Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti 1.4 vs 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam na oku dwa Lacetti, jeden to 1.4, a drugi to 1.6. Ten 1.4 wyglada na biedniejsza wersje, do tego jest starszy. Czy sa jakies przewagi 1.4 w eksploatacji (bo nie w osiagach) nad 1.6 ? Czym 1.6 w Lacetti rozni sie od 1.6 montowanego w Lanosach ? Na co zwrocic uwage przy zakupie (jednego i drugiego) ?

Napisano

> Witam,

> Mam na oku dwa Lacetti, jeden to 1.4, a drugi to 1.6. Ten 1.4 wyglada na biedniejsza wersje, do

> tego jest starszy.

Z tradycyjnym przebiegiem ~100 km. zlosnik.gif Moja siostra też tam kupowała swojego Lacetti z podobnym stanem licznika (ale 3 letniego)

Napisano
  • Autor

> Z tradycyjnym przebiegiem ~100 km. Moja siostra też tam kupowała swojego Lacetti z podobnym

> stanem licznika (ale 3 letniego)

Stan licznika moze byc prawdziwy, sa faktury z ASO, wiec nie klepmy bez sensu, a trzymajmy sie tematu zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Mam na oku dwa Lacetti, jeden to 1.4, a drugi to 1.6. Ten 1.4 wyglada na biedniejsza wersje, do

> tego jest starszy. Czy sa jakies przewagi 1.4 w eksploatacji (bo nie w osiagach) nad 1.6 ?

> Czym 1.6 w Lacetti rozni sie od 1.6 montowanego w Lanosach ? Na co zwrocic uwage przy zakupie

> (jednego i drugiego) ?

Bierz 1,6 jeśli są w podobnym stanie technicznym. Palą tyle samo a 1,6 lepiej się odpycha ok.gif Ja polowałem na 1,6 w moich okolicach ale przez kilka miesięcy nie znalazłem ani jednego krajowego z udokumentowaną historią sick.gif Co do awaryjności to ogólnie obydwa silniki są raczej bezproblemowe i lubią gaz.

Napisano
  • Autor

Gaz mnie nie interesuje, dynamika jest trzeciorzedna. Czy 1.4 ma pasek rozrzadu czy jest na lancuchu ? Czy 1.6 to nadal polsekwencja jak DU 1.6 czy wpadli na pomysl jak zrobic pelna sekwencje ? VGIS pewnie zostal ?

Napisano

> Witam,

> tego jest starszy. Czy sa jakies przewagi 1.4 w eksploatacji (bo nie w osiagach) nad 1.6 ?

> Czym 1.6 w Lacetti rozni sie od 1.6 montowanego w Lanosach ? Na co zwrocic uwage przy zakupie

> (jednego i drugiego) ?

1.4 jest IMO za słaby do tego auta. Spalanie nie będzie niższe niż w 1.6. Ja bym brał 1.6.

BTW, nie chcesz kupić mojego diesla? Niewiele drożej, a będziesz miał dobrze wyposażone auto i z mniejszym przebiegiem niż ten 1.6 na zdjęciach.

Napisano

> Gaz mnie nie interesuje, dynamika jest trzeciorzedna. Czy 1.4 ma pasek rozrzadu czy jest na

> lancuchu ? Czy 1.6 to nadal polsekwencja jak DU 1.6 czy wpadli na pomysl jak zrobic pelna

> sekwencje ? VGIS pewnie zostal ?

Obydwa są na pasku - generalnie do obydwu wchodzi rozrząd i pompa z nubiry/lanosa 1,6 wymieniany co 60kkm wink.gif na pozostałe pytania niestety nie znam odpowiedzi hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Obydwa są na pasku - generalnie do obydwu wchodzi rozrząd i pompa z nubiry/lanosa 1,6 wymieniany co

> 60kkm na pozostałe pytania niestety nie znam odpowiedzi

Dzieki ok.gif Ten 1.6 ma zmieniony juz rozrzad wiec to na plus dla niego, a ten 1.4 to dosyc drogawy jest jak na wyposazenie.

Napisano

> Stan licznika moze byc prawdziwy, sa faktury z ASO, wiec nie klepmy bez sensu, a trzymajmy sie

> tematu

Stan licznika może być prawdziwy tylko zwracam uwagę na pewne ryzyko. zlosnik.gif

Mając do wyboru 1.4 i 1.6 brałbym 1.6

Napisano

> Dzieki Ten 1.6 ma zmieniony juz rozrzad wiec to na plus dla niego,

To są klamoty z daewoo więc koszt jest wręcz śmieszny w porównaniu do innych marek smile.gif Moim zdaniem nie ma co się na to patrzeć i warto zmienić samemu jak się ma jakiekolwiek wątpliwości ok.gif

Napisano
  • Autor

> To są klamoty z daewoo więc koszt jest wręcz śmieszny w porównaniu do innych marek Moim zdaniem

> nie ma co się na to patrzeć i warto zmienić samemu jak się ma jakiekolwiek wątpliwości

Moze i koszt niski, ale tutaj na 100% beda opony do kupienia, a jezeli faktycznie bedzie papier na rozrzad to uwazam, ze nie ma sensu inwestowac x2.

Napisano
  • Autor

> Stan licznika może być prawdziwy tylko zwracam uwagę na pewne ryzyko.

Ryzyko jest - wiem i tez zwracam na to uwage zlosnik.gif

> Mając do wyboru 1.4 i 1.6 brałbym 1.6

Dzieki ok.gif

Napisano

w 1.6 "odkleja" się zderzak po lewej stronie stojąc przodem do auta zlosnik.gif

dziwne że 1.6 nowsze a tańsze hmm.gif

Napisano
  • Autor

> w 1.6 "odkleja" się zderzak po lewej stronie stojąc przodem do auta

cenna uwaga ok.gif

> dziwne że 1.6 nowsze a tańsze

IMHO cena urealniona, to jest jednak Daewoo i ma jakas tam opinie, lansu na dzielni sie tym nie zada zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> IMHO cena urealniona, to jest jednak Daewoo i ma jakas tam opinie, lansu na dzielni sie tym nie

> zada

To zależy gdzie ta dzielnica. Byłem bardzo zdziwiony we Włoszech gdy tubylcy powiedzieli mi, że mam bardzo dobry samochód. U nich Chevrolet jest o wiele lepiej postrzegany niż u nas. Ale u nas wciąż pokutuje jeszcze wiele kompleksów.

Napisano

>Czy 1.6 to nadal polsekwencja jak DU 1.6 czy wpadli na pomysl jak zrobic pelna

> sekwencje ? VGIS pewnie zostal ?

VGIS został, z tym że kolektor jest plastikowy i jest inna przepustnica. Do tego elektryczny EGR i sterowanie z wtryskiem w pełni sekwencyjnym (od Euro III nie może być inaczej). Poza tym nie ma większych różnic z DOHC z Lanosa/Nubiry.

Napisano
  • Autor

Obejrzalem tego 1.6. Jest bardziej zmeczony zyciem niz byl moj 12 letni Matiz. Na 100% bylo cos konkretnego w zderzak, ktory jest krzywo spasowany, caly porysowany, slady glebokiej rysy lub klejenia. Wydech zardzewialy, od dolu dynda jakis sznurek (moze trzyma wydech), ramiona wycieraczek pordzewiale jak w nastoletnich Lanosach. Srodek w miare, ale kierownica "picowana". Krotko mowiac - nie za bardzo.

Napisano

> Z tradycyjnym przebiegiem ~100 km. Moja siostra też tam kupowała swojego Lacetti z podobnym

> stanem licznika (ale 3 letniego)

Ja tam kupowałem Vectrę. Wziąłem ją do ASO i wszystkie deklaracje się potwierdziły ok.gif

Napisano

Moja Epica tez przechodziła przez ten komis. Mają dobry układ z Chevrolet Poland, często biorą od nich auta firmowe. Generalnie pracownicy komisu byli bardzo pomocni, choć nie musieli i nie mieli w tym żadnego interesu.

Co do silnika w Lacetti to jedyną zaletą 1.4 jest to, że jest sporo cichszy od 1.6. Pozostałe parametry przemawiają za 1.6 (spalanie to samo, 1.6 ładniej idzie z dołu).

Ramionami wycieraczek się nie sugeruj, bo rdzewieją nawet w 2-letnich autach. Ja miałem wymienione na gwarancji. Jak na zderzaku jest rysa lub ślady klejenia to OK, bo to znaczy że auto jest tylko delikatnie draśnięte a nie walone, bo tego by zderzak nie przeżył.

Napisano

Ja mogę porównać 1,6 106KM z Nubiry do 1,4 95KM z Lacetti, bo DU jeździłem ładnych parę lat, natomiast Lacetti obecnie jeździ tata. 1,6 jest sporo mocniejszy, ale 1,4 za to sporo cichszy zlosnik.gif i jednak spala troszkę mniej benzyny. Do przemieszczania się 1,4 absolutnie wystarcza ok.gif ale jak ktoś lubi troszkę zaszaleć, to jednak w 1,4 nie będzie to niestety możliwe. Jeśli chodzi o całokształt to już w Lacetti w porównaniu do DU Nubiry czy Lanosa jednak w wykonaniu widać skok "cywilizacyjny". Wszystko wydaje się być znacznie lepiej dopracowane i wyleczone z błędów poprzedników. Przepraszam, że nieco zbaczam z tematu, ale jak dobrze pamiętam to przez wiele lat autor wątku był posiadaczem DU, tak jak ja blush.gif

Napisano

> Wydech zardzewialy, od dolu dynda jakis sznurek (moze trzyma wydech),

Czyli wydech oryginalny zlosnik.gif, w lacetti tak wydechy gniją 270751858-jezyk.gif, i odlatuje ta łapa od niego, więc możliwe że sznureczek go trzyma.

Jak chcesz zobaczyć wydech po 60kkm w lacetti to daj znać w weekend obfocę i Ci pokaże, jak rdzewieje.

> ramiona wycieraczek pordzewiale jak w nastoletnich Lanosach.

TTTM

1.6 lepszy, bo 1.4 przy wyprzedzaniu jest niebezpieczny, nie wiadomo czy wyprzedzać czy nie czy się rozpędzi czy nie, po prostu muł.

Rozpędzenie się pod górkę z klimą trwa wieki.

Mówię o sedanie, ale w hb. może być tylko trochę lepiej.

Napisano

Jeśli samochodem mają jeździć tylko kierowca lub dwie osoby to 1.4 wystarczy, w innym przypadku minimum 1.6. Jak się zapakuje 5 osób do 1.4 to dynamika i prędkość maksymalna jest porównywalna z Seicento 1.1 a spalanie do Omegi V6 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

iwik, ale ten Lacetti wygladal na bardzo zmeczonego jazda. Obok stal Lacetti, ktory mial wiecej na blacie, a jednak wygladal lepiej (cena tez oczywiscie wyzsza, a poza tym inna buda wiec tez odpadl). Po prostu nie sprawil na mnie dobrego wrazenia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Właśnie sobie rozkodowałem VIN i wychodzi na to, że ojca Lacetti 1,4 95KM spełnia normę spalin EURO 5 (rok modelowy 2010). Ktoś wie, co zmodyfikowali w tym silniku, że spełnia najbardziej rygorystyczną normę?

Napisano

Jeśli z zewnątrz wygląda tak, jak starsze, to zmiany ogrzniczyły się pewnie do softu w systemie sterowania.

Napisano

> Właśnie sobie rozkodowałem VIN i wychodzi na to, że ojca Lacetti 1,4 95KM spełnia normę spalin EURO

> 5 (rok modelowy 2010). Ktoś wie, co zmodyfikowali w tym silniku, że spełnia najbardziej

> rygorystyczną normę?

Norme ma spelniac silnik czy pojazd z tym silnikiem?

Katalizator i wydech caly tez jest identyczny jak w starszych?

Napisano

> Norme ma spelniac silnik czy pojazd z tym silnikiem?

Dla aut osobowych i (chyba) dostawczych - pojazd z silnikiem. Badania homologacyjne są na hamowni podwoziowej. Limity emisji poszczególnych składników są wyrażone w g/km.

Napisano

> Właśnie sobie rozkodowałem VIN i wychodzi na to, że ojca Lacetti 1,4 95KM spełnia normę spalin EURO

> 5 (rok modelowy 2010). Ktoś wie, co zmodyfikowali w tym silniku, że spełnia najbardziej

> rygorystyczną normę?

Mój 1,8 z roku modelowego 2006 spełnia EURO 5 więc rewelacji nie widzę.

To lucki od początku nie spełniały euro 5 ? Bo szczerze powiem nigdy się tym nie interesowałem aż tak.

Napisano

> Mój 1,8 z roku modelowego 2006 spełnia EURO 5 więc rewelacji nie widzę.

> To lucki od początku nie spełniały euro 5 ? Bo szczerze powiem nigdy się tym nie interesowałem aż

> tak.

2006 to bardziej Euro 4. hmm.gif Euro 5 weszło w Europie dopiero we wrześniu 2009. Na początku, od 2003, było Euro 3.

Napisano

> Mój 1.4 2006/07 spełnia euro 4.

Mój 1.8 2005 rok też ma Euro 4, taką ma przynajmniej nalepkę na szybę.

Napisano

> 2006 to bardziej Euro 4. Euro 5 weszło w Europie dopiero we wrześniu 2009. Na początku, od 2003,

> było Euro 3.

Z Vin euro 5, naklejka na szybie po dziadku z niemiec też była 5.

Napisano

> Z Vin euro 5, naklejka na szybie po dziadku z niemiec też była 5.

To ciekawe z ta naklejka bo poki co topowa naklejka w DE ma 4 :D

Napisano

> To ciekawe z ta naklejka bo poki co topowa naklejka w DE ma 4 :D

No tu faktycznie moja pomyłka. mlot.gifpad.gif Zielona była czyli 4. Pierwszego dnia ją zrywałem aby nakleić naklejkę rejestracyjną.

Napisano

Z tego co doczytałem to między EURO 4, a EURO 5 w przypadku akurat benzyny są minimalne różnice, więc być może rzeczywiście wystarczyło minimalnie zmienić oprogramowanie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.