Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie - Odwolywanie sie od wyceny

Featured Replies

Napisano

Uszkodzono mi samochod.

Ubezpieczyciel dopiero po jakims czasie stwierdzil, ze jednak wyplaci za szkode. Niestety wycena, ktora przyslal jest zalosnie niska i w zadnym wypadku nie starczy na naprawe szkody.

Jak wyglada procedura odwolywania sie od wyceny i z czym to sie je ?

Oceniam, ze obecna wycena to okolo 40% wartosci szkody i nie pokryje nawet kosztow zakupu materialow.

Napisano
  • Autor

> Uszkodzono mi samochod.

> Ubezpieczyciel dopiero po jakims czasie stwierdzil, ze jednak wyplaci za szkode. Niestety wycena,

> ktora przyslal jest zalosnie niska i w zadnym wypadku nie starczy na naprawe szkody.

> Jak wyglada procedura odwolywania sie od wyceny i z czym to sie je ?

> Oceniam, ze obecna wycena to okolo 40% wartosci szkody i nie pokryje nawet kosztow zakupu

> materialow.

Cholera, jak to czlowiek dojrzewa, ani jednej emotki nie zalaczylem.

zlosnik.gifskromny.gif

Napisano

> Ubezpieczyciel dopiero po jakims czasie stwierdzil, ze jednak wyplaci za szkode. Niestety wycena,

> ktora przyslal jest zalosnie niska i w zadnym wypadku nie starczy na naprawe szkody.

> Oceniam, ze obecna wycena to okolo 40% wartosci szkody i nie pokryje nawet kosztow zakupu

> materialow.

Ja kiedyś zrobiłem wycenę szkody w ASO i przesłałem Hestii.

Hestia uznała wycenę i orzekła szkodę całkowitą.

Zamiast wcześniej proponowanej kwoty wypłacili o połowę więcej, resztę miałem w wartości pozostałego "wraku" - ale to mnie już satysfakcjonowało.

Napisano

Jak chcesz to zrobic z AC , to moze zwyczajnie wstaw auto do ASO , na bezgotowkowa naprawe i niech oni sami sie bujają.

Napisano

> materialow.

Najłatwiej wstawić do warsztatu, napisać oświadczenie o zbyciu praw do odszkodowania na warsztat, a ubezpieczycielowi napisać że wybierasz po cenach warsztatu i dajesz adres tego przybytku ok.gif

Napisano

Idziesz z wyceną do zaufanego warsztatu.

Przedkłądasz wycenę, podpisujesz zgodę na naprawę bezgotówkową i upoważniasz warsztat do rozliczenia się z TU.

Warsztat robi swoją wycenę, naprawia auto, zgarnia kasę a ty w niedługim czasie jeździsz sobie dalej.

Napisano

Prawidłowy sposób opisał Kolega manau .Droga bezgotówkowa i masz wszystko w doopie.Nie napisałeś jaka szkoda,więc trudno ją ocenić.

Rozumiem,że chciałeś zgarnąć kaskę i jeździć dalej. zlosnik.gifStąd Twoje niezadowolenie z wyceny? zlosnik.gif

Napisano

> materialow.

jakie TU ?

Ja mam dokaldnie ten sam problem z Axa. Sprawca (OC) uszkodzil mi kierunke w lusterku (maly pajaczek) + delikatne ryski na zderzaku przy nadkolu. Generalnie musialem umyc dokladnie samochod, zeby je zobaczyc. W sumie nie robilbym tego, ale skoro sprawca sie sprzeczal, ze to moja wina, ze jechalem na zielonym, dlatego postanowilem pojechac z jego OC.

Opis szkody przez rzeczoznawce to wymiana kierunku + lakierowanie zderzaka. Po tyg dostalem wycene, na ...107zl grinser006.gif, ciekaw skad ten ich eurotax bierze ceny.

Tez bede probowal odwolac sie i wyciagnac od nich wiecej.

Najlepszy sposob to oczywiscie naprawa bezgotowkowa, tj pisza koledzy. Tyle, ze w moim pryzpadku nie chce mi sie tracic czasu na te drobne naprawy.

Napisano

> Najlepszy sposob to oczywiscie naprawa bezgotowkowa, tj pisza koledzy. Tyle, ze w moim pryzpadku

> nie chce mi sie tracic czasu na te drobne naprawy.

Pomijam kwotę,która jest faktycznie nielogiczna, ale z tego wynika że chesz "zarobić", a nie likwidować szkodę. zlosnik.gif

Napisano

> Pomijam kwotę,która jest faktycznie nielogiczna, ale z tego wynika że chesz "zarobić", a nie

> likwidować szkodę.

Może chcieć poczekać na uzbieranie się takich małych pierdółek wink.gif

Mi raz wyłamali zamek w lewych drzwiach, za pół roku w prawych, a za kolejne pół roku jakiś pajac zrobił zygzak gwoździem na drzwiach.

Co pół roku bym siedział u lakiernika. Można to zrobić raz, jak się dostanie sensowne odszkodowanie od ubezpieczyciela.

Napisano

Najlepiej jak koledzy radzili. Robisz to z ubezpieczenia sprawcy. Najlepiej z naprawą bezgotówkową. Mi Link4 wycenił naprawę na 900 zł a ASO na 3600 (sytuacja jak Twoja..ktoś mnie porysował). Cieszę się że nie musiałem się bujać z Linkiem4 i prosić o korektę wyceny.

Napisano

> Pomijam kwotę,która jest faktycznie nielogiczna, ale z tego wynika że chesz "zarobić", a nie

> likwidować szkodę.

Nie rozumiem toku rozumowania. Jakie zarobić ? Jest szkoda = musi być wypłata odszkodowania z OC w wysokości szkody. Czy kolega ma zamiar naprawić czy nie to już jego sprawa. Teraz ma auto mniej warte, więc jak dostanie pieniądze na konto, zrekompensuje mu to utratę wartości auta.

Napisano

> likwidować szkodę.

Zarobic? Przeciez ma uszkodzony samochod, wiadomo ze tego nie naprawi i bedzie tak jezdzil dalej bo szkoda jest niewielka, ale musi za to dostac odszkodowanie. Jaki tutaj zarobek?

Napisano

... ale z tego wynika że chesz "zarobić", a nie

> likwidować szkodę.

Nie zarobić kolego... uczciwie ją rozliczyć.

Napisano

> likwidować szkodę.

Nie chce. Jezeli za 100zl wymienisz mi kierunke i polakierujesz zderzak, to mozemy dograc interes ok.gif

Z drugiej strony, jezeli ponosze strate, bo mam zarysowany zderzak, pekniety kierunek i nie chce tego obecnie robic to chyba mi sie nalezy rownowartosc poniesionych strat a nie 10% tego. Chce jedynie dostac tyle , ze jak zdecyduje sie to zrobic to proprostu tyle wydam. Gdzie wiec tutaj zarobek ?

Nie pisze tu oczywiscie o czesciach nowych, czy o cenach w ASO.

Na razie zglosilem problem, a AXA przyznala, ze nie uwzglednili tego w kalkulacji tongue.gif i zrobia nowa. Jezeli nadal bedzie tak samo, lub niewielka zmiana, wtedy zaprowadze auto do ASO (rozliczaja sie bezgotowkowo)i za glupi kierunek i malowanie zderzaka zaplaca 1400zl (dzis sprawdzilem), pozostanie jeszcze kwestia samochodu zastepczego ...

Napisano

> Może chcieć poczekać na uzbieranie się takich małych pierdółek

> Mi raz wyłamali zamek w lewych drzwiach, za pół roku w prawych, a za kolejne pół roku jakiś pajac

> zrobił zygzak gwoździem na drzwiach.

> Co pół roku bym siedział u lakiernika. Można to zrobić raz, jak się dostanie sensowne odszkodowanie

> od ubezpieczyciela.

dokladnie o to chodzi, mam juz tyl lekko zarysowany, teraz lekko przod, wiec trzeba bedzie sie zebrac (czekam jeszcze na drzwi grinser006.gif). Tyle, ze nie chce tego robic w ASO, a u lakiernika, bo nie ma tutaj nic skomplikowanego. Poczekam, jak bede mial czas to oddam do polecanego warsztatu na 2-3 dni i tyle.

Jak bym tak z kazda rysa jezdzil to jak piszesz co chwila bym musial auto odstawiac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.