Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przesiadka z G na H, czy lepiej od razu na J?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do kącikowiczów, którzy ostatnio zmieniali astrę G na nowszy model astry, lub w planują taką zamianę lub średniej perspektywie czasu.

Jestem ciekawy których przypadków wśród takich astrowiczów jest więcej jest:

1. G na H, czy

2. G na J

Napisano

No raczej G na H z racji już 7-miu lat obecności na rynku H

Napisano
  • Autor

Argument jak najbardziej istotny.

Ale nie wiem czy sam wystarczy mi do decyzji "brać H".

Przeciw J mówią rekordy jakie bije w swojej klasie co do masy.

Napisano

z G na H jest różnica ale wg mnie na zewnątrz (oczywiście na plus H), wnętrza obu słabe. Wnętrze G wg mnie lepiej przetrwało upływ czasu. Ogólnie wolałbym G w 1,7 cdti niż H z 1,4 twinport. Ale to żadne odkrycie.

Napisano
  • Autor

> z G na H jest różnica ale wg mnie na zewnątrz (oczywiście na plus H), wnętrza obu słabe. Wnętrze G

> wg mnie lepiej przetrwało upływ czasu. Ogólnie wolałbym G w 1,7 cdti niż H z 1,4 twinport. Ale

> to żadne odkrycie.

Z tym "oczywiście" można dyskutować. Ukłon w kierunku takiej sprawy jak gusty.

Napisano

nie ma sprawy myślę, że większość wolałaby G 1,7 cdti niż H 1,4 twinport, tak to jest.

Napisano

A ja tam się przesiadłem z Astry F do Astry H (1.4) cool.gif Powiem jak jeśli kupujesz nowy do kup J jeśli używany do kup H. Widząc po cenach paliwa ON i awaryjności silników diesel wybrał bym 1,4 zamiast 1.7d biglaugh.gif

Napisano

> Przeciw J mówią rekordy jakie bije w swojej klasie co do masy.

Ta masa zapewnia komfort, który jest w porównaniu z H dużo większy.

Napisano

> nie ma sprawy myślę, że większość wolałaby G 1,7 cdti niż H 1,4 twinport, tak to jest.

To ja nalezę do mniejszości

Napisano

> widzę, że Kolega wierny pojemności 1,4

Przyłącze sie do kolegi, jak uzywany to lepiej benzyna, mniej problemow

Napisano

> Argument jak najbardziej istotny.

> Ale nie wiem czy sam wystarczy mi do decyzji "brać H".

> Przeciw J mówią rekordy jakie bije w swojej klasie co do masy.

Jak cie stac na J to bierz, wiadomo dlaczego w produkcji jest ciagle H

Napisano

> Nieważne czy to jest H czy J. Kupuj tą która bierze mniej oleju . Pozdrawiam

rotfl.gif dobre 20.GIF

Napisano

Ja przeskoczylem z F ->H wiec o 2 numery grinser006.gif G mi sie od poczatku nie podobala ... teraz mi H znudzila sie i gdyby nie nadchodzace zmiany zyciowe grinser006.gif juz bym myslal o czyms innym hmm.gif...ja bym szedl w J waytogo.gif

Napisano

ale u Ciebie to wysoki moment pcha do przodu te ciężary, miałem kiedyś 1,7 cdti chyba około 80 kM w służbówce i jeździło mi się pięknie (dobry silnik do stosunkowo niedużej masy AII) kupiłem AII w 1,4 (bez turbo grinser006.gif)i jakby ktoś kotwicę doczepił, niski moment, a o niego idzie w tej całej motoryzacji.

W tedy kiedy robiłem zakup ten diesel był droższy o 10 tys zł w porównaniu do 1,4.

Napisano
  • Autor

> Ta masa zapewnia komfort, który jest w porównaniu z H dużo większy.

I wierci dziury w portfelu.

Dewastuje nasze środowisko, gdzie my lub nasi potomkowie się podziejemy.

Przybliża kryzys naftowy.

Napisano
  • Autor

> Nieważne czy to jest H czy J. Kupuj tą która bierze mniej oleju . Pozdrawiam

Niestety, to tylko jeden z wielu argumentów mających wpływ na decyzję. Choć, z pewnością z tych ważniejszych. Wyłącznie na tej podstawie nie będę decydować.

Napisano
  • Autor

> ale u Ciebie to wysoki moment pcha do przodu te ciężary, miałem kiedyś 1,7 cdti chyba około 80 kM w

> służbówce i jeździło mi się pięknie (dobry silnik do stosunkowo niedużej masy AII) kupiłem AII

> w 1,4 (bez turbo )i jakby ktoś kotwicę doczepił, niski moment, a o niego idzie w tej całej

> motoryzacji.

> W tedy kiedy robiłem zakup ten diesel był droższy o 10 tys zł w porównaniu do 1,4.

Ale co do J i benzyn z doładowaniem z doniesień użytkowników w sieci wynika, że przyrost masy pożera przyrost momentu.

(przyrost=nadwyżka w stosunku do modelu poprzedniego)

Napisano

ale nie martw się jeżeli kupisz AJ z 1,7 cdti on ma koło 130 km jeżeli dobrze pamiętam moment koło 280 NM jest wystarczający by dać frajdę, nawet przy tej masie . alternatywą jest jakieś turbo, ja bym brał tego diesla do normalnej zwinnej jazdy z zapasem wystarczy. fajnie się takim musi latać po autostradzie cool.gif

Napisano

Brałbym J bo:

Nowszy model i zdecydowanie najładniejsza w środku.

Astra H jest jakby cięta siekierą. Zero elegancji.

Model który mnie interesuje czyli 2.0 CDTI 160 KM w manualu bez Stop&Go ma katalogowo litr mniejsze spalanie w mieście (6,2)niż 1.9 150 KM (7,2-7,4)przy takiej samej dynamice. Ja wiem z własnego doświadczenia że katalog a rzeczywizstość to inna bajka ale dane wyjściowe do porównania są takie a nie inne

Dla benzyny 1,4 też jest ok 1 litra wiec można przyjąć że nowa generacja jest oszczedniejsza co przy galopująco rosnących cenach paliwa uważam ża istotny argument.

Napisano

> I wierci dziury w portfelu.

> Dewastuje nasze środowisko, gdzie my lub nasi potomkowie się podziejemy.

> Przybliża kryzys naftowy.

Nie każdy rozpatruje zakup samochodu pod kątem finansowym.

Dla mnie przyjemność z jazdy też jest ważna.

A większa masa nie znaczy automatycznie większe zużycie paliwa.

W AH na trasie ciężko mi było zejść poniżej 5/100 km, a w AJ 4,7 to nie problem. Wystarczy ograniczyć wyprzedzanie i tym samym ograniczyć widmo kryzysu.

I AJ ma standardowo DPF, żeby nie dewastować środowiska.

Napisano

Jakoś jeszcze ten silnik daje radę przy tej masie, ale to wszystko jest kwestia pokory kierowcy i świadomości ograniczeń tego czym się jedzie.

Mając AH 130 KM jeździłem kilkakrotnie AF 60 KM i rzeczywiście do wyprzedzania to się nie nadawało ale trasę Warszawa Lublin pokonywałem w takim samym czasie.

A i po Warszawie dało się jechać choć wiadomo, że nie lewym pasem smile.gif

Napisano

> I AJ ma standardowo DPF, żeby nie dewastować środowiska.

hehe.gif to faktycznie atut rotfl.gif

Napisano

tak widać tam rękę doświadczonego drwala. W najnowszym modelu powrót do krągłości, które są eleganckie i ponadczasowe.

Napisano

Wystarczy trochę dynamicznej jazdy i większa masa pochłonie oszczędności autka nowej generacji.

Na dodatek posiada ono gumy zdecydowanie szersze niż poprzednie (w AH miałem 215 a w AJ 235) co również wpływa za zużycie ON i to znacznie - na fabrycznych 235 trasa 5,5-5,7, a na zimowych 215 Michelinach Alpin 4 (obniżone opory toczenia) 4,7.

Napisano

> Model który mnie interesuje czyli 2.0 CDTI 160 KM w manualu bez Stop&Go ma katalogowo litr

> mniejsze spalanie w mieście (6,2)niż 1.9 150 KM (7,2-7,4)przy takiej samej dynamice.

Po przejażdżce w trasie AJ 2.0 CDTI 165 KM w automacie, tej mocy nie czuć aż tak wyraźnie.

Spalanie w trasie wyniosło 6l/100km pomiar na odcinku ok 500km, jazda spokojna przelotowo ok 110km/h przy wyprzedzaniu ciężarówek pedał w podłogę. Producent podaje spalanie o 1L mniej, pewnie gdyby jechać nie przekraczając 90km/h to można taki wynik osiągnąć ale trzeba by mieć nerwy ze stali.

Napisano

M.in. dzięki DPF spełnia normy Euro 5.

A to że tworzy dodatkowy koszt to inna inszość.

Napisano

> M.in. dzięki DPF spełnia normy Euro 5.

To chyba wolalbym FAP'a grinser006.gif Swoja droga zainteresowany za wiele danych nie podal co go interesuje konkretnie w samochodzie i co ma byc brane pod uwage przy decyzji ok.gif

Napisano

> tak widać tam rękę doświadczonego drwala. W najnowszym modelu powrót do krągłości, które są

> eleganckie i ponadczasowe.

co do tego to. historia zatacza kola syrena, warszawa :-)

Napisano

> To ja nalezę do mniejszości

ja również, nigdy więcej nie kupie ropniaka, samochód ma służyć jeżdżeniu a nie staniu w serwisie. Tylko prosta benzyna bez żadnego turbo ścierwa.

Napisano

> Po przejażdżce w trasie AJ 2.0 CDTI 165 KM w automacie, tej mocy nie czuć aż tak wyraźnie.

IMHO automaty Opla należą do najgorszych na rynku. Buczy, wyje, siorbie ze zbiornika a nie jedzie. Dlatego nie dziwie się że tych koni nie czuć pod nogą

Napisano
  • Autor

> Tylko prosta benzyna bez żadnego turbo ścierwa.

Czy w erze Astry J (załóżmy H już nieobecne na rynku pierwotnym) to jest w ogóle możliwe?

Napisano

> Czy w erze Astry J (załóżmy H już nieobecne na rynku pierwotnym) to jest w ogóle możliwe?

1.4 Twinport ECOTEC 74 kW / 100 KM,

1.6 Twinport ECOTEC 85 kW / 115 KM,

Napisano

> 1.4 Twinport ECOTEC 74 kW / 100 KM,

>

> 1.6 Twinport ECOTEC 85 kW / 115 KM,

Czyli ciężko bedzie zagazowac te nowe Astry?

Napisano

> Czyli ciężko bedzie zagazowac te nowe Astry?

Dlaczego? Z oboma nie ma problemu. No, 1.6 ma szklanki na zaworach, więc obsługa trochę droższa na gazie.

Uturbione silniki też można zagazować.

Napisano

W Twinportach jest jakiś problem z klapkami w kolektorze a uturbione mają pewnie bezpośredni wtrysk paliwa więc mało opłacalne.

Napisano

Dobry gazownik zdejmuje kolektor i bez problemu wwierci się w odpowiednią gałąź, a bezpośredniego wtrysku na razie w Oplu nie ma (poza bodaj że jednym silnikiem, ale nie w Astrach).

Napisano

> Ja przeskoczylem z F ->H wiec o 2 numery G mi sie od poczatku nie podobala ... teraz mi H

Widzisz, ciężko dyskutować o gustach. Mnie nigdy F (ani Opel Kadet) nie zachwycała, natomiast w G "zakochałem się od 1. wejrzenia" (1998?). Swoją (G z silnikiem H cool.gif) zamierzam jeździć aż zacznie się sypać (zakładając że wtedy będzie mnie stać na coś nowszego.....).

k.

Napisano

> 1. G na H, czy

Ja planowalem z G zamienic na H Kombi, ale po analizie wielkosci aut w srodku stwierdzilem, ze malo miejsca bedzie, wiec chcac pozostac w marce przeskoczylem na Signum. Jestem bardzo zadowolony z tej zamiany, bo Signum spelnia wszystkie moje oczekiwania, duzo miejsca dla pasazerow, pojemny bagaznik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.