Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cisnienie oleju

Featured Replies

Napisano

Jest problem tego typu, ze cisnienie oleju na wolnych obrotach spada do 0.5 bara przy temp 80-90*C na oleju 10W40 ( oleju do docierania) na oleju 10w60 mialem cisnienie ok 1-1.2 bara przy tej samej temp. Po remoncie nie bede juz wracal do tego oleju wiec boje sie o niskie cisnienie na wolnych.

Mysle ze to niekorzystnie wplynie na silnik gdy po otrej jezdzie zostawie na wolnych gdzie cisnienie jest bardzo slabe.

Czyzby pompa oleju do wymiany ?

Moge tez dac wyzsze obroty na wolnych powiedzmy 1000-1200 ?

Napisano

> Jest problem tego typu, ze cisnienie oleju na wolnych obrotach spada do 0.5 bara przy temp 80-90*C

> na oleju 10W40 ( oleju do docierania) na oleju 10w60 mialem cisnienie ok 1-1.2 bara przy tej

> samej temp. Po remoncie nie bede juz wracal do tego oleju wiec boje sie o niskie cisnienie na

> wolnych.

> Mysle ze to niekorzystnie wplynie na silnik gdy po otrej jezdzie zostawie na wolnych gdzie

> cisnienie jest bardzo slabe.

> Czyzby pompa oleju do wymiany ?

> Moge tez dac wyzsze obroty na wolnych powiedzmy 1000-1200 ?

u nas w bylym cc przy T cisnienie oleju trzymalo sie ok 0,3-0,4 i nie bylo problemu, na zimnym oleju ciagle 4

Napisano

> Jest problem tego typu, ze cisnienie oleju na wolnych obrotach spada do 0.5 bara przy temp 80-90*C

> na oleju 10W40 ( oleju do docierania) na oleju 10w60 mialem cisnienie ok 1-1.2 bara przy tej

> samej temp. Po remoncie nie bede juz wracal do tego oleju wiec boje sie o niskie cisnienie na

> wolnych.

> Mysle ze to niekorzystnie wplynie na silnik gdy po otrej jezdzie zostawie na wolnych gdzie

miałem ten sam problem w 8v, poźniej nawet podczas mocnego pałowania na trasie potrafiła mi kontrolka mrugnąć przy 3-4 tysiach, a po intensywnym pałowaniu 10km na postoju była dobra dyskoteka sick.gif

Napisano
  • Autor

> u nas w bylym cc przy T cisnienie oleju trzymalo sie ok 0,3-0,4 i nie bylo problemu, na zimnym

> oleju ciagle 4

wymienialiscie pompe na nowa ?

na zimnym oleju to 5,5 trzyma i powoli spada proporcjonalnie do wzrostu temp

Napisano

> wolnych.

Wskaźnik nie kłamie czy nie ma takiej opcji??

Napisano
  • Autor

> Wskaźnik nie kłamie czy nie ma takiej opcji??

nie wydaje mi sie, od zawsze tak bylo tylko od 2 sezonow lalem 10w60 z ktorym trzymal ponad bara. Teraz po przestudiowaniu nie malej ilosci lektory o olejach zaleje cos "plynniejszego" smile.gif

Napisano

> nie wydaje mi sie, od zawsze tak bylo tylko od 2 sezonow lalem 10w60 z ktorym trzymal ponad bara.

> Teraz po przestudiowaniu nie malej ilosci lektory o olejach zaleje cos "plynniejszego"

Zmień olej na właściwy po dotarciu i daj znać jaki efekt. Jak coś to mam pompę z 1.2 60 z plastikowym smokiem cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Zmień olej na właściwy po dotarciu i daj znać jaki efekt. Jak coś to mam pompę z 1.2 60 z

> plastikowym smokiem

jak nadal bedzie taki mroz to docieranie sie bardzo przedluzy smile.gif

Napisano

Na oleju do docierania tak jest-rozumiem, że masz na myśli prawdziwy olej do docierania ok.gif

Przy zmianie na docelowy nawet 10w40(polecam motul chrono) czy zwykły bezmarketingowy 10w40 ciśnienie jest zazwyczaj wyższe. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na oleju do docierania tak jest-rozumiem, że masz na myśli prawdziwy olej do docierania

> Przy zmianie na docelowy nawet 10w40(polecam motul chrono) czy zwykły bezmarketingowy 10w40

> ciśnienie jest zazwyczaj wyższe.

olej do docierania Millers'a

docelowy bedzie inny, juz wiem jaki ale nie 10w40 grinser006.gif

dobrze slyszec ze na docelowym bedzie wieksze cisnienie

Napisano

> 10w50/5w50 by Millers

XFS 5w50 za "gesty" jest do FIRE strasznie duzo mocy sie traci nie wkreca sie pod obciazeniem na maxa dobrze.

teraz ujezdzam CFS'a 5w40 - znacznie lepiej jest w czasie jazdy, motor szybciej sie nagrzewa niz na XFS 5w50.

polecany jest takze do silnikow z turbo.

a i olej do skrzyni TFX 75w90 jest znacznie lepszy od tutelli ZC75synth.

Napisano

> XFS 5w50 za "gesty" jest do FIRE strasznie duzo mocy sie traci nie wkreca sie pod obciazeniem na

> maxa dobrze.

> teraz ujezdzam CFS'a 5w40 - znacznie lepiej jest w czasie jazdy, motor szybciej sie nagrzewa niz na

> XFS 5w50.

> polecany jest takze do silnikow z turbo.

> a i olej do skrzyni TFX 75w90 jest znacznie lepszy od tutelli ZC75synth.

Polecam motul 300 V competion 5W40...

Napisano

> no i prawidłowo...

ale szkoda bo wiele firm olejowych z tradycjami zaczyna "oszukiwac". przez to ze olej jest HC powininien kosztowac jak HC a nie jak syntetyk. na forum subaru napisali, ze chyba tylko olej do japoni jest 100% syntetyczny (ktorys 0w20).

Napisano

Raczej wszystko ok. Nie martwiłbym sie. Olej i tak dociera wszędzie mimo że manometr nie pokazuje cisnienia na jalowym

Napisano

> 300V to dalej syntetyki !!

na subaru pokazali karty nowe i z nowych wynika ze juz mieszance sa.

V300 5w40 od motula teraz to klasyczny HC.

Napisano

patrz sekcja 3 obrabiane ...

cytat z forum subaru:

Quote:

Żeby nie wyszło, że inne (od estrów) 100% syntetyczne bazy olejowe to te 25-50% (za wyjątkiem le mans - do 25%) super hydrokrak - jak widać z nowszych msds-ów bo jeszcze wyjdzie 300V Bubble Tag;

285709431-16103-26401-01215-019356.pdf

Napisano

> bardhal 10\60 very good I recommend

propably in italy climate yes. you have got very good "oilo" Agip too in italy. in poland isn't popular.

motor oil with grade 10w60 is too densivity in FIRE motor, even with Turbo charge. good option is really syntethic oil with PAO or Ester class III grade 5w40 - cost about 70Euro for 5 liters. it dosn't matter who produce oil with ester, cost must equal about 70Euro. HC is cheeper and additives are easly to add.

it's only my own opinion. smile.gif

Napisano
  • Autor

Teraz zalewam to co do stilo i lupo czyli 5w40 xado

Ma ktos dane jakie powinno byc cisnienie oleju wg ksiazki dla fire 1.2 8v ?

Napisano

> Teraz zalewam to co do stilo i lupo czyli 5w40 xado

No to z olejem trafiłeś... wolał bym już selenię zalać, niż xado wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to z olejem trafiłeś... wolał bym już selenię zalać, niż xado

bo ?

Napisano

Nie słuchaj go Xado to bardzo dobre oleje- chociaż drogie i rosyjskie:).

Choć ja osobiscie bym wolał LM, Millers-a, Amsoil-a.

Napisano

> bo ?

Pierwsza kwestia to ciśnienie po dobrym upalaniu - zobaczysz, że problemy z nim będą. Ja miałem u siebie, to były jaja. Jakoś po tym podchodzę z dużą rezerwą do produktów, które są reklamowane absolutnie wszędzie - dobre produkty nie potrzebują reklamy.

Ja leję starego i dobrego Agipa. Z nim problemów nie ma, a i w kilku innych mocnych autach spisuje się bez problemu.

Napisano

Te nowe xado dają radę. kolega ściągnął astre i zrobił pełen refresh 3 preparaty - Najpierw do paliwa i zrobil 100km, potem w otwór po świecach i coś do oleju i nie wiem czy nie do płynu ale bankowo te 3 i potem olej xado. auto sporo żwawsze i kompresja jak fabryka każe. koszt niestety kolo 5 stówek ale tańsze to jak remont na jakiś czas

Napisano
  • Autor

> Pierwsza kwestia to ciśnienie po dobrym upalaniu - zobaczysz, że problemy z nim będą. Ja miałem u

> siebie, to były jaja. Jakoś po tym podchodzę z dużą rezerwą do produktów, które są reklamowane

> absolutnie wszędzie - dobre produkty nie potrzebują reklamy.

> Ja leję starego i dobrego Agipa. Z nim problemów nie ma, a i w kilku innych mocnych autach spisuje

> się bez problemu.

kupilem na probe jak bedzie kiszka to zmienie na inny. Trzeba probowac a opinii tyle co userow na forach grinser006.gif

Napisano

> Teraz zalewam to co do stilo i lupo czyli 5w40 xado

> Ma ktos dane jakie powinno byc cisnienie oleju wg ksiazki dla fire 1.2 8v ?

silnik 1.2 8v FIRE Punto II rozgrzany silnik

bieg jalowy - ponad 70 kPa

przy 4000 RPM - powyzej 400 kPa

Napisano
  • Autor

dla P1 i palio 75

mialem tylko dane 3,4-4,9 bara przy 3k rpm

ale jalowy chyba bedzie podobnie ok.gif widac ze ponizej barana jalowym to normalne

Napisano

Dlatego napisałem żebyś się nie martwił bo wszystko jest oki. Wszystko wcześniej przed napisaniem tamtego postu oczywiście sprawdziłem żeby nie było grinser006.gif . Pod wieczór odpisze jakie wartowści mają być dla palio. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dlatego napisałem żebyś się nie martwił bo wszystko jest oki. Wszystko wcześniej przed napisaniem

> tamtego postu oczywiście sprawdziłem żeby nie było . Pod wieczór odpisze jakie wartowści

> mają być dla palio. Pozdrawiam

dzieki grinser006.gif to teraz ide na garaz i pozbawie dzwieku wskaznik cisnienia ktory piszczy jak cisnienie nizsze niz 1 bar grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.