Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oszust z allegro - ostrzeżenie

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie wiem czy tutaj można pisać na takie tematy ale jeszcze mnie trzęsie po rozmowie telefonicznej z pewnym cwaniakiem. Jeżeli to zły dział to proszę przenieść.

Piszę to po to aby Was uczulić na pewnego sprzedawcę z allegro. Facet handluje używanymi częściami samochodowymi.

LINK do jego aukcji

Szukałem po allegro drzwi do mondeo w kolorze takim jak mój mondek. Udało się takie znaleźć. Po wymianie maili i moim telefonie uzyskałem info, ze są w idealnym stanie, bez rys, bez korozji itp, tylko zakładać. Facet miał na jednej aukcji drzwi lewe i prawe, mnie interesowały prawe, chciałem klikać "kup teraz" ale facio poprosił żeby kupić poza allegro (wiem, naiwniak ze mnie sciana.gif) to wykorzysta tą samą aukcję żeby sprzedać te drugie. Zgodziłem się.

Po paru dniach otrzymałem drzwi, które niestety nie są idealne itd itd. Dół mają tak skorodowany, ze nadają się na złom, a pytałem w mailu o dół drzwi bo wiem, ze lubi gnić no i odpowiedź była, że bez rdzy.

Teraz mogę się bujać na drzewo, przez allegro nic nie zrobię. Dzisiaj do gościa dzwoniłem to oczywiście ściemnia, ze to kto inny mi odpisywał i inne bzdury ale oczywiście drzwi mogę odesłać to mi wtedy wyśle kasę za nie (za przesyłki palant już nie wyśle). Zaproponowałem żeby najpierw mi wysłał kasę a ja wyśle mu te drzwi bo po prostu mu nie wierzę, w końcu raz już mnie wydymał, on nie chce.

Wygląda na to, że mogę się cmoknąć.

Pozostaje mi jedynie poradzić Wam, że gdybyście coś chcieli od niego kupić to radzę sobie odpuścić bo będą problemy.

Napisano

sam sobie jesteś winny, po jakiego h..a poza kupujesz, tak byś przynajmniej dowalił negatywa, a tak kupa. Swoją drogą takich cwaniaków nie brakuje - namawiam też do otwierania paczek w obecności kuriera i w razie draki spisać oświadczenie no i brać pobranie aby nie utopić kasy. Niech w razie draki sprzedający się drapie w głowę. Powo

Napisano

Masz potwierdzenie przelewu - masz dowód, że transakcja została zawarta.

Zawsze możesz zgłosić oszustwo, jeśli będzie się migał ze zwrotem kasy.

Jak chcesz utrudnić mu życie to zawsze możesz złożyć doniesienie w skarbówce, że gość prowadzi nie ewidencjonowaną sprzedaż (bez rachunków/paragonów).

Napisano
  • Autor

wiem, wiem, nie jedźcie już po mnie kara.gif

napisałem to tylko jako ostrzeżenie przed kupowaniem u niego gdyby czasem ktoś coś potrzebował co on akurat ma

Napisano

> wiem, wiem, nie jedźcie już po mnie

> napisałem to tylko jako ostrzeżenie przed kupowaniem u niego gdyby czasem ktoś coś potrzebował co

> on akurat ma

i myslisz ze on jeden. wiekszosc szociarzy z allegro to cwaniaki i oszusci, ile razy kupowalem jakas czesc zawsze mialo byc ladnie pięknie a jak przesylka przyszla to okazywalo sie co innego. takze jak uzywka to tylko odbior osobisty.

Napisano

na takich aukcjach sie poprostu nie kupuje bez obejrzenia tego na zywo ile azy bylo tak ze cos chcialem kupic to sprzedawca zapewnial ze super eleganckie, bez rdzy czy nie poprzecieranie a przyjezdzasz na miejsce a tu okazuje sie ze to sie do niczego nie nadaje... dla takich panow ze szrotow to najwiekszy shit jest w idealnym stanie biglaugh.gifoink.gif

Napisano

A nie wystarczy wydrukować e-maile i zgłosić sprawe Policji?

Napisano

> sam sobie jesteś winny, po jakiego h..a poza kupujesz, tak byś przynajmniej dowalił negatywa, a tak

> kupa.

Kolega Krzysztof chciał Nas ostrzec przed tym użytkownikiem i się wyżalić, a Wy po nim jedziecie. Krzysztof już sam dobrze wie, że źle zrobił i nie potrzebuje waszego osądzania! no.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega Krzysztof chciał Nas ostrzec przed tym użytkownikiem i się wyżalić, a Wy po nim jedziecie.

> Krzysztof już sam dobrze wie, że źle zrobił i nie potrzebuje waszego osądzania!

dokładnie 20.GIF

Napisano

> namawiam też do otwierania paczek w obecności

> kuriera i w razie draki spisać oświadczenie no i brać pobranie aby nie utopić kasy

Ale aby otworzyć paczkę to po pierwsze musi kurier mieć taką opcję (dodatkowo płatną) a poza tym otworzyć możesz po zapłaceniu pobrania i podpisaniu odbioru. A wtedy nie zmusisz kuriera do zwrotu kasy. Więc to chyba też nie do końca załatwi sprawę.

Napisano

Wiesz, jak nie boisz się negatywa zwrotnego, to możesz na jakiejś jego innej aukcji kupić podobne drzw (najlpiej za tę samą cenę) i i już bez zadnej wpłaty i czekania na towar napisac odpowiedni komentarz.

W ten sposób ostrzeżesz najwięcej ludzi. Kasy raczej nie odzyskasz (choć istnieje pewna szansa, że w zamian za wycofanie negatywa koleś ją odda)

Tylko wtedy już nie możesz oskarżać go o sprzedaż poza allegro

Napisano

Ale przeciez mozesz kupic inne drzwi od niego i bedziesz mial podkladke i ewentualna mozliwosc na negatywa.

Mozesz rowniez zglosic sprawe do allegro ze sprzedawca sprzedaje przedmioty bez allegro. Dodatkowo jak nie dostales paragonu ani faktury vat to mozesz postraszyc skarbowka.

Napisano

Zgodnie z przepisami sprzedawca musi zwrócić kwotę zakupu wraz z kosztem jej przesyłki, ty musisz ponieść koszt przesyłki zwrotnej, a dokładnie wszystko jest tu opisane: USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.1) (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.), w której w Rozdziale 2-Umowy zawierane na odległość, w Art. 7. 1. (5) czytamy, że :

"Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. (6) W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty."

Napisano

> A nie wystarczy wydrukować e-maile i zgłosić sprawe Policji?

A gdzie jest pewnosć że telefonicznie nie zgodziłsie na inne drzwi poza allegro. Nie ma na to dowodu słowo przeciw słowu nie pomysloałeś?? Mailo dotyczy drzwi z aukcji a nie tych które zostały wysłane

Napisano

A "ostrzegałeś" (straszyć nie wolno nono.gif) go policją, US?

Jak chcesz to napisz do allegro, nic nie będą w stanie zrobić ale może coś poradzą (mi poradzili napisać ostatniego e-maila z informacją że jeśli karta pamięci nie przyjdzie do mnie w ciągu kilku dni sprawa zostanie zgłoszona na policję).

Umową na odległość jest też umowa nawiązana przez e-maila, więc możesz zgłosić na policję. Bilingi telefoniczne też byłby dowodem że do Ciebie nie dzwonił w sprawie stanu drzwi(chyba że dzwonił to nie ma o czym gadać).

Napisano

> i myslisz ze on jeden. wiekszosc szociarzy z allegro to cwaniaki i oszusci, ile razy kupowalem

> jakas czesc zawsze mialo byc ladnie pięknie a jak przesylka przyszla to okazywalo sie co

> innego. takze jak uzywka to tylko odbior osobisty.

Patrz, a ja kupowałem parę razy i wszystko było ok, czyżbym miał szczęście niewiem.gif

Nie były to jednak części blacharskie, tutaj faktycznie może być gorzej...

A z tymi oszustami to może weź na wstrzymanie.

Napisano

Odeślij i czekaj na przelew. Jak nie odda to będziesz działał dalej. Ja bym wtedy przetarabanił na policję i doniósł na gostka że rozbiera auta na podwórku a to jest nielegalne.

Napisano

> Patrz, a ja kupowałem parę razy i wszystko było ok,

Najwidoczniej smile.gif

> A z tymi oszustami to może weź na wstrzymanie.

W zaistniałej sytuacji użył właściwego określenia.

Napisano

Kup z tej aukcji i wtedy reklamuj, po za tym tak jak kolega napisał zgłosić do Allegro i ewentualnie do US

Napisano
  • Autor

> Kup z tej aukcji i wtedy reklamuj, po za tym tak jak kolega napisał zgłosić do Allegro i

> ewentualnie do US

ale jak szukałem to miał "drzwi lewe/prawe", jak kupiłem prawe to zmienił teraz w opisie, ze ma tylko "lewe", to co mam klikać "kup teraz" te lewe ? jeszcze później będą do mnie pretensje, że kupiłem i nie płacę

Napisano

> ale jak szukałem to miał "drzwi lewe/prawe", jak kupiłem prawe to zmienił teraz w opisie, ze ma

> tylko "lewe", to co mam klikać "kup teraz" te lewe ? jeszcze później będą do mnie pretensje,

> że kupiłem i nie płacę

To próbuj rozwiązania sporu poprzez allegro, zgłoś i opisz sytuację, napisz też do niego że zgłaszasz sprawę do allegro i do US może zmięknie , masz w końcu jakąś korespondencję waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> zgłaszasz sprawę do allegro i do US może zmięknie , masz w końcu jakąś korespondencję

no mam,

tak jak pisałem gościu przez telefon mi mówił dzisiaj, ze mogę mu drzwi odesłać i zwróci mi kasę,

ja mu na to, ze najpierw kasa i to z przesyłkami włącznie bo mu drugi raz nie zaufam

On: nie ma mowy, najpierw drzwi, potem kasa i to bez przesyłek (dodam, ze przesyłka to 55 pln czyli razem już110)

z drugiej strony mogę zaryzykować, i tak drzwi do du...py

albo wogóle oszczam gnoja, szkoda nerwów

mam nadzieję, że tym tematem chociaż jedną osobę ustrzegę przed zakupem czegokolwiek u niego

Napisano

Odeślij drzwi.

Kup coś od niego na allegro (co ma najtańszego) i zagroź negatywem.

Zawsze możesz nasmarować taki komentarz, że wielu odstraszy.

W ostateczności pójdziesz na policję.

Pozycjonuj: jacekkasielski zlosnik.gif

Napisano

Mozesz probowac zglosic to na policje (tylko nie daj sie splawic)

i zglosic oszustwo z art 286KK (przytoczony na koncu postu)

Czesto pomaga jak policja zadzwoni do jegomoscia, przedstawi sie, poinformuje, ze rozmowa nagrywana i ma nie klamac bo bedzie nieprzyjemnie i ze jegomosc obieca, ze odda pieniazki to nie bedzie wszynane dochodzenie...

Druga sprawa by jegomoscia mocno zasmucic to:

Dostales paragon?

Jesli nie to zloz zawiadomienie podejrzenia przestepstwa skarbowego w Urzedzie Kontroli skarbowej na tego jegomoscia...

Licz sie z tym, ze bedziesz wezwany jako swiadek w celu zlozenia zeznan...

Dodatkowo podpytaj ''znajomego prawnika'' dokladnie co zaczac wysylac do jegomoscia

- polecony z potw. odbioru Z wezwaniem do zaplaty w term xxx

- polecony z potw. odbioru Z ostatecznym wezwaniem do zaplaty

Daj mu popalic bokser.gif

Tylko odeslij drzwi old.gif

Napisano

Ostrzegam również przed refli1

Tylko żeby z tą wysyłką nie skończył tak jak ja.

Chciałem kupiś oba reflektory do astry. Znalazłem ofertę na jedną stronę. Dzwonie do gościa czy ma drugą stroną tak ma. Zapewniał że są nienaprawiane w idealnym stanie. Powiedział że jeżeli zrobie przelew to wysyłka gratis - przy dwóch sztukach.

Niestety tak też zrobiłem. Reflektory przyszły po trzech tygodniach i kilku moich interwencjach telefonicznych. Oczywiście wszystkie uchwyty w nich były klejone (naprawione). Za telefon "to niech pan je odeśle za pobraniem z możliwością otwarcia".

Tak też zrobiłem. Paczki oczywiście nie odebrał (poniosłem dodatkowo koszty odbioru przesyłki zwrotnej). A ile się wydzwoniłem, prosiłem żeby odebrał. Nie miał czasu, pracownik zapomniał, nie ma czasu zajmować się tylko moją sprawą bo ma dużo roboty itd. Przestał odbierać telefony, odrzucał połączenia. Kiedy paczka wracała już do mnie dodzwoniłem się do niego z innego numeru. Powiedziałem żeby mi oddał za przesyłkę i odpuszczam, dał słowo honoru że odda... Kasy jak narazie (tydzień) nie przesłał.

Napisano

To jak masz znajomego z Bielska to go wyślij do tego miłego Pana może w cztery oczy inaczej będzie rozmawiał zlosnik.gif

Napisano

to jak juz tak cytujesz, to moze zacytuj, ze nie dotyczy to rzeczy uzywanych ani z licytacji hahaha.gif

Napisano

Nie obraź się Kolego ale trzeba czytać komentarze,szczególnie negatywy.

Napisano

> z drugiej strony mogę zaryzykować, i tak drzwi do du...py

> albo wogóle oszczam gnoja, szkoda nerwów

ja bym nie odpuścił , już dla zasady, choćby miało mnie to jeszcze kosztować

Po pierwsze, jak ktoś pisał, kupić u niego pierdołę i nawet za negatywa zwrotnego, opisać w negatywie sytuację.

PO drugie, wystawił ci paragon albo FV? jak nie to doniesienie , oficjalnym pismem do skarbówki.

Nie można takim szmaciarzom popuścić, bo to jeszcze bardziej ich rozzuchwala. kara.gif

Napisano

aby odzyskac wmiare szybko czesc pieniedzy wyślij mu paczkę za pobraniem i juz moze nie odzyskasz wszystkiego ale myslę ze 70%

Napisano

> aby odzyskac wmiare szybko czesc pieniedzy wyślij mu paczkę za pobraniem i juz moze nie odzyskasz

> wszystkiego ale myslę ze 70%

i skonczy sie jak przypadek wyzej, gosc nie odbierze paczki bo pobraniowa.

tanio paczke wyslesz przez sendit.pl czy kurierem.pl

nie wiem czego ludzie sie jeszcze nie nauczyli ze kupuje sie przemioty uzywane tylko przez allegro bo pozniej cuda wychodza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.