Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kara za brak kratki

Featured Replies

Napisano

Dostałem od pracodawcy auto służbowe.

Auto ma homologację na ciężarówkę, ale poprzedni użytkownik zdemontował kratkę.

W sumie pasuje mi to że jej nie ma, ale nie chce mieć z tego powodu problemów

W związku z tym mam pytanie jaka jest kara za jaze bez kratki? Może lepiej ją sobie zamontować?

Napisano

Od 6 lat jeżdżę samochodem ciężarowo-uniwersalnym bez kratki i żadnych problemów przy kontrolach policyjnych nie było.... zlosnik.gif

Napisano

Jak trafisz na upierdliwego policjanta to zabierze dowód i skieruje do OSKP, czy jest mandat za to -- nie wiem

Napisano

yarisem 4 lata jeździłem bez i zerio problemów, tato drugi rok tojką verso i nic.

Siostra ravka i kratki brak choc jest w papierach. I przeglądy i wiele kontroli i nic

Napisano

> Dostałem od pracodawcy auto służbowe.

> Auto ma homologację na ciężarówkę, ale poprzedni użytkownik zdemontował kratkę.

> W sumie pasuje mi to że jej nie ma, ale nie chce mieć z tego powodu problemów

> W związku z tym mam pytanie jaka jest kara za jaze bez kratki? Może lepiej ją sobie zamontować?

Mandat za prowadzenie pojazdu "uszkodzonego", konfiskata dowodu rejestracyjnego ze skierowaniem na badania, dodatkowo jakby się trafił wybitnie upierdliwy policjant to może wysłać informację do skarbowego, z podejrzeniem wyłudzenia świadczeń VAT.

Napisano

> Jak trafisz na upierdliwego policjanta to zabierze dowód i skieruje do OSKP, czy jest mandat za to

> -- nie wiem

Jest od 50 do bodajże 200 zł smile.gif

Napisano

> Mandat za prowadzenie pojazdu "uszkodzonego", konfiskata dowodu rejestracyjnego ze skierowaniem na

> badania, dodatkowo jakby się trafił wybitnie upierdliwy policjant to może wysłać informację do

> skarbowego, z podejrzeniem wyłudzenia świadczeń VAT.

A to się może skończyć tak, że firma będzie musiała zapłacić odliczony VAT od samochodu wraz z odsetkami, a także VAT od paliwa, naturalnie musi skorygować przy tym wszystkie zeznania za okres użytkowania auta palacz.gif

Napisano

> A to się może skończyć tak, że firma będzie musiała zapłacić odliczony VAT od samochodu wraz z

> odsetkami, a także VAT od paliwa, naturalnie musi skorygować przy tym wszystkie zeznania za

> okres użytkowania auta

i ja z całego serca życzę tego wszystkim oszustom ok.gif

Napisano

> yarisem 4 lata jeździłem bez i zerio problemów, tato drugi rok tojką verso i nic.

> Siostra ravka i kratki brak choc jest w papierach. I przeglądy i wiele kontroli i nic

zaczekaj na wezwanie z US ok.gif wielu było takich cwaniaczków ok.gif

Napisano

> zaczekaj na wezwanie z US wielu było takich cwaniaczków

Czekam, czekam i nic kolego.

Niech sobie kontrolują, jak zapragnie skarbówka kontroli to się założy kratkę , póki co kilka lat i zero problemów

Napisano

Się mi tak przypomniało. Dobrym patentem po wyciągnieciu kratki jest zeszlifowanie farby by wyszła ruda. Wtedy robimy fotke i malujemy spowrotem. Kratka była wyciągnieta na czas renowacji - sprawdzone i nie mogą nic zrobic z tym. Malowac można sprayem który jest na stanie w firmie i nie trzeba lakiernika wystarczy oświadczenie malującego.

Napisano
  • Autor

> i ja z całego serca życzę tego wszystkim oszustom

A dlaczego oszustów? Auta używam do pracy i kratka mi po prostu przeszkadza... I pewnie nie tylko mi...

Napisano

> Czekam, czekam i nic kolego.

> Niech sobie kontrolują, jak zapragnie skarbówka kontroli to się założy kratkę , póki co kilka lat i

> zero problemów

Gorzej, jeżeli przy głupiej, przypadkowej kontroli policjant się przyczepi. Nie masz wtedy żadnej szansy na montaż kratki itp.

Napisano

> Gorzej, jeżeli przy głupiej, przypadkowej kontroli policjant się przyczepi. Nie masz wtedy żadnej

> szansy na montaż kratki itp.

Policjant ma to gdzieś. wielokrotnie przerabiałem to.

Napisano

> Niech sobie kontrolują, jak zapragnie skarbówka kontroli to się założy kratkę ,

a jak się znajdzie jakiś życzliwy? przecież nawet w PoRD czytamy:

Art. 53

1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy:

14- kontroli skarbowej;

więc mogą zrobić Ci nalot i wtedy nie zdążysz kratki zamontować... biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

Jak mi mogą zrobić nalot pomyśl!!

Siedziba firmy była w poznaniu, auto 520 km dalej..

Między kontrola w poznaniu, a u mnie miałbym czas ale auta już nie ma i nic.

podobnie w obecnej firmie siedziba 30 km odemnie, auta stoją pod blokiem, domem rodziców,w ruchu - nigdy na terenie firmy.

A niech sobie kontrolują.

Przy corocznym badaniu jest teraz tak że jest taka konkurencja, że o ile auto nie jest wpychane na rolki to przegląd przechodzi cool.gif

I jeszcze jedno czemu najwięcej pisza ci któzy nigdy tego nie mieli. Ja zrobiłem autami ze zdemontowaną kratką ponad 150 000 kilometrów

Napisano

> Policjant ma to gdzieś. wielokrotnie przerabiałem to.

Większość - owszem. Gorzej dla Ciebie, jeżeli trafisz na jakiegoś młodego ambitnego, który będzie chciał się wykazać. Ale Twój cyrk, Twoje małpy...

Napisano

> A dlaczego oszustów? Auta używam do pracy i kratka mi po prostu przeszkadza... I pewnie nie tylko

> mi...

a jak to nazwiesz jak nie oszustwo?

auto ma mieć oddzieloną przestrzeń osobową od bagażowej, tak czy nie?

a co to kogo obchodzi, że Tobie kratka przeszkadza, było se kupić auto bez kratki i zapłacić pełny VAT, ale nie... trzeba korzystać, więc jak już kupiłeś auto z kratką to bierz wszystko, nie tylko plusy ale i minusy.

A jeśli nie, zawsze możesz kupić małą ciężarówkę ok.gif

A BTW czy w przepisach jest coś napisane o odstępstwach z powodu przeszkadzania kratki?

Napisano

> Większość - owszem. Gorzej dla Ciebie, jeżeli trafisz na jakiegoś młodego ambitnego, który będzie

> chciał się wykazać. Ale Twój cyrk, Twoje małpy...

No właśnie.

Btw u ojca zrobiłem nieco inaczej na metalowa konstrukcje założyłem siatkę elastyczną gumowa jak na kaski. Wizualnie kratka jest, w razie w nie ma problemu z przewiezieniem czegoś

Napisano

> No właśnie.

> Btw u ojca zrobiłem nieco inaczej na metalowa konstrukcje założyłem siatkę elastyczną gumowa jak na

> kaski. Wizualnie kratka jest, w razie w nie ma problemu z przewiezieniem czegoś

a jesteś na tyle odważny Czuczu aby przyznać, że ewidentnie z tymi kratkami walisz w kloca i jest to najzwyklejsze oszustwo?

Napisano

> Niech sobie kontrolują, jak zapragnie skarbówka kontroli to się założy kratkę , póki co kilka lat i

> zero problemów

wystarczy jak funkcjonariusz przyczepi się do tego przy rutynowej kontroli, a uwierz mi, na takie rzeczy niekiedy też zwraca się uwagę ok.gif i po co robić sobie późniejsze problemy? dla tych kilku złotych oszczędności? hmm.gif

Napisano

> No właśnie.

> Btw u ojca zrobiłem nieco inaczej na metalowa konstrukcje założyłem siatkę elastyczną gumowa jak na

> kaski. Wizualnie kratka jest, w razie w nie ma problemu z przewiezieniem czegoś

Da się to zrobić ciut inaczej - przerabiając ścianę grodziową - ale to też w sumie nielegal. Po prostu zostawia się górną kratę tak, jak jest, blachę (dolną część) przerabia się tak, żeby kładła się z siedzeniami i da się samochód wykorzystać do przewozu czegoś więcej, niż siatki z zakupami.

Napisano

> A dlaczego oszustów? Auta używam do pracy i kratka mi po prostu przeszkadza... I pewnie nie tylko

> mi...

skoro kratka Ci przeszkadza to po co kupowałeś auto z kratką? nie odpowiadaj bo to pytanie retoryczne ok.gif

Napisano

> a jesteś na tyle odważny Czuczu aby przyznać, że ewidentnie z tymi kratkami walisz w kloca i jest

> to najzwyklejsze oszustwo?

Kupiłem patrola zarejestrowanego jako cieżarowy. W europie wpis w dowód starczał, u nas montujemy kratkę. Ty jeździsz przepisowo??

Słuzbówka częstowoziłem rolki po 3 metry i nie mogłem tego normalnie przewieźć więc kratki nie było.

W yarisie owszem zdemontowałem na czas remontu ale powiem ci że w końcu przepisy się zmieniły wtedy i po prostu zrobiłem osobówkę.

Jest to oszustwo ale winę ponosi też nasze prawo.

u ojca przerobiłem nowa toyote verso tak by wchodził wózek inwalidzki bo czasem ojciec prowadzi normalnie ichodzi o lasce, a czasem ma nawroty.

PFRON kasy mu nie dał na auto, urzedy też nie. Jedny sposób to kratkowóz by taniej było. Bo od ceny auta odszedł wtedy vat dla inwalidy to sporo

Napisano

> Da się to zrobić ciut inaczej - przerabiając ścianę grodziową - ale to też w sumie nielegal. Po

> prostu zostawia się górną kratę tak, jak jest, blachę (dolną część) przerabia się tak, żeby

> kładła się z siedzeniami i da się samochód wykorzystać do przewozu czegoś więcej, niż siatki z

> zakupami.

Tu musi wejsć wózek inwalidzki. Wtedy niestety musi być przesunieta kanapa do przodu i wchodzi

Napisano

> a jak to nazwiesz jak nie oszustwo?

> auto ma mieć oddzieloną przestrzeń osobową od bagażowej, tak czy nie?

> a co to kogo obchodzi, że Tobie kratka przeszkadza, było se kupić auto bez kratki i zapłacić pełny

> VAT, ale nie... trzeba korzystać, więc jak już kupiłeś auto z kratką to bierz wszystko, nie

> tylko plusy ale i minusy.

> A jeśli nie, zawsze możesz kupić małą ciężarówkę

> A BTW czy w przepisach jest coś napisane o odstępstwach z powodu przeszkadzania kratki?

Nie traktowałbym tego w kategorii oszustwo. To raczej Państwo mimo niekorzystnego wyroku ETS dalej tkwi na swoim stanowisku bojąc się utraty sporych dochodów do budżetu. Ja kupiłem na firmę auto osobowe i odliczyłem tylko 60% VAT z tego powodu, że w większości wypadków przewożę długie elementy i kratka by mi przeszkadzała. Tłumaczenie US, że przedsiębiorca używa tego samochodu także w prywatnych celach jest idiotyczne. Bo tak podchodząc do sprawy nie mogę teoretycznie odliczyć wiertarki kupionej na firmę, bo wziołem ją do domu i wywierciłem dla swoich potrzeb kilka dziur. To raczej wielkie oszustwo ze strony państwa.

Napisano

Wystarczy zły humor i doczepić się można do wszystkiego zlosnik.gif skoro samochód ma mieć kratkę to ma ją mieć fizycznie a nie tylko na papierze ok.gif to samo tyczy się domorosłych tunerów, którzy wyciągają kanapę a wkładają klatkę/rollbar - samochód 5 osobowy musi taki pozostać bo na taką ilość osób ma wpis w dowodzie i koniec tematu ok.gif do tego nie trzeba wcale ambicji czy złośliwości policjanta ok.gif

Napisano

> wystarczy jak funkcjonariusz przyczepi się do tego przy rutynowej kontroli, a uwierz mi, na takie

> rzeczy niekiedy też zwraca się uwagę i po co robić sobie późniejsze problemy? dla tych kilku

> złotych oszczędności?

Mnie już to nie dotyczy. Obecnie jeżdze kianką na firme ale bez kratki. Ojciec ma zrobione tak że wygląda ok i tyle. Ja tylko napisałem że zjeździłem pół europy plus 150 000 km róznymi autami tak zrobionymi i nic.

Kontrolowali mnie celnicy, policjanci i raz nawet itd ale to tak przy okazji i nikt się nie czepił

Napisano

> a co to kogo obchodzi, że Tobie kratka przeszkadza, było se kupić auto bez kratki i zapłacić pełny

> VAT, ale nie... trzeba korzystać, więc jak już kupiłeś auto z kratką to bierz wszystko, nie

A co powiesz na Peugeota Partnera, 2 osobowego i zarejestrowanego na samochód ciężarowy. Auto żeby spełniało VAT-1 musi mieć kratę, po demontażu przestaje spełniać odliczenie choć dalej jest to auto stricte ciężarowe, 2 osobowe i jedyna róznica to taka że można przewieźć dłuższe przedmioty z zamkniętymi tylnymi drzwiami. Żeby nie było - za siedzeniami są zamontowane drabinki tak że nikt nie dostanie ładunkiem w łeb, ale taka przegroda nie spełnia wymogów VAT-1.

Czy też jestem oszustem?

Napisano

> Mnie już to nie dotyczy. Obecnie jeżdze kianką na firme ale bez kratki. Ojciec ma zrobione tak że

> wygląda ok i tyle. Ja tylko napisałem że zjeździłem pół europy plus 150 000 km róznymi autami

> tak zrobionymi i nic.

> Kontrolowali mnie celnicy, policjanci i raz nawet itd ale to tak przy okazji i nikt się nie czepił

tylko musisz sobie zdawać sprawę (i mam nadzieje, że tak jest), że brak problemów dotychczas nie gwarantuje Ci tego, że nie doświadczysz ich w przyszłości ok.gif moim zdaniem niepotrzebne kuszenie losu, ale jak już ktoś tu napisał: Twój cyrk, Twoje małpy ok.gif pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> A co powiesz na Peugeota Partnera, 2 osobowego i zarejestrowanego na samochód ciężarowy. Auto żeby

> spełniało VAT-1 musi mieć kratę, po demontażu przestaje spełniać odliczenie choć dalej jest to

> auto stricte ciężarowe, 2 osobowe i jedyna róznica to taka że można przewieźć dłuższe

> przedmioty z zamkniętymi tylnymi drzwiami. Żeby nie było - za siedzeniami są zamontowane

> drabinki tak że nikt nie dostanie ładunkiem w łeb, ale taka przegroda nie spełnia wymogów

> VAT-1.

> Czy też jestem oszustem?

wiesz jakie są wymogi VAT-1?

Napisano

> Kupiłem patrola zarejestrowanego jako cieżarowy. W europie wpis w dowód starczał, u nas montujemy

> kratkę.

a co mają do tego przepisy w ue? w uk samochody typu van nie mają nawet okien w tylnych drzwiach, wynalazków z kratką poza police dog unit nie widuję...

tak więc chcesz mieć ciężarówką - montuj kratkę - nie - płać vat jak normalny zjadacz chleba ok.gif

>Ty jeździsz przepisowo??

a Ty? co ma piernik do wiatraka?

> Słuzbówka częstowoziłem rolki po 3 metry i nie mogłem tego normalnie przewieźć więc kratki nie

> było.

było se wynająć ciężarówkę, zapytam ponownie - czy w przepisach istnieje odstępstwo od kratki bo chcę przewieźć dłuższe rolki?

> W yarisie owszem zdemontowałem na czas remontu ale powiem ci że w końcu przepisy się zmieniły wtedy

> i po prostu zrobiłem osobówkę.

> Jest to oszustwo ale winę ponosi też nasze prawo.

NIE, prawo jest kulawe, ale Ty odliczając VAT zobowiązujesz się do czegoś i nie ma tłumaczeń.

> u ojca przerobiłem nowa toyote verso tak by wchodził wózek inwalidzki bo czasem ojciec prowadzi

> normalnie ichodzi o lasce, a czasem ma nawroty.

> PFRON kasy mu nie dał na auto, urzedy też nie. Jedny sposób to kratkowóz by taniej było. Bo od ceny

> auta odszedł wtedy vat dla inwalidy to sporo

rozumiem, bardzo mi przykro z powodu choroby Twojego ojca. Życzę mu jak najlepiej ok.gif

Niemniej jednak jest to żaden argument i w dalszym ciągu oszustwo.

Napisano

> A co powiesz na Peugeota Partnera, 2 osobowego i zarejestrowanego na samochód ciężarowy. Auto żeby

> spełniało VAT-1 musi mieć kratę, po demontażu przestaje spełniać odliczenie choć dalej jest to

> auto stricte ciężarowe, 2 osobowe i jedyna róznica to taka że można przewieźć dłuższe

> przedmioty z zamkniętymi tylnymi drzwiami. Żeby nie było - za siedzeniami są zamontowane

> drabinki tak że nikt nie dostanie ładunkiem w łeb, ale taka przegroda nie spełnia wymogów

> VAT-1.

stary, możesz mi opowiadać nawet o maybachu z cudami na kiju, temat jest prosty: co mówi o tym przepis?

chciałbym zobaczyć Twoją dyskusję np z US.

Napisano

> Się mi tak przypomniało. Dobrym patentem po wyciągnieciu kratki jest zeszlifowanie farby by wyszła

> ruda. Wtedy robimy fotke i malujemy spowrotem. Kratka była wyciągnieta na czas renowacji -

> sprawdzone i nie mogą nic zrobic z tym. Malowac można sprayem który jest na stanie w firmie i

> nie trzeba lakiernika wystarczy oświadczenie malującego.

Ale kogos ponosi fanatazja i dziecinada.

Napisano

> wiesz jakie są wymogi VAT-1?

Jeden rząd siedzeń i trwała przegroda. Po demnotażu kraty przegrody nie ma, więc nie ma VAT-1, choć dalej jest to auto 2 osobowe i nikt nim nie jeździ z rodziną do kościoła tylko zarabia na chleb...

Napisano

> stary, możesz mi opowiadać nawet o maybachu z cudami na kiju, temat jest prosty: co mówi o tym

> przepis?

Ale widzisz że nie wszystko jest czarno-białe? Przepis jest bez sensu, bo o ile rozumiem Twoje rozgoryczenie w przypadku hdy ktoś wywali kratę z Landcruisera, to w tym przypadku jest to dalej to samo ciężarowe auto i nikt nie lansuje się nim w niedzielę pod kościołem.

Napisano

> Jeden rząd siedzeń i trwała przegroda. Po demnotażu kraty przegrody nie ma, więc nie ma VAT-1, choć

> dalej jest to auto 2 osobowe i nikt nim nie jeździ z rodziną do kościoła tylko zarabia na

> chleb...

no właśnie więc teraz odpowiedz na pytanie, które sam zadałeś wink.gif

Napisano

> Ty jezdzisz autem z kratka?

a co to ma do rzeczy?

Obecnie już nie nie.

Jeździłem 4 lata i wiesz co? Zawsze miałem kratkę. Było CC, SC, Kangoo 5 os z kratką i nawet laguna też z kratką, astra z kratką

tera mam normalne osobowe

a co?

Napisano

> Niemniej jednak jest to żaden argument i w dalszym ciągu oszustwo.

Ano jest. Bije się za to pierś, nie mogę spać, nie jem nie pije, ledwo żyje. Ehh to cięzkie brzemie

Napisano

> Ale kogos ponosi fanatazja i dziecinada.

Ze skarbówką nietypowe rozwiązania są czasami najskuteczniejsze.

Znajomemu już drugiego mercedesa g klase próbują udowodnić że nie potrzebuje bankowozu. I 6ty rok udowadnia że potrzebuje. Teraz kupi... mercedesa g klase też jako bankowóz.

Napisano

> Ze skarbówką nietypowe rozwiązania są czasami najskuteczniejsze.

> Znajomemu już drugiego mercedesa g klase próbują udowodnić że nie potrzebuje bankowozu. I 6ty rok

> udowadnia że potrzebuje. Teraz kupi... mercedesa g klase też jako bankowóz.

a czy znajomy demontuje cokolwiek z tego bankowozu czy jeździ tak jak prawo nakazuje?

Napisano
  • Autor

> A jeśli nie, zawsze możesz kupić małą ciężarówkę

> A BTW czy w przepisach jest coś napisane o odstępstwach z powodu przeszkadzania kratki?

A po co do pracy inżynierowi, architektowi prowadzącemu działalnośc ciężarówka? To że mamy w polsce takie przepisy jakie mamy nie znaczy że jak nie mam kratki w aucie to kradnę. Po prostu używam go do dojazdu do klienta a nie do wożenia cementu

i tak:

jutro jadę do Radomia

we wtorek do Gliwic

w środę do Płocka

w czwartek do Warszawy

i jedyny towar jaki wioze w bagażniku to laptop i firmowe papiery... rzeczywiście ta kratka jest konieczna rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> skoro kratka Ci przeszkadza to po co kupowałeś auto z kratką? nie odpowiadaj bo to pytanie

> retoryczne

Czytaj ze zrozumieniem

Nie kupiłem auta z kratką a dostałem z pracy bez kratki. A w dowodzie mam wpisane "ciężarowy"

A ludzie kupują auta z kratkami bo w polsce mamy chore prawo.

Napisano

> a co to ma do rzeczy?

> Obecnie już nie nie.

> Jeździłem 4 lata i wiesz co? Zawsze miałem kratkę. Było CC, SC, Kangoo 5 os z kratką i nawet laguna

> też z kratką, astra z kratką

> tera mam normalne osobowe

> a co?

Jak rozumiem wszystkie auta wykorzystywales tylko w celach prowadzenia DG? wink.gif

Napisano

> a czy znajomy demontuje cokolwiek z tego bankowozu czy jeździ tak jak prawo nakazuje?

raz w miesiącu wiezie kasę z banku do firmy xyz i płaci gotówką cool.gif

Bardziej chodziło tu o to by wytłumaczyć że na prowincji jest nieco inne podejście do prawa

Napisano

> Ale widzisz że nie wszystko jest czarno-białe? Przepis jest bez sensu, bo o ile rozumiem Twoje

> rozgoryczenie w przypadku hdy ktoś wywali kratę z Landcruisera, to w tym przypadku jest to

> dalej to samo ciężarowe auto i nikt nie lansuje się nim w niedzielę pod kościołem.

ja to wszystko rozumiem, wiem, że nie jest czarno - białe, nawet sobie nie zdajesz jak ja to wiem...

masz rację, prawo jest kulawe, masz rację z tą kratką w przypadku tego kangoo czy czego tam, rozumiem Cie doskonale, nie mniej jednak mówi jasno... czy nie?

nie, nie jestem rozgoryczony, olewam to bo nie mam no to wpływu.

Natomiast oszustwo w dalszym ciągu pozostaje oszustwem.

Napisano

> A po co do pracy inżynierowi, architektowi prowadzącemu działalnośc ciężarówka? To że mamy w polsce

> takie przepisy jakie mamy nie znaczy że jak nie mam kratki w aucie to kradnę. Po prostu używam

> go do dojazdu do klienta a nie do wożenia cementu

> i tak:

> jutro jadę do Radomia

> we wtorek do Gliwic

> w środę do Płocka

> w czwartek do Warszawy

> i jedyny towar jaki wioze w bagażniku to laptop i firmowe papiery... rzeczywiście ta kratka jest

> konieczna

pozwolę sobie odpowiedzieć:

po 1: skoro wozisz laptopa i firmowe papiery to dlaczego przeszkadza Ci kratka?

po 2: kratka jest konieczna bo tak stanowi ustawa i odliczając vat musiałeś zgodzić się jej przestrzegać ok.gif

Napisano
  • Autor

> VAT-1.

Tak jesteś. Dla kolegi kratka jest jedynym wyznacznikiem rotfl.gif

Napisano

> raz w miesiącu wiezie kasę z banku do firmy xyz i płaci gotówką

> Bardziej chodziło tu o to by wytłumaczyć że na prowincji jest nieco inne podejście do prawa

dlatego jemu nic nie można zarzucić ok.gif samochód spełnia wymagania na bankowóz i to wystarcza do odliczeń ok.gif a co do podejścia do prawa na prowincjach to nie mi się na ten temat wypowiadać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.