Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alufelgi made in china

Featured Replies

Napisano

> 5 sezon użytkuje, wg. mnie takie same jak inne "nie chińskie", miałem i borbet, allesio i nie widzę

> różnicy w użytkowaniu

Siema zlosnik.gif

A jak Ci sie wyważają? Bo ja mam chińskie w carismie i sporo tych odważników zawsze idzie...

Napisano

> Ja Nie mam doświadczenia z chińskimi felgami, ale mam jak każdy z nas doświadczenie z chińskimi

> produktami.

> Jakie są każdy wie, ale o ile kupię chińskie klucze, które mogą co najwyżej pęknąć to felgi jeśli

> coś się stanie (chociaż raz na 1000) to może już być niebezpieczne.

> Kupujecie noname, jednemu uda się zakup innemu mniej. Czy ktoś z Was umie wymienić rdzenne chińskie

> marki felg?

> Kazdy tłumaczy jak to samochód ma być bezpieczny.

> Dokupuje się poduszki, esp, kupuje się droższe opony o krótszej drodze hamowania, paski zębate

> oczywiście markowe (bo mogą pęknąć) a felgi to mogą być najtańsze?

> Nie rozumiem dlaczego zakup chińskich felg niektórzy traktują jako powód do dumy. Że co, że ktoś

> jest bardziej cwany i umie oszczędzić? że inni trwonią niepotrzebnie pieniądze na

> jakiekolwiek, ale markowe?

kolego nie wiem w jakim swiecie Ty żyjesz ale znaczna wiekszosc otaczajacych Cie produktów to "chinczyki" pod taka a nie inna nazwa lub "marka"....

Napisano

> Siema

> A jak Ci sie wyważają? Bo ja mam chińskie w carismie i sporo tych odważników zawsze idzie...

to ja tez odpowiem, w poprzednim aucie ok 6 lat temu jako chyba jeden z pierwszych kupiłem Chinskie felgi...

auto sprzedałem a felgi jezdza do dzis w aucie u ojca bez jakichkolwiek problemow...

wywazaja sie normalnie ok.gif

auto uzytkowane w moim wypadku dosc intensywnie tj. bez oszczedzania

Napisano

> kolego nie wiem w jakim swiecie Ty żyjesz ale znaczna wiekszosc otaczajacych Cie produktów to

> "chinczyki" pod taka a nie inna nazwa lub "marka"....

kolego, a Ty nie rozróżniasz pojęcia wyprodukowane w chinach (pod logiem i nadzorem firmy posiadającej "markę"), od produktu wyprodukowanego przez chińską firmę (bez marki, przedstawicielstw itp..)

Jak dobrze rozumiem nie miałbyś nic przeciwko kupnie chińskiego samochódu? Przecież po co przepłacać...

Napisano

> Siema

> A jak Ci sie wyważają? Bo ja mam chińskie w carismie i sporo tych odważników zawsze idzie...

hej smile.gif

z felgami nie miałem problemu (wywarzanie), kilka odważników zawsze było (teraz chyba 4szt od wew.), bardziej opony mi zawodziły tongue.gif

Napisano

> kolego, a Ty nie rozróżniasz pojęcia wyprodukowane w chinach (pod logiem i nadzorem firmy

> posiadającej "markę"), od produktu wyprodukowanego przez chińską firmę (bez marki,

> przedstawicielstw itp..)

> Jak dobrze rozumiem nie miałbyś nic przeciwko kupnie chińskiego samochódu? Przecież po co

> przepłacać...

rozumiem, ze masz hurtownie z BBS-ami, OZami, AEZami?

Ktos te "zle chinole" sprzedaje i odpowiada za wady w czasie gwarancji.

Demonizujesz z ta jakoscia, to juz nie chinskie trampki.

Oczywiscie,mozna miec opory, ze zle, slabe i jakies takie ale jesli auto chinskie przejdzie homologacje, i sie sprawdzi to dlaczego nie?

Serwisy, czesci i fruu..

pamietasz jak smiali sie z Dacii??? A dzis co?

A KIA jak wchodzila?

A hultaj z 17 lat temu?

Dziwolagi,prawda???

A dzis?

Stary, zejdz na ziemie, nie ma miejsca na marze po 100% smile.gif

Napisano

> rozumiem, ze masz hurtownie z BBS-ami, OZami, AEZami?

> Ktos te "zle chinole" sprzedaje i odpowiada za wady w czasie gwarancji.

> Demonizujesz z ta jakoscia, to juz nie chinskie trampki.

> Oczywiscie,mozna miec opory, ze zle, slabe i jakies takie ale jesli auto chinskie przejdzie

> homologacje, i sie sprawdzi to dlaczego nie?

> Serwisy, czesci i fruu..

> pamietasz jak smiali sie z Dacii??? A dzis co?

> A KIA jak wchodzila?

> A hultaj z 17 lat temu?

> Dziwolagi,prawda???

> A dzis?

> Stary, zejdz na ziemie, nie ma miejsca na marze po 100%

Powtórzę i do Ciebie pytanie: Kupisz chiński samochód? przecież to bez różnicy smile.gif

A to co wymieniłeś to są producenci, którzy mają "markę" Dacia, hyundai itp. A znasz jakąś chińską markę kół?

Na pewno każdy kto kupi na allegro koła to ma wyprodukowane z innej szopy

Napisano

> kolego, a Ty nie rozróżniasz pojęcia wyprodukowane w chinach (pod logiem i nadzorem firmy

> posiadającej "markę"), od produktu wyprodukowanego przez chińską firmę (bez marki,

> przedstawicielstw itp..)

> Jak dobrze rozumiem nie miałbyś nic przeciwko kupnie chińskiego samochódu? Przecież po co

> przepłacać...

ale ja juz chodze w butach, jezdze autem, slucham muzyki z wytworów chinskich rączek, aze pod inna marka to co innego...

jak mowie w wypadku felg roznica miedzy nami jest taka ze ja jestem praktykiem Ty teoretykiem, bardziej ufam namacalnym danym niz przepowiedniom nostradamusa ok.gif

ale ciagnac dalej, jezeli jestes takim znawca felg to zapytam wiesz jak kształtuje sie proces technologiczny produkcji tych felg i min. dlaczego sa stos tanie??

odpowiem bo sa robione z jednej formy a nastepnie obwierca sie otwory, bo jezeli nie wiesz znaczny koszt w produkcji elem lanych to koszt formy, a jezeli ta forme zastosujesz do wielu "marek" mozesz super obnizyc koszty...

druga sprawa, kupujesz marke czy produkt??

Napisano

> Powtórzę i do Ciebie pytanie: Kupisz chiński samochód?

Odpowiem ponownie.

jesli chinska marka bedzie miala serwis w polsce przynajmniej w kazdym uzym miescie, zapas czesci zamiennych, homologacje

min 4 gwiazdki, i dobra gwarancje to w czym problem?

Kwestia uswiadomienia klientom produktu.

Huidaja nikt nie chcial 20 lat temu., ten argument tez Cie nie przekonuje?

Osobiscie jako ciekawostke kupilem OPONY NANKANG NS 20, w rozmiarze 215/50/17 i wiesz co?

Kosztowaly polowe markowych, a jest cicho, prosto, nie wyrywa kierownicy i sa pewnie robione w chinach przez koncern, ktory od 40 lat robi opony i pochodzi z tajwanu.

Zejdz na ziemie , naprawde warto smile.gif

Napisano

Felgi do 500 sa made in poland ale kto konkretnie robi to nie wiem.

Ja ostatnio wpadłem w niezłą dziurę a mam 17/205/40 przy sporej jak na dziurę prędkości i po za ogromnym hukiem zawieszenia nic się nie stało felga prosta auto jedzie prosto,tylko opona zostawiła gumowy slad na rancie felgi.

a byłem pewny po akcji że felga do prostowania i opona na szrot,lub jeszcze gorzej.

Napisano

> Felgi do 500 sa made in poland ale kto konkretnie robi to nie wiem.

Ronal ma fabryke w PL i IT. pewnie oni smile.gif

Napisano

> bardziej ufam namacalnym danym niz przepowiedniom nostradamusa

To podziel się tymi danymi z innymi wink.gif

> ale ciagnac dalej, jezeli jestes takim znawca felg to zapytam wiesz jak kształtuje sie proces

> technologiczny produkcji tych felg i min. dlaczego sa stos tanie??

> odpowiem bo sa robione z jednej formy a nastepnie obwierca sie otwory, bo jezeli nie wiesz znaczny

> koszt w produkcji elem lanych to koszt formy, a jezeli ta forme zastosujesz do wielu "marek"

> mozesz super obnizyc koszty...

Dzięuję bardzo za wytłumaczenie technologii produkcji. Jak kupujesz opony, albo akumulator to też poznasz proces technologiczny?

> druga sprawa, kupujesz marke czy produkt??

markowy produkt smile.gif, nawet jeśli marka jest tania. Nie kupuję produktu bez marki. Wolę kupić produkt nawet pod marką Tesco niż bez żadnej informacji kto to produkuje

Znasz chińskich producentów felg, które dostępne są w Polsce?

Napisano

> Znasz chińskich producentów felg, które dostępne są w Polsce?

Tajwanski Hijon, ale moze miec fabryki w chinach jak opony NANKANG smile.gif

Napisano

> To podziel się tymi danymi z innymi

> Dzięuję bardzo za wytłumaczenie technologii produkcji. Jak kupujesz opony, albo akumulator to też

> poznasz proces technologiczny?

tak sie składa ze siedze w tym temacie juz od kilku dobrych lat, z racji wykonywanej pracy hehe.gif

> markowy produkt , nawet jeśli marka jest tania. Nie kupuję produktu bez marki. Wolę kupić produkt

> nawet pod marką Tesco niż bez żadnej informacji kto to produkuje

> Znasz chińskich producentów felg, które dostępne są w Polsce?

znasz wykonawców podzespołów do Twojego auta??

i kolejny raz ci to powiem ciagle tylko teoretyzujesz, ja na tych felgach jezdziłem i poniekad dalej jezdze od ok 5 lat a Ty ile??

Napisano

> tak sie składa ze siedze w tym temacie juz od kilku dobrych lat, z racji wykonywanej pracy

A to wiele tłumaczy. Ja też bym bardzo walczył o dobrą opinię w mediach tego co sprzedaję hehe.gif

> bardziej ufam namacalnym danym niz przepowiedniom nostradamusa

powtórzę, podziel się tymi danymi, bo ciągle mi powtarzasz , że teoretyzuję, a bez jakiś faktów od Ciebie ta rozmowa między nami traci sens frown.gif

Ty jako specjalista masz na pewno dużą wiedzę. Ale i tak napiszesz pewnie że teoretyzuję hehe.gif.

Napisano

> A to wiele tłumaczy. Ja też bym bardzo walczył o dobrą opinię w mediach tego co sprzedaję

nie sprzedaje kwoli scisłosci, nie wytwarzam (temat zupelnie mi obojetny - ale nie lubie słuchac bzdur teoretyków), praca zupelnie inna branza, zbrojeniowka - ale odlewnictwo swego czasu dosc dobrze poznałem, praktycznie i teoretycznie wiec moglibysmy technicznie porozmawiac..

> powtórzę, podziel się tymi danymi, bo ciągle mi powtarzasz , że teoretyzuję, a bez jakiś faktów od

> Ciebie ta rozmowa między nami traci sens

> Ty jako specjalista masz na pewno dużą wiedzę. Ale i tak napiszesz pewnie że teoretyzuję .

kolejny raz Ci pisze ze 5 lat jazdy na felgach osobiscie,

kilku znajomych tez za moja namowa kupiło - zero problemow przez kilka lat uzywania w roznych autach, nie znam przypadkow aby komus ów felga pekła uległa zniszczeniu, natomiast przypadki pekniecia zwykłych felg znam...

teraz Twoja kolej, pochwal sie swoja praktyka z tymi felgami bo ciagle pytam ile km zrobiłes na tych felgach, albo czy w ogole miałes je w łapce??

konczac temat bo nie ma sensu dalsza dyskusja.

pozdrawiam

Napisano

> hej

> z felgami nie miałem problemu (wywarzanie), kilka odważników zawsze było (teraz chyba 4szt od

> wew.), bardziej opony mi zawodziły

Też żadnych problemów z nimi nie mam, tak wogóle to ten wątek dopiero mi przypomniał, że mam chińskie smile.gif

Ale przypomniało mi się też, że wulkanizatorzy zawsze coś tam stękali ile to im odważników idzie smirk.gif

Napisano

> to ja tez odpowiem, w poprzednim aucie ok 6 lat temu jako chyba jeden z pierwszych kupiłem Chinskie

> felgi...

> auto sprzedałem a felgi jezdza do dzis w aucie u ojca bez jakichkolwiek problemow...

> wywazaja sie normalnie

> auto uzytkowane w moim wypadku dosc intensywnie tj. bez oszczedzania

Tak jak wyżej napisałem, zero problemów oprócz tych, które wulkanizatorzy mieli smirk.gif

Ja tam dziury raczej omijam ale żona... zlosnik.gif

Też co roku zawieszenie trza robić zlosnik.gif

Napisano

> Tak jak wyżej napisałem, zero problemów oprócz tych, które wulkanizatorzy mieli

> Ja tam dziury raczej omijam ale żona...

> Też co roku zawieszenie trza robić

A znasz wulkanizatora który nie marudzi? To nacja która ma problem z tym że musi oddychać wink.gif

Co do felg też kupiłem 17tki do GP, zawiozłem do wyważenia "panie, ale chińczyki, kto to wyważy". Przestraszyłem się ale wziął się do roboty i okzało się że bez problemów wyważył, nie przykleił kilograma ciężarków. 2 lata na nich objezdziłem po śląskich dziurach i równeż nie było problemów z wyważeniem, nie pokrzywily się, nie biły.

Napisano

> Użytkuje ktoś? Jakieś doświadczenia? Kupić nie kupić?

20 cali chiny - przebieg 15 tys km zero problemów .

18 cali chiny - przebieg 60 tys km zero problemów .

Miałem też ori na pierwszy montaż Mercedesa z których odchodził lakier !

Także ja chinskich felg sie nie boje a bardziej naprawiany oryginalnych

Napisano

> Odpowiem ponownie.

> jesli chinska marka bedzie miala serwis w polsce przynajmniej w kazdym uzym miescie, zapas czesci

> zamiennych, homologacje

> min 4 gwiazdki, i dobra gwarancje to w czym problem?

> Kwestia uswiadomienia klientom produktu.

> Huidaja nikt nie chcial 20 lat temu., ten argument tez Cie nie przekonuje?

> Osobiscie jako ciekawostke kupilem OPONY NANKANG NS 20, w rozmiarze 215/50/17 i wiesz co?

> Kosztowaly polowe markowych, a jest cicho, prosto, nie wyrywa kierownicy i sa pewnie robione w

> chinach przez koncern, ktory od 40 lat robi opony i pochodzi z tajwanu.

> Zejdz na ziemie , naprawde warto

Hultaj 20 lat temu to było raczej auto o "nieakceptowalnym" w Europie wzornictwie, dość charakterystycznym dla Korei do dziś. Jakoś wiele osób nie kwestionowało trwałości ich wyrobów, raczej podchodzono z rezerwą, bo marka była nieznana i tyle. Jeśli chodzi o chińskie samochody, to mogliśmy się przekonać jak one wypadają w testach zderzeniowych. Ponadto w temacie jest mowa felgach, które z reguły są podróbką wzoru jakiegoś EU producenta, nie uważasz, że to już jest "podejrzane"? Jeśli chińskiej marki SPORT hehe.gif nie stać na zaprojektowanie czegoś swojego to nie mam pytań. Hiundaj chociaż niczego nie podrabiał. Z kolei opony Nankang to marka budżetowa i tak jest lokowana i kosztuje tak jak inne marki budżetowe i parametry też ma jak inne marki budżetowe, więc nie myśl, że pana boga za nogi złapałeś. Zobaczysz jak fajnie się ślizga na mokrym, a i na suchym jest spora różnica w stosunku do wiodących producentów.

Napisano

opony Nankang to marka budżetowa i tak jest lokowana i kosztuje tak jak inne marki

> budżetowe i parametry też ma jak inne marki budżetowe, więc nie myśl, że pana boga za nogi

> złapałeś. Zobaczysz jak fajnie się ślizga na mokrym, a i na suchym jest spora różnica w

> stosunku do wiodących producentów.

Kolego, prezentujesz postawe innego, ktory ze 3 lata temu mowil:

SWIECE TYLKO NGK !!

pytam dlaczego

on:

bo sa najlepsze!

Ale na czym opierasz twierdzenie?

on:

Bo tak jest

Mowie, ja mam ISKRY LPG od 200tkm i zero problemow

on:

tylko NGK, zadnych wykresow, charakterystyk

mam swiadomosc,ze NANKANG to opony budzetowe.

Wyobraz sobie, ze i na suchym jakos nie zrywa ni przyczepnosci w Cromie, i na mokrym czegos innego nie zauwazylem niz UNIROYAL RainExpert:)

Zaskoczony?

Wiesz, ja jestem racjonalnie rozrzutny, co to znaczy?

Kupuje produkty wystarczajace do moich potrzeb.

Nie widze potrzeby kupna opon klasy premium do auta co ma 300Nm zaledwie i rzadko przekraczam 120kmh

nie scigam sie spod swiatel.

Aaaa...i NANKANGI nie maja grama reklamy wiec za nia nie musze placic.

A co do felg, magia MARKI chyba Cie zaslepia, wiele osob tu pisze,ze od lat maja chinskie a Ty swoje:)

I tacy klienci musza byc, oczywiscie, taki jest rynek, bierz AEZty, Borbety,ENZO, OZ

Wszystko jest dla ludzi, twoj wybor, twoja kasa.

Powodzenia w zejsciu na ziemie wink.gif

Napisano

> opony Nankang to marka budżetowa i tak jest lokowana i kosztuje tak jak inne marki

> Kolego, prezentujesz postawe innego, ktory ze 3 lata temu mowil:

> SWIECE TYLKO NGK !!

> pytam dlaczego

> on:

> bo s a najlepsze!

> Ale na czym opierasz twierdzenie?

> on:

> Bo tak jest

> Mowie, ja mam ISKRY LPG od 200tkm i zero problemow

> on:

> tylko NGK, zadnych wykresow, charakterystyk

> mam swiadomosc,ze NANKANG to opony budzetowe.

> Wyobraz sobie, ze i na suchym jakos nie zrywa ni przyczepnosci w Cromie, i na mokrym czegos innego

> nie zauwazylem niz UNIROYAL RainExpert:)

> Zaskoczony?

> Wiesz, ja jestem racjonalnie rozrzutny, co to znaczy?

> Kupuje produkty wystarczajace do moich potrzeb.

> Nie widze potrzeby kupna opon klasy premium do auta co ma 300Nm zaledwie i rzadko przekraczam

> 120kmh

> nie scigam sie spod swiatel.

> Aaaa...i NANKANGI nie maja grama reklamy wiec za nia nie musze placic.

> A co do felg, magia MARKI chyba Cie zaslepia, wiele osob tu pisze,ze od lat maja chinskie a Ty

> swoje:)

> I tacy klienci musza byc, oczywiscie, taki jest rynek, bierz AEZty, Borbety,ENZO, OZ

> Wszystko jest dla ludzi, twoj wybor, twoja kasa.

> Powodzenia w zejsciu na ziemie

Akurat oz są warte swojej ceny.

Napisano

> Akurat oz są warte swojej ceny.

zależy które.

Kolega miał OZ racing f1. Z "racing" toto nie miało za dużo wspólnego, tym bardziej w F1. Gięły się na potęgę. Felgi ładne i "kultowe" można powiedzieć. Ale mimo sportowego wyglądu to zwykła felga i do sportu się nie nadaje. A kosztowała tyle co wyczynowa.

Napisano

> opony Nankang to marka budżetowa i tak jest lokowana i kosztuje tak jak inne marki

> SWIECE TYLKO NGK !!

> pytam dlaczego

> on:

> bo sa najlepsze!

> Ale na czym opierasz twierdzenie?

> on:

> Bo tak jest

> Mowie, ja mam ISKRY LPG od 200tkm i zero problemow

> on:

> tylko NGK, zadnych wykresow, charakterystyk

> mam swiadomosc,ze NANKANG to opony budzetowe.

> Wyobraz sobie, ze i na suchym jakos nie zrywa ni przyczepnosci w Cromie, i na mokrym czegos innego

> nie zauwazylem niz UNIROYAL RainExpert:)

> Zaskoczony?

> Wiesz, ja jestem racjonalnie rozrzutny, co to znaczy?

> Kupuje produkty wystarczajace do moich potrzeb.

> Nie widze potrzeby kupna opon klasy premium do auta co ma 300Nm zaledwie i rzadko przekraczam

> 120kmh

> nie scigam sie spod swiatel.

> Aaaa...i NANKANGI nie maja grama reklamy wiec za nia nie musze placic.

> A co do felg, magia MARKI chyba Cie zaslepia, wiele osob tu pisze,ze od lat maja chinskie a Ty

> swoje:)

> I tacy klienci musza byc, oczywiscie, taki jest rynek, bierz AEZty, Borbety,ENZO, OZ

> Wszystko jest dla ludzi, twoj wybor, twoja kasa.

> Powodzenia w zejsciu na ziemie

Ok, masz prawo mieć swój punkt widzenia. Chcę powiedzieć tyle, że do felg chińskich nie mam zaufania bo są podróbkami (być może niesłusznie) i z tego właśnie względu nie mogę ich nikomu polecić. Sam mam na samochodach felgi Speedline, AEZ i MOMO (żadne tam och i ach - zwyczajne felgi europejskich producentów) i o nich mogę powiedzieć, że są dobrej jakości wyrobami, wartymi swojej ceny.

Co do opon itp. każdy pisze, że jeździ spokojnie, ale wypadki zdarzają się w sytuacjach awaryjnych, często zawinionych przez innego kierującego, rowerzystę etc. Wtedy przyczepność niewykorzystywana na co dzień może być Ci bardzo potrzebna, żeby ominąć przeszkodę lub się przed nią zatrzymać. Tu już każdy sam musi kalkulować ryzyko i wybrać. Nie uważam, żebym nie chodził po ziemi.

Napisano

cały wątek... jak dzieci.

traktujecie produkt Chinski jako produkt "jednego producenta". felgi chinskie zapewne mozna kupic i dobre, wykonane ze starannoscią w należytej technologii - marek które nie są jeszcze znane, a byc moze będą. tak samo mozna kupic nalewane w wiadrze w garażu egzemplarze sciągane na lewo przez dystrybutorów krzaki z allegro.

nie ma zatem znaczenia czy chinskie czy nie. ważne zeby miało dystrybutora, który potem nie wypnie się na to co sprzedał i wystawi dokument sprzedaży jakiś. dla dociekliwych, można poszukać swiadectw jakości... kraj tu ma drugorzędne znaczenie.

a że podrabiają wzory innych producentów. cóż... jak ładne to co za problem? ważne że tańsze o połowę często.

i przekonywanie się na tej podstawie że marka - nie marka, chinskie - nie chinskie jest bez sensu. jak się kupi g...wniana felge to sie pognie, rozpadnie, stopi na słońcu i tyle. problem tej konkretnej felgi, a nie całych chin...

nagminnie na przykład pękają felgi bmw (z X5), a to robi ronal (w europie) lub bbs i znakuje smigłem... i co? każdemu się zdarza, różnica w tym wypadku jest taka, że BMW zapewne będzie poważnym kontrahentem w kwestii gwarancji, ale za to wezmie za taką felgę 4 razy tyle co "zamiennik"... co kto woli...

Napisano

> nagminnie na przykład pękają felgi bmw (z X5), a to robi ronal (w europie) lub bbs i znakuje

> smigłem... i co

no co Ty,przeciez to niemozliwe, "firmowki" nie moga peknac, sa najlepsze, napewno nie robia w chinach tylko w walbrzychu lub jelczu pod wroclawiem, a to juz swiadczy o trwalosci, prawda?:)

Ale zaraz...skoro chinole sa do d...y, markowe w BMW X pekaja to co mam kupic?

tylko stalowki !!!

Napisano

Chcę powiedzieć tyle, że do felg chińskich nie mam

> zaufania bo są podróbkami (być może niesłusznie) i z tego właśnie względu nie mogę ich nikomu

> polecić.

Ale masz doswiadczenia z takimi felgami, cos sie stalo, pekly itp, ze tak zdecydowanie odradzasz (niepolecasz?)

A co do krytycznych sytuacji, jak jade podrodze to staram sie przewidywac, ze rowerzysta moze byc pijany, ze ominie dziure , ze jest ruch i nogdy nie wymijam rowerzysty na lusterko (sam mam 20 tys km na rowerze) wiec patrze z drugiej strony.

Moje wszelkie stluczki byly tylko z mojej winy, nieuwaga, zadna predkosc, ot gapiostwo i tyle.

Zaraz powiesz,ze w kazdej chwili moze byc bum i samolot moze tez spasc, prawda?

Sa wypadki,nie unikniemy ich, ale w 90% to brawura, glupota i cwaniactwo, ze bede lepszy, madrzejszy, sprytniejszy.

Ja jade swoja predkoscia i NIKOGO nie wpuszczam, bo mu sie konczy miejsce, jego problem, mogl przewidziec !!!!

Jestes metalurgiem, odlewnikiem?

Masz moze laboratorium?

Napisano

> zależy które.

> Kolega miał OZ racing f1. Z "racing" toto nie miało za dużo wspólnego, tym bardziej w F1. Gięły się

> na potęgę. Felgi ładne i "kultowe" można powiedzieć. Ale mimo sportowego wyglądu to zwykła

> felga i do sportu się nie nadaje. A kosztowała tyle co wyczynowa.

"Lekkie" i te bez homologacji drogowej.

Napisano

> "Lekkie" i te bez homologacji drogowej.

Eeee...ale to niewazne ze sie giely i byly niebezpieczne. Wazne ze kolega mialby komfort ze produkt markowy i bezpieczny:)

I mamy sedno sprawy.

Nie wszystko zloto co sie swieci.

Napisano

> Chcę powiedzieć tyle, że do felg chińskich nie mam

> Ale masz doswiadczenia z takimi felgami, cos sie stalo, pekly itp, ze tak zdecydowanie odradzasz

> (niepolecasz?)

> A co do krytycznych sytuacji, jak jade podrodze to staram sie przewidywac, ze rowerzysta moze byc

> pijany, ze ominie dziure , ze jest ruch i nogdy nie wymijam rowerzysty na lusterko (sam mam 20

> tys km na rowerze) wiec patrze z drugiej strony.

> Moje wszelkie stluczki byly tylko z mojej winy, nieuwaga, zadna predkosc, ot gapiostwo i tyle.

> Zaraz powiesz,ze w kazdej chwili moze byc bum i samolot moze tez spasc, prawda?

> Sa wypadki,nie unikniemy ich, ale w 90% to brawura, glupota i cwaniactwo, ze bede lepszy,

> madrzejszy, sprytniejszy.

> Ja jade swoja predkoscia i NIKOGO nie wpuszczam, bo mu sie konczy miejsce, jego problem, mogl

> przewidziec !!!!

> Jestes metalurgiem, odlewnikiem?

> Masz moze laboratorium?

Czy ja gdzieś napisałem, że odradzam? Wyraziłem własne, subiektywne zdanie, dlaczego nie mam zaufania do takich wyrobów (tak samo jak do koszulek adidasa po 15 pln na targu, bo to podrobione wzory innych producentów) z zastrzeżeniem, że mogę być w błędzie co do ich jakości. W związku z tym nie jestem w stanie powiedzieć, z ręką na sercu, że je polecam, bo nie wiem o nich wystarczająco dużo. Nie napisałem też nigdzie, że takie felgi się rozpadną po najechaniu na dziurę, czy stopią na słońcu. Po prostu nie mam zaufania do wytwórców, których nie stać na produkowanie własnych wzorów i nie tyczy się to tylko felg, ale i innych wyrobów "zbyt podobnych do oryginałów". Uważam też takie postępowanie za nieetyczne i nie zamierzam go wspierać poprzez zakup.

O oponach już napisałem, że każdy kalkuluje sam ryzyko i nie potępiam Cię za taki wybór, jakiego dokonałeś.

Pełna zgoda, co do przyczyn wypadków - 95% winny jest człowiek, jego brawura, cwaniactwo lub gapiostwo.

Tak, samolot może mi spaść na głowę nawet jak będę spał sobie z małżonką w łóżku i nie znaczy to, że jutro mam się przeprowadzić do schronu podziemnego.

Nie, nie zajmuję się zawodowo odlewnictwem i nie mam fachowej wiedzy na temat właściwości mechanicznych stopów aluminium w zależności od składu chemicznego, metody obróbki plastycznej i ulepszania cieplnego.

Napisano

> Eeee...ale to niewazne ze sie giely i byly niebezpieczne. Wazne ze kolega mialby komfort ze

> produkt markowy i bezpieczny:)

> I mamy sedno sprawy.

> Nie wszystko zloto co sie swieci.

Które z tych dwóch grup są niebezpieczne?

Napisano

> BTW mam chińszczyznę z Norauto za 1000 zł właśnie za 4 sztuki,

> od 3 sezonów proste. Znaczy się, da się

po co kupować chińszczyzne skoro można coś bardziej cywilizowanego i też tanio

3 tygodnie temu kupiłem 4 szt. 7x17 AEZ Raver made in germany za 900 zł z wysyłką nakrętkami etc zlosnik.gif

AEZ_Raver.jpg

a tu dla potwierdzenia aktualna oferta

http://www.ceneo.pl/252411

Napisano

> po co kupować chińszczyzne skoro można coś bardziej cywilizowanego i też tanio

> 3 tygodnie temu kupiłem 4 szt. 7x17 AEZ Raver made in germany za 900 zł z wysyłką nakrętkami etc

> a tu dla potwierdzenia aktualna oferta

> http://www.ceneo.pl/252411

popekaja bo sa za tanie hehe.gif

zaraz sie dowiesz ze felgi alu musza kosztowac ok.gif

Napisano

love_4.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> http://www.ceneo.pl/252411

jesli kupiles 4x100 to mozliwe, to rozstaw srub do dosc starych aut 7 lat i wiecej.

Znajdz taka "firmowa" oferte 5x110, 5x112, 5x120, 5x100

A swoja droga niespecjalnie urokliwe:)

Wole Rial Lugano smile.gif lub DOTZ Hanzo smile.gif jak juz

Napisano

> nie dość ze z błędami to jeszcze bzdury pleciesz

> ale zapytam, jakie masz doświadczenie z Chińskimi felgami??

przepraszam za błędy, pisze szybko bo nie spędzam każdego wieczoru przed komputerem na forum samochodowym ..

z chińskimi felgami mam to wspólnego że jeździłem na takich w swoim młodzieńczym okresie zycia i dobrze wiem co znaczy markowa chińska felga i co znaczy noname chiński.

Znam też chińskie auta greatwall, BYD, Chery (nie jestem pewny czy chery jest chiński czy tajwan/ korea .. ).. którymi jeździłem i dobrze orientuje się w czym tkwi różnica .

Nie mogę poświecić tyle czasu aby rozmawiać przez posty forum , takie sprawy chętnie poruszyłbym przy kawie na jakimś rajdzie..

za tydzień runda wyścigów górskich i możliwe, że będę w ekipie Bartka Głosa (Reanult Clio) tam też będziesz mógł zobaczyć kute felgi SLIK i opony sportowe Slick od Master-Sport i porozmawiać ze mną.

Klepać na forum można długo, ile ludzi tyle opinii, ale gorzej jeśłi ktoś nie jest świadomy różnicy w wykonaniu felg i kupuje najtańszy komplet jaki wyklika na allegro.

Mam nadzieję, że uda się forumowiczom fundamentalne przesłanie wyłuskać i przekazać innym.

Napisano

> jesli kupiles 4x100 to mozliwe, to rozstaw srub do dosc starych aut 7 lat i wiecej.

To jest rozstaw śrub nowych Toyot.

Napisano

> To jest rozstaw śrub nowych Toyot.

ze 114 zeszli na 100? i slusznie, bardziej dostepne

Ale ze 4x100 gdzie zazwyczaj kola to 15 lub 16 "

Napisano

> ze 114 zeszli na 100? i slusznie, bardziej dostepne

> Ale ze 4x100 gdzie zazwyczaj kola to 15 lub 16 "

Mialem racje ale tylko w połowie wink.gif

Aygo i Yaris maja 4x100,

Auris i Avensis maja 5x114.

Napisano

> jesli kupiles 4x100 to mozliwe, to rozstaw srub do dosc starych aut 7 lat i wiecej.

> Znajdz taka "firmowa" oferte 5x110, 5x112, 5x120, 5x100

> A swoja droga niespecjalnie urokliwe:)

> Wole Rial Lugano lub DOTZ Hanzo jak juz

rozstaw na 100mm podesłałem bo teraz są w dobrej cenie

ja kupiłem 5x108 więc wcale nie taki popularny rozstaw, zresztą sporo się naszukałem używek aż wkońcu w cenie używek znalazłem nowe zlosnik.gif

Napisano

> popekaja bo sa za tanie

> zaraz sie dowiesz ze felgi alu musza kosztowac

tylko że moje felgi są made in germany a nie china wink.gif

kto szuka ten znajdzie ......................

Napisano

> Mialem racje ale tylko w połowie

> Aygo i Yaris maja 4x100,

A czy tam wejda felgi 6,5-7 "????

Napisano

> rozstaw na 100mm podesłałem bo teraz są w dobrej cenie

> ja kupiłem 5x108 więc wcale nie taki popularny rozstaw, zresztą sporo się naszukałem używek aż

> wkońcu w cenie używek znalazłem nowe

Kwestia czy chciales wlasnie taki wzor lub prawie podobny:)

czy kupiles bo tanio:)

Uzywki mja te pzewage ze:

-mozna trafic w idealnym stanie

-moga miec opony,powiedzy 50% bieznika

i kosztuja max 1000-1300zl

Ja moje uzywki 15" w stanie niemal nowym kupilem z gumami na sezon za 400zl ( MSW czy jakos tak czarno polerowane) nowe to 450zl sztuka !

Napisano

> Kwestia czy chciales wlasnie taki wzor lub prawie podobny:)

> czy kupiles bo tanio:)

kupiłem bo wzór mi pasował, dodatkowo poza ceną skusił mnie system malowania easy clean, który widzę że się sprawdza

> Uzywki mja te pzewage ze:

> -mozna trafic w idealnym stanie

używkami kiedyś handlowałem i wcale tak łatwo w idealnym stanie i proste nie jest łatwo znaleźć (ale skoro masz większe doświadczenie to ok)

> -moga miec opony,powiedzy 50% bieznika

mogą mięć opony - ok, ale nie zawsze takie jakie bym chciał pozatym nie wiadomo co w tej oponie siedzi od środka (łatki etc)

> i kosztuja max 1000-1300zl

piszesz 1000-1300 zł - spoko, z tym że ja za swoje z nowymi felgami i prawie nowymi oponami dałem podobną kwotę (felgi 17' 5x108 - 900 zł + opony 225/45/17 300 zł kpl)

> Ja moje uzywki 15" w stanie niemal nowym kupilem z gumami na sezon za 400zl ( MSW czy jakos tak

> czarno polerowane) nowe to 450zl sztuka !

mówisz o 15stakach a ja o 17stkach ......... gdybyś wiedział za ile ja kupowałem używane felgi którymi handlowałem to byś sie załamał że za swój super deal przepłaciłeś zlosnik.gif

Napisano

> Ja moje uzywki 15" w stanie niemal nowym kupilem z gumami na sezon za 400zl ( MSW czy jakos tak

> czarno polerowane) nowe to 450zl sztuka !

i nie zastanowilo cie dlaczego tak tanio? moze byly jeszcze "cieple"? busted.gif

pozdr.

Napisano

za ile ja kupowałem używane felgi

> którymi handlowałem to byś sie załamał że za swój super deal przepłaciłeś

Gwarantuje,ze nie przeplacilem:)

Uzywki opony pawie nowe za 300zl? GRATULUJE !

Doswiadczenia z kupowaniem uzywek mam male ale kupuje komplet za 50, 70, 100 czy 170 EURO (16 + Conty 7mm)- sprzedalem za 1400zl smile.gif kiepski deal, prawda?

Kupuje troche przy okazji w niemczech , a poki co trafialy mi sie takie ze zakladac i fruuu....

i dodatkowo albo bez uszkodzen albo sladowe miejscami na rantach.

Mnie teraz kreca felgi takie czarno polerowane, lub grafitowo polerowane ,klasyczne alu juz sie opatrzyly niestety

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.