Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi przeraziły Czechów.

Featured Replies

Napisano

Na pięć miesięcy przed EURO 2012 czescy dziennikarze postanowili odwiedzić Wrocław i przekonać się, na jakim etapie przygotowań jest miasto, w którym ich reprezentacje będzie rozgrywać mecze grupowe. To co najbardziej przeraziło Czechów to stan naszych dróg.

Czescy dziennikarze jadąc do Wrocławia wybrali najpopularniejszą trasę z Pragi: przez Hradec Kralove, Nachod i Kłodzko. "Trudno sobie wyobrazić, jak ona pomieści wszystkich naszych kibiców. Co prawda są trasy alternatywne, przez Liberec i Zgorzelec, ale nawet to nie uchroni nas wszystkich przed transportową katastrofą. Drogi są wąskie i brakuje na nich miejsc do wyprzedzania" - napisał Michal Petrak, dziennikarz czeskiego "Sportu", który swoimi wrażeniami z wizyty we Wrocławiu podzielił się na łamach "Przeglądu Sportowego".

Według spółki PL.2012 podczas EURO do Wrocławia może przyjechać nawet 50 tysięcy czeskich kibiców. Większość z nich zapowiada, że na każdy mecz będzie dojeżdżać z Czech, więc kwestia transportowa wydaje się kluczowa.

Dużo lepiej jest jeśli chodzi o sam stadion. Wrocławska arena zrobiła na Czechach duże wrażenie. "Jest piękny. Nie mamy wątpliwości, że tam będzie świetna atmosfera: strome trybuny tuż przy boisku, ze wszystkich miejsc perfekcyjny widok. Każdy element jest gotowy, grać tam możemy w każdej chwili" - zachwalał stadion Petrak.

Niestety gorzej wygląda okolica stadionu. "Zamiast parkingu błoto, zamiast sklepów kontenery kontenery ze śpiącymi robotnikami. Nasza przewodniczka zapewniła nas, że do lata zdążą wszystko wykończyć. Wierzymy jej, ale widzimy, ile roboty jeszcze przed wami" - podkreślił czeski dziennikarz.

źródło: www.wp.pl

Napisano

Niech se w domu zostaną jak się im nie podoba!!!!

Napisano

E nie wybrali najgorszej trasy Kłodzko-Wrocław, bez dziur przynajmniej biglaugh.gifbiglaugh.gif A co do stadionu to nie ma tam takiego dramatu w około ok.gif

Napisano

A ja uważam, że bardzo dobrze iż wytykają błędy i tragedię Polskich dróg.

W zasadzie każdy z nas powinien to robić na każdym kroku!

W końcu może coś się zmieni w tym dzikim kraju.

Przy takich podatkach i cenach paliwa powinniśmy żądać także dobrych i bezpiecznych tras.

Napisano

> Czescy dziennikarze jadąc do Wrocławia wybrali najpopularniejszą trasę z Pragi: przez Hradec

> Kralove, Nachod i Kłodzko. "Trudno sobie wyobrazić, jak ona pomieści wszystkich naszych

> kibiców. Co prawda są trasy alternatywne, przez Liberec i Zgorzelec, ale nawet to nie uchroni

> nas wszystkich przed transportową katastrofą. Drogi są wąskie i brakuje na nich miejsc do

> wyprzedzania" - napisał Michal Petrak,

No i?

Czy te drogi do są takie kiepskie tylko z polskiej strony?

Ja jak jeździłem z Pragi do Wawy, to albo jechałem jak tam napisali, albo przez Szklarską Porębę.

W obu przypadkach do polskiej granicy nie dochodzi bynajmniej autostrada od Czechów zlosnik.gif Po ich stronie jest tak samo wąska droga jak po naszej wink.gif

Więcej kibiców zapewne doleci samolotami i przyjedzie pociągami. A pociągi po czeskiej stronie są.....no kiepskie są zlosnik.gif

O ile pamiętam z Pragi do Wrocławia był jeden pociąg, który po czeskiej stronie pomino dosyć krótkiego odcinka zatrzymywał się z 10x, jakby to był jakiś pociąg na linii Otwockiej

Napisano

>" Drogi są wąskie i brakuje na nich miejsc do

> wyprzedzania" - napisał Michal Petrak, dziennikarz czeskiego "Sportu",

Wszyscy tam jeżdżą 90-100 przez teren zabudowany a temu jeszcze się wyprzedzania zachciewa. Czeski pirat drogowy uzbroj_zlo.gifzlosnik.gif

Swoją drogą S8 do Kudowy jest bardzo potrzebna, bo ciągnie nią pół Europy w głąb Polski, na Litwę, Ukrainę

Napisano

> Na pięć miesięcy

nie dalej jak w zeszłym tygodniu byłem w czechach i w austrii

to co oni nazywają autostradą przeraziło mnie , a w zasadzie rozśmieszyło - dziura na łacie i wszystko krzywe jak jak jezioro wigry

jak im się nie podoba to mogą nie przyjeżdzać - musu nie ma

Napisano

> nie dalej jak w zeszłym tygodniu byłem w czechach i w austrii

> to co oni nazywają autostradą przeraziło mnie , a w zasadzie rozśmieszyło - dziura na łacie i

> wszystko krzywe jak jak jezioro wigry

> jak im się nie podoba to mogą nie przyjeżdzać - musu nie ma

jechales czasami BRNO-PRAGA bo jesli tak jest to bardzo stara autostrada - cos jak stara A4 kiedy jeszcze nie byla autostrada u nas. HRadek praga jest znacznie nowsza.

aha do ich stolicy mozna dojechac kilkoma autostradami. lotnisko tez jest na wyzszym poziomie (PRAGA) niz nasze okecie.

Napisano
  • Autor

> jechales czasami BRNO-PRAGA bo jesli tak jest to bardzo stara autostrada - cos jak stara A4 kiedy

> jeszcze nie byla autostrada u nas. HRadek praga jest znacznie nowsza.

> aha do ich stolicy mozna dojechac kilkoma autostradami. lotnisko tez jest na wyzszym poziomie

> (PRAGA) niz nasze okecie.

U nas DK18 jest w podobnym/gorszym stanie jak Praga - Brno, mianowicie południowa jezdnia. Mam obawy co do stanu DK, po zimie mogą być w fatalnym stanie, jak puszczą mrozy, śnieg stopnieje i będzie sporo dziur.

Napisano

> jechales czasami

jeżdzę czasami różnymi drogami i spora część tego za co biorą kasę nie nadaje się do jazdy wozem drabiniastym grinser006.gif

więc jakieś dziennikarskie brednie nie robią na mnie większego znaczenia

Napisano

> nie dalej jak w zeszłym tygodniu byłem w czechach i w austrii

> to co oni nazywają autostradą przeraziło mnie , a w zasadzie rozśmieszyło - dziura na łacie i

> wszystko krzywe jak jak jezioro wigry

Ja w sezonie letnim 2011 wybrałem się na południe przez CZ (zamiast jak co roku zasilić budżet SK) - dramat; co z tego że droga ma status autostrady, skoro łomotanie o łączenia płyt betonowych jest nie do wytrzymania. Prawy pas jest zdemolowany przez ciężarówki; do łomotania na łączeniach dochodzi jeszcze różnica poziomów pomiędzy płytami.

A sama droga Nachod - HK nie wyróżnia się "in plus" wobec Kudowa-Zdrój - Wrocław.

Napisano

> A sama droga Nachod - HK nie wyróżnia się "in plus" wobec Kudowa-Zdrój - Wrocław.

tylko ile razy jest krotsza od tej drugiej zlosnik.gif

Napisano

> Przy takich podatkach i cenach paliwa powinniśmy żądać także dobrych i bezpiecznych tras.

przy takich podatkach i cenach paliwa to w ogóle nie powinien naszego kraju dotyczyć problem dróg! takie moje zdanie ot co.

A jeżeli chodzi o czeskie drogi to będąc tam na wakacjach dwa lata wstecz, to byłem pod wrażeniem. Może po prostu dobrze trafiłem, generalnie jeździłem po górach, pipidówach itd. i nie dość, że były perfekcyjnie oznakowane to nie przypominam sobie, żebym spotkał jakieś dziurawe czy połatane drogi. Jakbym sie przeniósł w czasie i przestrzeni...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.