Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny nowej KIA Optima

Featured Replies

Napisano

> 10 000zł drożej od porównywalnego Renault Latitude.

> To z dwóch Koreańczyków ja wybieram Renault.

Koledzy, nie znacie się. Napisali, że to tania konkurencja dla Passata o tu tu klikamy hehe.gif

Napisano

> Ja bym chyba na chevroleta poczekal. A jak wersja xl ma kosztowac ponad 100k to ide do Mercedesa i

> biore mniejsza C. Renault poleci na leb na szyje z wartoscia Kia ma calkiem niezla + ja

> osobiscie zadnego nie widzialem.

Aleee...

Porównywałem wersje podstawowe, bo w lepiej wyposażonych już masz takie ceny, że konkurencja robi się silna, można się załapać na jakieś okresowe promocje itp. W cenie ok. 100tys. można kupić golasa z cennika taniej marki lub np. wypasionego VW który stał na placu i się kurzył (porównanie oczywiście teoretyczne, tylko żeby zobrazować problem).

A w wersji podstawowej Renault daje więcej wypasu i kosztuje 72tys. zamiast 82tys. Zakładając, że chcesz mieć dużą kanapę do jeżdżenia w trasach i nic więcej to wybierzesz portfelem. Jakość wykonania i niezawodność może być podobna bo Renault i Kia składają ci sami Koreańczycy.

Wartość przy odsprzedaży? Tu bym nie ferował wyroków bo Kia to nowość. Jeśli rynek przyjmie ją tak jak Magentisa to Renault będzie ją biło na łeb. Jeśli tak jak Ceeda to faktycznie może być lepiej. Czas pokaże...

BTW. Brak podgrzewanych lusterek w podstawowej wersji to jakiś żart. hehe.gif

EDIT: Ja też bym chętnie na Malibu poczekał ale moim zdaniem GM przesadzi z ceną.

Napisano

> Koledzy, nie znacie się. Napisali, że to tania konkurencja dla Passata o tu tu klikamy

Zapomnieli napisać że auta porównywanej przez nich konkurencji (Mondeo, Passat Insignia) mają silniki turbo a Kia wolnossący. Założę się, że tamte będą dysponowały lepszymi osiągami, mimo takiej samej mocy na papierze.

A jak porównają z podstawowymi jednostkami to różnica w cenie już tak nie powala. IMO cena Kii jest trochę na wyrost. Może skorygują ją rabatami jeśli klienci się na auto nie rzucą. wink.gif

Napisano

> IMO drogo. Drozej o 18k od poprzedniego modelu. Magentisa mozna bylo za 65k kupic.

> jakiś tekst

> Z drugiej strony ma wszystko co trzeba.

jeżeli mój będzie się sprawował przez następne 3 lata jak do tej pory to bankowo w garażu pojawi się Optima ok.gif

Napisano

Z zewnątrz bardzo ładnie się prezentuje, lecz wnętrze jest bardzo przeciętne...

Napisano

> Da sie to sprowadzic? A clo, akcyza i inne VAT? Jezeli tak to kupowac.

od lipca nie ma cla na autka sprowadzone z Korei na teren UE waytogo.gif

wiec pozostaje akcyza 3,1% oraz vat 23% plus kwestie rejestracyjne oraz transport smile.gif

Napisano

> Zapomnieli napisać że auta porównywanej przez nich konkurencji (Mondeo, Passat Insignia) mają

> silniki turbo a Kia wolnossący. Założę się, że tamte będą dysponowały lepszymi osiągami, mimo

> takiej samej mocy na papierze.

Quote:

Ceny tańszej opcji z silnikiem benzynowym mają rozpoczynać się od niespełna 83 tys. zł. Za te pieniądze będzie można wyjechać samochodem z
doładowaną
jednostką o pojemności 2.0 l i mocy 170 KM

a wystarczy umiejętność czytania ze zrozumieniem... hmm.gif

Napisano

> Quote:

> Ceny tańszej opcji z silnikiem benzynowym mają rozpoczynać się od niespełna 83 tys. zł. Za te

> pieniądze będzie można wyjechać samochodem z doładowaną jednostką o pojemności 2.0 l i mocy

> 170 KM

> a wystarczy umiejętność czytania ze zrozumieniem...

Ups... blush.gif

Na swoje usprawiedliwienie napiszę, że robię teraz kilka rzeczy na raz. Zwykle w takich sytuacjach nie czytam każdego zdania każdego tekstu tylko przelatuję po nim wzrokiem. Wystarczy żeby załapać jakieś 90% treści i zaoszczędzić czasu. Jak widać to było w pozostałych 10%.

wink.gif

BTW 170KM z wolnossących dwóch litrów to bardzo ładnie. 170KM z doładowanych dwóch litrów to niedużo. Ciekawe jakie to będzie miało osiągi. No i jest szansa że w silniku będą spore rezerwy.

waytogo.gif

Napisano

> Za te

> pieniądze będzie można wyjechać samochodem z doładowaną jednostką o pojemności 2.0 l i mocy

> 170 KM

To jest IMO błąd. Ten silnik ma 198Nm momentu (@ 4600 obr.), czyli typowe parametry dla N/A.

i40 ma prawie takiego samego wolnossaka, tylko ciut mocniejszego.

2.0T ma mieć o ~100KM więcej. Ale pewnie w EU go nie będzie.

Napisano

> To jest IMO błąd. Ten silnik ma 198Nm momentu (@ 4600 obr.), czyli typowe parametry dla N/A.

> i40 ma prawie takiego samego wolnossaka, tylko ciut mocniejszego.

> 2.0T ma mieć o ~100KM więcej. Ale pewnie w EU go nie będzie.

czy blad czy nie, to nie mi oceniac jak na razie wink.gif

2.0 T-GDI jest oferowany w Korei i ma 271KM - filmik na poprzedniej stronie

Napisano

> To jest IMO błąd. Ten silnik ma 198Nm momentu (@ 4600 obr.), czyli typowe parametry dla N/A.

> i40 ma prawie takiego samego wolnossaka, tylko ciut mocniejszego.

> 2.0T ma mieć o ~100KM więcej. Ale pewnie w EU go nie będzie.

też mi się wydaje, że to błąd. To będzie ten sam silnik co w I40

Napisano
  • Autor

> od lipca nie ma cla na autka sprowadzone z Korei na teren UE

> wiec pozostaje akcyza 3,1% oraz vat 23% plus kwestie rejestracyjne oraz transport

Zglebie temat.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Ceny tańszej opcji z silnikiem benzynowym mają rozpoczynać się od niespełna 83 tys. zł. Za te

> 170 KM

To nie jest turbo. IMO blad w druku.

Napisano
  • Autor

> wiec szkoda

Kia ma 1.6T 200KM ale IMO u nas bedzie drogi. Brak jakiegos 140-160KM ale z T.

Napisano

> Koledzy, nie znacie się. Napisali, że to tania konkurencja dla Passata o tu tu klikamy

w Polsce może i jest wszystko za woalką i mafia dilerska rządzi grinser006.gif ale w rajchu np. i40 jest do kupienia za ~80% ceny Passata (chyba że ktoś koniecznie chce w salonie zapłacić cenę katalogową grinser006.gif), więc przypuszczam, że z Optimą będzie podobnie; oczywiście Passat to jest taki pomnik i pierwsze skrzypce w segmencie D, ale głupiej gwarancji to ma 2 lata zlosnik.gif 3, 4, 5 rok do 200.000km kosztuje 850 euro extra, o 6 i 7 nie wspominam nawet, także nie mówmy, że jest taaak drogo zlosnik.gif

Napisano

> o 6 i 7 nie wspominam nawet, także nie mówmy, że jest taaak drogo

To jeszcze napisz na co w KIA ta gwarancja pomaga...

mar00ha

Napisano

> To jeszcze napisz na co w KIA ta gwarancja pomaga...

do 150 tys.km na wszystko zlosnik.gif przez 7 lat

jak ktoś dużo jeździ to może brać Hyundaia i ma 5 lat bez limitu km zlosnik.gif

jak ktoś potrzebuje auto w leasing, to kupuje VW - wychodzi najtaniej zlosnik.gif krótki leasing daje szansę, że VW się nie zepsuje biglaugh.gif

Napisano

> do 150 tys.km na wszystko przez 7 lat

Dziwneumowa gwarancyjna mówi coś innego. Polecam lekturę.

> jak ktoś dużo jeździ to może brać Hyundaia i ma 5 lat bez limitu km

> jak ktoś potrzebuje auto w leasing, to kupuje VW - wychodzi najtaniej krótki leasing daje szansę,

> że VW się nie zepsuje

Napisano

> Dziwneumowa gwarancyjna mówi coś innego. Polecam lekturę.

to dawaj tutaj albo linkuj, poczytamy palacz.gif

Napisano

> to dawaj tutaj albo linkuj, poczytamy

a w międzyczasie ja podam, że z "negatywów" występują:

- w latach 4-7 jest limit kilometrów

- na audio i navi "tylko" 3 lata

- aku, akcesoria i cz. zamienne "tylko" 2 lata

prawdziwa tragedia, naprawdę, nie ma sensu brać no.gif nawet 5 lat na lakier jest do niczego, idem do konkórencii grinser006.gif

Napisano

> do 150 tys.km na wszystko przez 7 lat

> jak ktoś dużo jeździ to może brać Hyundaia i ma 5 lat bez limitu km

> jak ktoś potrzebuje auto w leasing, to kupuje VW - wychodzi najtaniej krótki leasing daje szansę,

> że VW się nie zepsuje

Zastanawiałem się nad Passatem w leasingu. Dealer zaoferował mi pełną gwarancję na cały okres leasingu bez limitów kilometrów. Gratis.

Napisano

> Zastanawiałem się nad Passatem w leasingu. Dealer zaoferował mi pełną gwarancję na cały okres

> leasingu bez limitów kilometrów. Gratis.

na 2 lata? to tyle co normalnie zlosnik.gif

gratis? czy w cenie całej tej zabawy grinser006.gif

w leasingu wszystko wygląda inaczej; ot przykładowo Sportage to poziom X1 zlosnik.gif duuużo taniej wychodzi Kuga, potem Tiguan, potem Yeti - to tak w SUVach, na które patrzyłem

Napisano

> na 2 lata? to tyle co normalnie

Chciałem cztery lata ale powiedział że może dać do pięciu.

> gratis? czy w cenie całej tej zabawy

Nie wiem czy gratis czy w cenie. Ale leasing był promocyjny (bodaj 105%) i jeszcze obiecał ładny rabat od ceny katalogowej auta. Tak czy siak była to dobra oferta.

> w leasingu wszystko wygląda inaczej; ot przykładowo Sportage to poziom X1 duuużo taniej wychodzi

> Kuga, potem Tiguan, potem Yeti - to tak w SUVach, na które patrzyłem

A tu racja. Cena i opcje często zależą od sposobu finansowania. Np. GM daje duży rabat za skorzystanie z ich leasingu. Leasing jest drogi ale suma summarum wychodzi na to samo jakbyś wziął jakiś własny bardzo tani leasing bez rabatów na aucie.

Napisano

> Chciałem cztery lata ale powiedział że może dać do pięciu.

2.0TDI? to przynajmniej 850 euro w rajchu kosztowało (lata 3-5 i do 200kkm), w Polsce pewnie podobnie będzie

Napisano

> 2.0TDI? to przynajmniej 850 euro w rajchu kosztowało (lata 3-5 i do 200kkm), w Polsce pewnie

> podobnie będzie

Interesowały mnie 1,4 lub 1,8 TSI. Może dał gratis, może wliczył w koszty przed zrobieniem rabatu, mi jako klientowi wszystko jedno. Grunt, że auto było sporo taniej niż w katalogu i miało mieć wszystko to co chciałem.

wink.gif

PS. W końcu i tak nie kupiłem ale oferta była lepsza niż na większość aut konkurencji. Nawet byłem zdziwiony bo VW ma opinię drogiego a był niemal najtańszy.

Napisano

> Sobie weź do ręki i czytaj.

twierdzisz, że "umowa gwarancyjna" jest dziwna, to ją tu pokaż albo zacytuj chociaż niewiem.gif

niestety, książką serwisową do jakiejś Kia z 2010 czy 2011 nie dysponuję i nie znam nikogo, kto by taką miał zlosnik.gif

może jakiś użytkownik pomoże?

Napisano

> Interesowały mnie 1,4 lub 1,8 TSI. Może dał gratis, może wliczył w koszty przed zrobieniem rabatu,

1.8TSI? szalejesz zlosnik.gif

> mi jako klientowi wszystko jedno. Grunt, że auto było sporo taniej niż w katalogu i miało mieć

> wszystko to co chciałem.

> PS. W końcu i tak nie kupiłem ale oferta była lepsza niż na większość aut konkurencji. Nawet byłem

> zdziwiony bo VW ma opinię drogiego a był niemal najtańszy.

cała tajemnica polega na tym, że leasingodawcy liczą dużą wartość VW po okresie umowy, a b. małą np. dla Kia; ja porównywałem sobie oferty jedej firmy, umowa kilometrowa 2 lata i łącznie 60kkm; Yeti - wyraźnie tańszy w zakupie przecież - na końcu wychodzi minimalnie drożej jak doliczę zakup opon zlosnik.gif a do Tiguana Track&Field nie podskoczy grinser006.gif

na razie wstępnie oceniam koszty inwestycji grinser006.gif ale jak wziąć do tego bezpośrednie rozmowy z dealerami, leasing `fabryczny` i koszty serwisu, to robi się niezły młyn zlosnik.gif

Napisano

> 1.8TSI? szalejesz

Wahałem się, bo chciałem żeby przyspieszało do 100km/h poniżej 10s. 1,4 jedzie trochę gorzej a 1,8 dużo pali. Brakuje czegoś pomiędzy. Idealne byłoby 1,6 TSI.

> cała tajemnica polega na tym, że leasingodawcy liczą dużą wartość VW po okresie umowy, a b. małą

> np. dla Kia; ja porównywałem sobie oferty jedej firmy, umowa kilometrowa 2 lata i łącznie

> 60kkm; Yeti - wyraźnie tańszy w zakupie przecież - na końcu wychodzi minimalnie drożej jak

> doliczę zakup opon a do Tiguana Track&Field nie podskoczy

> na razie wstępnie oceniam koszty inwestycji ale jak wziąć do tego bezpośrednie rozmowy z

> dealerami, leasing `fabryczny` i koszty serwisu, to robi się niezły młyn

Ja jeszcze liczyłem koszty ubezpieczenia (VW dawał promocyjne pakiety) i serwisu. Robi się z tego tyle zmiennych, że czasem najtańszy w cenniku wychodził najdrożej i na odwrót.

hehe.gif

Napisano

> twierdzisz, że "umowa gwarancyjna" jest dziwna, to ją tu pokaż albo zacytuj chociaż

Można dostać u dilera.

> niestety, książką serwisową do jakiejś Kia z 2010 czy 2011 nie dysponuję i nie znam nikogo, kto by

> taką miał

> może jakiś użytkownik pomoże?

Po dokładnej lekturze okazuje się, że gwarancja na wszystko jest nie na wszystko. Nie pamiętam już dokładnie co było wyłączone, ale wbrew pozorom jest tego trochę.

Inna ciekawostka: znajomy kupił w anglii Ceeda. Auto ma 3 lata. Padła skrzynia, wymienili i wystawili rachunek. Znajomy w krzyk, że 7 lat gwarancji. I owszem, ale najpierw on płaci, oni wysyłają skrzynię do fabryki. Jak się okaże że to wada fabryczna to mu wrócą pieniążki...

Napisano
  • Autor

> Można dostać u dilera.

> Po dokładnej lekturze okazuje się, że gwarancja na wszystko jest nie na wszystko. Nie pamiętam już

> dokładnie co było wyłączone, ale wbrew pozorom jest tego trochę.

> Inna ciekawostka: znajomy kupił w anglii Ceeda. Auto ma 3 lata. Padła skrzynia, wymienili i

> wystawili rachunek. Znajomy w krzyk, że 7 lat gwarancji. I owszem, ale najpierw on płaci, oni

> wysyłają skrzynię do fabryki. Jak się okaże że to wada fabryczna to mu wrócą pieniążki...

Dziwna praktyka hmm.gif Ja jeszcze nie mam wylaczen nowe maja. Ale podczas naprawy gwarancyjnej dostalem auto zastepcze i za nic nie placilem.

Jak nie pasuje do hyundaia 5 lat gwarancji. grinser006.gif

Napisano

> Dziwna praktyka Ja jeszcze nie mam wylaczen nowe maja. Ale podczas naprawy gwarancyjnej dostalem

> auto zastepcze i za nic nie placilem.

> Jak nie pasuje do hyundaia 5 lat gwarancji.

Też byłem w szoku. Nie wiem czy to powszechna praktyka czy jakiś dziwny serwis.

Napisano

> Wahałem się, bo chciałem żeby przyspieszało do 100km/h poniżej 10s. 1,4 jedzie trochę gorzej a 1,8

> dużo pali. Brakuje czegoś pomiędzy. Idealne byłoby 1,6 TSI.

przy tych i przyszłych cenach paliw... grinser006.gif

w Tiguanie 4M DSG między 2.0TDI 140KM a 1.8TSI 180KM może być fajna różnica w przyspieszeniu, ale też 4-litrowa w spalaniu zlosnik.gif

a tak serio, na duże przebiegi nadal diesel frown.gif

> Ja jeszcze liczyłem koszty ubezpieczenia (VW dawał promocyjne pakiety) i serwisu. Robi się z tego

> tyle zmiennych, że czasem najtańszy w cenniku wychodził najdrożej i na odwrót.

oj robi się spineyes.gif

Napisano

> Można dostać u dilera.

już zadzieram kiecę... zlosnik.gif diler nie powie mi nic innego poza tym, co już wiem zlosnik.gif

> Po dokładnej lekturze okazuje się, że gwarancja na wszystko jest nie na wszystko. Nie pamiętam już

> dokładnie co było wyłączone, ale wbrew pozorom jest tego trochę.

no co może być jeszcze obostrzone? sprzęgło, amortyzator, hamulce? niewiem.gif tak jak u wszystkich

> Inna ciekawostka: znajomy kupił w anglii Ceeda. Auto ma 3 lata. Padła skrzynia, wymienili i

> wystawili rachunek. Znajomy w krzyk, że 7 lat gwarancji. I owszem, ale najpierw on płaci, oni

> wysyłają skrzynię do fabryki. Jak się okaże że to wada fabryczna to mu wrócą pieniążki...

płacic na pewno nie musiał, jeżeli zostawi samochód do czasu badania skrzyni zlosnik.gif

w innych markach jest to samo w UK - gdzie w zepsuciu mógł pomóc użytkownik, część idzie na badanie

Napisano

> przy tych i przyszłych cenach paliw...

> w Tiguanie 4M DSG między 2.0TDI 140KM a 1.8TSI 180KM może być fajna różnica w przyspieszeniu, ale

> też 4-litrowa w spalaniu

> a tak serio, na duże przebiegi nadal diesel

moze i tak ale nie z grupy VW sick.gif

Passat 2.0tdi 170KM DSG 130kkm

- padla turbina

- padla dwumasa

- Starl sie walek rozrzadu

rotfl.gif

Napisano

> IMO drogo. Drozej o 18k od poprzedniego modelu. [..]

Ale klasa - szczegolnie wykonania innapalacz.gif. Trudno zeby roznicy w cenie nie bylohmm.gif.

Napisano

> moze i tak ale nie z grupy VW

> Passat 2.0tdi 170KM DSG 130kkm

> - padla turbina

> - padla dwumasa

> - Starl sie walek rozrzadu

przy jakim przebiegu była pierwsza awaria? zlosnik.gif

kiedys niemce przebadali oba 2.0TDI, każdorazowo na dystansie 100kkm - jak złożyć te awarie razem do kupy, to w obu silnikach padło wszystko, co mogło paść rotfl.gif

a jednak ludzie jakoś jeżdżą niewiem.gif na pewno trzeba mieć na ten sprzęt dokupioną gwarancję i zachować wewnętrzny spokój zlosnik.gif

Napisano

> Ale klasa - szczegolnie wykonania inna. Trudno zeby roznicy w cenie nie bylo.

niektórzy nie przyjmują do wiadomości, że czasy się zmieniają zlosnik.gif

niemiecki Eurotax Schwacke, czyli wyrocznia dla leasingo- i kredytodawców, wypuściła prognozy na 2012, samochody najlepiej trzymające wartość: Kia Venga I miejsce w swojej klasie, Picanto i Rio II... oczywiście w dużej mierze jest to zasługa tej strasznie krzywdzącej 7-letniej gwarancji grinser006.gif

20111210-kklu-49kb.jpg

brakuje mi tylko Sportage niewiem.gif chciałbym być cwaniakiem i kupić używaną w wypasie po jakimś frajerze grinser006.gif i nie ma niewiem.gif znalazłem jedną tylko jedn ą, realnie przez pól roku i 9kkm straciła na wartości 5.000zł zlosnik.gif

nie, nie pracuję dla Kia i nie kupuję Kia, po prostu realnie patrzę na sprawę zlosnik.gif

grinser006.gif

Napisano

> Z drugiej strony ma wszystko co trzeba.

nie ma. Nie bedzie kombi

Napisano

> Ten szmatlawiec jest nic nie warty.

gdybyś nie doczytał do końca zlosnik.gif to germański oprawca był się przejechał na południe w celu przejażdżki obydwoma... to jest przedruk zlosnik.gif

a opinia? cóż, każdy ma prawo do swojej zlosnik.gif

Napisano

> jak patrzę na to pierwsze zdjęcie w tym artykule to atak plastikowych paszkwili... widać że teraz

> Azja dyktuje motoryzacyjne "gusta"

highres00259981.jpg?

nie wiem, kto rysuje dla Toyoty, ale Designem Kia dowodzi azjatycki Niemiec zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ?

> nie wiem, kto rysuje dla Toyoty, ale Designem Kia dowodzi azjatycki Niemiec

Avensis jest po prostu brzydka.

Napisano

> to nie modelki, to samochody

modelki też bywają brzydkie smile.gif

a avensis odpadł by w top model w elimitacjach juz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.