Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XsaraP/Scenic vs C8/Espace czyli czy rozmiar ma znaczenie ?

Featured Replies

Napisano

Szukam czegoś vanowatego z 3 niezależnymi fotelami z tyłu. Budżet to 25-30 tys pln. Więcej nie bo nie wink.gif

Dotąd kandydatem murowanym była Xsara Picasso - to brzydactwo od zawsze mi się podobało. Używki mają dobre ceny, silnik 1,6 HDI dobre opinie etc. Jedyny minus to same oferty handlarzy, przynajmniej ja na takie trafiam, no ale to może ze wszystkimi autami teraz tak jest dawno nie kupowałem.

Scenica nie wykluczam choć zawsze wydawał mi się mniejszy i bardziej problematyczny.

No ale temat wątku to porównanie tych miniminivanów z prawdziwymi minibvanami czyli klasa Espace czy C8. Różnice w cenie używek nie są duże. W zamian otrzymujemy auta większe, wygodniejsze lepiej wyposażone. Pytanie do użytkowników czy znacznie wyższe sa koszty utrzymania tych większych. Spalanie rzecz oczywista ale jak z usterkowością /silnik 2,2 w Espace pomińmy wink.gif/, kosztami części etc

Auto ma wozić 4 osobową rodzinę, dzieci rok i 4,5 więc mocno fotelikowe a młodszy jeszcze sporo bagażu ze sobą zabiera wink.gif

Oprócz samochodowych wakacji gdzieś w Europie do obsłużenia częste wyjazdy, wycieczki no i codzienne dojazdy do pracy /w te i we wte około 50 km/.

Wygoda wynagrodzi wyższe koszty wożenia powietrza czy lepiej trzymać się za kieszeń i brać mniejsze ?

Napisano

> Wygoda wynagrodzi wyższe koszty wożenia powietrza czy lepiej trzymać się za kieszeń i brać mniejsze

> ?

mam tylko porównanie c-max (4.3m) do sharan'a

i na co dzień do miasta/zakupy to jest spora różnica na minus - parkowanie

a na wyjazdy wakacyjne 500L w maksie nam spokojnie wystarczało

IMO nie ma sensu kupować dla 2+2 takiego auta, po to żeby razy dwa razy w roku jechać na wakacje

co do wybranych aut, masz jeszcze c-max'a też ma niezależne fotele tyłu, z fajną opcją przesuwania (robi się 4 miejscowy)

silniki masz ten same co w PSA, poza 1.8 wink.gif

fota z nowego, ale w poprzednim działa to podobnie, składa się środkowy w boczne zsuwa do środka

3.jpg

scenic II z początku produkcji nie ma dobrych opinii, dopiero po 2006 ? jest OK, przynajmniej takie info znalazłem jak przymierzałem się do tego auta

picasso ok.gif

Napisano

> Szukam czegoś vanowatego z 3 niezależnymi fotelami z tyłu. Budżet to 25-30 tys pln. Więcej nie bo

> nie

> Dotąd kandydatem murowanym była Xsara Picasso - to brzydactwo od zawsze mi się podobało. Używki

> mają dobre ceny, silnik 1,6 HDI dobre opinie etc. Jedyny minus to same oferty handlarzy,

> przynajmniej ja na takie trafiam, no ale to może ze wszystkimi autami teraz tak jest dawno nie

> kupowałem.

> Scenica nie wykluczam choć zawsze wydawał mi się mniejszy i bardziej problematyczny.

> No ale temat wątku to porównanie tych miniminivanów z prawdziwymi minibvanami czyli klasa Espace

> czy C8. Różnice w cenie używek nie są duże. W zamian otrzymujemy auta większe, wygodniejsze

> lepiej wyposażone. Pytanie do użytkowników czy znacznie wyższe sa koszty utrzymania tych

> większych. Spalanie rzecz oczywista ale jak z usterkowością /silnik 2,2 w Espace pomińmy /,

> kosztami części etc

> Auto ma wozić 4 osobową rodzinę, dzieci rok i 4,5 więc mocno fotelikowe a młodszy jeszcze sporo

> bagażu ze sobą zabiera

> Oprócz samochodowych wakacji gdzieś w Europie do obsłużenia częste wyjazdy, wycieczki no i

> codzienne dojazdy do pracy /w te i we wte około 50 km/.

> Wygoda wynagrodzi wyższe koszty wożenia powietrza czy lepiej trzymać się za kieszeń i brać mniejsze

> ?

Lepiej mniejsze jest znacznie taniej. Miałem scenica 1.9 dci i potem geand espace 2.2 dci. Części do espace są droższe i utrzymanie w związku z tym też. Dla 4-osobowej rodziny picassso, scenic spokojnie wystarczy. No i jeszcze spory problem z parkowaniem większego vana, 90% miejsc jest albo za wąskich albo za krótkich zlosnik.gif

Napisano

W XaraP siedzenie jest dzielone w stosunku 33/33/33 a w Scenicu 40/20/40, więc to środkowe jest niewygodne.

Jak masz 5 osób, to XaraP jest lepsza.

Napisano

> W XaraP siedzenie jest dzielone w stosunku 33/33/33 a w Scenicu 40/20/40, więc to środkowe jest

> niewygodne.

> Jak masz 5 osób, to XaraP jest lepsza.

"Auto ma wozić 4 osobową rodzinę, dzieci rok i 4,5"

więc nie wiem czy układ z mniejszym środkowym nie będzie wygodniejszy ok.gif

Napisano
  • Autor

> W XaraP siedzenie jest dzielone w stosunku 33/33/33 a w Scenicu 40/20/40, więc to środkowe jest

> niewygodne.

Dzieki za info, czyli Scenic zdyskwalifikowany wink.gif

Napisano
  • Autor

> "Auto ma wozić 4 osobową rodzinę, dzieci rok i 4,5"

> więc nie wiem czy układ z mniejszym środkowym nie będzie wygodniejszy

Nie będzie, udzial dorosłego na tylnej kanapie w dłużej trasie bywa niezbędny wink.gif

Napisano

> Nie będzie, udzial dorosłego na tylnej kanapie w dłużej trasie bywa niezbędny

jeśli tak, to szukaj "autobusu" ok.gifgrinser006.gif

w każdym kompakcie z fotelikiem i 3osobami będzie ciasno frown.gif

też mam dwójkę, w tym roku z 16miesiącznym bąblem byłem w Grecji - 24h jazdy, nikt z tyłu poza dzieciakami nie jechał nawet kilometra smile.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli tak, to szukaj "autobusu"

> w każdym kompakcie z fotelikiem i 3osobami będzie ciasno

> też mam dwójkę, w tym roku z 16miesiącznym bąblem byłem w Grecji - 24h jazdy, nikt z tyłu poza

> dzieciakami nie jechał nawet kilometra

Panie tu nie kącik superniania tylko moto wink.gif Chcę mieć równe środkowe siedzenie by dorosły "w razie niemca" mógł tam siedzieć. Jedne dzieci sa rude inne czarne, trzecie rzygają w aucie inne sikają etc biglaugh.gif Pewnie dlatego też różne auta produkują, zatem 3 równe siedzenia ok.gif

Napisano

> Panie tu nie kącik superniania tylko moto Chcę mieć równe środkowe siedzenie by dorosły "w razie

> niemca" mógł tam siedzieć. Jedne dzieci sa rude inne czarne, trzecie rzygają w aucie inne

> sikają etc Pewnie dlatego też różne auta produkują, zatem 3 równe siedzenia

To ja tak nieśmiało zaproponuję....... Mazda MPV. W II i III rzędzie masz 5 jednakowych foteli, na każdym z nich usiądzie spokojnie osoba dorosła. A jak chcesz na wakacje, to pół domu ze soba zabierzesz, po wyjęciu III rzedu siedzeń.

minusy:

a. Przy obecnych cenach ON należałoby się tylko mocno zastanowić nad silnikiem benzynowym oraz zagazowaniem (a to koszt). Polecam silnik 2.3.

b. Samochodzik ma ponad 4.8m długości, co niestety odbija się na zdolnościach parkingowych. Na dojazdy do miasta (po mieście) proponowałbym jednak coś mniejszego. Mam identyko sytuację (jeździmy do Wawy w czwórkę) i gdybym tylko miał odpowiednią kasę, kupiłbym niedużego miejskiego popierdalacza - żeby mało palił i wszędzie się wcisnął.

Nie namawiam na MPV, choć to przyzwoity samochód, ale poddaję pod rozwagę.

Pozdrawiam

bartek

Napisano

> Szukam czegoś vanowatego z 3 niezależnymi fotelami z tyłu.

przy zakupie XP trzeba zwrocic na :

- tylna belke (dosc kosztowna naprawa)

- przelacznik swiatel (koszt j.w.)

Poza tym przestronne i wygodne toczydło. W wiekszosci dobrze wyposazone. Sporo XP wyjechalo z polskich salonow.

pozdr.

M.

Napisano

> Panie tu nie kącik superniania tylko moto Chcę mieć równe środkowe siedzenie by dorosły "w razie

> niemca" mógł tam siedzieć. Jedne dzieci sa rude inne czarne, trzecie rzygają w aucie inne

> sikają etc Pewnie dlatego też różne auta produkują, zatem 3 równe siedzenia

Z małych bryk to tylko Xsara Picasso lub Fiat Multipla (która ma 6 miejsc - 3 z przodu, 3 z tyłu, w stosunku 33/33/33)

Sam właśnie Xsarę w sobotę kupiłem i jest naprawdę OK.

Środkowe siedzenie jest ruchome przód tył i jest bardzo dużo miejsca na nogi.

Napisano

> Z małych bryk to tylko Xsara Picasso lub Fiat Multipla (która ma 6 miejsc - 3 z przodu, 3 z tyłu, w

> stosunku 33/33/33)

> Sam właśnie Xsarę w sobotę kupiłem i jest naprawdę OK.

> Środkowe siedzenie jest ruchome przód tył i jest bardzo dużo miejsca na nogi.

jest jeszcze taki wynalazek jak honda frv

z tym że w tych autach 3 miejscowych, podobno komfort za kierownicą jest gorszy hmm.gif

Napisano

> Środkowe siedzenie jest ruchome przód tył i jest bardzo dużo miejsca na nogi.

sa tez wersje z wszystkimi trzema ruchomymi tylnymi fotelami i z odchylanym oparciem.

W przypadku XP akurat nalezy szukac wersji jak najbardziej wypasionej bo sporych roznic w cenie pewnie nie bedzie.

pozdr.

M.

Napisano

> przy zakupie XP trzeba zwrocic na :

> - tylna belke (dosc kosztowna naprawa)

mozesz rozwinąc cos wiecej na temat tej belki?

> - przelacznik swiatel (koszt j.w.)

> ...

Oj, bez przesady. Nie wierze, ze nie da sie tego rozebrac i zregenerowac. A jak nie to przerobic na przekazniki

Napisano
  • Autor

> przy zakupie XP trzeba zwrocic na :

> - tylna belke (dosc kosztowna naprawa)

To jak rozumiem łatwo rozpoznać choćby patrzac na tylne koła ?

> - przelacznik swiatel (koszt j.w.)

Jakie objawy ? Bo nawet jak nie dziala to pewnie na sprzedaż może być podpicowane niewiem.gif

> Poza tym przestronne i wygodne toczydło. W wiekszosci dobrze wyposazone. Sporo XP wyjechalo z

> polskich salonow.

ok.gif

> pozdr.

> M.

Napisano

> sa tez wersje z wszystkimi trzema ruchomymi tylnymi fotelami i z odchylanym oparciem.

Wszystkie mają ruchome oparcie, ale przesuwny fotel jest tylko środkowy. Nie ma wersji z wszystkimi przesuwnymi.

> W przypadku XP akurat nalezy szukac wersji jak najbardziej wypasionej bo sporych roznic w cenie

> pewnie nie bedzie.

> pozdr.

> M.

Przejrzałem chyba z 10 tych xsar i oprócz okazji, to warto brać poleasingowe.

Napisano

Brałeś pod uwagę C4 picasso? Do 30 000 można juz kupić.

Jeszcze Zafira sie spokojnie złapie w tym budżecie.

Napisano
  • Autor

> Brałeś pod uwagę C4 picasso? Do 30 000 można juz kupić.

C4 bardzo chętnie bym przyjął, ale to byłby pewnie z pierwszego rocznika ryzyko trafienia niedopracowanego strucla większe hmm.gif

Napisano

> C4 bardzo chętnie bym przyjął, ale to byłby pewnie z pierwszego rocznika ryzyko trafienia

> niedopracowanego strucla większe

Czy ja wiem. Zaczeli je robic w 2006 wiec można cos trafić Przykład 2008rok 1.6 HDI

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem. Zaczeli je robic w 2006 wiec można cos trafić Przykład 2008rok 1.6 HDI

Ostrów to po Gnieźnie chyba największe zagłębie szpachlohandlarzy, cena niska budzi dodatkowe podejrzenie wink.gif

Może się czepiam z regułu kupowałem nowe auta, a jak używane to jakieś małe za niewielkie kwoty więc decyzja zapadała w jeden dzień. Jak mam wydać trochę więcej jestem trochę nieufny smile.gif

Napisano

> C4 bardzo chętnie bym przyjął, ale to byłby pewnie z pierwszego rocznika ryzyko trafienia

> niedopracowanego strucla większe

Z doswiadczenia organoleptycznego to maja mniej wygodne fotele z tylu( jesli ma to dla Ciebie znaczenie) , nieco mniejszy bagaznik, maja obrotomierz, dwustrefowa klimatyzacje, nowoczesniejszy wyglad, mniej trwale laczniki stabilizatora kol przednich.

pozdr.

M.

Napisano

> Ostrów to po Gnieźnie chyba największe zagłębie szpachlohandlarzy, cena niska budzi dodatkowe

> podejrzenie

> Może się czepiam z regułu kupowałem nowe auta, a jak używane to jakieś małe za niewielkie kwoty

> więc decyzja zapadała w jeden dzień. Jak mam wydać trochę więcej jestem trochę nieufny

Ale to tylko przykład. Myślę że jak by się uparł to by znalazł kilka różnych aut.

Napisano

> niewygodne.

W scenicu są 3 takie same wymiarowo fotele z tyłu. nono.gif

Napisano

> W scenicu są 3 takie same wymiarowo fotele z tyłu.

To nie są równe fotele:

540x405_scenic-ii-kpl-foteli-1084974.jpg

7413232414bf24aa0d9e5f.jpg

Poza tym w Xsarze Picaso przed środkowym fotelem jest miejsce na nogi aż do konsoli kierowcy, a w Scenicu jest tam zabudowane.

Napisano

Nie przyglądałem się bliżej,ale zawsze wydawało mi się,że są identyczne. A co do miejsca przed środkowym fotelem,to gdy nie ma automatycznego ręcznego,to nie ma wtedy tego przesuwnego podłokietnika i masz miejsce na nogi.

Napisano

> Wszystkie mają ruchome oparcie, ale przesuwny fotel jest tylko środkowy. Nie ma wersji z wszystkimi

> przesuwnymi.

Powiedz to fotelom w moim XP bo tam sie przesuwaja wszystkie 3, wiec sa takie wersje smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

Kilka miesięcy temu sprzedałem swoje Picasso i w nim wszystkie tylne fotele były przesuwne.

Napisano

Wszystkie mają ruchome oparcie, ale przesuwny fotel jest tylko środkowy. Nie ma wersji z wszystkimi

Są. Zapraszam do obejrzenia mojego autka smile.gif

Napisano

> Wszystkie mają ruchome oparcie, ale przesuwny fotel jest tylko środkowy. Nie ma wersji z wszystkimi

> Są. Zapraszam do obejrzenia mojego autka

Oglądałem tylko bryki z polskiego salonu i po lifcie, więc może w wersjach zachodnich były.

Napisano

> Oglądałem tylko bryki z polskiego salonu i po lifcie, więc może w wersjach zachodnich były.

Moj XP jest z polskiego salonu po lifcie...

Akurat gorzej wyposaznoe bywaja sprowadzone np z manualna klima co w przypadku "polskich" sie nie zdarza.

Byc moze trafiales na jakies zubozone wersje...

pozdr.

M.

Napisano

A ja na Twoje potrzeby polecam chryslera voyagera. Jesli ma byc malo awaryjny, a koszty paliwa nie uderzaly za mocno po kieszeni, to w europejskiej wersji ze skrzynia manualna i silnikiem 2.4 benzyna. Pol roku temu sprawilismy sobie takie auto, od razu dostalo sekwencyjna instalacje gazowa, aktualny przebieg to 270 tys km (z czego 35 juz w naszych rekach/nogach wink.gif i jedyne co w tym aucie bylo wymieniane to:

- rozrzad

- klocki

- olej

- piasta przednia prawa

- linka od sprzegla...

Auto proste jak konstrukcja cepa, zeby nie powiedziec, ze to taki amerykanski polonez. Sprzeglo na linke, przepustnica na linke, praktycznie zero elektroniki. W cyklu miejskim i ciezkiej nodze spalanie nie przekracza 16,5 litra lpg. W trasie przy szybkiej jezdzie 12 litrow.

Pozdrawiam / norm4n

Napisano

> To nie są równe fotele:

ale nie jest to też 40/20/40. Oznaczałoby to, że środkowy fotel jest połowę węższy od bocznego.

Napisano

W lipcu kupiłem C8 i już nie wyobrażam sobie przesiadki na stałe do czegoś mniejszego. Jeśli będę chciał coś "na miasto" to skutera kupię.

Z bardzo docenianych plusów:

- drzwi przesuwne, ja mam dodatkowo otwierane z pilota. Mega wygodne, gdy niosę dziecko na rękach i muszę wsadzać do fotelika.

- swobodne przejście wewnątrz pomiędzy pierwszym a drugim rzędem. Żona jeździ już z przodu ale czasem jest potrzeba przejść do tyłu i jest to proste.

- tylne fotele przesuwne, pochylane i szerokie. Wsadziłem niedawno fotelik 9-18 i widzę, że weszły by 3 takie na tył.

- potężny bagażnik. Nie mam foteli w trzecim rzędzie a te w drugim są zawsze maksymalnie do tyłu. Mimo to w bagażniku wożę niezłożony wózek i mieszczą się jeszcze 3 duże, składane skrzynki.

- HDI nieźle pracuje. Ostatnio właziłem do kanału przy pracującym silniku i nawet od dołu nie ma terkotania. Nie lubię diesli ale tego nie trzeba się nawet bardzo wstydzić

Minusy:

- waga, czuć spora masę. Moje 2.2HDI jeździło jak dostawczak. Zrobiłem czipa i teraz wreszcie dynamicznie się porusza ale niestety o spalaniu 5 czy 6 w trasie nie mam co marzyć.

- obleśna kierownica, z której obłazi skóra oraz fotele przednie z szybko niszczącymi się siedziskami. Kierownicę odświeżyłem ale na fotele nie mam pomysłu.

- brak sensownego silnika benzynowego. Fajne jest 3.0 V6 ale występowało z utwardzanym zawieszeniem, automatyczną skrzynią, hamulcami Brembo i większymi o cal kołami. Biorąc pod uwagę zwiększone koszty utrzymania dla samochodu z tym silnikiem i kosmiczną cenę instalacji LPG zdecydowałem się na diesla.

Koszty części nie są jakieś duże. Podobno ciężko o dostęp do silnika ale ja wszystko robię sam to najwyżej się pomęczę bardziej i tyle tego będzie.

No nie wiem co jeszcze chciałbyś wiedzieć. Pytaj

Napisano

> niewygodne.

w którym SC tak jest, bo chyba nie w SCII yikes.gif

Napisano

> przesuwnymi.

Bzdura. Mój Pikuś ma. smile.gif Exclusive się nazywa...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Trochę to trwało ale auto zmienione, więc się chwalę smile.gif

Wybór chyba rozsądny (ekonomia/praktyczność) czyli Xsara Picasso 1,6 110 KM HDI, z końca 2008 roku.

Pewne źródło /jeden właściciel/, pewny przebieg /115 kkm/. Stan wizualny i techniczny idealny, mam nadzieję że /puk,puk/ będzie dobrze służył :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.