Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno i rejestracja samochodu

Featured Replies

Napisano

witam,

od dawna nurtuje mnie pytanie, jakiś gościu niedaleko kupił auto, tak ze 2-3 lata temu. wszystko ok tylko on dalej jezdzi dalej na starej rejestracji. auto kupione w innym województwie.

można zachować starą rejestrację czy coś jest nie tak?

pozd

Napisano

> witam,

> od dawna nurtuje mnie pytanie, jakiś gościu niedaleko kupił auto, tak ze 2-3 lata temu. wszystko ok

> tylko on dalej jezdzi dalej na starej rejestracji. auto kupione w innym województwie.

> można zachować starą rejestrację czy coś jest nie tak?

> pozd

Po kupnie masz teoretycznie 30 dni na przerejestrowanie. Natomiast nie ma żadnych sankcji jeśli tego nie zrobisz i tyle.

Druga opcja , masz firmę i kupujesz auto jako towar handlowy, wtedy nie musisz auta przerejestrowywać.

Napisano

> Po kupnie masz teoretycznie 30 dni na przerejestrowanie. Natomiast nie ma żadnych sankcji jeśli

> tego nie zrobisz i tyle.

Jest mandat w urzędzie skarbowym a to już chyba są jakieś sankcje:)

> Druga opcja , masz firmę i kupujesz auto jako towar handlowy, wtedy nie musisz auta

> przerejestrowywać.

Napisano

ale mandat jest za co innego, oplacasz pcc i masz spokoj, mozesz nie przerejestrowywac auta...

Napisano

> Jest mandat w urzędzie skarbowym a to już chyba są jakieś sankcje:)

US można opłacić w terminie, a przerejestrowywać już konieczności nie ma...

Napisano

> Jest mandat w urzędzie skarbowym a to już chyba są jakieś sankcje:)

> > przerejestrowywać.

a co ma urząd skarbowy do zarejestrowania auta ? smirk.gifsick.gif

Napisano
  • Autor

> a co ma urząd skarbowy do zarejestrowania auta ?

pomijając US, co z ubezpieczeniem? przez około 3 lata?

pozd

Napisano

> pomijając US, co z ubezpieczeniem? przez około 3 lata?

> pozd

można normalnie opłacić ubezpieczenie na podstawie umowy K/S ... a później kontynuacja , nikt nie pyta czy auto przerejestrowane.

Napisano

> można normalnie opłacić ubezpieczenie na podstawie umowy K/S ... a później kontynuacja , nikt nie

> pyta czy auto przerejestrowane.

trzeba tylko dokladnie przeczytac waruki umowy ubezpieczyciela bo jak wiadomo zarabia sie na sprzedazy polisy a nie na wyplaceniu odszkodowan wiec firma moze robic problemy przy kraksie

Napisano

> trzeba tylko dokladnie przeczytac waruki umowy ubezpieczyciela bo jak wiadomo zarabia sie na

> sprzedazy polisy a nie na wyplaceniu odszkodowan wiec firma moze robic problemy przy kraksie

a niby jakie? pierwsze slysze o wylaczeniach w ustawie, ze wzgledu na brak przerejestrowania, moze mnie oswiecisz?

Napisano

Można, samochód dalej jest własnością poprzedniego właściciela, zwłaszcza jak ten o tym wie i to akceptuje, albo po prostu nie żyje lub dalej pije zlosnik.gif. Często praktykowana praktyka grinser006.gif, tylko nie wiem po co ludzie to robią? To znaczy wiem po co, ale nie widzę sensu facepalm%5B1%5D.gif.

Przykład z życia - poprzedni właściciel na którego jest zarejestrowany samochód już nie żyje, a jego była żona współwłaścicielka ma już inne nazwisko i samochodu nie da sie ani sprzedać, ani kupić ani przerejestrować grinser006.gifzlosnik.gifhehe.gif.

Napisano

> trzeba tylko dokladnie przeczytac waruki umowy ubezpieczyciela bo jak wiadomo zarabia sie na

> sprzedazy polisy a nie na wyplaceniu odszkodowan wiec firma moze robic problemy przy kraksie

nie zapominaj że mówimy o ubezpieczeniu OC ..

AC w firmach których ja ubezpieczam auta się nie da opłacić na auto nie przerejestrowane smirk.gif

akurat OWU ubezpieczyciela przy OC ma marne znaczenie smile.gif

Napisano
  • Autor

> można normalnie opłacić ubezpieczenie na podstawie umowy K/S ... a później kontynuacja , nikt nie

> pyta czy auto przerejestrowane.

to licząc kasę oszczędza się tyle co w komunikacyjnym ze 200-300zł za rejestrację i tablicę? tylko po co?!

no chyba że ubezpieczenia się też nie płaci frown.gif

pozd

Napisano

> Druga opcja , masz firmę i kupujesz auto jako towar handlowy, wtedy nie musisz auta

> przerejestrowywać.

Możesz rozwinąć temat?

Napisano

> to licząc kasę oszczędza się tyle co w komunikacyjnym ze 200-300zł za rejestrację i tablicę? tylko

> po co?!

> no chyba że ubezpieczenia się też nie płaci

> pozd

a skąd ja mam wiedzieć po co ...

ja np. nie robiłem tego z lenistwa hehe.gifpalacz.gif

Napisano

> AC w firmach których ja ubezpieczam auta się nie da opłacić na auto nie przerejestrowane

Da sie to zrobic bez problemuok.gif

Pozniej jedynie zawiera sie aneks do umowy ubezpieczenia...

Napisano

> to licząc kasę oszczędza się tyle co w komunikacyjnym ze 200-300zł za rejestrację i tablicę? tylko

> po co?!

> no chyba że ubezpieczenia się też nie płaci

> pozd

Przerejestrowanie 260zł, ale ubezpieczenie może być już połowę niższe jeśli stare tablice są z tańszego rejonu.

Napisano

> Można, samochód dalej jest własnością poprzedniego właściciela, zwłaszcza jak ten o tym wie i to

> akceptuje, albo po prostu nie żyje lub dalej pije . Często praktykowana praktyka , tylko nie

> wiem po co ludzie to robią? To znaczy wiem po co, ale nie widzę sensu .

> Przykład z życia - poprzedni właściciel na którego jest zarejestrowany samochód już nie żyje, a

> jego była żona współwłaścicielka ma już inne nazwisko i samochodu nie da sie ani sprzedać, ani

> kupić ani przerejestrować .

Piszesz o użyczeniu, cała reszta o sprzedaży bez przerejestrowania.

Napisano

> Da sie to zrobic bez problemu

> Pozniej jedynie zawiera sie aneks do umowy ubezpieczenia...

m.in w Allianz się NIE DA ... albo się zobowiązujesz że w ciągu jakiegoś ( krótkiego czasu ) przerejestrujesz auto ...

a na dłużej SIĘ NIE DA ! smirk.gif

Napisano

> Możesz rozwinąć temat?

Proszę.

Masz firmę, w której działaności masz wpisane "obrót autami używanymi". Kupujesz auto używane , jest to towar do odsprzedania, stoi na placu i czeka na właściciela, ma przegląd , Oc więc moze sie poruszać po drogach, wszystko.

Napisano

> Możesz rozwinąć temat?

Autohandel. Można dodatkowo OC wykupić tylko na miesiąc a nie na cały rok

Napisano

> Przerejestrowanie 260zł, ale ubezpieczenie może być już połowę niższe jeśli stare tablice są z

> tańszego rejonu.

Hmmm, ale liczy się z miejsca meldunku właściciela przecie.

Napisano

> Hmmm, ale liczy się z miejsca meldunku właściciela przecie.

a nie tablice?

To w takim razie kompletnie nie rozumiem przyczyn nieprzerejestrowywania samochodu.

Napisano

> a nie tablice?

> To w takim razie kompletnie nie rozumiem przyczyn nieprzerejestrowywania samochodu.

potwierdzam, polisa wystawiana jest wedlug miejsca zameldowania nowego nabywcy

przyczyna jest oczywista - po co placic za przerejestrowanie skoro mozna bez konsekwencji nie placic?

Napisano

> a nie tablice?

> To w takim razie kompletnie nie rozumiem przyczyn nieprzerejestrowywania samochodu.

a jaki widzisz sens przerejestrowania?

Napisano

koledze w urzędzie pracownik zajmujący się tym powiedział że nie musi przerejestrowac co nie na za tm żadnej kary

Napisano

> a jaki widzisz sens przerejestrowania?

A to już inna historia, rekami i nogami podpisuję sie pod projektem, aby samochód po pierwszej rejestracji przekazywał swój numer do kolejnych właścicieli. Ciągłe zmienianie tablic jest kompletnie bez sensu. Ale póki co obowiązuje.

Napisano

> witam,

> od dawna nurtuje mnie pytanie, jakiś gościu niedaleko kupił auto, tak ze 2-3 lata temu. wszystko ok

> tylko on dalej jezdzi dalej na starej rejestracji. auto kupione w innym województwie.

> pozd

Kupiłem w sierpniu motocykl.

Podatek pcc3 opłaciłem w terminie.

Zrobiłem kończący się przegląd techniczny.

Wypowiedziałem stare OC.

Zawarłem nowe OC.

Blachy mam nadal poprzedniego właściciela, z innego województwa.

Na razie nie mam kasy/czasu/chęci jechać zmienić tablicę. Poza tym potrzeba do tego drugiego współwłaściciela lub upoważnienia notarialnego (widzi mi się pani z okienka bodajże)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.