a

> 4-ty jako jeszcze przyzwoity, więc to z pewnością nie ich wina.

Ale ok, to oznacza ciśnienie otwarcia jak w nowych czy w dolnej granicy tolerancji?

> Wiec myślę teraz trzeba jeszcze wykręcić pompę i oddać do regulacji.

Najważniejsze to poprawnie ustawić kąt wtrysku po ponownym montażu, najlepiej lampą a nie na czujnik zegarowy.

Napisano
  • Autor

> Ale ok, to oznacza ciśnienie otwarcia jak w nowych czy w dolnej granicy tolerancji?

Nie wgłębiałem się w to. Człowiek, który zajmuje się pompami/ wtryskami od kilkudziesięciu lat stwierdził, ze są dobre, wiec nie mam żadnych podstaw mu nie wierzyć.

Napisano

> woda ponosi temperaturę spalania ? w zasadzie płyn chłodniczy ?

> no powiem Ci że niezła rewelacja

spalanie wodorowe

Napisano

> spalanie wodorowe

Rozwiń. Bo z tego co się orientuję to są silniki zasilane wodorem i działają. Wiec co tutaj konkretnie miało się niby stać???

Napisano

> Nie wgłębiałem się w to. Człowiek, który zajmuje się pompami/ wtryskami od kilkudziesięciu lat

> stwierdził, ze są dobre, wiec nie mam żadnych podstaw mu nie wierzyć.

Pytam bo we wtrysku bezpośrednim najczęściej są wtryski dwusprężynowe i mało kto w PL ma możliwość ich ustawienia. Ale skoro jesteś na 100% pewny diagnozy to składaj...

Napisano

> Rozwiń. Bo z tego co się orientuję to są silniki zasilane wodorem i działają. Wiec co tutaj

> konkretnie miało się niby stać???

woda w pewnych warunkach może rozpaść się na wodór i tlen. W wyczynowych silnikach stosuje jeszcze wtrysk pary wodnej. O to chyba koledze chodziło

Napisano

> woda w pewnych warunkach może rozpaść się na wodór i tlen. W wyczynowych silnikach stosuje jeszcze

> wtrysk pary wodnej. O to chyba koledze chodziło

Wtrysk wody do cylindra ma za zadanie ochłodzić temperaturę w komorze spalanie i zmniejszyć spalanie stukowe.

Napisano

> Wtrysk wody do cylindra ma za zadanie ochłodzić temperaturę w komorze spalanie i zmniejszyć

> spalanie stukowe.

doczytałem ... masz rację...

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.