Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"porsche " do oceny

Featured Replies

Napisano

Witam.

interesuje mnie 'bolid' w postaci fiata sc / 600 z lpg i znalazłem ciekawe ogłoszenia?

Tylko mam kilka pytań

auta sa prawie z tego samego roku na allegro

z południa polski

wszystkie z lpg i w kolorze czerwonym

po leasingowe??

1 brak poziomego paska przy logu fiata na masce na rok 2008?

http://otomoto.pl/fiat-seicento-C22167462.html

2 http://otomoto.pl/fiat-seicento-C21816181.html

3 http://allegro.pl/fiat-seicento-2008-rok-1-1-benzyna-lpg-krajowy-i2019931833.html

Napisano

Za 10k to juz mozna wybierac. Micra, Corsa, Picanto ok.gif

Napisano

> Za 10k to juz mozna wybierac.

No właśnie. Pojąć nie mogę, co autora skłania do takiego wyboru.

Napisano

> No właśnie. Pojąć nie mogę, co autora skłania do takiego wyboru.

no porsche chciał, ale źle w wyszukiwarce ustawił 270751858-jezyk.gif

http://otomoto.pl/porsche-924-2-0-gaz-C22288929.html

http://otomoto.pl/porsche-924-C18782535.html

http://otomoto.pl/porsche-924-924-944-zamiana-C22176964.html

jest tego smile.gif

poważniej to tak jak napisali wyżej: micra, corsa, moze nawet punto...

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Pojąć nie mogę, co autora skłania do takiego wyboru.

jak najmłodszy rocznik ,koszty zakupu , koszty czesci zamiennych oraz to ze auto musi miec lpg... które do sc koztuje 1200-1400zł za 2 gen a do corsy czy micry nie podejdzie juz... sekwencja minimum 2000zł stag 4/ alaska / reg fast

patrzac na allegro to corsa 2006 bez lpg ok 9tys

Napisano

> patrzac na allegro to corsa 2006 bez lpg ok 9tys

chyba troche wiecej...

Napisano

> Witam.

> interesuje mnie 'bolid' w postaci fiata sc / 600 z lpg i znalazłem ciekawe ogłoszenia?

> Tylko mam kilka pytań

> auta sa prawie z tego samego roku na allegro

> z południa polski

> wszystkie z lpg i w kolorze czerwonym

> po leasingowe??

Mogą być po jakimś leasingu wink.gif

Ciężko wyczuć. To akurat znajdziesz łatwo w książce pojazdu kto był właścicielem wink.gif

Co do tego pierwszego, to ma mieć poduszkę powietrzną i ABS, ale żadna z tych kontrolek się nie świeci. Albo zgasły już przed zrobieniem zdjęcia, albo są wyłączone trwale zlosnik.gif

Jak ja robiłem swojemu zdjęcia w celu sprzedaży, to u mnie wyglądało to tak po przekręceniu kluczyka wink.gif

22.jpg

Napisano

> Za 10k to juz mozna wybierac. Micra, Corsa, Picanto

Można i Subaru zlosnik.gif

Zapewne chodzi o koszty eksploatacji, a w tych kategoriach przebić 3 letnie Seicento jest trudno, o ile w ogóle to jest możliwe wink.gif

Napisano

> przebić 3 letnie Seicento jest trudno, o

Gorze, że w tej kategorii przebić Seicento jest nadzwyczaj łatwo.

Ten wynik jak dla mnie dyskwalifikuje Seicento na drogach publicznych - można nim jeździć po własnym, ogrodzonym ogródku, a i tak ostrożnie, żeby nie zderzyć się z biegającym psem.

Napisano

> Gorze, że w tej kategorii przebić Seicento jest nadzwyczaj łatwo.

> Ten wynik jak dla mnie dyskwalifikuje Seicento na drogach publicznych - można nim jeździć po

> własnym, ogrodzonym ogródku, a i tak ostrożnie, żeby nie zderzyć się z biegającym psem.

Dziwne masz podejście do życia wink.gif

To co mają zrobić rowerzyści i motocykliści? Z domu nie wychodzić?

Napisano
  • Autor

> Dziwne masz podejście do życia

> To co mają zrobić rowerzyści i motocykliści? Z domu nie wychodzić?

270751858-jezyk.gif

słuszna uwaga tym bardziej ze jezdze rozpadajacym sie uno, motocyklem oraz rowerem i jak mam zginac to super bezpieczne auto nie pomoze.

mialem kiedys sc 900 - wiem ze inny silnik/ sterowanie itp ale czesc rozwiazan powinna byc taka sama wiec mysle ze podstawowe naprawy dam rade sam zrobic...

sc do jazdy po miescie wiec predkosci niewielkie

Napisano

> Za 10k to juz mozna wybierac. Micra, Corsa, Picanto

Za tyle to i astre II 1.6 w kombiku można mieć wink.gif i jeszcze na paliwo zostanie zlosnik.gif

Napisano

> To co mają zrobić rowerzyści

Rowerem nie jeździsz po drogach szybkiego ruchu, wielopasmowych itp., a w mieście często ścieżkami rowerowymi czy drogami osiedlowymi o znikomym natężeniu ruchu.

> i motocykliści?

Ci dzielą się na tych którzy mieli wypadek i tych którzy będą mieli wypadek.

Przy polskiej kulturze jazdy i poziomie bezpieczeństwa na drogach najlepiej by było jeździć transporterem opancerzonym.

Napisano

> i jak mam zginac to super bezpieczne auto nie pomoze.

Może się okazać, że z danego zdarzenia z takiej astry II wyjdziesz poobijany, a z SC w czarnym worku.

Napisano

> Rowerem nie jeździsz po drogach szybkiego ruchu, wielopasmowych itp., a w mieście często ścieżkami

> rowerowymi czy drogami osiedlowymi o znikomym natężeniu ruchu.

Jak szybkie mają być te drogi? 130km/h? Myślisz że jak przyładujesz czołówkę nawet i w Hummerze przy tej prędkości to wyjdziesz żywy? Albo jak walniesz w drzewo?

Miasta? Kurierzy na rowerach jeżdżą po ścieżkach? Albo na wsiach rowerki wśród samochodów? Bez przesady.

> Ci dzielą się na tych którzy mieli wypadek i tych którzy będą mieli wypadek.

> Przy polskiej kulturze jazdy i poziomie bezpieczeństwa na drogach najlepiej by było jeździć

> transporterem opancerzonym.

Nie mam żadnych statystyk dotyczących trupów w zależności od wielkości auta czy jego marki. Śmiem jednak twierdzić że nie widuję worków obok Seicento czy innego Matiza. Najwięcej się widuje obok starych aut klasy kompakt, które są kupione przez młodego kierowcę, dla którego to auto było za szybkie.

Nie wiem jakie masz pojęcie o Seicento i jak to przyjmuje zderzenie. Należy przyjąć że jest to najgorsze auto pod względem wyników w testach zderzeniowych, ale nadal nie jest to karton....bo chyba tak pojmujesz bezpieczeństwo w tym aucie.

Z 5 lat temu jechałem Seicento szwagra. Z podporządkowanej wyjechał mi samochód i stanął na środku mojej drogi. Była zima, droga mega śliska. Nacisnąłem hamulce i tak dosunąłem na zablokowanych kołach do tego auta. Było lekko z górki, więc trudno przyjąć że cokolwiek wyhamowałem. To był teren zabudowany, więc zapewne jechałem w przedziale 50-60km/h (była 5 godzina nad ranem). Przywaliłem w to auto tym Seicento i jakoś żyję. Na drugi dzień założyli mi gips na rękę, bo mnie strasznie w nadgarstku bolało. Zaparłem się o kierownicę i coś tam się nadwyrężyło. Gips sobie sam zdjąłem dnia następnego bo mnie denerwował, więc nic specjalnego w rękę się nie stało.

Zabić się możesz we wszystkim, w Seicento masz na to większe szanse ale nie ma co przejaskrawiać.

Napisano

> przy tej prędkości to wyjdziesz żywy?

Jeśli prędkość zderzenia (a ta jest inna niż prędkość jazdy)będzie ok. 50-60 km/h to z astry II mam dużą szansę wyjść żywy, z SC cokolwiek innego niż czarny worek to cud.

> Miasta? Kurierzy na rowerach jeżdżą po ścieżkach?

Np. w Krakowie pojadą przez ścisłe centrum, które jest zamknięte dla ruchu samochodowego, a nie obwodnicą autostradową.

> Albo na wsiach rowerki wśród samochodów?

I tu jest dużo trupów.

> obok Seicento czy innego Matiza.

Nie porównuj tych pojazdów pod względem bezpieczeństwa - SC to trumna na kołach 1 gwiazdka + 1 przekreślona, Matiz wypadł znacznie lepiej - 3 gwiazdki.

Napisano

> Jeśli prędkość zderzenia (a ta jest inna niż prędkość jazdy)będzie ok. 50-60 km/h to z astry II mam

> dużą szansę wyjść żywy, z SC cokolwiek innego niż czarny worek to cud.

Wyciąłeś cały fragment o tym jak Ci napisałem że z tą albo deko mniejsza prędkością zaliczyłem dzwona w Seicento i jakoś żyję. Pewno jakbym jechał jak się zwykło z 80-90 przez teren zabudowany to bym tu nie pisał.

> Np. w Krakowie pojadą przez ścisłe centrum, które jest zamknięte dla ruchu samochodowego, a nie

> obwodnicą autostradową.

A w Warszawie gdzie podobno są najgorsi kierowcy, jeżdżą wśród samochodów.

> I tu jest dużo trupów.

Dużo trupów, bo? Bo rowerki jeżdzą bez świateł, albo kierownik jest tak pijany że jego ruchy są słabo skoordynowane.

> Nie porównuj tych pojazdów pod względem bezpieczeństwa - SC to trumna na kołach 1 gwiazdka + 1

> przekreślona, Matiz wypadł znacznie lepiej - 3 gwiazdki.

Matiz dużo lepiej wypada przy zderzeniu czołowym, przy bocznym już dużej różnicy nie ma. A jeśli miałbym się bać zderzenia to właśnie z boku. Nie raz widziałem jak ja miałem już zielone, a po poprzecznej ulicy ktoś zasuwał sporo ponad normę na późnym żółtym.

Nie ma co kontynuować dyskusji, dalej będzie jałowa.

Nie ma auta wystarczająco bezpiecznego jeśli ktoś się boi jeździć, albo ma siano zamiast mózgu.

Napisano

1-wszy z ogłoszenia... silnik zaje..bany syfem wg mnie na 180 tyś.. ale mogę się mylić, z zewnątrz ładnie wypicowany... środeczek jak od starszej pani....

kto zakłada LPG do silnika który pali 5,5-6l przy spokojnej jeździe??? znaczek na masce powinien być z takim chromem po boku-listwy takie śmieszne.... może był walony przód....

a reszta... reszta wygląda jak wypicowane padaki....

w razie "W" mogę Ci tego z oświęcimia KOS.... oblookać... tylko 20 km odemnie.... jak co to wal na priv....

ale z wielkim dystansem bym do tych samochodów podchodził....

A do reszty użytkowników którzy tak neguję seicento to: w 2008 roku kupiłem 900 z 98 roku (300 tyś km), w 2011 kupiłem 1100 i nie żałuję... mamy już dwa...

w 2010 kupiłem audi a4 S-line 2005 B7 model - piękne 3 litrowe zawirusowane 300 konne auto.... zrobiłem ostatnio hamulce tzn tarcze i klocki przód i tył i tyle samo mnie ta naprawa wyszła co zakup dwóch seicent, ubezpieczenie i naprawy ich jak się coś zepsuje przez cały okres ich eksploatacji ....

także mało wiecie i się śmiejecie.... jakbym chciał kupił bym B8 ale mam w dupie wydawać po 800 zł za jakiś czujnik albo za jedno łożysko 800 zeta.... nie piszę tu o zestawach Hart lub noname.... tylko o oryginalnych tajlach .... bo tylko takie śmiem ładować w swoje auta...

Napisano

Negować zalet sc nie ma co, choć poza tanią eksploatacją więcej nie widzę. Jak sobie przypomnę przesiadkę z sc do fabii to był pozytywny szok. Niestety seryjny silnik 1,1 wciąga tyle co nowsze 1,4 a jest słaby do bólu. Eksploatacja będzie tania, kosztem komfortu i wyposażenia - nawet szyby są na korbę. Kurde mój sporting z 99 roku miał centralny i el. szyby zlosnik.gif

> 1-wszy z ogłoszenia... silnik zaje..bany syfem wg mnie na 180 tyś.. ale mogę się mylić, z zewnątrz

> ładnie wypicowany... środeczek jak od starszej pani....

> kto zakłada LPG do silnika który pali 5,5-6l przy spokojnej jeździe??? znaczek na masce powinien

> być z takim chromem po boku-listwy takie śmieszne.... może był walony przód....

> a reszta... reszta wygląda jak wypicowane padaki....

> w razie "W" mogę Ci tego z oświęcimia KOS.... oblookać... tylko 20 km odemnie.... jak co to wal na

> priv....

> ale z wielkim dystansem bym do tych samochodów podchodził....

> A do reszty użytkowników którzy tak neguję seicento to: w 2008 roku kupiłem 900 z 98 roku (300 tyś

> km), w 2011 kupiłem 1100 i nie żałuję... mamy już dwa...

> w 2010 kupiłem audi a4 S-line 2005 B7 model - piękne 3 litrowe zawirusowane 300 konne auto....

> zrobiłem ostatnio hamulce tzn tarcze i klocki przód i tył i tyle samo mnie ta naprawa wyszła

> co zakup dwóch seicent, ubezpieczenie i naprawy ich jak się coś zepsuje przez cały okres ich

> eksploatacji ....

> także mało wiecie i się śmiejecie.... jakbym chciał kupił bym B8 ale mam w dupie wydawać po 800 zł

> za jakiś czujnik albo za jedno łożysko 800 zeta.... nie piszę tu o zestawach Hart lub

> noname.... tylko o oryginalnych tajlach .... bo tylko takie śmiem ładować w swoje auta...

Napisano

> kto zakłada LPG do silnika który pali 5,5-6l przy spokojnej jeździe??? znaczek na masce powinien

Lepsze 7 LPG niż 5.5 benzyny ok.gif

Napisano

> słuszna uwaga tym bardziej ze jezdze rozpadajacym sie uno, motocyklem oraz rowerem i jak mam zginac

> to super bezpieczne auto nie pomoze.

> mialem kiedys sc 900 - wiem ze inny silnik/ sterowanie itp ale czesc rozwiazan powinna byc taka

> sama wiec mysle ze podstawowe naprawy dam rade sam zrobic...

> sc do jazdy po miescie wiec predkosci niewielkie

Do 10 tys to można kupić coś lepszego niż sc, coś co już będzie z gazem ok.gif

Napisano

> Lepsze 7 LPG niż 5.5 benzyny

pewno masz rację....

Napisano
  • Autor

> Do 10 tys to można kupić coś lepszego niż sc, coś co już będzie z gazem

ale mi markowe auto nie potrzebne bo bedzie starsze.

szukam auta gołego- tylko do przemieszczania się.

przeznaczyc moge na zakup maks8 tys gdyby było naprawde super to 8.5. Na wiecej mnie nie stac. Silnik mały i na lpg.

Napisano

Wiem, że napiszę nie w temacie, bo mieliśmy tu oceniać auta które pokazałeś, ale...

Przez długie lata jeździłem CC 900, kupowałem go z racji "młode z małym przebiegiem do miasta". Mimo tego, że w zasadzie nigdy mnie nie zawiódł i zrobiłem nim ~150tyś. to drugi raz nie kupiłbym auta tej wielkości.

Przez przypadek stałem się posiadaczem golfa III 1.9d. Auto większe, wygodniejsze, raczej bezpieczniejsze pomimo wieku, a koszy utrzymania takie same. Części dużo, tanie. Płyny, klocki, amortyzatory, termostat, łożyska kół wszystko porównywalne, a może i nawet tańsze, no i mało pali, silnik "nie do zajeżdżenia" a i samo auto z tych co da się naprawić "młotkiem" bez większej wiedzy. Tylko znaleźć auto w dobrym stanie ciężko i przez to napewno łatwiej będzie kupić SC.

Aktualnie mamy auta z podpisu w ciągłej eksploatacji i utrzymanie IV kosztuje najwięcej, ale to z racji 130KM i automatu, który w korkach spala duuużo, na trasie jest ok. Passat plasuje się w średniej, ale jak na tej wiekości auto to wg. mnie jest bardzo dobrze.

Podsumowując, ja sc bym nie kupił.

Napisano

Przy żadnym nie pisze że jest bezwypadkowy. Myślę że będą po przygodach.

Napisano

> Przy żadnym nie pisze że jest bezwypadkowy. Myślę że będą po przygodach.

Nawet jakby pisało, że bezwypadkowy to nie oznacza ,że nie miał przygody u blacharza po lekkiej stłuczce.Jedyny plus jaki przemawia za autem segmentu A to łatwość parkowania w coraz bardziej zatłoczonych miastach.

Napisano
  • Autor

> Nawet jakby pisało, że bezwypadkowy to nie oznacza ,że nie miał przygody u blacharza po lekkiej

> stłuczce.Jedyny plus jaki przemawia za autem segmentu A to łatwość parkowania w coraz bardziej

> zatłoczonych miastach.

w gre wchodzi jeszcze wysokosc oc i spalanie w miescie. juz 1.6 w lpg w miescie mialem i powiem ze sie mi nie oplaca

Napisano

> w gre wchodzi jeszcze wysokosc oc i spalanie w miescie. juz 1.6 w lpg w miescie mialem i powiem ze

> sie mi nie oplaca

Ubezpieczenie ok ale zawsze można rozłożyć na raty i wtedy nie ma tragedii.A co do spalania to mam w domu seicento 900 i astre II 1.6 16V Sej pali 5,5l/100km astra 6l/100km oba na benzynie 95. Komfort jazdy jednym, a drugim bez porównania

Napisano

> Nawet jakby pisało, że bezwypadkowy to nie oznacza ,że nie miał przygody u blacharza po lekkiej

> stłuczce.Jedyny plus jaki przemawia za autem segmentu A to łatwość parkowania w coraz bardziej

> zatłoczonych miastach.

Wiem, ale jak nie ma to pewne ze po przygodach.

Napisano

> Witam.

> interesuje mnie 'bolid' w postaci fiata sc / 600 z lpg i znalazłem ciekawe ogłoszenia?

> Tylko mam kilka pytań

> auta sa prawie z tego samego roku na allegro

> z południa polski

> wszystkie z lpg i w kolorze czerwonym

> po leasingowe??

> 1 brak poziomego paska przy logu fiata na masce na rok 2008?

> http://otomoto.pl/fiat-seicento-C22167462.html

> 2 http://otomoto.pl/fiat-seicento-C21816181.html

> 3 http://allegro.pl/fiat-seicento-2008-rok-1-1-benzyna-lpg-krajowy-i2019931833.html

Ten pierwszy napewno nie jest z 2008. od 2005 zacząli stosować wąsy obok znaczka a zaczęło sie to od wersji jubileuszowej w 2005.

Fiat-600_50th_2005_800x600_wallpaper_02.jpg

Napisano

> A co do spalania to mam w domu seicento 900 i astre II 1.6 16V Sej pali 5,5l/100km astra 6l/100km oba na benzynie

> 95.

facepalm%5B1%5D.gif W ruchu miejskim ?

Napisano

> W ruchu miejskim ?

właśnie to chciałem zrobić facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

900-tka - 8 litrów jak nic w mieście.... 5,5 to chyba jak połowę trasy go koledzy pachają smile.gif

900-tka to stara jednostka i niestety pali więcej lub porównywalnie do 1,1... kumpel ma własnie 1,1 i lekką jak piórko nogę to wychodzi w jeździe miesznanej z przewagą trasy 5,5 litra

więc niech nikt tu kitu nie wciska....

EDYTA: Te auta co założyciel postu podał, wyglądają jak Seje z "Chwilówki"...

Napisano

> W ruchu miejskim ?

bez brawury jak 1.6 ma spalić 6 litrów ... chyba na trasie z zakopanego ... smirk.gif

Napisano

> 900-tka - 8 litrów jak nic w mieście.... 5,5 to chyba jak połowę trasy go koledzy pachają

> 900-tka to stara jednostka i niestety pali więcej lub porównywalnie do 1,1... kumpel ma własnie 1,1

> i lekką jak piórko nogę to wychodzi w jeździe miesznanej z przewagą trasy 5,5 litra

> więc niech nikt tu kitu nie wciska....

W trochę cięższym Uno motor 900 pali mi w mieście około 8,5 litra, a żonine Stilo 1.6 potrafi skotłować 13 na setkę... wiem, że silniki 1.6 Opla są bardziej wołowate od fiatowskich 1.6 i z tego powodu trochę mniej palą, ale chyba raczej nie dwukrotnie hehe.gif

Napisano

> właśnie to chciałem zrobić

> 900-tka - 8 litrów jak nic w mieście.... 5,5 to chyba jak połowę trasy go koledzy pachają

> 900-tka to stara jednostka i niestety pali więcej lub porównywalnie do 1,1... kumpel ma własnie 1,1

> i lekką jak piórko nogę to wychodzi w jeździe miesznanej z przewagą trasy 5,5 litra

> EDYTA: Te auta co założyciel postu podał, wyglądają jak Seje z "Chwilówki"...

mi seryjne 1.1mpi paliło 6 litrów złotego płynu w cyklu mieszanym, 70% jazdy poza miastem i 30% jazdy po RZeszowie do pracy i z powrotem. Jazda 100% "emeryt mode".

Napisano

Miałem astrę II 1,6 i spalanie gazu oscylowało między 9 - 10l/100km. Autem zrobiłem jakieś 100kkm więc wiem co pisze. Instalacja sekwencyjna.

Napisano

> W ruchu miejskim ?

Po Centrum Opola wink.gif Edit: Sejem odcinki max po 20km czasem obwodnicą

Napisano

> bez brawury jak 1.6 ma spalić 6 litrów ... chyba na trasie z zakopanego ...

Nie z Zakopanego tylko z Kędzierzyna do Opola DK 94 i później po samym mieście. Co do spalania podtrzymuje w cyklu mieszanym pali 6/100 podczas jazdy po samym mieście fakt bierze 8/100 ale auto głównie używane w cyklu mieszanym miasto/trasa/miasto.

Napisano

> właśnie to chciałem zrobić

> EDYTA: Te auta co założyciel postu podał, wyglądają jak Seje z "Chwilówki"...

Dorzucę się jeszcze jak wygląda spalanie sej / astra na moim przykładzie

sej 6.5-8.5L gazu 900-1100 mniej więcej podobnie paliły, jeśli nie tyle samo 900 miałem 2 gen 1100 sekwencję.

astra 9-12L gazu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.