Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacze mgłowe...

Featured Replies

Napisano

W zwiazku z popsuciem przeze mnie dysz spryskiwaczy w Galancie (postanowilem wyregulowac spryskiwacze igłą - 3 igly złamane crazy.gif) postanowilem zastanowic sie nad spryskiwaczami tzw mgłowymi...

Podobno idealnie (p&p) pasują z Citroena C3, ale maja mała wade... są nieregulowane frown.gif

W ASO Citroena kosztuja grosze - ok 20-30zł niestety w promieniu jakis 100km nie mam zadnego ASO frown.gif

Macie doswiadczenie z podmianka spryskiwaczy na tzw mgłowe?

Z jakiego autka mozna jeszcze takowe wyciagnac? hmm.gif

Napisano

> Z jakiego autka mozna jeszcze takowe wyciagnac?

C5 (nawet stary model) czy nowa Astra

Tylko sie upewnij czy pompka nadal zdrowa

Napisano

> W zwiazku z popsuciem przeze mnie dysz spryskiwaczy w Galancie (postanowilem wyregulowac

> spryskiwacze igłą - 3 igly złamane ) postanowilem zastanowic sie nad spryskiwaczami tzw

> mgłowymi...

> Podobno idealnie (p&p) pasują z Citroena C3, ale maja mała wade... są nieregulowane

> W ASO Citroena kosztuja grosze - ok 20-30zł niestety w promieniu jakis 100km nie mam zadnego ASO

> Macie doswiadczenie z podmianka spryskiwaczy na tzw mgłowe?

jeśli nie ma regulacji to muszą dobrze pasować, u mnie wsadziłem od amerykańskiego focusa i pryskają deko za wysoko

pewnie kwestia pochylenia maski

co ciekawe te mgłowie nie są podgrzewane, a stare były ... nie widzę różnicy, tzn też nie zamarzają grinser006.gif

Napisano

Wymieniałem w starej Hondzie Civic pasowały też od C3. Zamianę oceniam bardzo pozytywnie. Spryskiwacze kupiłem na allegro

Napisano

> co ciekawe te mgłowie nie są podgrzewane, a stare były ... nie widzę różnicy, tzn też nie zamarzają

Zamiast hamerykanckich grinser006.gif trzeba było kupić europejskie - są podgrzewane i mają uszczelkę. Cena około 16zł w ASO za sztukę.

W focusie skarżą się, że psikają trochę za nisko, choć moim zdaniem idealnie.

Niestety mgiełka jest średniej jakości, bardziej mi odpowiadała ta ze spryskiwaczy opla.

Napisano
  • Autor

> C5 (nawet stary model) czy nowa Astra

> Tylko sie upewnij czy pompka nadal zdrowa

pompka zdrowa smile.gif

1/2 dyszy psika jak szalona grinser006.gif

Napisano

> co ciekawe te mgłowie nie są podgrzewane, a stare były ... nie widzę różnicy, tzn też nie zamarzają

Podobno pojawiły się już podgrzewane

Napisano

> Zamiast hamerykanckich trzeba było kupić europejskie - są podgrzewane i mają uszczelkę. Cena

> około 16zł w ASO za sztukę.

hmm.gif od MK2 ?

te mgłowe to podobno właśnie od US, a EU były tylko zwykłe

nawet na forum jest opis jak przekleić grzałki

też tyle płaciłem

> W focusie skarżą się, że psikają trochę za nisko, choć moim zdaniem idealnie.

u mnie na postoju za wysoko, jak jadę tak z 100km/h to lepiej wink.gif

> Niestety mgiełka jest średniej jakości, bardziej mi odpowiadała ta ze spryskiwaczy opla.

ano, bardziej to deszczyk, ale i tak lepiej niż dwa siki proste grinser006.gif

Napisano

> od MK2 ?

> te mgłowe to podobno właśnie od US, a EU były tylko zwykłe

One są od Focusa MK3 i nowszego C-Maxa, ale pasują plug & play jak te z amerykańca.

> nawet na forum jest opis jak przekleić grzałki

To było aktualne zanim pojawiły się te "europejskie" cool.gif

> ano, bardziej to deszczyk, ale i tak lepiej niż dwa siki proste

Siki były tragiczne, nie mogłem się przestawić po przesiadce i spryskiwacze to był pierwszy mod, dokonany 2 dni po zakupie.

Napisano

> pompka zdrowa

> 1/2 dyszy psika jak szalona

To najwazniejsze. Zmienialismy ze znajomym to normalne psiki jakos szly a niestety mglowe ledwo cos wypuszczaly. Wymienilismy pompke na nowa i od razu pojawil sie banan na twarzy zlosnik.gif bo mgielka az milo

Napisano

czyli muszę kupić sobie takie i problem spryskiwaczy "sikowych"zniknie ?? Kable utnę , bo moje i tak nie są grzane.

Napisano

> czyli muszę kupić sobie takie i problem spryskiwaczy "sikowych"zniknie ?? Kable utnę , bo moje i

> tak nie są grzane.

Tak, o takich mowa. W porównaniu do wcześniej dostępnych od wersji amerykańskiej mają podgrzewanie i gumową uszczelkę między spryskiwaczem a maską.

Nie są regulowane i wg niektórych psikają za nisko, ale spokojnie da się z tym żyć.

Napisano

> czyli muszę kupić sobie takie i problem spryskiwaczy "sikowych"zniknie ?? Kable utnę , bo moje i

> tak nie są grzane.

ok.gif dokładnie

dziwne bo piszą że do FF i C-maxa, a tak jak pisałem, maks ma inny kąt maski i sikają za wysoko oslabiony.gif

i tak jak pisałem, to raczej jest deszcz po całej szybie a nie mgła spineyes.gif

sprzedam Ci moje, a ja sobie kupie te podgrzewane co by mi kable nie dyndały zlosnik2.gif

Napisano

Dzięks ok.gif

Napisano

Dzięki, ale chyba wolę te z uszczelkami zlosnik.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

Aaaa jeszcze mam prośbę. Możesz zrobić fotę jakbyś był przy samochodzie jak te mgiełki pryskają na szybę ??

Napisano

Opel Insignia (koszt o ile dobrze pamiętam w granicach 20zł/szt.)

Napisano

> W zwiazku z popsuciem przeze mnie dysz spryskiwaczy w Galancie (postanowilem wyregulowac

> spryskiwacze igłą - 3 igly złamane ) postanowilem zastanowic sie nad spryskiwaczami tzw

> mgłowymi...

> Podobno idealnie (p&p) pasują z Citroena C3, ale maja mała wade... są nieregulowane

> W ASO Citroena kosztuja grosze - ok 20-30zł niestety w promieniu jakis 100km nie mam zadnego ASO

> Macie doswiadczenie z podmianka spryskiwaczy na tzw mgłowe?

Do corolli E12 pasowaly takie oto spryskiwacze : Klik allegro

Podmiana zajela mniej niz 15 min. Regulacji nie wymagala zadnej.

Mozesz pojsc na calosc i kupic taki oto wynalzek, Klik Allegro rev_1 nazwany "uniwersalnym mocowaniem"

Napisano

> Mozesz pojsc na calosc i kupic taki oto wynalzek, Klik Allegro rev_1 nazwany "uniwersalnym

> mocowaniem"

jakby nie to, że natchniony tym wątkiem przeczyściłem swoje dysze to bym się skusił chyba. Bo do E36 nie ma oryginalnych-zamienników pasujących z innych aut a na mgłowe mam chrapkę już od poprzedniego auta.

Napisano

> jakby nie to, że natchniony tym wątkiem przeczyściłem swoje dysze to bym się skusił chyba. Bo do

> E36 nie ma oryginalnych-zamienników pasujących z innych aut a na mgłowe mam chrapkę już od

> poprzedniego auta.

Mi się podobają ze Sprintera (montowane na wycieraczce) ale nie wiem jak to się sprawuje w osobówkach.

Napisano

> Aaaa jeszcze mam prośbę. Możesz zrobić fotę jakbyś był przy samochodzie jak te mgiełki pryskają na

> szybę ??

Nie mogłeś napisać zanim umyłem auto? 270751858-jezyk.gif Mamy kilka dni bez deszczu i chcę się nacieszyć czyściochem cool.gif

Tutaj jest filmik jak działają spryskiwacze mgłowe w FFII przy różnych prędkościach, lepsze niż zdjęcia.

Napisano
  • Autor

> Opel Insignia (koszt o ile dobrze pamiętam w granicach 20zł/szt.)

a sa regulowane? hmm.gif

Napisano

> Nie mogłeś napisać zanim umyłem auto? Mamy kilka dni bez deszczu i chcę się nacieszyć czyściochem

> Tutaj jest filmik jak działają spryskiwacze mgłowe w FFII przy różnych prędkościach, lepsze niż

> zdjęcia.

Oooo super. Filmik lepszy niż zdjęcia. Przy małych prędkościach widzę przewagę nad "sikami", jednak powyżej 120 to lekko lipa. Ale chyba i tak się skuszę.

Napisano

> Oooo super. Filmik lepszy niż zdjęcia. Przy małych prędkościach widzę przewagę nad "sikami", jednak

> powyżej 120 to lekko lipa. Ale chyba i tak się skuszę.

Jeździłem autami, w których spryskiwacze mgłowe były znacznie lepsze, ale jak się nie ma co się lubi zlosnik.gif Koszt jest niewielki, wymiana bez kombinacji, IMO warto.

Napisano

> Jeździłem autami, w których spryskiwacze mgłowe były znacznie lepsze, ale jak się nie ma co się

> lubi Koszt jest niewielki, wymiana bez kombinacji, IMO warto.

no jasne. U taty w O1 są fabrycznie mgłowe i dużo fajniej "pryskają", ale i tak zmienię bo siki to porażka jest.

A powiedz mi czy one leją po masce tak jak te zwykłe ??

Napisano

> no jasne. U taty w O1 są fabrycznie mgłowe i dużo fajniej "pryskają", ale i tak zmienię bo siki to

> porażka jest.

> A powiedz mi czy one leją po masce tak jak te zwykłe ??

Niestety leją, nie wiem czy tak samo, czy mniej, bo spryskiwacze szybko wymieniłem i nie mam porównania. Podobno rozwiązaniem jest montaż zaworków zwrotnych przed spryskiwaczami.

Napisano

Czyli w sumie można jedno i drugie na raz ogarnąć.

Napisano

> Czyli w sumie można jedno i drugie na raz ogarnąć.

Jak się tak rozpędzisz z modami to uruchom fabryczne dzienne jeśli masz czujnik deszczu i włącznik świateł z pozycją "Auto" wink.gif

Napisano

Nie mam czujnika deszczu, nawet nie mam grzanej przedniej szyby facepalm%5B1%5D.gif jakiś skąpy Włoch nie zamówił hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> nawet nie mam grzanej przedniej szyby

To po co kupowałeś forda rotfl.gifzlosnik2.gif

Napisano

Też się nad tym zastanawiam hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Oooo super. Filmik lepszy niż zdjęcia. Przy małych prędkościach widzę przewagę nad "sikami", jednak

> powyżej 120 to lekko lipa. Ale chyba i tak się skuszę.

no niestety ale mgiełki tak mają, >100 pęd powietrza dużo łatwiej ''miesza'' niż w strumieniu, a przy dużym bocznym jest jeszcze gorzej crazy.gif

Idealne spryskiwacze, jak do tej pory, miałem w Lancii - 2x4dysze, czyli 8 strumieni leciało zlosnik.gif

Napisano

a ja do Focusa 1 wsadziłem zestaw mgłowych z focusa2 i pasi p&p, jestem mega zadowolony ok.gif

Napisano

> Jak się tak rozpędzisz z modami to uruchom fabryczne dzienne jeśli masz czujnik deszczu i włącznik

> świateł z pozycją "Auto"

a da sie to bez problemu zrobic?

W FFII przed FL tez?

Napisano

> a da sie to bez problemu zrobic?

> W FFII przed FL tez?

W FFII przed i po lifcie i w C-Maxie. Warunek - auto musi posiadać czujnik deszczu i włącznik świateł z funkcją auto. Jako dzienne świecą światła mijania, ale natężenie światła jest zredukowane do 80%. Koszt - jak ma się szczęście to jeden przekaźnik, jak nie - to dodatkowo dorabiamy przewód (ale światła świecą pełną mocą), albo kupujemy w ASO za około 55zł. Jak jesteś zainteresowany do podam link do forum forda.

Napisano

> Jako dzienne świecą światła mijania, ale natężenie światła jest

> zredukowane do 80%.

a czy po wylaczeniu zaplonu swiatla zgasna calkowicie (zakladajac, ze wlacznik bedzie w pozycji auto), bo wlasciwie to na tym by mi najbardziej zalezalo zlosnik.gif

> jesteś zainteresowany do podam link do forum forda.

poprosze

Napisano

A może ktoś wie jakie spryskiwacze by pasowały do Laguny 1? Tam montowane są one w podszybiu więc wszystkie podane wyżej raczej nie będą pasowały a po allegro szukam i nic nie mogę znależć.

Napisano

> a czy po wylaczeniu zaplonu swiatla zgasna calkowicie (zakladajac, ze wlacznik bedzie w pozycji

> auto), bo wlasciwie to na tym by mi najbardziej zalezalo

Si. Ustawiasz włącznik w pozycji auto i nie dotykasz więcej. Po włączeniu zapłonu zapalają się dzienne, jeśli zrobi się ciemniej przełączają się na mijania, jeśli się rozwidni to same przejdą w tryb dzienny ponownie. Wyłączasz zapłon - wszystko gaśnie. Można zapomnieć o istnieniu włącznika świateł.

> poprosze

Tutaj jest wątek, na końcu drugiej strony masz opisane nr bezpieczników do wersji przed liftem.

jakiś tekst

Poczytaj. U mnie był bezpiecznik 48, 45 i 71 brak i nie dokładałem. Włożyłem przekaźnik R15 (mini przekaźnik 12V 20A, 4 nóżki, miałem tylko 16A i działa ok, fordowski to jakiś koszmar cenowy) plus u mnie brak było wspomnianego kabelka w złączu C96 - duża zielona wtyczka obok bezpieczników, przewód łączy piny 1 i 26. Jakbyś miał pytania to na priv, chętnie pomogę.

Napisano

> A może ktoś wie jakie spryskiwacze by pasowały do Laguny 1? Tam montowane są one w podszybiu więc

> wszystkie podane wyżej raczej nie będą pasowały a po allegro szukam i nic nie mogę znależć.

Poszukaj od Octavii 1 po lifcie (od 2001 r). One maja mgiełki właśnie w podszybiu. Może podpasują.

Napisano

> a sa regulowane?

Są, wprawdzie jest do regulacji jakiś oryginalny klucz, jednak ludzie robili wydumkę na podstawie klasycznego długopisu bez wkładu.

Napisano

Może nie z podmianką ale z użytkowaniem.

mgłowe z prawdziwego zdarzenia to spotkałem w Astrze 4. Pozostałe to po prostu nie leją sikiem prostym tylko takim strumieniem o rozproszeniu jakichś 70 stopni.

Napisano

> Może nie z podmianką ale z użytkowaniem.

> mgłowe z prawdziwego zdarzenia to spotkałem w Astrze 4. Pozostałe to po prostu nie leją sikiem

> prostym tylko tkim rozproszeniem o rozporszeniu jakiś 70stopni.

w sumie nawet te, ktore polecilem na allegro nie do konca sa mglowe, wala ladnym pioropuszem, skutecznosc jak przy mglowych albo i nawet lepsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.