Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Mocniejsze" żarówki H4

Featured Replies

Napisano

> BTW: jeśli ktoś się nie zgadza, że jasność światła spada z kwadratem odległości to już nie ze mną

> te spory. Trzeba z: "babcią fizyką" polemizować.

Tego nikt nie kwestionuje. Ale jeśli zwiększymy jasność żarówki o 10% to w tym samym punkcie na drodze, np na granicy odcięcia, natężenie strumienia będzie o 10% większe. Chyba nie zaprzeczysz? I tylko o to tu chodzi. A wg testów rozbieżności w jasności mogą sięgać 50%. Tego nie da się NIE zauważyć.

I wcale nie namawiam do żarówek po 100 zł za komplet. Bo standardowy Tungsram pewnie będzie miał niedużo gorsze parametry od tych "mega +60%". Tylko że warto uważać na totalne badziewie. Ja właśnie na takie ostatnio trafiłem więc wiem jak źle może świecić przypadkowa "zwykła" żarówka ze stacji...

Napisano

Wyleczyłem się z żarówek Philips "+ileśtam", GT150 itp - za drogie, wcale nie takie super i krótko świecą. Wyleczyłem się też z Tungsramów MegaLight +60% (świecą tak samo jak 3x droższe Philipsy, wytrzymują rok) i +90% (świecą super, ale z czasem coraz słabiej, wytrzymują pół roku).

Uwaga. Te "mocniejsze" żarówki powodują przyspieszone zużycie odbłyśnika i zółknięcie reflektrora. Raz że temperatura siłą rzeczy wyższa, ale dwa że kopułki im parują - ulatniają się i osadzają w środku.

Teraz chcę sprawdzić żarówki marki Carrefour, bo z jakiegoś testu wynika, że to Bosch w innym opakowaniu.

Napisano

> Uwaga. Te "mocniejsze" żarówki powodują przyspieszone zużycie odbłyśnika i zółknięcie reflektrora.

> Raz że temperatura siłą rzeczy wyższa, ale dwa że kopułki im parują - ulatniają się i osadzają

> w środku.

To teraz wytłumacz mi jak chłopu na miedzy dlaczego temperatura żarówki +50 % jest wyższa. Mamy 2 żarówki o poborze mocy 55 W. Część tej mocy jest przetwarzana na światło, reszta jako ciepło idzie w powietrze. Im mniej ciepła idzie w powietrze (czyli więcej mocy jest przetwarzane na światło) tym żarówka ma większą sprawność. Jedna przy poborze mocy 55 W daje 1500 lm światła. Druga przy tym samym poborze mocy daje 1000. Wytłumacz mi jakim cudem ta pierwsza wydziela więcej ciepła. Skąd się to ciepło bierze skoro jest więcej światła. O ile mi wiadomo zasada zachowania energii dalej obowiązuje.

Napisano

> To teraz wytłumacz mi jak chłopu na miedzy dlaczego temperatura żarówki +50 % jest wyższa. Mamy 2

> żarówki o poborze mocy 55 W.

Ano chłop na miedzy nie rozumie, że "żarówka typu 55W" nie zawsze pobiera 55W, bo jest choćby coś takiego jak impedancja żarnika. Cieńszy żarnik bardziej się nagrzewa, przez co szybciej się wypala i żarówka świeci coraz słabiej i szybciej żarnik się przepala.

Zobacz w tabelce wiersz "Moc": http://www.boschauto.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=14

Napisano

> Ano chłop na miedzy nie rozumie, że "żarówka typu 55W" nie zawsze pobiera 55W,

Chłop na miedzy przeczytał:

Osram Silver Star +50% 1532lm/56.1 W

Philips BlueVision 1400lm/57W

Chłop na miedzy dalej nie rozumie, dlaczego ta pierwsza bardziej się grzeje.

A wiesz co to jest impedancja?

Napisano

> Co w tym dziwnego? Np reflektor ksenonowy Hella do Omegi za 1500zł za sztukę też ma wady

> konstrukcyjne: urywający się uchwyt regulacyjny, wypalający się plastikowy odbłyśnik

> projektora, szybko matowiejący klosz lampy (dużo szybciej niż w innych samochodach z

> plastikowym kloszem). I wcale rewelacyjnie nie świeci (w porównaniu do np lamp w Audi/VW). Za

> taką kasę to chyba można by wymagać nieco wyższej jakości, szczególnie od Helli?

oczywiście, tyle że ostatnio bylejakość jest w modzie crazy.gif

Napisano

> Ano chłop na miedzy nie rozumie, że "żarówka typu 55W" nie zawsze pobiera 55W, bo jest choćby coś

> takiego jak impedancja żarnika.

Przepraszam, ale napiszę dosadnie: Bzdury kolega opowiada. Impedancja żarnika nie ma tu ŻADNEGO znaczenia. Niektóre żarówki mają trochę więcej niż 55W, inne trochę mniej, ale rozbieżności są na tyle niewielkie, że różnice w ilości emitowanego ciepła są nieistotne. Kiepskie żarówki mogą niszczyć reflektory nieodfiltrowanym promieniowaniem UV (mimo wszystko przez zwykłe szkło trochę go przechodzi).

k.

Napisano

> Tego nikt nie kwestionuje. Ale jeśli zwiększymy jasność żarówki o 10% to w tym samym punkcie na

> drodze, np na granicy odcięcia, natężenie strumienia będzie o 10% większe. Chyba nie

> zaprzeczysz?

Najpierw trzeba by ustalić co rozumiemy jako: "jasność żarówki"?

No i strumień świetlny nie może być chyba: "na drodze". Chociaż gdyby mierzyć światło odbite... Może strumień świetlny: "od drogi"?

To musi być określone wartościami fizycznymi. Inaczej to czcza gadanina.

Pozdrawiam.

Napisano

Myślicie, że jak się robi "mocniejsze" żarówki? Podstawowa metoda to cieńszy żarnik. Taki żarnik emitujący więcej światła z pewnością emituje więcej promieniowania UV i prawdopodobnie masz rację że głównie to może powodować przyspieszone zużycie reflektorów.

Jeśli chodzi o te Philipsy i Osramy - nigdzie nie napisałem, że one bardziej się grzeją, co też nie znaczy, że tak nie jest. Nie sprawdzałem. Na pewno świecą coraz słabiej i krótko. Dla Tungsramów nie znamy poboru mocy, a że grzeją się bardziej sprawdzałem.

W tych i tych zaobserwowałem parowanie kopułek - przy zmianie na nowe widać, że stare mają cieńszą warstwę.

Nie zwykłem używać tego argumentu, ale jestem z wykształcenia elektronikiem z kilkuletnim doświadczeniem zawodowym i kilkunastoletnim "prywatnym" więc proszę, nie sugerujcie że nie wiem co to jest impedancja. I wiem, że mówimy o prądzie stałym i co z tego wynika.

Napisano

> ...

> Nie zwykłem używać tego argumentu, ale jestem z wykształcenia elektronikiem z kilkuletnim

> doświadczeniem zawodowym i kilkunastoletnim "prywatnym" więc proszę, nie sugerujcie że nie

> wiem co to jest impedancja. I wiem, że mówimy o prądzie stałym i co z tego wynika.

OFF TOP...

No wiec Panie elektroniku, wytłumacz mi proszę jak to działa. Bo ja za cholere nie wiem jak to jest zrobione.

Efekty specjalne wykluczam....

Napisano

tylko i wyłącznie tych używam a przerobiłem wszystkie Philipsy, Osramy itp. Mam reflektory co prawda prawie, nowe, wymieniałem rok temu ale starego typu - szkło ryflowane, świecą bardzo ładnie, na biało, naprawdę dość mocno, długimi jak walniesz na trasie to efekt jest ok.gif wada - kiepsko w deszczu ale tyczy się wszystkich żarówek świecących na biało

Dodatkowym atutem jest przystępna cena, żywtoność max. rok czasu, czasami trochę krócej ale te 35-40zł raz na rok chyba nie jest majątkiem

Foto niestety z telefonu ale coś tam widać:

1 - tutaj dobrze ustawione:

285595941-kacik.jpg

2- tutaj były chyba trochę za wysoko ale można zobaczyć barwę:

285595941-kacik2.jpg

post-18080-14352514944044_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No więc poczytałem trochę wątek, szczególnie ciekawa jest dyskusja dlaczego żarówki lepsze są lepsze zlosnik.gif

W każdym razie kupiłem i założyłem Philipsy Xtreme Vision, różnica jest bardzo duża w porównaniu do starych świeczek i słowo świeczka użyłem umyślnie gdyż taka jest właśnie różnica zlosnik.gif. Na razie nie żałuję wydania stówy, zobaczymy jak z trwałością, następne w kolejce będą Tungsramy, ale to mam nadzieję, nie wcześniej niż za rok.

Napisano

> W każdym razie kupiłem i założyłem Philipsy Xtreme Vision, różnica jest bardzo duża w porównaniu do

> starych świeczek i słowo świeczka użyłem umyślnie gdyż taka jest właśnie różnica

Zaraz ktoś ci powie, że ci się wydaje grinser006.gif

Jeśli o mnie chodzi to obecnie najlepsze żarówki ok.gif

Napisano

> 1 - tutaj dobrze ustawione:

Zdjęcie marne, bo lampy świecą ukośnie na niejednorodne tło więc trudno ocenić ale moim zdaniem światła są źle ustawione bo prawe świeci znacznie wyżej od lewego.

Spróbuję pokazać czcionkami:

Jest na zdjęciu (na moje oko) tak:

. . . . . . . . . . . . ____/

. . . . . . . .____/

A powinno świecić tak:

. . . . . . . .____/ ____/

Linie odcięcia światło / cień po lewej od środka każdej lampy powinny być dokładnie na tej samej wysokości.

Napisano

Witam ponownie.

> Zaraz ktoś ci powie, że ci się wydaje

Prawdopodobnie tak właśnie jest.

Ktoś napisał, że większa jasność bierze się niby z większej sprawności.

To mogłoby być prawdą, gdyby sprawność rzeczywiście była większa. Problem w tym, że przewoltowana żarówka jest nadal tą samą żarówką, i jej sprawność wynikająca z konstrukcji jest taka sama jak żarówki nieprzewoltowanej.

Żarówka przewoltowana to taka sama żarówka jak zwykła, z tym że jak sama nazwa mówi, wykonana na nieco niższe napięcie. W wyniku tego żarnik rozgrzewa się do wyższej temperatury. Nic poza tym. Przy okazji rezystancja dobrana jest tak, aby pobór mocy był taki sam jak w przypadku zwykłej żarówki.

Myślę, że to wrażenie większej jasności bierze się po prostu z przesunięcia widma emitowanego światła w kierunku fal krótszych. To powoduje, że światło bardziej zbliża się do bieli. W wyniku tego wydaje się jaśniejsze. Paradoksalnie sprawność może być nawet mniejsza, w wyniku większej emisji UV.

Chyba, że producenci kombinują coś z gazem wypełniającym bańkę. Ale nawet wtedy nie ma zbyt wiele do uszczknięcia.

Pozdrawiam.

Napisano

> Myślę, że to wrażenie większej jasności bierze się po prostu z przesunięcia widma emitowanego

> światła w kierunku fal krótszych. To powoduje, że światło bardziej zbliża się do bieli. W

> wyniku tego wydaje się jaśniejsze. Paradoksalnie sprawność może być nawet mniejsza, w wyniku

> większej emisji UV.

W żarówce maksymalna emisja energii występuje w zakresie podczerwieni (fale dłuższe niż światło widzialne) - żarówka to przede wszystkim grzejnik. Zwiększenie temperatury żarnika skutkuje, tak jak napisałeś, przesunięciem tego maksimum w stronę fal krótkich, wskutek czego nieco większa część promieniowania będzie przypadała na obszar UV, ale także na obszar widzialny, który nas interesuje! Nie jesteśmy jednak w stanie aż tak zwiększyć temperatury żarnika, żeby maksimum emisji znalazło się w zakresie widzialnym, ani tym bardziej UV. Zatem zwiększenie temperatury żarnika ostatecznie zwiększa wydajność źródła światła w zakresie widzialnym (kosztem trwałości). Poza tym, żarówki halogenowe mają większą efektywność niż zwykłe (co potwierdzają nawet oznaczenia klasy energetycznej na opakowaniach) właśnie dzięki wyższej temperaturze żarnika.

k.

Napisano

> Dlatego kupiłem teraz Philips EcoVision

He he he, pewnie przeczytali nasz kącik i wycieli opis

http://www.philips.pl/c/ecovision-car-lamps/34599/cat/

wszystkie inne zarówki maja opis zlosnik.gif

BTW dlaczego po kliknieciu w link otwiera sie inna strona? poinna być taka jak w załączniku

post-147237-14352514954519_thumb.jpg

Napisano

> He he he, pewnie przeczytali nasz kącik i wycieli opis

> http://www.philips.pl/c/ecovision-car-lamps/34599/cat/

> wszystkie inne zarówki maja opis

> BTW dlaczego po kliknieciu w link otwiera sie inna strona? poinna być taka jak w załączniku

Wyszukiwarka do d..... Wg niej mam w lampie H1 a nie H7 no.gif

Napisano

> Wyszukiwarka do d..... Wg niej mam w lampie H1 a nie H7

W ogóle ta strona Philipsa jest do d... Naładowali róznych wodotrysków we flashu, czlowiek chce znaleźć konkretne informacje i musi czekać a potem wyodrębniać treść z marketingowego bełkotu no.gif

Napisano

> Zdjęcie marne, bo lampy świecą ukośnie na niejednorodne tło więc trudno ocenić ale moim zdaniem

> światła są źle ustawione bo prawe świeci znacznie wyżej od lewego.

> Spróbuję pokazać czcionkami:

> Jest na zdjęciu (na moje oko) tak:

> . . . . . . . . . . . . ____/

> . . . . . . . .____/

> A powinno świecić tak:

> . . . . . . . .____/ ____/

> Linie odcięcia światło / cień po lewej od środka każdej lampy powinny być dokładnie na tej samej

> wysokości.

nie wiem o którym zdjęciu mowa, na pierwszym są dobrze ustawione, na drugim nie - to nie soczewka tylko ryflowane reflektory starszego typu, poza tym nie o to chodzi, chodziło o pokazanie barwy, która jest rzeczywiście bardzo jasna, praktycznie biała

Napisano

> nie wiem o którym zdjęciu mowa, na pierwszym są dobrze ustawione, na drugim nie - to nie soczewka

> tylko ryflowane reflektory starszego typu, poza tym nie o to chodzi, chodziło o pokazanie

> barwy, która jest rzeczywiście bardzo jasna, praktycznie biała

Pisałem o pierwszym zdjęciu, bo tło drugiego nie pozwala mówić o rozkładzie swiatła.

Soczewka i ryflowane reflektory mają obowiązek dać na ekranie i drodze identyczne plamy świetlne -

no może nie identyczne, bo soczewki ostrzej rysują, ale bardzo podobne.

Przy wszystkich rodzajach reflektorów mijania linie odcięcia po lewej od środka powinny być na tej samej wysokości a nie w schodki, jak u ciebie.

Twinsen zamieścił wcześniej w tym wątku zdjęcia przyzwoicie ustawionych świateł mijania

Napisano

Witam ponownie.

> W żarówce maksymalna emisja energii występuje w zakresie podczerwieni (fale dłuższe niż światło

> widzialne) - żarówka to przede wszystkim grzejnik. Zwiększenie temperatury żarnika skutkuje,

> tak jak napisałeś, przesunięciem tego maksimum w stronę fal krótkich, wskutek czego nieco

> większa część promieniowania będzie przypadała na obszar UV, ale także na obszar widzialny,

> który nas interesuje!...

To oczywiste. Tylko coś mi się zdaje, że wraz z przesunięciem widma następuje proporcjonalny wzrost emisji w podczerwieni, który zżera zysk z przesunięcia widma w stronę UV. Trzeba przecież zachować tą samą moc.

Fajnie byłoby gdyby ktoś dotarł do jakichś danych...

BTW: miałem na myśli zwykłe żarówki halogenowe w porównaniu do przewoltowanych.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tylko coś mi się zdaje, że wraz z przesunięciem widma następuje proporcjonalny wzrost

> emisji w podczerwieni, który zżera zysk z przesunięcia widma w stronę UV.

Przesunięcie maksimum emisji w stronę UV powoduje ZMNIEJSZENIE emisji w podczerwieni.

> Trzeba przecież

> zachować tą samą moc.

Właśnie dlatego ;-)

k.

Napisano

> Przesunięcie maksimum emisji w stronę UV powoduje ZMNIEJSZENIE emisji w podczerwieni.

> Właśnie dlatego ;-)

Przewoltowanie nie przesuwa maksimum emisji w stronę UV tylko przesuwa/rozszerza całe widmo w stronę UV.

Maksimum emisji zostaje w podczerwieni.

Rozumiem, że masz na myśli bilans mocy, z którego wynikałoby, że zmniejsza się jednocześnie emisja w podczerwieni?

Trudno powiedzieć bez zdjęcia charakterystyki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Przewoltowanie nie przesuwa maksimum emisji w stronę UV tylko przesuwa/rozszerza całe widmo w

> stronę UV.

Przesunięcie widma w kierunku UV spowoduje, że maksimum emisji również się w tym kierunku przesunie.

> Maksimum emisji zostaje w podczerwieni.

Prawda, i nic innego nie napisałem.

> Rozumiem, że masz na myśli bilans mocy, z którego wynikałoby, że zmniejsza się jednocześnie emisja

> w podczerwieni?

Tak.

k.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Praw natury jeszcze żaden człowiek nie przeskoczył.

Także w branży żarówek motoryzacyjnych.

Znaczy się większa moc = niższa wytrzymałość na wpływy z otoczenia

(choćby wstrząsy). Żarówki o wyższej jasności z reguły częściej wołają o wymianę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.