Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dokumenty poprzednich samochodow

Featured Replies

Napisano

dwa lata temu sprzedalem vitare handlarzom z Żerania, dwa tygodnie temu przechodząc przypadkowo jedna z ulic ujrzalem moja vitarę zaparkowaną w poprzek chodnika (okolice Żytniej) z mandatem za szybą - zauważyłem że wciaz sa moje stare blachy WN**** no ale wiemy przeciez ze mozna juz sobie zostawiac tablice w ramach miasta. nawet cyknąłem fotkę i wyslalem córce ktora dlugo oplakiwala sprzedaz tego auta. zlosnik.gif

dzis przyszedl mandat do mnie ze strazy miejskiej za to parkowanie w poprzek chodnika wiec juz druga godzine szukam umowy z tymi !@#$%^&*( handlarzami sick.gif

wnioski oczywiste nieprawdaż? sick.gif

Napisano

Wyrejestrowałeś samochód ?

Napisano
  • Autor

> Wyrejestrowałeś samochód ?

nie...przy zadnym sprzedanym samochodzie tego nie robilem. ooops co dalej zatem sie moze wydarzyc? icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie...przy zadnym sprzedanym samochodzie tego nie robilem. ooops co dalej zatem sie moze wydarzyc?

Dziwne, bo przecież musiał ubezpieczyć OC, a do tego policjanci mają wgląd w CEPIK-u. Szukaj umowy.

Napisano

> nie...przy zadnym sprzedanym samochodzie tego nie robilem.

To błąd. Obecnie w CEPIKU odnotowuje się fakt zgłoszenia zbycia pojazdu i są wprowadzane dane nabywcy, pomimo że ten nie zarejestrował pojazdu. Wtedy mandat idzie do nabywcy. Kiedyś w CEPIKU auto wisiało na ciebie, dopóki nabywca go nie zarejestrował i mandaty też trafiały do dawnego właściciela. Pozostaje dobrze przeszukać chatę i znaleźć tą umowę, po czym udać się niezwłocznie do WK.

Napisano

> nie...przy zadnym sprzedanym samochodzie tego nie robilem. ooops co dalej zatem sie moze wydarzyc?

No to masz nauczkę, że warto zgłosić do WK sprzedaż auta

Napisano
  • Autor

> Dziwne, bo przecież musiał ubezpieczyć OC, a do tego policjanci mają wgląd w CEPIK-u. Szukaj umowy.

jak ją sprzedawałem to oc bylo wazne jeszcze chyba przez 2 dni

Napisano

> To błąd. Obecnie w CEPIKU odnotowuje się fakt zgłoszenia zbycia pojazdu i są wprowadzane dane

> nabywcy, pomimo że ten nie zarejestrował pojazdu. Wtedy mandat idzie do nabywcy. Kiedyś w

> CEPIKU auto wisiało na ciebie, dopóki nabywca go nie zarejestrował i mandaty też trafiały do

> dawnego właściciela. Pozostaje dobrze przeszukać chatę i znaleźć tą umowę, po czym udać się

> niezwłocznie do WK.

Owszem , ale w CEPIK-u są też dane ubezpieczyciela, gdzie ubezpieczony i na kogo. Teraz ciekawe czy auto dalej ma OC.

Napisano

> Dziwne, bo przecież musiał ubezpieczyć OC,

A jak nie ubezpieczył, to co...

> a do tego policjanci mają wgląd w CEPIK-u.

A jak kupujący go nie zarejestrował, a sprzedający nie zgłosił zbycia do WK, to co...

> Szukaj umowy.

Czym prędzej... zlosnik.gif

Napisano

> A jak nie ubezpieczył, to co...

> A jak kupujący go nie zarejestrował, a sprzedający nie zgłosił zbycia do WK, to co...

> Czym prędzej...

to to że koledze się automatycznie przedłużyło ubezpieczenie.. chociaż ubezpieczalnia by się już pewnie po kasę zgłosiła hmm.gif

Napisano

>Teraz ciekawe czy auto dalej ma OC.

Pewnie ma dalej na honze, bo jeżeli kupujący go nie zarejestrował, a honza nie zgłosił zbycia, to umowa przedłuża się z automatu na niego...

Napisano

> jak ją sprzedawałem to oc bylo wazne jeszcze chyba przez 2 dni

a w ubezpieczalni zgłosiłeś fakt sprzedaży auta ?

Napisano
  • Autor

> Pewnie ma dalej na honze, bo jeżeli kupujący go nie zarejestrował, a honza nie zgłosił zbycia, to

> umowa przedłuża się z automatu na niego...

o ja pierd... sciana.gif

Napisano

> to to że koledze się automatycznie przedłużyło ubezpieczenie..

Otóż to... Teraz jedynym wyjściem jest znalezienie umowy i wyprostowanie wszystkiego, jak należy w WK i u ubezpieczyciela...

Napisano

> a w ubezpieczalni zgłosiłeś fakt sprzedaży auta ?

musisz mieć kwit o wyrejestrowaniu samochodu żeby Ci nie przedłużyli, ew. wypowiedzenie ubezpieczenia.

Napisano

> a w ubezpieczalni zgłosiłeś fakt sprzedaży auta ?

Pewnie nie, bo ubezpieczalnia wymaga adnotacji na umowie z WK, że zgłosiłeś zbycie pojazdu...

Napisano

> ew. wypowiedzenie ubezpieczenia.

... przez kupującego...

Napisano

> musisz mieć kwit o wyrejestrowaniu samochodu żeby Ci nie przedłużyli, ew. wypowiedzenie

> ubezpieczenia.

No faktycznie zapomniało mi sie.

Mi nawet oddali pieniądze, bo dwa dni przed końcem ubezpieczenia sprzedałem auto, wyszło 1,50 lub 2,50

Napisano

> o ja pierd...

No właśnie... zlosnik.gif Szukaj chłopie tej umowy... ok.gif

Napisano

> ... przez kupującego...

chyba że właściciel zmienia ubezpieczalnie, to wtedy sam musi napisać wypowiedzenie z poprzedniej.

Napisano

> No faktycznie zapomniało mi sie.

> Mi nawet oddali pieniądze, bo dwa dni przed końcem ubezpieczenia sprzedałem auto, wyszło 1,50 lub

> 2,50

Dziwne, bo z tego co wiem oddają za pełne miesiące pozostałe do końca polisy, przynajmniej w PZU. Przechodziłem całą ta procedurę w zeszłym miesiącu.

Napisano

> o ja pierd...

Powodzenia w szukaniu. Masz cały weekend na to bo i tak WK nie działa w tym czasie.

Napisano

> chyba że właściciel zmienia ubezpieczalnie, to wtedy sam musi napisać wypowiedzenie z poprzedniej.

No tak, ale tutaj mówimy o sprzedaży samochodu...

Napisano

> Dziwne, bo z tego co wiem oddają za pełne miesiące pozostałe do końca polisy, przynajmniej w PZU.

> Przechodziłem całą ta procedurę w zeszłym miesiącu.

Autocasco za pełny miesiąc. OC liczą w dniach chyba.

Napisano

> No tak, ale tutaj mówimy o sprzedaży samochodu...

wiem, to był tylko przykład tego jak można "nie przedłużyć umowy". W każdym razie dziwi mnie że ubezpieczalnia się po kasiorę nie zgłosiła.

Napisano

> Autocasco za pełny miesiąc. OC liczą w dniach chyba.

W PZU liczą za pełne miesiące i jeszcze z tego co wiem odliczają kolejny miesiąc od sprzedaży, kiedy nabywca ma gwarantowaną ochronę po zakupie pojazdu (ustawowe 30 dni)...

Napisano
  • Autor

> Powodzenia w szukaniu. Masz cały weekend na to bo i tak WK nie działa w tym czasie.

no i wlasnie zaczyna mi się mój ulubiony bond o diamentach zlosnik.gif

Napisano

> Powodzenia w szukaniu. Masz cały weekend na to bo i tak WK nie działa w tym czasie.

A nie powiedzą mu, ze już jest za późno albo lewa umowa, aby nie płacić ubezpieczenia ?

Czy będą kontaktować się z kupującym ? A on się wypnie i powie że nie kupił takiego auta.

Napisano

> W PZU liczą za pełne miesiące i jeszcze z tego co wiem odliczają kolejny miesiąc od sprzedaży,

> kiedy nabywca ma gwarantowaną ochronę po zakupie pojazdu (ustawowe 30 dni)...

Gość od którego kupowałem Focusa właśnie z tego powodu nie dostał nic. Ubezpieczenie kończyło się chyba tydzień po zakupie. Miał w PZU.

Napisano

> W każdym razie dziwi mnie że ubezpieczalnia się po kasiorę nie zgłosiła.

No fakt. Minęły 2 lata, więc już dawno w takiej sytuacji powinni się upomnieć o składkę.

Napisano

> no i wlasnie zaczyna mi się mój ulubiony bond o diamentach

na to czekałem właśnie. Sean Connery , chyba mój ulubiony "Grający Bonda" zlosnik.gif

Napisano

> A nie powiedzą mu, ze już jest za późno albo lewa umowa, aby nie płacić ubezpieczenia ?

> Czy będą kontaktować się z kupującym ? A on się wypnie i powie że nie kupił takiego auta.

Będą się kontaktować, a jak się nie uda to trza pomocy szukać tu : policial.gif

Napisano

> Dziwne, bo przecież musiał ubezpieczyć OC

No i co za problem - z umową w garści przedłużyli polisę u agenta ubezpieczeniowego. Nawet numer dowodu osobistego mieli (na umowie k-s zapewne był).

Napisano

> No i co za problem - z umową w garści przedłużyli polisę u agenta ubezpieczeniowego. Nawet numer

> dowodu osobistego mieli (na umowie k-s zapewne był).

Problem jest taki że podrobił podpis, a agent to puścił... paragrafiki na to są zlosnik.gif więc jak sprawa obije się o Policję to gościowi szykuje się postępowanie.

Napisano

> Problem jest taki że podrobił podpis, a agent to puścił... paragrafiki na to są więc jak sprawa

> obije się o Policję to gościowi szykuje się postępowanie.

No tak to wiadomo - ale generalnie nie jest problemem zrobienie takiego przekrętu.

Napisano

> No tak to wiadomo - ale generalnie nie jest problemem zrobienie takiego przekrętu.

to ja wiem...

Napisano

> Pewnie nie, bo ubezpieczalnia wymaga adnotacji na umowie z WK, że zgłosiłeś zbycie pojazdu...

Nie wymaga. Wystarczy okazac umowe KS.

Napisano

> dwa lata temu sprzedalem vitare handlarzom z Żerania, dwa tygodnie temu przechodząc przypadkowo

> jedna z ulic ujrzalem moja vitarę zaparkowaną w poprzek chodnika (okolice Żytniej) z mandatem

> za szybą - zauważyłem że wciaz sa moje stare blachy WN**** no ale wiemy przeciez ze mozna juz

> sobie zostawiac tablice w ramach miasta. nawet cyknąłem fotkę i wyslalem córce ktora dlugo

> oplakiwala sprzedaz tego auta.

> dzis przyszedl mandat do mnie ze strazy miejskiej za to parkowanie w poprzek chodnika wiec juz

> druga godzine szukam umowy z tymi !@#$%^&*( handlarzami

> wnioski oczywiste nieprawdaż?

Jak byś poszedł do WK i wyrejestrował samochód po sprzedaży to byś teraz problemów nie miał.

Napisano

> to ja wiem...

W polisie jest właściciel i użytkownik, OC możeł wykupić użytkownik.

Napisano

> Pewnie nie, bo ubezpieczalnia wymaga adnotacji na umowie z WK, że zgłosiłeś zbycie pojazdu...

A po co im to? Wysyła się faksem umowę i formułkę informującą o sprzedaży i wszystko. Nawet iść nie trzeba

Napisano

> musisz mieć kwit o wyrejestrowaniu samochodu żeby Ci nie przedłużyli, ew. wypowiedzenie

> ubezpieczenia.

Nic Tobie nie przedłużają.

Ludzie, jakie kity dajecie sobie wciskać????

OC przechodzi na kupującego razem z samochodem i jeśli się przedłuża to na jego konto. Po to się właśnie zgłasza do TU fakt sprzedaży i dane nowego właściciela.

Do takiej informacji nie trzeba żadnego wyrejestrowania czy zaświadczenia z WK.

Napisano

> o ja pierd...

Ciesz się, że szkód z OC Ci nie przybyło. Ja 3 lata temu zgłosiłem sprzedaż do WK, ale zapomniałem do ubezpieczalni. Polisa była ważna jeszcze kilka miesięcy. Przed samym jej końcem gnojek wjechał komuś w tył i musiałem się bujać z Wartą, żeby szkoda nie obciążała mojego konta.

Napisano

> W polisie jest właściciel i użytkownik, OC możeł wykupić użytkownik.

A na wniosku ubezpieczający i ubezpieczony, którzy nie muszą nawet być spokrewnieni. Z punktu widzenia ubezpieczalni to nie jest żaden przekręt.

Napisano

> W PZU liczą za pełne miesiące i jeszcze z tego co wiem odliczają kolejny miesiąc od sprzedaży,

> kiedy nabywca ma gwarantowaną ochronę po zakupie pojazdu (ustawowe 30 dni)...

Nie ma nic takiego, polisa jest ważna do daty do której jest wystawiona. Jeśli kupujący podpisze zrzeczenie to sprzedający dostanie niewykorzystana część składki obciętą do pełnego miesiąca. Jeśli kupujący nie zrzeknie się to sprzedający nic nie dostaje.

Kupujący ma 30 dni na decyzję czy zostawia OC czy się zrzeka i kupuje gdzie indziej. Jak zostawia to TU ma możliwość rekalkulacji, rekalkulacja przysługuje także nowemu właścicielowi. Dotyczy to zniżek/zwyżek przysługujących nowemu właścicielowi.

Napisano

> A jak nie ubezpieczył, to co...

To TU upomni się o zaległą składke a Fundusz Ubezpieczeniewy o swój haracz grinser006.gif

> A jak kupujący go nie zarejestrował, a sprzedający nie zgłosił zbycia do WK, to co...

To powinien sie cieszyć że do tej pory dostał tylko mandat ze straży za złe parkowanie. Bo równie dobrze tym samochodem ktoś mógł zatanować i zwiać bez płacenia, spowodowac jakiś wypadek czy użyć do innego przestępstwa i wtedy można mieć nieźle pozamiatane admin.gif

> Czym prędzej...

owszem, pod warunkiem że jest umowa i to wypełniona, bo handlarze często chcą aby podpisać im pustą i odsyłają podpisaną dopiero po sprzedaży samochodu

Napisano

> Jak byś poszedł do WK i wyrejestrował samochód po sprzedaży to byś teraz problemów nie miał.

no właśnie, handlarze tu nie sa nijak winni...

Napisano

Odpisz SM, że samochód od dnia ....... nie jest Twoją własnością - tylko tyle. Oni Ci przyślą wtedy zwykłym listem prośbę o podanie danych nowego właściciela, i wtedy możesz to olać, lub ich prośbę spełnić.

Napisano

> A po co im to? Wysyła się faksem umowę i formułkę informującą o sprzedaży i wszystko. Nawet iść nie

> trzeba

zawsze szedłem, WK wbija pieczątkę, robi sobie xero, ta sama procedura w TU.

Nie czeka się w kolejkach, bo zgłoszenie zbycia jest załatwiane od ręki, a mam potwierdzenie wpłynięcia.

Napisano

> zawsze szedłem, WK wbija pieczątkę, robi sobie xero, ta sama procedura w TU.

> Nie czeka się w kolejkach, bo zgłoszenie zbycia jest załatwiane od ręki, a mam potwierdzenie

> wpłynięcia.

Ja nie mam aż tyle czasu.

Wyrejestrowanie załatwiałem przy okazji rejestrowania nowego, a informacje do TU wysyłałem faksem od agenta w trakcie zawierania nowego ubezpieczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.