Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzł akumulator

Featured Replies

Napisano

W związku z tym że pracuję w delegacji i mam służbówkę, to brat ma dostęp do mojej A6 i jeździ kiedy chce.

W aucie jest trochę słaby akumulator, i dzisiaj wymieniłem go na inny - z drugiego auta.

Brat w niedzielę zostawił auto na włączonych światłach.

Po przyniesieniu do domu okazało się że akumulator zamarzł.

Teraz stoi w cieple i powoli lód puszcza. ok.gif

Opłaca się taki akumulator w ogóle ładować, czy nadaje się on wyłącznie na śmietnik? oslabiony.gif

Dodatkowo padł abs, bo świeci się kontrolka na fisie = nie działa abs, asr, eds. sick.gif

Mam nadzieję że to nie przez to, że co chwilę odpala on auto "na kable". no.gif

Napisano

> Dodatkowo padł abs, bo świeci się kontrolka na fisie = nie działa abs, asr, eds.

pewnie jest lód na którymś z czujników/wieńcu zębatym piasty

a co do aku to raczej śmietnik

Napisano

Nowy aku, odpalić i przejechać ze 100 m - w grupie VW/AUDI mozna spodziewać się, że przynajmniej ESP i wspomaganie kierownicy zgasną. Zanik napięcia powoduje, że te kontroli się zapalają po podłączeniu aku i gasną po paru obrotach koła. TTTM.

Napisano
  • Autor

> Nowy aku, odpalić i przejechać ze 100 m - w grupie VW/AUDI mozna spodziewać się, że przynajmniej

> ESP i wspomaganie kierownicy zgasną. Zanik napięcia powoduje, że te kontroli się zapalają po

> podłączeniu aku i gasną po paru obrotach koła. TTTM.

No właśnie w tym problem że nie zgasły bo zrobiłem jakieś 5km.

Napisano

> Teraz stoi w cieple i powoli lód puszcza.

> Opłaca się taki akumulator w ogóle ładować, czy nadaje się on wyłącznie na śmietnik?

Sprawdź dokładnie czy obudowa gdzieś nie pękła, bo może być nieciekawie.

Napisano

> pewnie jest lód na którymś z czujników/wieńcu zębatym piasty

> a co do aku to raczej śmietnik

Skoro kontrolki nie zgasły, to niewiem.gif

Można poczekać, aż zrobi się cieplej, ale czy to coś da? Mozna tez od razu jechac na kompka - pokaże, gdzie błąd.

Nie wiem, jak w tym modelu, ale u mnie w Oktawce nie zauważyłem żadnych wienców zębatych, jak to drzewiej bywało. Na piaście jest gładki pierścień opisany jako element ABS - piszą, że kruchy i nie należy walić w niego młotem - nie wiem co jest w środku, magnesik czy cuś. Ale na pewno to nie zębatka którą pamiętam z Audi 80. Poza tym po 5 km ewentualny lód powinien się stopić - między czujnikami i piastą nie ma zbyt wiele miejsca, więc lód wytworzyłby tarcie...

Napisano

> No właśnie w tym problem że nie zgasły bo zrobiłem jakieś 5km.

Może taki zbieg okoliczności i niezależnie od akumulatora uszkodzony jest któryś czujnik ABS (albo przewód do niego). Możliwe, że komputer zgłupiał i przez taki spadek napięcia wywalił jakiś błąd i wystarczy jechać skasować.

Skomplikowana procedura informatyczna "odłącz komputer od zasilania na 10s.", działa pozytywnie tylko na Windows rotfl.gif

PS

Na poważnie to takie cuda działy mi się w Clio po dołączeniu aq, do tego alarm zgłupiał. W ASO powiedzieli, że "nima prawa się coś stać" a jednak. no.gif Od tego czasu na czas odpięcia akumulatora podłączam równolegle boostera albo małego "żelaka" żeby podtrzymać zasilanie elektroniki! ok.gif

Napisano

{...}

> Po przyniesieniu do domu okazało się że akumulator zamarzł.

> Opłaca się taki akumulator w ogóle ładować, czy nadaje się on wyłącznie na śmietnik?

Odczekaj aż aku rozmrozi się i próbuj ładować. Kiedyś miałem identyczny przypadek z aku z auta kolegi, które kolega zostawił mi na przechowanie na czas wyjazdu za granicę. Rozmroziłem, naładowałem i jeszcze długo służył.

Napisano

> pewnie jest lód na którymś z czujników/wieńcu zębatym piasty

> a co do aku to raczej śmietnik

raczej żaden lód, najpewniej słabe napięcie wystarczy

Napisano

> Rozmroziłem,

> naładowałem i jeszcze długo służył.

też miałem taką sytuację tylko, że u mnie rozmrażanie nic nie pomogło :/

Napisano

Się podepnę pod temat - czy można oprócz podładowania akumulatora

(mój nie zamarzł) - wstawić go w domu do ciepłej wody? Rano mam

wyjazd, a nie chcę ryzykować że nie odpalę. A może starczy go

po prostu postawić w domu i już to pomoże smile.gif

Napisano

Pomyśl, w lecie nie wyjmujesz i jest ok. starczy w cieple w domu. Polecam od razu doładować napewno ktoś ma prostownik w okolicy

Napisano

> Pomyśl, w lecie nie wyjmujesz i jest ok. starczy w cieple w domu. Polecam od razu doładować napewno

> ktoś ma prostownik w okolicy

Już się ładuje, żre 4A smile.gif

Poładuje się do rana, nic się nie stanie jak będzie podpięty,

a się naładuje do pełna?

Napisano

> Już się ładuje, żre 4A

> Poładuje się do rana, nic się nie stanie jak będzie podpięty,

> a się naładuje do pełna?

w domu tak

Napisano

> tzn. w domu tak, nic się nie stanie?

tzn ze na mrozie akumulator nie naładuje sie do pełna w ciepłym budynku juz tak. Z głowy nie pamiętam ile % traci aku na mrozie

Napisano

> Już się ładuje, żre 4A

> Poładuje się do rana, nic się nie stanie jak będzie podpięty,

> a się naładuje do pełna?

Tylk odobrze jak bedziesz miał wentylacje zapewnioną w pomieszczeniu w którym go ładujesz wink.gif

Napisano

> tzn. w domu tak, nic się nie stanie?

To jest ten dzień w którym wg. Twoich założeń masz wymienić aku.

Albo jesteś tfardziel i nie bierzesz do domu, albo kupujesz nowy hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

za kolejne pytanie zadane przez Ciebie w sprawie "drutowania akumulatora" wczasy powinieneś dostać! facepalm%5B1%5D.gif

co jeszcze wymyślisz? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> za kolejne pytanie zadane przez Ciebie w sprawie "drutowania akumulatora" wczasy powinieneś dostać!

> co jeszcze wymyślisz?

Czekaj bo nie rozumiem o co Tobie chodzi? Zabrałem aku z auta,

do ciepłego mieszkania, podładowuję, żeby przetrzymał te mrozy.

Jakie drutowanie? Elektrolitu "po pas", rok temu tak zrobiłem i przeżył,

to i teraz przeżyje. Czemu mam pozbywać się dobrego akumulatora? screwy.gif

Napisano

> Czekaj bo nie rozumiem o co Tobie chodzi? Zabrałem aku z auta,

> do ciepłego mieszkania, podładowuję, żeby przetrzymał te mrozy.

> Jakie drutowanie? Elektrolitu "po pas", rok temu tak zrobiłem i przeżył,

> to i teraz przeżyje. Czemu mam pozbywać się dobrego akumulatora?

piszesz o wkładaniu aku do ciepłej wody o jeżdżeniu autem po nocach, wątki czy odpali po wyjściu z pracy- co jeszcze wymyślisz? może w skarpetkę albo do mikrofali?

już się niedobrze robi facepalm%5B1%5D.gif to nie HP!

Gdyby był dobry to nie urządzałbyś komedii z bieganiem wyciąganiem etc-czas spojrzeć prawdzie w oczy - jego czas minął. no.gif

Napisano

> piszesz o wkładaniu aku do ciepłej wody o jeżdżeniu autem po nocach, wątki czy odpali po wyjściu z

> pracy- co jeszcze wymyślisz? może w skarpetkę albo do mikrofali?

> już się niedobrze robi to nie HP!

> Gdyby był dobry to nie urządzałbyś komedii z bieganiem wyciąganiem etc-czas spojrzeć prawdzie w

> oczy - jego czas minął.

Ja to piszę na podforach SSP i Stilo, oraz w wątku na HP. Pokaż mi te

tony postów na MK. Spytałem czy można ogrzać akumulator ciepłą

wodą. Zluzuj gumkę, bo coś za mocno naciągnięta frown.gif

Napisano

> Po przyniesieniu do domu okazało się że akumulator zamarzł.

Ja raz zostawiłem radio włączone. Auto stało 4 albo 5 dni na mrozie, podejrzewam że aku zamarzł po pierwszej nocy. Podładowałem go i służył jeszcze dwie zimy. To była Centra Futura z dawnych lat, wytrzymała coś koło 4 lat, ale poza tą przygodą zimową pare razy była dojechana do zera, ładowana nieodpowiednim prostownikiem. Lekko nie miała. Ostatnia z kolei wytrzymała dwa lata i miesiąc, padła przy -2*C. Gość z serwisu mówił, że nie nadąża wysyłać na gwarancję tych nowszych shocked.gif Teraz kupiłem czerwoną Tople, zobaczymy ile wytrzyma.

Napisano

> {...}

> Odczekaj aż aku rozmrozi się i próbuj ładować. Kiedyś miałem identyczny przypadek z aku z auta

> kolegi, które kolega zostawił mi na przechowanie na czas wyjazdu za granicę. Rozmroziłem,

> naładowałem i jeszcze długo służył.

miałem podobnie z jednym ok.gif ale w drugim elektrolit był do pupy i nic nie dało sciana.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dopiero dzisiaj wziąłem się za ładowanie tego akumulatora.

Ładuje się dopiero trochę ponad 2h.

Po czym będę mógł poznać że aku nadaje się do wyrzucenia?

Nie będzie przyjmował prądu, czy jak? niewiem.gif

Mam jakiś tani prostownik który daje tylko 4A, akumulator 70Ah.

Napisano

> Mam jakiś tani prostownik który daje tylko 4A, akumulator 70Ah.

Na opakowaniu pisze że ten prostownik jest do akumulatorów do iluś tam Ah (ok. 50Ah).

Napisano
  • Autor

> Na opakowaniu pisze że ten prostownik jest do akumulatorów do iluś tam Ah (ok. 50Ah).

Do 70Ah.

Ten który podłączam normalnie się ładuje.

Mam jeszcze inny akumulator, 90Ah - tego ten prostownik nie chce ładować, pokazuje że jest pełny.

Napisano

> Do 70Ah.

> Ten który podłączam normalnie się ładuje.

To spoko, bo taki który ja mam to na opakowaniu pisze że tylko do 56 (chyba) Ah ładuje. Ale 60Ah też naładował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.