Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hak holowniczy

Featured Replies

Napisano

> od kiedy musi być ze zdejmowana kulą?

Mozesz napisac dlaczego szuaksz tej daty? Obecnie nie kupisz haka niedemontowalnego, chyba ze konstrukcja pojazdu lub haka uniemozliwa jego demontaz (np. maluch), do tego prawo nie dziala wstecz, czyli jesli masz hak zalozony przed wejsciem w zycie przepisu mowaicego o koniecznosci demontowania kuli haka, to i tak ciebie on nie bedzie dotyczyl.

Napisano

> jesli masz hak zalozony przed wejsciem w zycie przepisu mowaicego o koniecznosci

> demontowania kuli haka

Podasz jakas podstawe prawna ktora mowi, ze trzeba sciagac hak, czy jego kule ?

wink.gif

Napisano

> jesli masz hak zalozony przed wejsciem w zycie przepisu mowaicego o koniecznosci

> demontowania kuli haka

Podasz jakas podstawe prawna ktora mowi, ze trzeba sciagac hak, czy jego kule ?

wink.gif

Napisano

> Podasz jakas podstawe prawna ktora mowi, ze trzeba sciagac hak, czy jego kule ?

Ja demontuję z prostej przyczyny - już ze dwa razy tak się walnąłem piszczelem o hak, że wolę, gdy nie wystaje poza zderzak zlosnik.gif

Napisano

> Ja demontuję z prostej przyczyny - już ze dwa razy tak się walnąłem piszczelem o hak, że wolę, gdy

> nie wystaje poza zderzak

Owszem bolesne, i jeszcze sobie mozna nogawke ubrudzic biglaugh.gif

Osobiscie sciagam ze wzgledow wizualno-estetycznych biglaugh.gif niemniej z tego co wiem, niejest to konieczne.

wink.gif

Napisano

> Podasz jakas podstawe prawna ktora mowi, ze trzeba sciagac hak, czy jego kule ?

OK, doczytalem, Przepisy mowia o konstrukcji haka, iz musi miec on demontowalna kule. Nie ma jednak przepisow nakazujacych kierowcy obowiazek jej zdejmowania. Co nie zmienia faktu, ze jesli masz hak wyprodukowany przed wejsciem tego przepisu w zycie, tudziez konstrukcja auta uniemozliwia demontaz kuli, to nie mozna takiego haka zalozyc.

Napisano

nie ma takiej

ale haki montowane od wejścia PL do UE? muszą mieć odpinaną kulę hmm.gif

Napisano

> nie ma takiej

> ale haki montowane od wejścia PL do UE? muszą mieć odpinaną kulę

Dalej pytam o podstawe prawna.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mozesz napisac dlaczego szuaksz tej daty? Obecnie nie kupisz haka niedemontowalnego, chyba ze

> konstrukcja pojazdu lub haka uniemozliwa jego demontaz (np. maluch), do tego prawo nie dziala

> wstecz, czyli jesli masz hak zalozony przed wejsciem w zycie przepisu mowaicego o koniecznosci

> demontowania kuli haka, to i tak ciebie on nie bedzie dotyczyl.

bo kilka razy się walnąłem o hak smile.gif

coś mi się wydaje że min od 2002 obowiązuje a auto z 2005 ma hak na stałe

Napisano

od zeszłego roku musi być jeszcze wiązka 13 pinowa

Napisano

> od zeszłego roku musi być jeszcze wiązka 13 pinowa

a podstawa prawna ?

Napisano

> a podstawa prawna ?

szukam, ale przyczepa winna być wyposażona w światło cofania. czyli w instalacji 7 pinowej braknie ci pinu

edit:

tu coś jest

Napisano

> szukam, ale przyczepa winna być wyposażona w światło cofania. czyli w instalacji 7 pinowej braknie

> ci pinu

ano braknie, ale można zrobić dwie wtyczki damską i męską, jak to bywało dawniej np w kempingach

jako takiego obowiązku 13 chyba nie ma icon_rolleyes.gif

Napisano

> szukam, ale przyczepa winna być wyposażona w światło cofania. czyli w instalacji 7 pinowej braknie

> ci pinu

> edit:

> tu coś jest

Powinna być wyposażona w światło cofania, ale jeśli ma DMC powyżej 750, więc lekkich nie dotyczy. Przynajmniej tyle piszą w owym linku...

Napisano

> Powinna być wyposażona w światło cofania, ale jeśli ma DMC powyżej 750, więc lekkich nie dotyczy.

> Przynajmniej tyle piszą w owym linku...

ale zakładając hak do auta nie ograniczasz się do ciągnięcia lekkich wink.gif

nie wnikałem w przepisy, ale słyszałem że diagności przy wbijaniu haka w DR wymagają wyprowadzenia światła wstecznego icon_rolleyes.gif

Napisano

To jak to jest z tym demontowaniem haka?

Bo mamy w pracy VW Craftera i po odkręceniu haka trzeba przykręcić 2 prawe śruby z powrotem, bo inaczej lata stopka (ta do wchodzenia do tyłu auta)

Druga sprawa to auto ma DMC 3500kg, więc z przyczepą z automatu przekracza, a nikt u nas nie ma B+E, więc czy hak wg. może być zamontowany? Tachograf i viatoll leżą w biurze zdemontowane grinser006.gif

Napisano

> Druga sprawa to auto ma DMC 3500kg, więc z przyczepą z automatu przekracza, a nikt u nas nie ma

> B+E, więc czy hak wg. może być zamontowany?

1. z B możesz takim autem targać przyczepę lekką.

2. co do zamontowania haka a nieposiadania uprawnień... Aresztujcie mnie za zgwałcenie - przecież sprzęt posiadam...

Napisano

> 1. z B możesz takim autem targać przyczepę lekką.

> 2. co do zamontowania haka a nieposiadania uprawnień... Aresztujcie mnie za zgwałcenie - przecież

> sprzęt posiadam...

Też mi się tak wydaje w sprawie posiadania haka...

natomiast co do ciągnięcia przyczepki, to z tego co wiem, od kilku lat przepisy zabraniają poruszania się na "B" zestawem 3,5t+750kg, całość musi się mieścić w 3,5t

Napisano

> To jak to jest z tym demontowaniem haka?

> Bo mamy w pracy VW Craftera i po odkręceniu haka trzeba przykręcić 2 prawe śruby z powrotem, bo

> inaczej lata stopka (ta do wchodzenia do tyłu auta)

> Druga sprawa to auto ma DMC 3500kg, więc z przyczepą z automatu przekracza, a nikt u nas nie ma

> B+E, więc czy hak wg. może być zamontowany? Tachograf i viatoll leżą w biurze zdemontowane

Pod DMC 3500 zawsze mozesz podwiesic przyczepe o DMC 750 kg = 4250 kg przy kat. B

Hak niema ograniczen co najwyzej auto biglaugh.gif

Napisano

> Też mi się tak wydaje w sprawie posiadania haka...

> natomiast co do ciągnięcia przyczepki, to z tego co wiem, od kilku lat przepisy zabraniają

> poruszania się na "B" zestawem 3,5t+750kg, całość musi się mieścić w 3,5t

Jak najbardziej mozesz na B jechac 3,5t+750kg ok.gif

Napisano

> Jak najbardziej mozesz na B jechac 3,5t+750kg

Ale tacho trzeba już wtedy i viatolla wrzucić za szybę czy nie?

Napisano

> Ale tacho trzeba już wtedy i viatolla wrzucić za szybę czy nie?

viatoll'a na dzień dzisiejszy tak, ale mają znieść, tzn 3.5T będzie dotyczyło auta a nie zestawu

Napisano

> viatoll'a na dzień dzisiejszy tak, ale mają znieść, tzn 3.5T będzie dotyczyło auta a nie zestawu

Czy dobrze rozumiem, ze jesli bede ciagnal na B do 3,5t to mam placic? To byloby chore sick.gif

Napisano

> Czy dobrze rozumiem, ze jesli bede ciagnal na B do 3,5t to mam placic? To byloby chore

do tej pory było powyżej i tak zostaje, tyle że teraz masz zestaw, a ma być samo auto

czyli np auto ma DMC 2600kg, przyczepa ma 1200kg i już masz 3800kg i trza płacić

po zmianie nawet jak auto będzie miało 3499kg i dopniesz 2000kg ogon to się nie będzie płacić

hmm.gif

ale co z tego wyjdzie, zobaczymy

jest przymiarka żeby uprościć też zapis o masie zestawuw kat B, bo teraz mamy ten wyjątek z lekką, gdzie zestaw może mieć 4250kg

podobno mają zrobić że wszystkie zestawy mogą być do 4250kg

czyli 3500kg + 750kg, ale też np 3000kg+1250kg ok.gif

co będzie zobaczymy

Napisano

> Jak najbardziej mozesz na B jechac 3,5t+750kg

precyzyjnie - nie 3,5+750, tylko 3,5t + przyczepa lekka.

Nie wszystko co poniżej 750kg = przyczepa lekka.

Napisano

> Ale tacho trzeba już wtedy i viatolla wrzucić za szybę czy nie?

Tacho nie, wiatol tak.

Napisano

> precyzyjnie - nie 3,5+750, tylko 3,5t + przyczepa lekka.

> Nie wszystko co poniżej 750kg = przyczepa lekka.

wg PoRD lekka to taka co ma do 750kg

" 51) przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;"

wiem że są przyczepy które nie mają wpisu "lekka", ale czy to jest podstawą żeby nie uznać ich za lekką ?

czy w/w przepis nie jest wystarczający hmm.gif

Napisano

> wg PoRD lekka to taka co ma do 750kg

> " 51) przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;"

> wiem że są przyczepy które nie mają wpisu "lekka", ale czy to jest podstawą żeby nie uznać ich za

> lekką ?

> czy w/w przepis nie jest wystarczający

Policja popatrzy na wpis w dowodzie, a nie na DMC.

Możesz mieć poniżej 750, a masz "przyczepa specjalna" i d....

Napisano

> Policja popatrzy na wpis w dowodzie, a nie na DMC.

> Możesz mieć poniżej 750, a masz "przyczepa specjalna" i d....

policję nie obowiązuje PoRD ?

tam wyraźnie jest zapis że DMC do 750kg to lekka hmm.gif

więc na jakiej podstawie uznają że lekka to nie lekka ?

mnie to przypomina uznawanie sc van za ciężarówkę, też masz wpis w DR że ciężarowy i co, trza mieć kat C ?

wiem że na początku kazali np na granicach stawać do odprawy z ciężarowymi, ale to bzdura bo PoRD definuje ciężarowy jako powyżej 3.5T

hmm.gif

Napisano

Coś ściemniasz chyba. Jak ma do 750 DMC to jest lekka z definicji. A czy jest czerwona czy zielona to nie ma znaczenia.

Napisano

> Coś ściemniasz chyba. Jak ma do 750 DMC to jest lekka z definicji. A czy jest czerwona czy zielona

> to nie ma znaczenia.

Pojęcie "przyczepa lekka" nie wynika wprost z masy.

Możesz mieć przyczepę specjalną (kemping na ten przykład) i tak masz w papierze i nic do tego masa nie ma.

To, że _zwykle_ przyczepy o DMC poniżej 750 kg rejestruje się zwykle jako przyczepy lekkie, aby korzystać z przywilejów jakie z tego wynikają to jedno, a to, że p-pa może mieć DMC i 100 kg i być zarejestrowana jako specjalna to inna kwestia.

Napisano

> policję nie obowiązuje PoRD ?

> tam wyraźnie jest zapis że DMC do 750kg to lekka

Lekka = homologacja jako lekka.

A z tego masz tożsamy wpis w DR przyczepy.

Policjant nie lata z wagą, tylko patrzy w papier.

Stąd np często lawety rejestruje się jako p-pę lekką. TEORETYCZNIE obchodzisz w ten sposób wymóg B+E. Ale tylko teoretycznie, bo po ... co Ci autolaweta z ładownością 300 kilo?

> mnie to przypomina uznawanie sc van za ciężarówkę,

Bo to jest samochód ciężarowy.

> też masz wpis w DR że ciężarowy i co, trza mieć

> kat C ?

Wpis N-1 -> prawo jazdy kat B, bo z N-1 wynika, że DMC = max 3,5 tony :-)

Tak samo jak autobus jest de facto samochodem osobowym. I co? Można mieć kat B?

> wiem że na początku kazali np na granicach stawać do odprawy z ciężarowymi, ale to bzdura bo PoRD

> definuje ciężarowy jako powyżej 3.5T

Jako N2 i N3 :-)

Rozgraniczmy dwie rzeczy - kwestie HOMOLOGACYJNE i kwestie PoRD.

Czasem te dwie regulacje prawne stoją w lekkiej kontrze i nie jest to oczywiste.

A co do kwestii pojazdów z h-cją N1 to są np ograniczenia w parkowaniu :-) Ot, taki drobny kruczek.

Napisano

> Tak samo jak autobus jest de facto samochodem osobowym. I co? Można mieć kat B?

Jak ma 9 miejsc z kierowcą i DMC 3,5 to jak najbardziej.

Napisano

> Możesz mieć przyczepę specjalną (kemping na ten przykład) i tak masz w papierze i nic do tego masa

> nie ma.

Jak ma napisane nawet przyczepa Kempingowa a DMC jej jest poniżej 750kg to wszystkie przepisy jej dotyczące są takie same jak przyczepy lekkiej, bo ona jest lekka. Znajdź mi jakiś paragraf w którym jest napisane ,że mimo iż przyczepka wg ciebie specjalna mająca DMC < 750kg jest traktowana inaczej niż lekka.

Jeden przykład chociaż na potwierdzenie tej wypowiedzi.

Quote:

Napisano

> Jak ma napisane nawet przyczepa Kempingowa a DMC jej jest poniżej 750kg to wszystkie przepisy jej

> dotyczące są takie same jak przyczepy lekkiej, bo ona jest lekka. Znajdź mi jakiś paragraf w

> którym jest napisane ,że mimo iż przyczepka wg ciebie specjalna mająca DMC < 750kg jest

> traktowana inaczej niż lekka.

> Jeden przykład chociaż na potwierdzenie tej wypowiedzi.

> Quote:

waytogo.gif

w dodatku PoRD mówi jasno

" 51) przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;"

nie ma tu nic o homologacji, czy wpisie w DR niewiem.gif

tak dla ścisłości, jak rejestrowałem niewiadkę to WK z automatu wpisał "specjalna lekka" przeznaczenie "kempingowy"

hmm.gif

Napisano

> Lekka = homologacja jako lekka.

> A z tego masz tożsamy wpis w DR przyczepy.

> Policjant nie lata z wagą, tylko patrzy w papier.

nikt mu nie każe latać z wagą, bo ma wpis w DR o DMC przyczepy

np moja niwiadówka (kemping) miała MW 350kg, ładowność 100kg, DMC 450kg

jeśli DMC<750kg to PoRD mówi że jest to przyczepa lekka

niewiem.gif

co ma homologacja do tego

> Stąd np często lawety rejestruje się jako p-pę lekką. TEORETYCZNIE obchodzisz w ten sposób wymóg

> B+E. Ale tylko teoretycznie, bo po ... co Ci autolaweta z ładownością 300 kilo?

to jest zupełnie inna kwestia

> Bo to jest samochód ciężarowy.

jest, taką ma homologacje, ale wg PoRD można nim jeździć na B

tak samo jak przyczepka może nie mieć w DR lekka, ale wg PoRD jest lekka

hmm.gif

> Rozgraniczmy dwie rzeczy - kwestie HOMOLOGACYJNE i kwestie PoRD.

> Czasem te dwie regulacje prawne stoją w lekkiej kontrze i nie jest to oczywiste.

ok.gif

tylko jeśli chodzi o uprawnienia, a o tym mówimy, wiążące są postanowienia PoRD hmm.gif

Napisano

> w dodatku PoRD mówi jasno

> " 51) przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;"

> nie ma tu nic o homologacji, czy wpisie w DR

Przyjacielu - zapisy są w warunkach technicznych i regulaminach EKG ONZ.

Tam masz dość szczegółowe zapisy.

Od razu powiem - NIE BĘDĘ STUDIOWAŁ na tyle, żeby udowadniać - nie chce mi się.

Przeleciałem wzrokiem, prostych dowodów nie znalazłem.

Możesz zatem uznać, że nie mam racji (i nie mam o to pretensji :-) ), tym niemniej na swój użytek zostanę przy tezie, że w przypadku braku zapisu w DR "przyczepa lekka" i w kategorii wpisu O1 - nie jest to p-pa lekka i nie podpada pod zestaw "3,5 + lekka"

Napisano

> Przyjacielu - zapisy są w warunkach technicznych i regulaminach EKG ONZ.

> Tam masz dość szczegółowe zapisy.

> Od razu powiem - NIE BĘDĘ STUDIOWAŁ na tyle, żeby udowadniać - nie chce mi się.

> Przeleciałem wzrokiem, prostych dowodów nie znalazłem.

> Możesz zatem uznać, że nie mam racji (i nie mam o to pretensji :-) ), tym niemniej na swój użytek

> zostanę przy tezie, że w przypadku braku zapisu w DR "przyczepa lekka" i w kategorii wpisu O1

> - nie jest to p-pa lekka i nie podpada pod zestaw "3,5 + lekka"

waytogo.gif

ale ja też się nie upieram grinser006.gif

jeśli zmienią że na B będzie 4250kg to problem zniknie ok.gif

Napisano

> policję nie obowiązuje PoRD ?

> tam wyraźnie jest zapis że DMC do 750kg to lekka

> więc na jakiej podstawie uznają że lekka to nie lekka ?

> mnie to przypomina uznawanie sc van za ciężarówkę, też masz wpis w DR że ciężarowy i co, trza mieć

> kat C ?

> wiem że na początku kazali np na granicach stawać do odprawy z ciężarowymi, ale to bzdura bo PoRD

> definuje ciężarowy jako powyżej 3.5T

He, he, co znaczy wogole lakka a co nie lejja biglaugh.gif

Decyduje DMC !

wink.gif

Napisano

> ale ja też się nie upieram

> jeśli zmienią że na B będzie 4250kg to problem zniknie

Jak maja zmienic, jak od dawna juz tak jest ? biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Jak maja zmienic, jak od dawna juz tak jest ?

nie jest skromny.gif

4250 możesz mieć tylko z lekką

a teraz ma być że z każdą, czyli np 3000kg auto i 1250kg przyczepa

dzisiaj taki zestaw to B+E, po zmianie teoretycznie B

dużo ludzi łapie się o kilkadziesiąt kg ponad 3.5T

np taki sharan waży ok 2500kg z małym haczykiem 30-50kg

dopinasz kemping 1000kg i masz 3530kg

po zmianie można by legalni pociągnąć ok 1500kg ok.gif

te przepisy to były dobre jak jeździło się z niewiadówkami, dzisiaj sensowna przyczepa to 1200kg min

Napisano

> nie jest

> 4250 możesz mieć tylko z lekką

> a teraz ma być że z każdą, czyli np 3000kg auto i 1250kg przyczepa

> dzisiaj taki zestaw to B+E, po zmianie teoretycznie B

> dużo ludzi łapie się o kilkadziesiąt kg ponad 3.5T

> np taki sharan waży ok 2500kg z małym haczykiem 30-50kg

> dopinasz kemping 1000kg i masz 3530kg

> po zmianie można by legalni pociągnąć ok 1500kg

> te przepisy to były dobre jak jeździło się z niewiadówkami, dzisiaj sensowna przyczepa to 1200kg

> min

Tak jak piszesz

3000 + 1250 nie bylo i jak na razie nie bedzie, moze po nowej reformie 19 Stycz. 2013 r.

Tak jak powiedzialem bylo i jest do tego dochodzi jeszcze

Masa pustego pojazdu ciagnacego wieksza lub rowna DMC orzyczepy, przy calkowitym cierzarze zespolu do 3500 kg.

wink.gif

Napisano

> te przepisy to były dobre jak jeździło się z niewiadówkami, dzisiaj sensowna przyczepa to 1200kg

> min

Szczerze wątpię w takie zmiany.

Z prostej przyczyny.

B+E nie jest po to, żeby móc osiągać wysokie DMC zestawu, ale po to, żeby móc ciągać ciężkie przyczepy.

Taka teściowa, w odróżnieniu od lekkiej piczki prowadzi się ZUPEŁNIE, ale to ZUPEŁNIE inaczej.

Stąd też ustawodawca założył, że aby móc taki zestaw z ciężką teściówką targać to trzeba się wyższymi umiejętnościami wykazać.

Bo - owszem - turlać się z teściówką to i małpa umi, ale z dużym, ciężkim bydlęciem to już niekoniecznie.

Dlatego IMHO raczej pozostaniemy przy takim, a nie innym pomyśle na uprawnienia przyczepowe.

Zresztą - E do B to naprawdę nie jest rocket science.

Nawet teorii zdawać nie trzeba :-)

Napisano

> Szczerze wątpię w takie zmiany.

> Z prostej przyczyny.

> B+E nie jest po to, żeby móc osiągać wysokie DMC zestawu, ale po to, żeby móc ciągać ciężkie

> przyczepy.

> Taka teściowa, w odróżnieniu od lekkiej piczki prowadzi się ZUPEŁNIE, ale to ZUPEŁNIE inaczej.

> Stąd też ustawodawca założył, że aby móc taki zestaw z ciężką teściówką targać to trzeba się

> wyższymi umiejętnościami wykazać.

> Bo - owszem - turlać się z teściówką to i małpa umi, ale z dużym, ciężkim bydlęciem to już

> niekoniecznie.

> Dlatego IMHO raczej pozostaniemy przy takim, a nie innym pomyśle na uprawnienia przyczepowe.

> Zresztą - E do B to naprawdę nie jest rocket science.

> Nawet teorii zdawać nie trzeba :-)

Nie wiem ile km nakreciles taka ciezka tesciowa, w mlodosci jezdzilem zawodowo MB 307 i wozilem laweta auta. Kat E wtedy nie bylo.

Jezeli chodzi o przyczepe < 750 kg, to osmele sie stwierdzic, re ta prowadzi sie wysmienicie, cofanie tandemem osi jest o wiele latwiejsze i porzyjemniejsze, bo tandem nie "ucieka" tak jak jednoosiowka.

Osobiscie nie robi mi roznicy jaka przyczepe ciagne czy > 750 kg czy < 750 kg, roznica jak juz pisalem jest co najwyzej w cofaniu

P.S chodza sluchy, ze po nowej reformie kat. E ma byc zlikwidowana, przynajmneij w Niemczech - a czy do tego dojdzie sie zobaczy.

wink.gif

Napisano

> Jezeli chodzi o przyczepe < 750 kg, to osmele sie stwierdzic, re ta prowadzi sie wysmienicie,

> cofanie tandemem osi jest o wiele latwiejsze i porzyjemniejsze, bo tandem nie "ucieka" tak jak

> jednoosiowka.

Zgodzę się co do zasady, że DOBRA przyczepa, zwłaszcza nie lekka piczka prowadzi się dobrze.

Przykład miałem ostatnio jak leciałem przez pół Polski w tę i nazad z lawetą pod motocykl.

"Tam" laweta była pusta i latała jak ten przysłowiowy Mosze po pustym sklepie.

Obciążona ćwierćtonowym sprzętem prowadziła się już całkiem przyjemnie.

Mowa o p-pie lekkiej (takoż w papierach, jak i faktycznie - chyba ze 150 kilo masy jak nie mniej - ręcznie manewrowało się tym bardzo ładnie).

Per analogiam - zupełnie inaczej jeździ się prostą teściówką, a inaczej dobrą Niewiadówką z najazdem.

Papierowo (i "na rękę") masa taka sama, ale różnica kolosalna.

PROBLEM jednak zaczyna się gdy taka ciężka kobyła zacznie wierzgać, albo gdy musisz wdrożyć hamowanie nagłe. I dokładnie o ten pkt mi chodzi.

Wiesz - z manewrowaniem IRL to jest tyle prosto, że łamiesz się aż do skutku - nie umiesz, to heblujesz na 140 razy. Tu kuku nikomu nie zrobisz, najwyżej obijesz p-pę i okolice.

> Osobiscie nie robi mi roznicy jaka przyczepe ciagne czy

> P.S chodza sluchy, ze po nowej reformie kat. E ma byc zlikwidowana, przynajmneij w Niemczech - a

> czy do tego dojdzie sie zobaczy.

Wątpię. Zwłaszcza w przypadku C+E/D+E.

Napisano

> Zgodzę się co do zasady, że DOBRA przyczepa, zwłaszcza nie lekka piczka prowadzi się dobrze.

przede wszystkim przyczepa z hamulcem to jest zupełnie inna liga niż te bez

jeździłem stosunkowo lekką niewiadówką ok 500kg, a teraz mam z 2x tyle na haku i nie ma porównania

zawieszenie czy stabilizator też pewnie swoje robią

co do zwiększenia DMC zestawu na B, to moim zdaniem to słuszna droga

zobacz że auta są coraz cięższe, dzisiaj kompakty mają po 2t lekko DMC, kiedyś mniej ważyły auta klasy D

a przyczepki też są cięższe, stare kempingi ok 400-450m miały po 1000kg DMC, dziś mają po 1300kg

za chwilę wyjdzie że każdy będzie musiał mieć B+E hmm.gif

a weź teraz porównaj takiego fiaciora 125p z eNką 500kg załadowaną po dach, ważącą pewnie z 1000kg wink.gif

dla mnie tylko powinny być w modułach haka blokady prędkości, czyli zapinasz budę i masz z automatu obcięta prędkość do np 120km

bo jak czytam że ktoś się chwali jak jechał 150km/h z lawetą czy kempingiem screwy.gif

grinser006.gif

Napisano

No właśnie, w pracy mamy dwie przyczepy: jedna ma wpisane przyczepa lekka, druga "przyczepa agregat prądotwórczy / spawalniiczy" i ma DMC 750kg.

Czy mogę holować tę drugą na B autem o DMC 3000kg ?

Napisano

> No właśnie, w pracy mamy dwie przyczepy: jedna ma wpisane przyczepa lekka, druga "przyczepa agregat

> prądotwórczy / spawalniiczy" i ma DMC 750kg.

> Czy mogę holować tę drugą na B autem o DMC 3000kg ?

A co masz w rubryce J w DR?

Napisano

> No właśnie, w pracy mamy dwie przyczepy: jedna ma wpisane przyczepa lekka, druga "przyczepa agregat

> prądotwórczy / spawalniiczy" i ma DMC 750kg.

> Czy mogę holować tę drugą na B autem o DMC 3000kg ?

A prawko masz na czerwone samochody czy zielone?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.