Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alufelgi made in china

Featured Replies

Napisano

Użytkuje ktoś? Jakieś doświadczenia? Kupić nie kupić?

Napisano

> Użytkuje ktoś? Jakieś doświadczenia? Kupić nie kupić?

Było już 100 razy. Kupić i jeździć! Ci co kupili i maja potwierdzą, że nic złego się z nimi nie dzieje, wręcz przeciwnie - jakością wykonania przewyższają wyroby "europejskie". Reszta która nie miała z nimi styczności będą marudzić i ostrzegać hehe.gif. 90% samochodów łącznie z tymi z salonów jeździ na chińskich felgach zlosnik.gif. Może się też trafić opinia kogoś, kto ma takie felgi, przywalił jedną ostro i napisze, że się pokrzywiła. Bywa i tak grinser006.gif.

Przede wszystkim zwracaj uwagę, żeby kółko pasowało do samochodu, bo przy takim natłoku wzorów i modeli można "przeholować" i efekt będzie odwrotny do zamierzonego.

Napisano

i unikaj tych niby chromowanych bo paskudnie to wygląda jak schodzi sick.gif

Napisano

> Było już 100 razy. Kupić i jeździć! Ci co kupili i maja potwierdzą, że nic złego się z nimi nie

> dzieje, wręcz przeciwnie - jakością wykonania przewyższają wyroby "europejskie". Reszta która

> nie miała z nimi styczności będą marudzić i ostrzegać . 90% samochodów łącznie z tymi z

> salonów jeździ na chińskich felgach . Może się też trafić opinia kogoś, kto ma takie felgi,

> przywalił jedną ostro i napisze, że się pokrzywiła. Bywa i tak .

> Przede wszystkim zwracaj uwagę, żeby kółko pasowało do samochodu, bo przy takim natłoku wzorów i

> modeli można "przeholować" i efekt będzie odwrotny do zamierzonego.

To dobrze wiedzieć! Ja słyszałem że chińskie gną się już na widok dziury w drodze smile.gif Ale ludzie to tak czasem pier.... trzy po trzy powielając durne historię smile.gif Za rok będę szukał coś do zimówek więc jak nie zdecyduje się na oryginały to poszukam w chińskich wink.gif

Napisano

> więc jak nie zdecyduje się na oryginały to poszukam w chińskich

Kolega już 4 czy 5 rok jeździ na 17 chińskich i poleca. Zero problemów przy wyważaniu czy z innym biciem

Napisano

> Było już 100 razy. Kupić i jeździć! Ci co kupili i maja potwierdzą, że nic złego się z nimi nie

> dzieje, wręcz przeciwnie - jakością wykonania przewyższają wyroby "europejskie". Reszta która

> nie miała z nimi styczności będą marudzić i ostrzegać . 90% samochodów łącznie z tymi z

> salonów jeździ na chińskich felgach . Może się też trafić opinia kogoś, kto ma takie felgi,

> przywalił jedną ostro i napisze, że się pokrzywiła. Bywa i tak .

> Przede wszystkim zwracaj uwagę, żeby kółko pasowało do samochodu, bo przy takim natłoku wzorów i

> modeli można "przeholować" i efekt będzie odwrotny do zamierzonego.

Pokrzywić może się każda felga ale weź takiego chinola wyprostuj żeby obyło się bez spawania.

Napisano

> Kolega już 4 czy 5 rok jeździ na 17 chińskich i poleca. Zero problemów przy wyważaniu czy z innym

> biciem

Kuzyn posiada już drugi komplet 17-tek i brak jakichkolwiek problemów. Następnym razem jak będę kupować dla siebie to też chińszczyznę wezmę ok.gif

Napisano

zaraz przyjda znawcy i powiedza ze sie gna, psuja bo słyszeli ze znajomy tak mial... hehe.gif

a ja od siebie: kupiłem ok. 5 lat temu, do dnia dzisiejszego 0 problemow, normalnie sie wywazaja, nie gna itd.

uzywane w codziennej eksploatacji...

tak, kupiłbym jeszcze raz i polecam ok.gif

Napisano

Kupiłem, jeżdzę...przez jeden sezon (ok 10tys km) nic się z nimi nie stało mimo opon 195/45 ok.gif

Napisano

Pomijając fakt że wyglądają paskudnie to w zasadzie są ok.

Aha, w razie gdyby była konieczność prostowania to zapomnij. Jeszcze się nie zdarzyło żeby to nie pękło przy próbie prostowania wink.gif

Napisano

poza całą resztą wypowiedzi weź pod uwagę że chińskie felgi są bardzo ciężkie co wpływa na walory jezdne, przyśpieszenie i bardzo delikatnie na spalanie

Napisano

A po czym poznać, że felgi są z Chin?

Masz jakiś serwis internetowy sprzedający tylko takie produkty?

Napisano

3 sezony i zero problemów. Nawet lakier nie tknięty.

Napisano

> poza całą resztą wypowiedzi weź pod uwagę że chińskie felgi są bardzo ciężkie co wpływa na walory

> jezdne, przyśpieszenie i bardzo delikatnie na spalanie

Są modele ciężkie, ale są też lekkie i zależy to głównie od modelu i kształtu felgi, najmniej od kraju gdzie zostały wyprodukowane. Przeciętnie felga aluminiowa waży podobnie do odpowiadającej jej stalowej, a różnice nie przekraczają 1 kg na całym kole w tym samym samochodzie (było ważone zlosnik.gif).

Napisano

> A po czym poznać, że felgi są z Chin?

> Masz jakiś serwis internetowy sprzedający tylko takie produkty?

po podróbkach ze znanych wzorów.

Ja miałem np 14" we wzorze z BMW 5 270635636-JUMP2.gif (nieświadomie wówczas)

Napisano

> Są modele ciężkie, ale są też lekkie i zależy to głównie od modelu i kształtu felgi, najmniej od

> kraju gdzie zostały wyprodukowane. Przeciętnie felga aluminiowa waży podobnie do

> odpowiadającej jej stalowej, a różnice nie przekraczają 1 kg na całym kole w tym samym

> samochodzie (było ważone ).

8kg na felge alu 15 cali to jednak jest dużo gdy np ori alu 15 cali z audi a4 waży niespełna 6 kg

gwarantuje ci że te 2 kg na kole odczujesz na przyśpieszeniu w aucie 100-150 KM

Napisano
  • Autor

> A po czym poznać, że felgi są z Chin?

Wysłałem maila do firmy z allegro, o producenta. Odpowiedzieli, że chińskie.

Np.

witam

tak, felgi sa produkcji chińskiej

Pozdrawiam

Top-Gum

PHU Top-Gum

ul. Krakowska 226a

43-300 Bielsko-Biała

tel.338212832

Napisano

> Wysłałem maila do firmy z allegro, o producenta.

"Turbinki" z SLR-a też są produkowane w Chinach, prawdopodobnie na tej samej (jednej z nowocześniejszych na świecie) lini produkcyjnej co szajs z Allegro zlosnik.gif. Ja rozumiem, że ktoś może nie wiedzieć więc pyta, ale dlaczego ludzie którzy tych felg nie widzieli na oczy, nie wiedzą z czego i jak są zrobione dyskutują o nich, w dodatku negatywnie?

Napisano

> "Turbinki" z SLR-a też są produkowane w Chinach, prawdopodobnie na tej samej (jednej z

> nowocześniejszych na świecie) lini produkcyjnej co szajs z Allegro .

na tej samej linie nie musi oznaczać że z tego samego materiału oraz wg tych samych standardów

Napisano

> Pokrzywić może się każda felga ale weź takiego chinola wyprostuj żeby obyło się bez spawania.

Nawet jakby - cena jest taka, że można felgi zmienić, gdy się znudzą albo uszkodzą - a nie kombinować i za wszelką cenę sztukować i ratować "super - oridżinal", jak to niejednokrotnie ludzie robią.

Napisano

> 8kg na felge alu 15 cali to jednak jest dużo gdy np ori alu 15 cali z audi a4 waży niespełna 6 kg

> gwarantuje ci że te 2 kg na kole odczujesz na przyśpieszeniu w aucie 100-150 KM

zaraz będę wiedział ile waży najlżejsza chińska felga 16x7,5 cala do mojego samochodu dostępna w jednym ze sklepów. Porównamy z oryginałami bo mam wypisane wszystkie masy felg w tym rozmiarze jakie były dostępne w salonie palacz.gif

Napisano

> 8kg na felge alu 15 cali to jednak jest dużo gdy np ori alu 15 cali z audi a4 waży niespełna 6 kg

> gwarantuje ci że te 2 kg na kole odczujesz na przyśpieszeniu w aucie 100-150 KM

jak ktos szuka przyspieszenia to nie idzie w zwykle alusy tylko w stopy lekkie, magnez itd.

druga sprawa, jezeli ktos szuka tanich felg to raczej 2 kg w "lewo czy prawo" jest dla niego marginalnym argumentem

Napisano

> jak ktos szuka przyspieszenia to nie idzie w zwykle alusy tylko w stopy lekkie, magnez itd.

e...

niekoniecznie. Podam kilka modeli felg (oryginalnych) które mogę u siebie zamontować.

1. 10,80

2. 8,22

3. 9,12

4. 7,40 (model "gruby grubas" sportowy)

5. 7,39 (model "najgorsze padło" którego nikt nie chce)

jest różnica palacz.gif

Napisano

> e...

> niekoniecznie. Podam kilka modeli felg (oryginalnych) które mogę u siebie zamontować.

> 1. 10,80

> 2. 8,22

> 3. 9,12

> 4. 7,40 (model "gruby grubas" sportowy)

> 5. 7,39 (model "najgorsze padło" którego nikt nie chce)

> jest różnica

a teraz podaj ceny wink.gif

Napisano

> a teraz podaj ceny

tylko używki. Cena akurat tutaj nie zależy od masy. Podam ceny najlżejszych dwóch modeli:

7,40kg kosztuje około 1500zł za komplet i jest "białym krukiem"

7,39 można kupić już za 400-500zł komplet i jest tego od groma. Ale są przepaskudne.

Napisano

> tylko używki. Cena akurat tutaj nie zależy od masy. Podam ceny najlżejszych dwóch modeli:

> 7,40kg kosztuje około 1500zł za komplet i jest "białym krukiem"

> 7,39 można kupić już za 400-500zł komplet i jest tego od groma. Ale są przepaskudne.

mowimy o nowych felgach a nie uzywkach,i ich podaj ceny

Napisano

> mowimy o nowych felgach a nie uzywkach,i ich podaj ceny

Nie ma nowych felg o których mówię. Chciałem podać rozrzut w masach oryginalnych sztuk. Znaczy może i są dostępne w ASO, ale strzelam, że cena może zabić.

Napisano

> Nie ma nowych felg o których mówię. Chciałem podać rozrzut w masach oryginalnych sztuk. Znaczy może

> i są dostępne w ASO, ale strzelam, że cena może zabić.

dokładnie tak ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> artykulik o chińskich felach

Faktycznie, podróbek kutych wyczynowych felg nie powinno się używać wyczynowo w sportach samochodowych zlosnik.gifgrinser006.gifok.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Czytałeś ten artykuł?

powiedzmy sobie szczerze, wszystkie chińskie felgi to podróbki jakiegoś wyrobu

Napisano

> powiedzmy sobie szczerze, wszystkie chińskie felgi to podróbki jakiegoś wyrobu

Pytanie, ktore to chinczyki?

Napisano

> Pytanie, ktore to chinczyki?

prawie wszystkie , te tańsze najczęściej o słabszej kontroli jakości

te droższe o lepszej grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Nie jesteś na HP, ani w przedszkolu, aby udzielać odpowiedzi obrazkowych. Ogarnij się, bo następnym razem będzie ban. czerwona.gif

mar00ha

Napisano

5 sezon użytkuje, wg. mnie takie same jak inne "nie chińskie", miałem i borbet, allesio i nie widzę różnicy w użytkowaniu ok.gif

Napisano

> artykulik o chińskich felach

niestety, taki artykuł czyta "jeden z drugim znawca"i pozniej kraza obiegowe opinie o tych felgach...

a nalezało by zapytac najpierw uzytkowników a pozniej pisac bzdury

Napisano

wrzucę swoje kilka zdań.

felgi chińskie, tutaj dużo można opowiadać, ale większość jest z chin (tam produkcja jest najtańsza i tam są fabryki znanych producentów), ale jakość i technologie wykorzystane do ich produkcji są różne i z tego trzeba sobie zdawać sprawę gdy kupujemy komplet 15" felg za 1000 zł !!

Mocne i lekkie felgi będą kosztowały 1000 zł, lecz za jedną sztukę.

Natomiast felgi kute mogą kosztować nie mniej niż 1000, ale Euro za komplet. (15")

Najwytrwalsze są felgi w technologiach forged - czyli kucia. Ale trzeba też uważać jakie to forged jest, bo sprytni producenci nawet wrotkowanie już nazywają forged..

Co niektórzy nawet odlew wysokociśnieniowy z następującym roztaczaniem nazywają felgami kutymi.. ale to juz naciąganie i te felgi nie będą tak wytrzymałe jak monobloki kute na gorąco.

Stopy różne od 6061 przez 7075.. ale nie mówcie, że to magnezowe.

Bo magnezowe maja bardzo dużo wat mimo ich kilku zalet - dla których to są stosowane.

trochę o technologii w jakiej produkuję się mocne felgi poczytajcie tutaj:

Fabryka kutych felg 1

Fabryka kutych felg ze stopów lotniczych Avisma.

Napisano

problemem nie sa felgi ale ludzie je kupujacy...

nalezy zrozumiec ze jezeli ktos chce upalac, wyszumiec sie w aucie to nie te felgi, ale własnie felgi ze stopow lekkich...

zwykli ludzie uzywajacych auta jako srodka lokomocji dojazd z pnkt A do B, nie odczuja roznicy (poza portfelem) czy bedzie to Chiniol czy super hiper lekki stop.

Napisano

BTW mam chińszczyznę z Norauto za 1000 zł właśnie za 4 sztuki,

od 3 sezonów proste. Znaczy się, da się smile.gif

Napisano

> BTW mam chińszczyznę z Norauto za 1000 zł właśnie za 4 sztuki,

> od 3 sezonów proste. Znaczy się, da się

a ja ostatnio na własne oczy zobaczyłem czym się różnią porządne felgi od bylejakich.

otóż musiałem w dwóch swoich autach wyprostować felgi: fabryczne 17" w lagunie i jakieś super-mocne felgi z Abartha 500 16".

najpierw pojechałem z Laguną, fachowiec się trochę pomęczył, ale je wyprostował, następnie przyjechałem Abarthem i musiałem poczekać, aż fachowiec obsłuży faceta, który przyjechał na typowych 'chińczykach' z allegro po 1000zł zestaw. fachowiec wyprostował 'chińczyka' w takim tempie, jakby ta felga była z plasteliny yikes.gif

no i przyszedł czas na felgę z Abartha 500 - fachowiec męczył się, klął, marudził że strasznie twarde te felgi, ale po dłuższym czasie dał radę...

gdybym miał określić twardość tych felg po tym, co zobaczyłem, to: chińczyki dostają 3 punkty na 10 możliwych, fabryczne felgi z Laguny 6/10 a felgi z Abartha 10/10...

Napisano

fabryczne felgi z reguły są dość mocne.

sprawdź kto robi te felgi abartha.

u mnie mimo że na zewnątrz jest ładny znaczek "Hartge" to od środka można się doszukać, że produkuje to dla nich OZ (produkował właściwie).

Wysepkę na wprost można przeskoczyć palacz.gif

Napisano

Siostra kupiła Alu felgi chińskie i po sezonie uzywania (czyli pół roku) zaczął zchodzić z nich lakier. kiedyś wrzucałem foto a forum ale pewnie go już niema. Na dysku niemam żeby podesłać,

Napisano

> BTW mam chińszczyznę z Norauto za 1000 zł właśnie za 4 sztuki,

> od 3 sezonów proste. Znaczy się, da się

naturalnie że się da, nie o tym jest rozmowa cyz da czy nie, ale aby siędało trzeba jeździć powoli i slalomem..

w moich rękach felgi by szybko uległy odkształceniu bo ja pruję do przodu i nie patrzę na nierówności i dziury.

ok.gif

kilak razy w roku wymieniam elementy zawieszenia, ale felgi do tej pory te same, bo jeżdżę na kutych felgach firmy SLIK - 3 sezon teraz będzie, model L78, 7x16. Profil opony 205/55.

Nie chce być posądzony o reklam,e, ale faktycznie warto.

Ponadto masa nieresorowana jest mniejsza.

Tej zimy planuję również na zimowe dać felgi kute, bo miałem kilka przykrych przypadków ze stalowymi felgami.. nie nadają się stalówki na dziury.

Napisano

> naturalnie że się da, nie o tym jest rozmowa cyz da czy nie, ale aby siędało trzeba jeździć powoli

> i slalomem..

> w moich rękach felgi by szybko uległy odkształceniu bo ja pruję do przodu i nie patrzę na

> nierówności i dziury.

> kilak razy w roku wymieniam elementy zawieszenia, ale felgi do tej pory te same, bo jeżdżę na

> kutych felgach firmy SLIK - 3 sezon teraz będzie, model L78, 7x16. Profil opony 205/55.

> Nie chce być posądzony o reklam,e, ale faktycznie warto.

> Ponadto masa nieresorowana jest mniejsza.

> Tej zimy planuję również na zimowe dać felgi kute, bo miałem kilka przykrych przypadków ze

> stalowymi felgami.. nie nadają się stalówki na dziury.

nie dość ze z błędami to jeszcze bzdury pleciesz ok.gif

ale zapytam, jakie masz doświadczenie z Chińskimi felgami??

Napisano

> nie dość ze z błędami to jeszcze bzdury pleciesz

> ale zapytam, jakie masz doświadczenie z Chińskimi felgami??

Ja Nie mam doświadczenia z chińskimi felgami, ale mam jak każdy z nas doświadczenie z chińskimi produktami.

Jakie są każdy wie, ale o ile kupię chińskie klucze, które mogą co najwyżej pęknąć to felgi jeśli coś się stanie (chociaż raz na 1000) to może już być niebezpieczne.

Kupujecie noname, jednemu uda się zakup innemu mniej. Czy ktoś z Was umie wymienić rdzenne chińskie marki felg?

Kazdy tłumaczy jak to samochód ma być bezpieczny.

Dokupuje się poduszki, esp, kupuje się droższe opony o krótszej drodze hamowania, paski zębate oczywiście markowe (bo mogą pęknąć) a felgi to mogą być najtańsze? shocked.gif

Nie rozumiem dlaczego zakup chińskich felg niektórzy traktują jako powód do dumy. Że co, że ktoś jest bardziej cwany i umie oszczędzić? że inni trwonią niepotrzebnie pieniądze na jakiekolwiek, ale markowe?

Napisano

Mam znajomego majacego felgi Tajwanskie, gwarancja 2 lub 3 lata, ma drugi sezon, zaliczyl jakies pobocza i nic, lakier jest, proste sa, kosztowaly 15" cos kolo 900zl za 4 szt . Firmowki oczywiscie made in germany smile.gif kosztuja 2x tyle no i blizej do nas, prawda?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.