Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Interfejs - jaki?

Featured Replies

Napisano

Mam mały problem - co jakiś czas zapala mi się check w aucie ale nigdy jeszcze nie palił się dostatecznie długo zebym zdążył podjechać do mistrza na odczyt błędów.

W związku z tym wpadłem na durny pomysł żeby zakupić sobie interfejs i wozić go ze sobą razem z lapem żeby złapać dziada i sczytać co go boli.

Czy takie cudo zda egzamin klik , czy może coś innego?

Napisano

> Mam mały problem - co jakiś czas zapala mi się check w aucie ale nigdy jeszcze nie palił się

> dostatecznie długo zebym zdążył podjechać do mistrza na odczyt błędów.

Nie wiem czy cudo zda egzamin, ale u mnie jak miałem kłopot z ABS który "pojawiał się i znikał", to okazało się, że komp pamięta jakie błędy występowały, nawet po zgaśnięciu SERV. Dopiero reset przez interfejs czyścił pamięć błędów. Czy u Ciebie nie będzie podobnie?

Napisano

> Mam mały problem - co jakiś czas zapala mi się check w aucie ale nigdy jeszcze nie palił się

> dostatecznie długo zebym zdążył podjechać do mistrza na odczyt błędów.

Przecież komputer pamięta błędy właśnie po to żeby można było je odczytać przy chwilowej usterce.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy cudo zda egzamin, ale u mnie jak miałem kłopot z ABS który "pojawiał się i znikał", to

> okazało się, że komp pamięta jakie błędy występowały, nawet po zgaśnięciu SERV. Dopiero reset

> przez interfejs czyścił pamięć błędów. Czy u Ciebie nie będzie podobnie?

Właśnie nie bardzo pamięta ten błąd - byłem już po zgaśnięciu u majstra ale nic nie było w pamięci, tzn było masę błędów jak on to nazwał krótkotrwałych, ale nie był w stanie określić który mógł zapalać check. Poza tym przy błędzie ABS nie będzie się zapalała lampka od ABS a nie CHECK?

Napisano

> Właśnie nie bardzo pamięta ten błąd - byłem już po zgaśnięciu u majstra ale nic nie było w pamięci,

> tzn było masę błędów jak on to nazwał krótkotrwałych, ale nie był w stanie określić który mógł

> zapalać check.

Może jednak niektóre błędy wymagają ASO? W kijance żony miałem tak rzadki błąd, że nawet ASO szukało po ichnich encyklopediach przez 10min co on oznacza.

Albo może w ASO przynajmniej będą wiedzieli, czy istnieje jakakolwiek kategoria błędów, która nie jest zapisywana w pamięci kompa.

> Poza tym przy błędzie ABS nie będzie się zapalała lampka od ABS a nie CHECK?

U mnie świeciły się dwie: SERV i ABS. Ale to w sumie bez znaczenia. Chciałem tylko wskazać Ci możliwość, żeby najpierw spróbować zczytać błędy, zanim kupisz interfejs, bo nie napisałeś, że już próbowałeś smile.gif

Napisano

ale że w jakim aucie?

Bo ELM 327 to uniwersalny interfejs do aut z OBDII (musisz sprawdzić jaki masz typ wtyczki). Do niego dopiero sobie program ściągasz - a jaki program najlepiej to musisz zapytać na forum konkretnej marki - czasami są dedykowane dobre programy.

BTW błędy są zapamiętywane - jak ci auto sieje różnymi błędami to ocs jest nie tak - najpierw skasuj wszystkie błędy.

Potem za jakis czas podjedź i znowu odczytaj - jak sie pojawią ponownie to zdecydowanie cos jest nie tak z autem i przyczynami tych błędów musisz isę zająć.

Dlatego najpierw kasujesz, bo czasami jak miałeś np. słaby akumulator to auto może błędami posiać różnorakimi - bo ECU ma problemu z komunikacją z różnymi sterownikami właśnie przez słabe napięcie.

Napisano

> Nie wiem czy cudo zda egzamin, ale u mnie jak miałem kłopot z ABS który "pojawiał się i znikał", to

> okazało się, że komp pamięta jakie błędy występowały, nawet po zgaśnięciu SERV. Dopiero reset

> przez interfejs czyścił pamięć błędów. Czy u Ciebie nie będzie podobnie?

w sumie zalezy od ECU, u mnie bledy tj zly sklad spalin (blad katalizatora) czy misfire kasuja sie po jakim czasie i check przestaje sie swiecic. Po podlaczeniu do kompa bledow wtedy brak.

Napisano

Ełk na blututu ,koma z androidem ,program torque i pozamiatane.

Napisano

> Ełk na blututu ,koma z androidem ,program torque i pozamiatane.

A ten program co jeszcze potrafi? Prędkość, zużycie paliwa i korekty

wtrysków pokaże przez ten Bluetooth? (niejako zastępując komputer

pokładowy?)

Napisano

> A ten program co jeszcze potrafi? Prędkość, zużycie paliwa i korekty

> wtrysków pokaże przez ten Bluetooth? (niejako zastępując komputer

> pokładowy?)

Zainstaluj i zobacz on ma duuuzzzooo opcji.

Napisano

> ale że w jakim aucie?

> Bo ELM 327 to uniwersalny interfejs do aut z OBDII (musisz sprawdzić jaki masz typ wtyczki). Do

> niego dopiero sobie program ściągasz - a jaki program najlepiej to musisz zapytać na forum

> konkretnej marki - czasami są dedykowane dobre programy.

Raczej nie do ELMa, bo elm, jak sam zauważyłes jest uniwersalny i soft też jest uniwersalny.

ELMem mozna zbadać tylko to co jest w standardzie OBDII, czyli opisane w standardzie błędy silnika + trochę danych bieżących z silnika.

Do cytryn dedykowanym interfejsem jest LEXIA.

Napisano

> Właśnie nie bardzo pamięta ten błąd - byłem już po zgaśnięciu u majstra ale nic nie było w pamięci,

> tzn było masę błędów jak on to nazwał krótkotrwałych, ale nie był w stanie określić który mógł

> zapalać check. Poza tym przy błędzie ABS nie będzie się zapalała lampka od ABS a nie CHECK?

Jeśli to jest citroen, to mechanik miał jakiś kiepski interface.

Lexia pokaże dokładnie przy jakim przebiegu i jakich parametrach silnika był dany błąd zapisany, ba nawet kiedy się pojawił i kiedy zniknął.

Co więcej - kontrolka silnika może być zapalana przez wiele układów samochodum niekoniecznie sterownik silnika.

I Lexia to pokaże, gdzie był błąd.

Napisano
  • Autor

> Ełk na blututu ,koma z androidem ,program torque i pozamiatane.

Działa to? Na jakim fonie testowałeś? Ma znaczenie jaki interfejs, czy ważne żeby na bluetooth. Rozumiem że torque ten płatny.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to jest citroen, to mechanik miał jakiś kiepski interface.

> Lexia pokaże dokładnie przy jakim przebiegu i jakich parametrach silnika był dany błąd zapisany, ba

> nawet kiedy się pojawił i kiedy zniknął.

> Co więcej - kontrolka silnika może być zapalana przez wiele układów samochodum niekoniecznie

> sterownik silnika.

> I Lexia to pokaże, gdzie był błąd.

Nie citroen - Hyundai.

Właśnie rano chciałem zajechać do fachowca. Jak odpaliłem i jechałem - całą drogę się palił chceck, podjechałem pod warsztat, zgasiłem, poszedłem zamieniłem 5 słów, chcę wjeźdżać - zgasła i nie ma żadnego błędu sciana.gif

Napisano

> Nie citroen - Hyundai.

Ja mam taką zabawkę - można nią m.in. odczytać błędy - aktualne i stare (jeżeli tylko zostają w komputerze oczywiście), kasować je + naturalnie jest to bardzo przyzwoity komputer pokładowy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam taką zabawkę - można nią m.in. odczytać błędy - aktualne i stare (jeżeli tylko zostają w

> komputerze oczywiście), kasować je + naturalnie jest to bardzo przyzwoity komputer pokładowy

Ile to kosztuje, gdzie to kupić, jak się montuje?

Napisano

> Ile to kosztuje, gdzie to kupić, jak się montuje?

Kupiłem od kolegi z forum, On sprowadził z USA... Montuje się poprzez podpięcie do OBD. Jest to dokładnie to samo, co Turbogauge.

Napisano
  • Autor

> Kupiłem od kolegi z forum, On sprowadził z USA... Montuje się poprzez podpięcie do OBD. Jest to

> dokładnie to samo, co Turbogauge.

CZyli pupa - pokazałeś żeby mnie zirytować cfaniaczek.gif

Napisano

> CZyli pupa - pokazałeś żeby mnie zirytować

E nie - żeby Cię naprowadzić na trop urządzeń, które uzupełnią irytujący brak komputera pokładowego oraz umożliwią diagnostykę auta ok.gif

Napisano

> CZyli pupa - pokazałeś żeby mnie zirytować

mozna kupic na angielskim ebayu

Napisano

> Działa to? Na jakim fonie testowałeś? Ma znaczenie jaki interfejs, czy ważne żeby na bluetooth.

> Rozumiem że torque ten płatny.

Pisalem juz koledze vadero. Działa , torque free waytogo.gif

Testowane w nyssanie,vw,szewrolsie,suzi,fiacie i kilewaytogo.gif

Napisano

> Raczej nie do ELMa, bo elm, jak sam zauważyłes jest uniwersalny i soft też jest uniwersalny.

> ELMem mozna zbadać tylko to co jest w standardzie OBDII, czyli opisane w standardzie błędy silnika

> + trochę danych bieżących z silnika.

niekoniecznie, są dedykowane programy działające na tym interface.

Np fiatowski Fiat Ecu Scan- ELMem podepniesz się i pod ECU- odczytując błędy, sprwadzając parametry silnika, wykonując testy cewek, wentylatora itp. Zdziałasz też z tablicą rozdzielczą, wspomaganiem etc.

Wszystko zależy od oprogramowania w tym momencie wink.gif

> Do cytryn dedykowanym interfejsem jest LEXIA.

Napisano

> Mam mały problem - co jakiś czas zapala mi się check w aucie

Miałem coś takiego i działało jakiś tekst Odczytuje i kasuje tylko błędy silnika

Napisano

> E nie - żeby Cię naprowadzić na trop urządzeń, które uzupełnią irytujący brak komputera pokładowego

> oraz umożliwią diagnostykę auta

mnie Turbogauge nie pokazał parametrów w 406 z 2002/2003r. niewiem.gif

zamrożona ramka też się nie pokazuje, ale błąd tak i można go wykasować ok.gif

IMO do błędów lepszy będzie chyba interfejs, bo można różny soft dobrać ?

Napisano

> Raczej nie do ELMa, bo elm, jak sam zauważyłes jest uniwersalny i soft też jest uniwersalny.

> ELMem mozna zbadać tylko to co jest w standardzie OBDII, czyli opisane w standardzie błędy silnika

> + trochę danych bieżących z silnika.

> Do cytryn dedykowanym interfejsem jest LEXIA.

Ale już nie do Hyundaia - tutaj moze być skazany na uniwersalnego testera. Dlatego odesłałem do forum danej marki, bo tam mogą mieć szczegółowe info.

Napisano

testowałem elma z linku na kilku modelach które tam wymienili, żaden nie chciał się połączyć... vag kkl bez problemu. Jak mieszkasz gdzieś niedaleko, to się zgadać możemy i zobaczymy czy u Ciebie zadziała.

Napisano
  • Autor

> testowałem elma z linku na kilku modelach które tam wymienili, żaden nie chciał się połączyć... vag

> kkl bez problemu. Jak mieszkasz gdzieś niedaleko, to się zgadać możemy i zobaczymy czy u

> Ciebie zadziała.

Niestety, moja prowincja jest na drugim końcu Polski palacz.gif

Napisano

> Ale już nie do Hyundaia - tutaj moze być skazany na uniwersalnego testera. Dlatego odesłałem do

> forum danej marki, bo tam mogą mieć szczegółowe info.

Żeby jeszcze istniało forum Hyundaia (mam na myśli takie, na którym ktoś coś pisze wink.gif )...

Napisano

> Niestety, moja prowincja jest na drugim końcu Polski

Ty jestes z Koszalina?

Napisano
  • Autor

> Ty jestes z Koszalina?

Tak jak by

Napisano

> Tak jak by

Wpadnij kiedy do Szczecina top pokaże Ci elm na blututu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.