Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Mocniejsze" żarówki H4

Featured Replies

Napisano

> z opini tutaj wyczytanych wszystkie żarówki halogenowe przy zmniejszonym napięciu szybciej padają

No co ty smile.gif Przecież producenci aut specjalnie stosują ten zabieg aby podwyższyć żywotność żarówek.

np. ford ma tryb świateł dziennych - idzie o wiele niższy prąd na żarówkę - świeci słabiej, ale mniej się grzeje i słabiej świeci - przez to jeździsz sobie w dzień na światłach, a nie mordujesz lamp.

Albo VW chyba w normalnym trybie świateł mijania puszcza 95% mocy na żarówkę, żeby jej żywot wydłużyć.

Napisano

> Ale jak ? Na jednej żarówce są takie napięcia na zaciskach względem masy? Sorry ale nie bardzo

> rozumiem

wątek tyczy się H4, czyli żarówki z dwoma żarnikami dla mijania i drogowych, one mają 3 styki, dwa do żarników i wspólną masę.

Napisano

> Z większej sprawności?

Strumień światła będzie taki sam i tak samo będzie się kończyć.

Co najwyżej oświetlany obszar będzie jaśniejszy niż na zwykłej żarówce.

Po to jest odcięcie, żeby nie świeciło dalej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale jak ? Na jednej żarówce są takie napięcia na zaciskach względem masy? Sorry ale nie bardzo

> rozumiem

> Jeżeli zaś chciałes napisac że na lewej zarówce jest 14,1 a na prawej 13,8 to chyba nie ma sensu

> już tego porawiać, bo spadek napięcia 0,15 - 0,45 V nie powinien być przyczyną słabego

> świecenia

Sprawdzałem tylko jedną żarówkę, i mierzyłem napięcie na poszczególnych stykach, jeden był chyba od mijania a drugi od długich.

> a w komórce też nie masz? To może opisz czy reflektory są zmatowiałe

No nie pomyślałem. w każdym razie klosze są trochę zmatowiałe, ale same odbłyśniki wyglądają OK. Nie wydaje mi się jednak że problemem jest zużycie lampy ponieważ wielu użytkowników Previi skarży się na słabe światła, i myślę ze po prostu TTTM i trzeba coś ulepszyć np. wsadzając lepsze żarówki. Tak przy okazji to IMHO większość Toyot ma słabe światła, twierdzę tak gdyż mam możliwość użytkowania kilku modeli służbowych jak Auris czy Avensis i nawet ten drugi w wypasionej wersji z soczewkami spryskiwaczami, że o skórze nie wspomnę zlosnik.gif lampki ma bledziutkie.

Napisano

> Strumień światła będzie taki sam i tak samo będzie się kończyć.

> Co najwyżej oświetlany obszar będzie jaśniejszy niż na zwykłej żarówce.

> Po to jest odcięcie, żeby nie świeciło dalej

nie do końca, przy słabej żarówce potencjał lampy nie będzie wykorzystany bo strumień światła nie ''dotrze'' do pkt odcięcia

Napisano

> Strumień światła będzie taki sam i tak samo będzie się kończyć.

> Co najwyżej oświetlany obszar będzie jaśniejszy niż na zwykłej żarówce.

> Po to jest odcięcie, żeby nie świeciło dalej

No ale przy tym odcięciu chyba lepiej mieć 500 lumenów niż 200?

Napisano

> nie do końca, przy słabej żarówce potencjał lampy nie będzie wykorzystany bo strumień światła nie

> ''dotrze'' do pkt odcięcia

Dokładnie tak.

Napisano

> nie do końca, przy słabej żarówce potencjał lampy nie będzie wykorzystany bo strumień światła nie

> ''dotrze'' do pkt odcięcia

Na ścianie z odległości 10 metrów widać odcięcie wyraźnie, to jak nie dotrze?

A na przyrządzie w SKP żarówka noname i żarówka super-hiper będzie mieć

też tak samo odcięcie. Nie sądzę by należało obniżyć światła, przez instalację

lepszej żarówki smile.gif

Napisano

> No ale przy tym odcięciu chyba lepiej mieć 500 lumenów niż 200?

Jasne, to nie podlega dyskusji. Trwałość może podlegać, ale to już gusta i guściki.

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif> Na ścianie z odległości 10 metrów widać odcięcie wyraźnie, to jak nie dotrze?

> A na przyrządzie w SKP żarówka noname i żarówka super-hiper będzie mieć

> też tak samo odcięcie. Nie sądzę by należało obniżyć światła, przez instalację

> lepszej żarówki

facepalm%5B1%5D.gif Ty jednak naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz, szkoda klawiatury na polemikę z Tobą ok.gif

Napisano

> chyba jednak napięcie, nie prąd

No i masz facepalm%5B1%5D.gif A podobno synem elektryka jestem.

Quote:

świeci słabiej, ale mniej się grzeje i słabiej świeci

eee. ten cytat miałem lepszy hehe.gif

Napisano

> Ty jednak naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz, szkoda klawiatury na polemikę z Tobą

Wiesz trochę sie zagotowałem, ale spokojnie odpiszę. Otóż niezależnie jaką żarówkę

wsadzisz w reflektor, to granica światła/cienia jest W TYM SAMYM MIEJSCU,

co powoduje, że teoretyczny słupek niewidoczny na żarówce noname, pozostanie

niewidoczny na żarówce "premium". Jedynie do miejsca niewidocznego słupka,

będzie jaśniej. Nie ma czegoś takiego, jak "niewykorzystanie lustra". Jak przesunie

się granica światła/cienia, to zwyczajnie należy ustawić reflektory tak, by nie

oślepiały jadących z naprzeciwka, co również oznacza, że reflektor jest kijowy.

Napisano

> Wiesz trochę sie zagotowałem, ale spokojnie odpiszę. Otóż niezależnie jaką żarówkę

> wsadzisz w reflektor, to granica światła/cienia jest W TYM SAMYM MIEJSCU,

> co powoduje, że teoretyczny słupek niewidoczny na żarówce noname, pozostanie

> niewidoczny na żarówce "premium". Jedynie do miejsca niewidocznego słupka,

> będzie jaśniej. Nie ma czegoś takiego, jak "niewykorzystanie lustra". Jak przesunie

> się granica światła/cienia, to zwyczajnie należy ustawić reflektory tak, by nie

> oślepiały jadących z naprzeciwka, co również oznacza, że reflektor jest kijowy.

Granica konstrukcji reflektora owszem jest w tym samym miejscu tylko przy słabej żarówce na drodze będzie tą granicę wyznaczała ilość światła generowana przez żarówkę, a nie konstrukcja reflektora. Inaczej pisząc granica może być na drodze odcięta ostro, wtedy jest to granica wynikająca z konstrukcji reflektora, albo płynnie i wtedy wynika z braku ilości lm generowanych przez źródło światła.

To, że w urządzeniu na SKP widzisz odcięcie znaczy, że reflektor nie świeci w niebo tylko pod właściwym kątem na drogę, tak samo sprawa się ma przy wspomnianej ścianie.

Problem polega na tym, że reflektory mają oświetlać drogę, a ona nie jest pionowa względem żarnika tylko równolegle do niego ustawiona.

Jak dalej nie rozumiesz to weź sobie latarkę, zaklej część czołową czarną taśmą i porównaj skuteczność oświetlania pod jakimś niewielkim kątem na nowych i zużytych bateriach

Napisano

> Sprawdzałem tylko jedną żarówkę, i mierzyłem napięcie na poszczególnych stykach, jeden był chyba od

> mijania a drugi od długich.

OK

> No nie pomyślałem. w każdym razie klosze są trochę zmatowiałe, ale same odbłyśniki wyglądają OK.

> Nie wydaje mi się jednak że problemem jest zużycie lampy ponieważ wielu użytkowników Previi

> skarży się na słabe światła, i myślę ze po prostu TTTM i trzeba coś ulepszyć np. wsadzając

> lepsze żarówki. Tak przy okazji to IMHO większość Toyot ma słabe światła, twierdzę tak gdyż

> mam możliwość użytkowania kilku modeli służbowych jak Auris czy Avensis i nawet ten drugi w

> wypasionej wersji z soczewkami spryskiwaczami, że o skórze nie wspomnę lampki ma

> bledziutkie.

No to dziwne rzeczywiście. Toyota - taka uznana marka i takie syfiaste reflektory montuje? Ciekawe czy tylko na polski rynek?

Nie bardzo wiem co by Ci tu doradzić. Może jakieś inne homologowane reflektory (np. ksenonowe)? A co do żarówek to najlepszy stosunek jakosc do ceny mają Tungsram Sport +60%.

Sam mam obecnie Osram Nightbreaker Plus +90%, ale od zamontowanie DRL są uzywane raczej rzadko zlosnik.gif Ale świecą porządnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> OK

> No to dziwne rzeczywiście. Toyota - taka uznana marka i takie syfiaste reflektory montuje? Ciekawe

> czy tylko na polski rynek?

> Nie bardzo wiem co by Ci tu doradzić. Może jakieś inne homologowane reflektory (np. ksenonowe)? A

> co do żarówek to najlepszy stosunek jakosc do ceny mają Tungsram Sport +60%.

> Sam mam obecnie Osram Nightbreaker Plus +90%, ale od zamontowanie DRL są uzywane raczej rzadko Ale

> świecą porządnie

Muszę jeszcze raz przejrzeć wątek i wybiorę jakięś żarówki "premium" - wtedy podzielę się odczuciami. Natomiast co do samych lamp to w poliftingowych autach były już montowane na żarówki H7 więc mam jeszcze jakiś margines działania jeśliby same żarówki nie pomogły.

Napisano

> Granica konstrukcji reflektora owszem jest w tym samym miejscu tylko przy słabej żarówce na drodze

> będzie tą granicę wyznaczała ilość światła generowana przez żarówkę, a nie konstrukcja

> reflektora...

Pochylenie wiązki to około 1,5% z tego co pamiętam. Czyli choćby tam były żarówki 1kW to i tak granica światło/cień kończy się dla przeciętnego auta osobowego na około 50m. To oświetlą nawet klasyczne żarówki (niehalogenowe).

Silniejsza żarówka będzie oświetlać więcej pobocza. Tylko że...

Tak BTW: z natężeniem światła jest tak jak z falami radiowymi. Aby zwiększyć zasięg dwukrotnie trzeba zwiększyć natężenie światła czterokrotnie. Kilkanaście % silniejszego strumienia, nie da się zauważyć oczami ludzkimi.

Pozdrawiam.

Napisano

> Pochylenie wiązki to około 1,5% z tego co pamiętam. Czyli choćby tam były żarówki 1kW to i tak

> granica światło/cień kończy się dla przeciętnego auta osobowego na około 50m. To oświetlą

> nawet klasyczne żarówki (niehalogenowe).

> Silniejsza żarówka będzie oświetlać więcej pobocza. Tylko że...

> Tak BTW: z natężeniem światła jest tak jak z falami radiowymi. Aby zwiększyć zasięg dwukrotnie

> trzeba zwiększyć natężenie światła czterokrotnie. Kilkanaście % silniejszego strumienia, nie

> da się zauważyć oczami ludzkimi.

> Pozdrawiam.

zrób sobie doświadczenie jakie wyżej zaproponowałem bo nie mam ochoty się powtarzać pad.gif

Napisano

> Tak BTW: z natężeniem światła jest tak jak z falami radiowymi. Aby zwiększyć zasięg dwukrotnie

> trzeba zwiększyć natężenie światła czterokrotnie. Kilkanaście % silniejszego strumienia, nie

> da się zauważyć oczami ludzkimi.

Nie zgadzam się.

Żałuję że nie zrobiłem zdjęcia jak świeci reflektor z najtańszą żarówką za 5 zł a jak z Philipsem VisionPlus. Po montażu jednej żarówki włączyłem światła aby sprawdzić czy wszystko ok i aż wyszedłem sprawdzić czy czasem w tym drugim reflektorze ze słabą żarówką coś się nie rozłączyło bo plama światła na ścianie dosłownie znikała w blasku tej silniejszej... Różnica była ogromna.

Napisano

Różnica była ogromna.

Bedzie to coś podobnego z tym, że tu troszke inny model philipsa

GT150por1.jpg

Napisano

> zrób sobie doświadczenie jakie wyżej zaproponowałem bo nie mam ochoty się powtarzać

Przerabiałem już wszystkie.

BTW: jeśli ktoś się nie zgadza, że jasność światła spada z kwadratem odległości to już nie ze mną te spory. Trzeba z: "babcią fizyką" polemizować.

Pozdrawiam.

Napisano

> Przerabiałem już wszystkie.

> BTW: jeśli ktoś się nie zgadza, że jasność światła spada z kwadratem odległości to już nie ze mną

> te spory. Trzeba z: "babcią fizyką" polemizować.

> Pozdrawiam.

Quote:

Pochylenie wiązki to około 1,5% z tego co pamiętam. Czyli choćby tam były żarówki 1kW to i tak
granica światło/cień kończy się dla przeciętnego auta osobowego na około 50m. To oświetlą nawet klasyczne żarówki (niehalogenowe).

Silniejsza żarówka będzie oświetlać więcej pobocza. Tylko że...

kwestia nie jest w oświetleniu (zarejestrowaniu światła) tylko w jakości oświetlenia/ ilości tego światła. Jak nie ma różnicy to po co xenony możemy wrócić do świeczek w reflektorach jak na początku i też będzie świeciło smirk.gif

Napisano

> Jak nie ma różnicy to po co xenony możemy wrócić do świeczek w reflektorach jak na

> początku i też będzie świeciło

Tłumaczymy Ci: w miejscu gdzie jest w reflektorze przesłona, jest granica światł-cień

i co byś nie wrzucił, to w tym samym miejscu będzie zaczynała się ciemność.

Taka bardzo wielka ciemność. Możesz dawać różnorakie żarówki, a ta granica

w ogóle się nie przesunie. Nawet żaróweczka rowerowa pewnie by do tej granicy

doświeciła, tylko że byłoby dość ciemno tam gdzie by świeciła, a potem ciemność.

Rozrysuję Ci to grinser006.gif

Byłoby tak:

1297206f8b334848.jpg

Albo tak:

8d3b83b4cdefddcc.jpg

skromny.gif

Napisano

> Tłumaczymy Ci: w miejscu gdzie jest w reflektorze przesłona, jest granica światł-cień

> i co byś nie wrzucił, to w tym samym miejscu będzie zaczynała się ciemność.

> Taka bardzo wielka ciemność. Możesz dawać różnorakie żarówki, a ta granica

> w ogóle się nie przesunie. Nawet żaróweczka rowerowa pewnie by do tej granicy

> doświeciła, tylko że byłoby dość ciemno tam gdzie by świeciła, a potem ciemność.

To przeprowadź eksperyment - zrób zdjęcie zasięgu świateł swojego auta, a potem wyciągnij żarówkę i w jej miejsce włóż żarówkę rowerową z baterią i ponownie zrób zdjęcie. Potem opublikuj tutaj oba te zdjęcia (według Ciebie - identyczne), albo po prostu przestań wypisywać brednie.

Napisano

> a Ty dalej z pionową przeszkodą

> Powiem Ci tak, albo trolujesz, albo nie odróżniasz ściany od drogi innej opcji nie ma.

W tym konkretnym zagadnieniu nie trzeba rozróżniać ściany od drogi.

Zresztą, na drodze będzie identycznie. Zaraz znajdę jedno zdjęcie gdzie strumień

swiatła pada na drogę, wrzucę je tu i jedno ściemnię jak wyżej.

Napisano

> W tym konkretnym zagadnieniu nie trzeba rozróżniać ściany od drogi.

> Zresztą, na drodze będzie identycznie. Zaraz znajdę jedno zdjęcie gdzie strumień

> swiatła pada na drogę, wrzucę je tu i jedno ściemnię jak wyżej.

zrób testy drogowe a nie baw się photoshopem smirk.gif

dla mnie EOT Ty nie rozumiesz o co w tym temacie chodzi.

Napisano

> To przeprowadź eksperyment - zrób zdjęcie zasięgu świateł swojego auta, a potem wyciągnij żarówkę i

> w jej miejsce włóż żarówkę rowerową z baterią i ponownie zrób zdjęcie. Potem opublikuj tutaj

> oba te zdjęcia (według Ciebie - identyczne), albo po prostu przestań wypisywać brednie.

Z tą rowerową to może lekka przesada, ale dyskusja tyczy się żarówek normalnych

i jakichś tam lepszych. Poza tym że się szybciej spalą, nie ma różnicy, albo inaczej:

Jak, stary ślepy twinsen nie widzę.

Napisano

> zrób testy drogowe a nie baw się photoshopem

> dla mnie EOT Ty nie rozumiesz o co w tym temacie chodzi.

Ok, do tematu powrócę, jak wykonam zdjęcia z mojego auta. Przekonasz się,

że zasięg świecenia będzie identyczny. Mam w okolicy drogę ciemną bez latarni,

mogę pożyczyć pachołka. Przyjmuję wyzwanie smile.gif

Napisano

> To przeprowadź eksperyment - zrób zdjęcie zasięgu świateł swojego auta, a potem wyciągnij żarówkę i

> w jej miejsce włóż żarówkę rowerową z baterią i ponownie zrób zdjęcie. Potem opublikuj tutaj

> oba te zdjęcia (według Ciebie - identyczne), albo po prostu przestań wypisywać brednie.

Hmm, dziwne rzeczy piszesz. Twoim zdaniem zasięg świateł mijania zwiększy się po zastosowaniu lepszych żarówek?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Hmm, dziwne rzeczy piszesz. Twoim zdaniem zasięg świateł mijania zwiększy się po zastosowaniu

> lepszych żarówek?

> pozdrawiam,

> bromsky

Powiedzmy, że "doświecą" do miejsca, które przewidział producent jasnym światłem - dając wyraźniejszą granicę światło - cień, co przełoży się na lepszą widoczność i oświetlenie przeszkód, które faktycznie są na granicy lub poza nią - jeśli chodzi o oświetlenie zwykłą żarówką.

Naprawdę nigdy nie widziałeś lepszej żarówki w akcji?

Napisano

> Naprawdę nigdy nie widziałeś lepszej żarówki w akcji?

No dobra, to coś z bardzo mocno empirycznego i w sumie nielegalnego doświadczenia.

Wsadziłem kiedyś w Seicento żarówki bodajże 80W do kloszy gdzie siedziały zwykle

te 55W. Zasięg się nie powiększył.

Napisano

> Naprawdę nigdy nie widziałeś lepszej żarówki w akcji?

Doskonale to widać na zdjęciach jakie zamieścił Twinsen... a wydawało mi się, że z nim dyskutujesz o tym.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Doskonale to widać na zdjęciach jakie zamieścił Twinsen... a wydawało mi się, że z nim dyskutujesz

> o tym.

> pozdrawiam,

> bromsky

Zasięg świateł mierzy się na pionowej ścianie?

Napisano

> Zasięg świateł mierzy się na pionowej ścianie?

No jasne. Prosty wzór matematyczny pozwoli wyznaczyć zasięg, jeśli zmierzymy wysokość reflektora i odległość od ściany. Chyba jest oczywiste, że jaśniejsza plama na ścianie oznacza lepszą jasność na drodze.

pozdrawiam,.

bromsky

Napisano

> No dobra, to coś z bardzo mocno empirycznego i w sumie nielegalnego doświadczenia.

> Wsadziłem kiedyś w Seicento żarówki bodajże 80W do kloszy gdzie siedziały zwykle

> te 55W. Zasięg się nie powiększył.

Co do wynalazków z "dopalaczem" mam wrażenie poparte obserwacjami, że i tak świecą wszędzie, tylko nie na drogę wink.gif

Napisano

> Hmm, dziwne rzeczy piszesz. Twoim zdaniem zasięg świateł mijania zwiększy się po zastosowaniu

> lepszych żarówek?

> pozdrawiam,

> bromsky

no ale tak jest. jak pisalem - wymienialem zarowki w pasacie b5 zaparkowanym wzdluz plotu. jak wsadzilem osram night breaker plus to promien swiatla siegal gdzies o dwa przesła dalej (z 8-10m)

Napisano

> no ale tak jest. jak pisalem - wymienialem zarowki w pasacie b5 zaparkowanym wzdluz plotu. jak

> wsadzilem osram night breaker plus to promien swiatla siegal gdzies o dwa przesła dalej (z

> 8-10m)

Wówczas konieczna jest korekta - trzeba obniżyć światła. Ergo - na takich żarówkach

(intencjonalnie) nie ma prawa świecić dalej.

Napisano

> Wówczas konieczna jest korekta - trzeba obniżyć światła. Ergo - na takich żarówkach

> (intencjonalnie) nie ma prawa świecić dalej.

zapomnialem dodac - wysokosc swiatel ta sama - sprawdzone "przed", zaznaczone linie i "po" byla ta sama wysokosc

Napisano

> Doskonale to widać na zdjęciach jakie zamieścił Twinsen... a wydawało mi się, że z nim dyskutujesz

> o tym.

> pozdrawiam,

> bromsky

to nie są zdjęcia tylko zdjęcie przerobione graficznie...

zasięg świateł z lepsza żarówka poprostu będzie taki jak być powinien, z tandetną jest krótszy niż wyliczenia i założenia konstruktora.

Dla przykładu żarówka H7, która normą ma określona jasność na 1500lm +/-10%

Bosch Daylight daje ok 1450lm

A tandetne Bottari Xrta niecałe 500lm

wg Ciebie te żarówki będą świeciły tak samo daleko i skutecznie?

błagam nie ośmieszaj się

Napisano

> wg Ciebie te żarówki będą świeciły tak samo daleko i skutecznie?

> błagam nie ośmieszaj się

A kto mówił, że tak samo skutecznie? Powinny oświetlać ten sam obszar, jednak ze znacznie mniejszą skutecznością.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Piszesz, jakbyś był dealerem jakiegoś producenta żarówek, mającego na celu

kupowanie droższych produktów, zamiast zwykłch tanich żarówek. Jak mi się

przepali żarówka, zajeżdżam na stację i zwykle dostaję Tungsrama jakiegoś H7,

za chyba 15 czy 20 zł sztuka i zakładam i jadę dalej. Tak jak Ci pisałem, próbowałem

już różnych wynalazków typu +60 +90, Blue-cośtam i więcej nie widziałem, ani

dalej, więc olałem temat. Kolejna rzecz którą robią producenci, by ludzie kupowali

ich produkty. Te Tungsramy o których wspomniałem, żyją mi po 2-3 lata,

mimo że to H7.

Napisano

> A kto mówił, że tak samo skutecznie? Powinny oświetlać ten sam obszar, jednak ze znacznie mniejszą

> skutecznością.

> pozdrawiam,

> bromsky

to wytłumacz mi proszę jak 3x mniejszy strumień światła dotrze tak samo daleko jak ten mocniejszy?

Wątek tyczy się cały czas skuteczności oświetlenia i wielokrotnie powtarzano, że zasięg max wyznacza konstrukcja lampy i kąt oświetlenia, więc nie kręć i nie motaj.

Napisano

> Piszesz, jakbyś był dealerem jakiegoś producenta żarówek, mającego na celu

> kupowanie droższych produktów, zamiast zwykłch tanich żarówek. Jak mi się

> przepali żarówka, zajeżdżam na stację i zwykle dostaję Tungsrama jakiegoś H7,

> za chyba 15 czy 20 zł sztuka i zakładam i jadę dalej. Tak jak Ci pisałem, próbowałem

> już różnych wynalazków typu +60 +90, Blue-cośtam i więcej nie widziałem, ani

> dalej, więc olałem temat. Kolejna rzecz którą robią producenci, by ludzie kupowali

> ich produkty. Te Tungsramy o których wspomniałem, żyją mi po 2-3 lata,

> mimo że to H7.

piszę tak jak piszę, bo przerobiłem masę różnych żarówek z różnych półek cenowych w różnych autach.

Dobra żarówka świeci lepiej o klasycznej Narvy i tak samo nowa żarówka tego samego rodzaju świeci lepiej niż 2letnia.

Napisano

> to wytłumacz mi proszę jak 3x mniejszy strumień światła dotrze tak samo daleko jak ten mocniejszy?

Normalnie, nie mówimy o jakiś kosmicznych odległościach ale o 30-60m. Na taką odległość światło każdej żarówki dotrze - oświetlając lepiej lub gorzej.

> Wątek tyczy się cały czas skuteczności oświetlenia i wielokrotnie powtarzano, że zasięg max

> wyznacza konstrukcja lampy i kąt oświetlenia, więc nie kręć i nie motaj.

No właśnie w tym rzecz. A Ty upierasz się, że na zasięg ma wpływ jakość żarówki...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Normalnie, nie mówimy o jakiś kosmicznych odległościach ale o 30-60m. Na taką odległość światło

> każdej żarówki dotrze.

pad.gif

> No właśnie w tym rzecz. A Ty upierasz się, że na zasięg ma wpływ jakość żarówki...

> pozdrawiam,

> bromsky

idź poczytaj jeszcze raz wątek.

Quote:

wiele się zyskuje ponieważ zasięg lamp światłem o większym natężeniu jest bardziej użyteczny.

Jeśli zwykła żarówka emituje 900lm a wzmacniana 1500lm to przy tym samym kącie oświetlania drogi ta druga ma większy zasięg skutecznego oświetlania

Quote:

nie do końca, przy słabej żarówce potencjał lampy nie będzie wykorzystany bo strumień światła nie ''dotrze'' do pkt odcięcia

Quote:

Granica konstrukcji reflektora owszem jest w tym samym miejscu tylko przy słabej żarówce na drodze będzie tą granicę wyznaczała ilość światła generowana przez żarówkę, a nie konstrukcja reflektora. Inaczej pisząc granica może być na drodze odcięta ostro, wtedy jest to granica wynikająca z konstrukcji reflektora, albo płynnie i wtedy wynika z braku ilości lm generowanych przez źródło światła.

Napisano

Wychodzi na to, że należy stosować żarówki jedynie renomowanych producentów, przynajmniej czytając ten teścik

jakiś tekst

Napisano

> Wychodzi na to, że należy stosować żarówki jedynie renomowanych producentów, przynajmniej czytając

> ten teścik

> jakiś tekst

Ciekawy test - żarówki Hella - jednego z najlepszych producentów oświetlenia,

nie wypadły zbyt dobrze grinser006.gif

Napisano

> Wychodzi na to, że należy stosować żarówki jedynie renomowanych producentów, przynajmniej czytając

> ten teścik

> jakiś tekst

Dzięki za link cool.gif Doskonały artykuł. Powinien być wywieszany w porzadnych sklepach i warsztatach. Może ludzie oduczyliby się wierzyć w marketingowy bełkot i kolorowe, krzykliwe opakowania i nie kupowali chinskiego szajsu. A kierownictwo marketów? oczywiście rżnie przysłowiowego głupa. frown.gif

Napisano

> Ciekawy test - żarówki Hella - jednego z najlepszych producentów oświetlenia,

> nie wypadły zbyt dobrze

Co w tym dziwnego? Np reflektor ksenonowy Hella do Omegi za 1500zł za sztukę też ma wady konstrukcyjne: urywający się uchwyt regulacyjny, wypalający się plastikowy odbłyśnik projektora, szybko matowiejący klosz lampy (dużo szybciej niż w innych samochodach z plastikowym kloszem). I wcale rewelacyjnie nie świeci (w porównaniu do np lamp w Audi/VW). Za taką kasę to chyba można by wymagać nieco wyższej jakości, szczególnie od Helli?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.