Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto z kratką, a jazda bez niej

Featured Replies

Napisano

mam dylemat bo potrzebuje przewieźć sporo rzeczy Laguna 3 z kratką, i najlepiej by było gdybym zdemontował kratke która ogranicza praktycznie w całosci przestrzeń bagażową....

co sie stanie jak mnie policja capnie bez ów kratki,

od 2 lat kratek juz chyba nie montują w "cieżarowych"??

dostane mandat?? zabiorą dowód?? co ze skarbówka??

Napisano

> dostane mandat?? zabiorą dowód?? co ze skarbówka??

Mogą zabrać DR i skierować na przegląd (niezgodność dokumentu ze stanem faktycznym). Ale to tylko teoria i musiałby być wyjątkowy służbista albo musiałbyś go w...., zirytować.

Jak chcesz zdemontować kratkę - do warsztat (faktura na demontaż i, ewentualnie, montaż brakującego pasa bezpieczeństwa) + stacja diagnostyczna + WK i "odciężarowienie".

Napisano

Zaraz cie zaczną straszyć ale ja powiem nic. kilka kontroli, 70 tysięcy kilometrów i nic. W tym przeglądy i wogóle. Dla świętego spokoju możesz na allegro kupić siatkę taką na bagaże i zamontować zamiast stalowej

Napisano

w razie kontroli powiedz po prostu, że wieziesz coś długiego i musiałeś zdemontować żeby się zmieściło. Policjant też człowiek. ok.gif

Oczywiście po prewiezieniu montaż spowrotem.

Pamiętaj, że w niektórych przypadkach bardzo ciężko jest zdemontować kratkę (nity) i jeszcze trudniej zamontować po takim demontażu.

Napisano

przejeździłem autem "ciężarowym" bez kratki ~ 135 kkm w ciągu 6 lat ... i nikt nigdy o nią nie zapytał (policja, przeglądy) cool.gif

Napisano

Zabrać niczego nie powinni, z mandatem też raczej problemu nie będzie, ale jeżeli doniosą do US, to zwrócisz odliczony od auta VAT i podatek.

Oczywiście prawdopodobieństwo jest niewielkie, ale jednak...

Napisano
  • Autor

> Zabrać niczego nie powinni, z mandatem też raczej problemu nie będzie, ale jeżeli doniosą do US, to

> zwrócisz odliczony od auta VAT i podatek.

> Oczywiście prawdopodobieństwo jest niewielkie, ale jednak...

dzięki Panowie za rade, narazie okrzesałem z kątówki tą kratke i górna cześć została, 270751858-jezyk.gif jak sie wnerwie to najwyzej wywale całość

Napisano

> dzięki Panowie za rade, narazie okrzesałem z kątówki tą kratke i górna cześć została, jak sie

> wnerwie to najwyzej wywale całość

u ojca zrobiłem to inaczej. kupił toyotke za 130 tysiecy a tu kratka.

Wykręciłem, wyciąłem kratke, porobiłem otwory wiertłem, pomalowałem całość i załozyłem siatke na kaski plecioną trytytkami których niewidąć.

Efekt zza szyby kratka jest a w razie w mozna ją dowolnie modelować a kosztowało to 50zl

Napisano

> Zabrać niczego nie powinni, z mandatem też raczej problemu nie będzie, ale jeżeli doniosą do US, to

> zwrócisz odliczony od auta VAT i podatek.

A co w przypadku zakupienia używanego auta z kratką TERAZ? Przepisy się zmieniły, i niezależnie od tego czy kratka jest, czy jej nie ma, można odliczyć tyle samo. Co może zrobić US, gdy zdemontujemy teraz kratkę?

Napisano

jak 2 lata temu musiałem coś przewieźć zdemontowałem i do dziś jeżdżę bez. Kontrole drogowe, dwa przeglądy i zero problemów

Napisano

> Zaraz cie zaczną straszyć ale ja powiem nic. kilka kontroli, 70 tysięcy kilometrów i nic. W tym

> przeglądy i wogóle. Dla świętego spokoju możesz na allegro kupić siatkę taką na bagaże i

> zamontować zamiast stalowej

wiesz jak to jest ? ... mój ociec jeździł od nowości astrą bez kratki, tak odebrał auto

zrobił 150kkm w 5lat i zero problemów

gaz też miał nie wbity w DR i też jeździł 4lata

ja wziąłem auto raz i o mało mnie Słowak lawetą nie wrócił z granicy 270751858-jezyk.gif (akurat za gaz, "bo auto mu wybuchnie")

trafi raz na służbistę jadąc na wakacje i będzie pozamiatane ... więc przynajmniej atrapę bym zrobił z siatki ok.gif

Napisano

wszystko można zdemontować i tak jeździć, ale gdyby się coś przytrafiło ( wypadek i ktoś odniósł obrażenia), mogą zacząć się schody (niezgodność stanu tech. samochodu z dowodem rejestracyjnym, może się wypiąć ubezpieczyciel).

Jeśli vatu już nie można odliczyć, to nie lepiej go już na legalu przerobić na osobówkę?

Z tego co znajomy miał problem to bardziej ze skarbówką gdy mu na kontrol wpadła po odliczeniu vat-u, za czasów gdy to można było zrobić.

Napisano

Bez kratki zrobiłem ok 100tys km, kontroli mialem conajmniej kilkanascie i tylko raz policjant u mnie w miescie zapytal gdzie jest kratka ale to chyba raczej takie retoryczne pytanie bylo i nic poza tym. Obecnym autem zrobilem ok 20tys bez kratki i tez nikt się nigdy nie przyczepil, teraz jezdze z kratka ze względu na to ze czesto w bagazniku podrozuje pies smile.gif Chyba policja zdaje sobie sprawe ze kratki to taki bezsens i sie nie czepiaja

Napisano

> mam dylemat bo potrzebuje przewieźć sporo rzeczy Laguna 3 z kratką, i najlepiej by było gdybym

> zdemontował kratke która ogranicza praktycznie w całosci przestrzeń bagażową....

> co sie stanie jak mnie policja capnie bez ów kratki,

> od 2 lat kratek juz chyba nie montują w "cieżarowych"??

Ja miałem kratkę w poprzednim aucie i zdemontowałem tą sztywną część za fotelami. Teraz mam auto na firmę i żadnej kratki nie mam. Policjant na drodze raczej nie jest w stanie ocenic czy auto powinno mieć kratkę czy nie. ok.gif

Wywalaj i śmigaj ok.gif

Napisano

> Policjant na drodze raczej nie jest w stanie ocenic czy auto

> powinno mieć kratkę czy nie.

jak to nie jest hmm.gif

masz "ciężarowy" w dowodzie wpisane ?

Napisano

Sporo po Polsce jeździłem swego czasu.

Przeglądy i kontrole nigdy nie sprowadziły się do takiego pytania czy jakichś wątpliwości - brak kratki.

Napisano

> okrzesałem z kątówki tą kratke i górna cześć została

Najlepszy sposób ok.gif Da się już normalnie auto załadować a kratka dalej jest wink.gif Jeżeli "plecy" tylnej kanapy są wykończone metalem, to już naprawdę nie ma się czego obawiać.

Napisano

> A co w przypadku zakupienia używanego auta z kratką TERAZ? Przepisy się zmieniły, i niezależnie od

> tego czy kratka jest, czy jej nie ma, można odliczyć tyle samo. Co może zrobić US, gdy

> zdemontujemy teraz kratkę?

Teraz raczej nic - ale chyba i tak lepiej mieć papier na to, że kratkę zdemontował uprawniony do tego warsztat niewiem.gif

Napisano

> u ojca zrobiłem to inaczej. kupił toyotke za 130 tysiecy a tu kratka.

No tez wstretni sprzedawcy, taki numer ojcu wycieli, musial byc zaskoczony rotfl.gif

Napisano

> Policjant na drodze raczej nie jest w stanie ocenic czy auto

> powinno mieć kratkę czy nie.

Jest w stanie zrobić to w 0,25 sekundy.

Pozycja J w dowodzie rejestracyjnym.

Jeżeli "N1" -> MUSI być krata.

Taki jest wymóg warunków technicznych.

Napisano

> co sie stanie jak mnie policja capnie bez ów kratki,

> od 2 lat kratek juz chyba nie montują w "cieżarowych"??

TEORETYCZNIE:

- dowód zabrany za nie spełnianie warunków. W skrajnym wypadku - holowanie,

- mogą donieść do US, a ten przywali się, że odliczyłeś VAT wbrew stanowi faktycznemu = przestępstwo z UKS,

- w razie zdarzenia ubezpieczeniowego ubezpieczyciel może mieć podstawę do odmowy roszczenia (głównie AC),

CZASAMI jest tak, że samochód nie spełnia norm EUR i dlatego jest sprzedawany jako N1 (w przypadku N1 są prolongaty dla silników z niższymi normami). Dotyczy głównie samochodów "bardziej ciężarowych" - np Kangoo, Combo, Berlingo itp.

W takim przypadku krata jest "dożywotnia" i teoretycznie nie powinno być możliwości jej usunięcia a diagnosta znający się na rzeczy nie powinien klepnąć takiej "konwersji", bo aby była legalna musiałbyś zmienić silnik z np EUR 4 na EUR 5.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.