Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon oś-oś/przód-tył.

Featured Replies

Napisano

To, że na jednej osi opony muszą być u nas takie same (rozmiar i bieżnik), to wiem. Dzisiaj spotkałem się z opinią, że wszystkie opony w samochodzie muszą być tego samego rozmiaru icon_eek.gif. Pomijając Ferrari i Mercedesy które fabrycznie mogą mieć inaczej zlosnik.gif, ja w Lanosie nie mogę mieć z tyłu 185/55R15, a z przodu 185/60R14, mimo że średnica koła i szerokość opony są takie same (ścisły zamiennik). Pomijając wszelkie inne czynniki - czy to jest prawda?

Napisano

> To, że na jednej osi opony muszą być u nas takie same (rozmiar i bieżnik), to wiem. Dzisiaj

> spotkałem się z opinią, że wszystkie opony w samochodzie muszą być tego samego rozmiaru .

> Pomijając Ferrari i Mercedesy które fabrycznie mogą mieć inaczej , ja w Lanosie nie mogę mieć

> z tyłu 185/55R15, a z przodu 185/60R14, mimo że średnica koła i szerokość opony są takie same

> (ścisły zamiennik). Pomijając wszelkie inne czynniki - czy to jest prawda?

Oczywista nieprawda. Jak zauważyłeś, nawet fabrycznie bywają różne rozmiary opon (ba, nawet kół) na osiach. Jeśli na dodatek "siedzą" w homologacji to już wogóle nie ma o czym mówić. Być może ktoś coś gdzieś słyszał, ale nie wiedział co i gdzie.

Napisano

> To, że na jednej osi opony muszą być u nas takie same (rozmiar i bieżnik), to wiem. Dzisiaj

> spotkałem się z opinią, że wszystkie opony w samochodzie muszą być tego samego rozmiaru .

> Pomijając Ferrari i Mercedesy które fabrycznie mogą mieć inaczej , ja w Lanosie nie mogę mieć

> z tyłu 185/55R15, a z przodu 185/60R14, mimo że średnica koła i szerokość opony są takie same

Jeśli jest napęd na 4ry koła to wszystkie opony muszą być identycznie. w pozostałych przypadkach tak nie ma.

Napisano
  • Autor

> Oczywista nieprawda. Jak zauważyłeś, nawet fabrycznie bywają różne rozmiary opon (ba, nawet kół) na

> osiach. Jeśli na dodatek "siedzą" w homologacji to już wogóle nie ma o czym mówić.

Te tylne 185/55R15 właśnie nie "siedzą", chociaż są jak napisałem ścisłym zamiennikiem średnica/szerokość, tylko oczko wyżej średnica i oczko niżej profil. Jak by co, z policją sobie poradzę grinser006.gif, tylko czy jak w chwili zamotania przydzwonie w nowe Quattroporte grinser006.gif, to TU nie wyjedzie mi z regresem facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

Faktycznie jak jest 4x4 to z uwagi na mechanizmy różnicowe i inne bajery wymuszony jest ten sam rozmiar (chyba że fabryka wypuszczała inaczej).

Spotkałem się jeszcze z opinią że jeśli samochód ma ESP to jak się założy całkowicie inne rozmiary na przód i na tył to system głupieje ale o takich przepisach pierwsze słyszę yikes.gif

Napisano

> Oczywista nieprawda.

Może w przypadku lanosa różnicy to nie robi, ale mając bardziej sztywną jedną oś od drugiej myślę, że może to niekorzystnie wpływać na jazdę. Po wymianie kół w jednym samochodzie z 195/45/16 na 185/55/15 jeździ się prawie "kanapowo" zlosnik.gif To samo czuję w drugim po zmianie z 205/55/16 na 195/65/15.

Napisano
  • Autor

> Faktycznie jak jest 4x4 to z uwagi na mechanizmy różnicowe i inne bajery wymuszony jest ten sam

> rozmiar (chyba że fabryka wypuszczała inaczej).

> Spotkałem się jeszcze z opinią że jeśli samochód ma ESP to jak się założy całkowicie inne rozmiary

> na przód i na tył to system głupieje ale o takich przepisach pierwsze słyszę

Samochód nie ma ESP, nie ma nawet ABS facepalm%5B1%5D.gif, nic nie ma poza budą i silnikiem więc nic mu nie zgłupieje hehe.gif. Samochód i tak jest głupi, ale jakoś daje sobie z nim radę zlosnik.gif. Chodzi mi bardziej o prawników, z którymi mogę sobie nie dać rady grinser006.gif.

To w końcu mogę tak jeździć, czy nie? hehe.gif

285470621-Przechwytywanie.JPG

post-103354-14352514556143_thumb.jpg

Napisano

Myślę, że jeśli dany rozmiar jest w homologacji autka to można zakładać.

Napisano

> Samochód nie ma ESP, nie ma nawet ABS , nic nie ma poza budą i silnikiem więc nic mu nie zgłupieje

> . Samochód i tak jest głupi, ale jakoś daje sobie z nim radę . Chodzi mi bardziej o

> prawników, z którymi mogę sobie nie dać rady .

> To w końcu mogę tak jeździć, czy nie?

imho możesz

Napisano

nieprawda

zgodnie z prawem możesz - nie wiem, co na to homologacja auta

Napisano

> Faktycznie jak jest 4x4 to z uwagi na mechanizmy różnicowe i inne bajery wymuszony jest ten sam

> rozmiar (chyba że fabryka wypuszczała inaczej).

> Spotkałem się jeszcze z opinią że jeśli samochód ma ESP to jak się założy całkowicie inne rozmiary

nie tylko ESP - czasami ASR czy ABS też zaczynają świrować.

pozdr

Napisano

ASR jest składową ESP, za instrukcją obsługi Stilo/Croma:

285471454-ak-esp.jpg

285471454-ak-esp1.jpg

Generalnie jak założysz dojazdowe koło zapasowe zamiast np. 215/45/17 to ASR dostaje orgazmu bo dostaje zdecydowanie inny odczyt prędkości obrotowej koła z dojazdówką niż trzech pozostałych kół.

Uważam, że ABS, który jak wiadomo bazuje na prędkościach obrotowych kół, też może się dziwnie zachowywać.

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352514556829_thumb.jpg

Napisano

Temu pacjentowi różnice w rozmiarach opon będą powiewać. Natomiast wystarczy, żeby miał ABS, i juz może się zrobić niewesoło. Miałem tak kiedyś, gdy w Mondeo założyłem na tył opony o profilu 195/65 podczas gdy z przodu zostawiłem 195/60. W trasie, na lekko mokrej jezdni, miałem bardzo duży kłopot z hamowaniem. ABS wykrył różnice prędkości na osiach i potraktował to jako poślizg tylnej osi. W efekcie miałem go non stop właczonego a droga hamowania wydłużyła sie niemiłosiernie. Bylo bardzo niebezpiecznie.

Niestety, nie wiedziałem, że już tak mała różnica spowoduje zgłupienie ABSu.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Jeśli jest napęd na 4ry koła to wszystkie opony muszą być identycznie. w pozostałych przypadkach

> tak nie ma.

to jest wymóg producentów aut nie przepis prawa

Napisano

> Samochód nie ma ESP, nie ma nawet ABS , nic nie ma poza budą i silnikiem więc nic mu nie zgłupieje

Wiem smile.gif W seju mam to samo czyli totalny brak jakichkolwiek systemów zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.