Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto z salonu, ale....

Featured Replies

Napisano

> Pewnie go rozebrali i swoją przygodę na nowo rozpoczął na linii montażowej ?

> ZTCW Hondy wyjeżdżają z fabryki zalane olejem 0W20 (Shell'a) i po 2kkm olej jest zmieniany.

ciekawe, ze honda nic na ten temat nie wie. swego czasu dzwonilem do ich centrali na europe i nie wieza nic o wymianie oleju po 2 tys km. Co ciekawe kilku dilerow upiera sie, ze to honda kaze im wymieniac olej. Dopiero jak sie ich troche "przycisnelo" to okazalo sie, ze to ich wlasny wymysl.

> Co do docierania, jedni to robią "na ostro", drudzy nie przekraczają 2-3 krpm przez pierwszy tysiąc

> kilometrów, lub więcej.

a czy komus udalo sie juz zauwazyc roznice poo 200 tys?

Napisano

po pierwsze wdech wydech i spokojnie

tak jak ktos pisal posprawdzaj pierdoly-np komus z moich znjomych okazalo sie ze nie bylo wtyku zapalniczki, gdzies tak przy klamkach poobdrapywane...

Napisano

> generalnieza te pieniadze mozna w niemczech znalesc takiego civica w salonie.

O ile nie jeszcze taniej

> Moim zdaniem nie ma sensu sie napalac bo cena nie jest rzucajaca na kolana - szczegolnie patrzac na

> to, ze nowy civic stoi juz w salonach.

Podejrzewam, ze cena moze zejsc spokojnie o 20 procent nizej od katalogowej, lub nizej.

wink.gif

Napisano

> innymi slowy duze obciazenie na niskich obrotach...

Co rozumiesz poprzez niskie obroty ?

> z ciekawosci, a jak wystapi to co? ponad 50 tys km honda, spora czesc autostrada z wlaczonym

> tempomatem i stala predfkoscia przez kilka godzin - problemow zero.

Przy 50 000 km to nie wystepuje nic, mowa o docieraniu w pierszym 1 000 km.

> ciekawe, ze honda nic na ten temat nie wie. swego czasu dzwonilem do ich centrali na europe i nie

> wieza nic o wymianie oleju po 2 tys km. Co ciekawe kilku dilerow upiera sie, ze to honda kaze

> im wymieniac olej. Dopiero jak sie ich troche "przycisnelo" to okazalo sie, ze to ich wlasny

> wymysl.

Dealer mojej Hondy oferowal gratisowa wymiane oleju po 3 000 km, liczyl tylko za materialy czyli uszczelke,filtr i oleum

wink.gif

Napisano

> O ile nie jeszcze taniej

Można. Chociaż trzeba pamiętać, że dla kupca z Polski cena jest mocno zależna od kursu euro. Wahnięcie o 20 gr może przy samochodzie za 15 tys euro subtelna różnicę 3 tyś złotych.

> Podejrzewam, ze cena moze zejsc spokojnie o 20 procent niżej od katalogowej, lub nizej.

Cena katalogowa jest od jakichś dwóch lat nieaktualna. Żeby było śmieszniej obecnie masz w katalogu jedynie nowy model. Z niego 20% nie zdejmiesz a przynajmniej nie z jakiejś wersji wyższej niż podstawowa.

Napisano

> Co rozumiesz poprzez niskie obroty ?

Dokładnie to samo co Ty.

> Przy 50 000 km to nie wystepuje nic, mowa o docieraniu w pierszym 1 000 km.

Może nie wyraziłem się jasno - od samego początku jeździłem całkiem normalnie. Nie oszczędzałem jakoś specjalnie, nie bawiłem się w zmiany obciążenia i prędkości na autostradzie itp. Obecnie, pomimo ponad 50 tys km z silnikiem nie dzieje się nic.

> Dealer mojej Hondy oferowal gratisowa wymiane oleju po 3 000 km, liczyl tylko za materialy czyli

> uszczelke,filtr i oleum

A olej po ile liczył? Bo nie wierzę, że skasował Cie za niego tyle ile sam zapłacił. Podobnie jest zresztą z filtrem i uszczelką.

Napisano

> Dealer mojej Hondy oferowal gratisowa wymiane oleju po 3 000 km

Ale w harmonogramie czynności serwisowych niczego takiego nie ma - przyjeżdża się normalnie na pierwszy przegląd, wcześniej nie przewidziano żadnych dodatkowych czynności.

Jedyna marka, z którą miałem do czynienia, gdzie obecnie funkcjonuje "specjalny przegląd" po 1000 km, to Suzuki - ten przegląd jest wymieniony w instrukcji w harmonogramie, do tego w książeczce serwisowej jest miejsce na odpowiedni wpis - więc w takim przypadku to na pewno nie jest wymysł delaera.

Napisano

> Za 70 to ja mogę klasę średnią z takim

> silnikiem wyciągnąć i to renomowanych producentów. O Fabii RS już nie wspomnę, Nie ma co nawet

> porównywać osiągów i wrażeń za te samą kasę przecież...

Nie ma co porównywać bo Fabia to straszny paździerz, a co dopiero za taką kase sick.gif

I o jakiej klasie średnij renomowanych producentów piszesz za te 70tys?

Napisano

> Nie ma co porównywać bo Fabia to straszny paździerz, a co dopiero za taką kase

> I o jakiej klasie średnij renomowanych producentów piszesz za te 70tys?

Renault Latitude w wersji Expresion kosztuje 71k. I chyba nawet wyposażeniem nie odstaje od takiej Hondy.

EDIT: Sprawdziłem. Nawet ją przewyższa.

hehe.gif

Napisano

> Nie ma co porównywać bo Fabia to straszny paździerz, a co dopiero za taką kase

Wypraszam sobie foch.gif

> I o jakiej klasie średnij renomowanych producentów piszesz za te 70tys?

Laguna jest za te pieniądze z większych aut.

Napisano

> Wypraszam sobie

Przepraszam, nie chciałem - Twoja jest fajna grinser006.gif

> Laguna jest za te pieniądze z większych aut.

Laguna ... no ale mowa była o renomowanych markach wink.gif

Napisano

> Renault Latitude w wersji Expresion kosztuje 71k. I chyba nawet wyposażeniem nie odstaje od takiej

> Hondy.

Miał być renomowany producent .. a tu jakieś Renoooo .. wink.gif

Napisano

> Miał być renomowany producent .. a tu jakieś Renoooo ..

Tak naprawdę to jest Samsung!

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

bo ludziska to z nowym jak z jajkiem, normalnie jeżdzić tylko co to znaczy normalnie.raczej nie spadać poniżj 2 tyś i nie wyżej niż 5 tyś. przez pierwszą setkę no może do 500 km.

olej zmienić po 5-7 tyś, w fabryce leją półsyntetyk, ktory czarnieje.

samochód obejrzeć w salonie, czy czegoś nie brakuje, czy nie uszkodzony, czujnik nie zaszkodzi zabrać. zdarza się że coś dodatkowo montują i zapominają poskładać i brakuje osłon.

Napisano

> Mądre gazety i ,,mądrzy'' mechanicy tak piszą-nie trzeba docierać-jasne, że nie jak kiedyś-

> delikatnie jak z jajkiem tylko normalna jazda,ale bez wysokich obrotów.

O ile dobrze kojarzę to bmw m ma nalepkę na szybie odnośnie jazdy w pierwszych setkach albo tysiącach km jakich obrotów nie przekraczać.

A w instrukcji do Kawasaki mam tak napisane:

Pierwsze 800km - maksymalne obroty silnika 4000

800km-1600km - maksymalne obroty silnika 6000

Napisano

> Dokładnie tak jest.

> Docieranie silnika jest procesem na tyle istotnym i nieprostym, że nie powinno się tego zostawiać

> użytkownikowi.

> Dlatego silniki są w fabryce silników docierane na hamowniach silnikowych, według specjalnej

> procedury docierania, na odpowiednim oleju i odpowiedniej temperaturze.

Quote:

W instrukcji obsługi BMW M3, czy Renault Clio Sport producent dokładnie określa do jakiego przebiegu nie wolno wykorzystywać pełnej mocy silnika.

Jest to na tyle ważne, że w 420-konnym BMW M3 na szybie przyklejona jest informacja: do 2 tys. km nie wolno wciskać gazu do oporu, przekraczać 5,5 tys. obr./min i 170 km/h; od 2-5 tys. km nie można przekraczać 5 tys. obr./min, prędkości podróżnej 220 km/h, a prędkość maksymalną wykorzystywać tylko na krótkim dystansie.

Tak zdaję sobie sprawę z tego że to dosyć specyficzne silniki, ale chyba nie powiesz że stosowanie się w podobny sposób do nowych silników w innych autach im zaszkodzi.

Napisano

> czym przewyzsza?

Bluetoothem i dwustrefową klimatyzacją na ten przykład.

Napisano

> Quote:

> W instrukcji obsługi BMW M3, czy Renault Clio Sport producent dokładnie określa do jakiego

> przebiegu nie wolno wykorzystywać pełnej mocy silnika.

> Jest to na tyle ważne, że w 420-konnym BMW M3 na szybie przyklejona jest informacja: do 2 tys. km

> nie wolno wciskać gazu do oporu, przekraczać 5,5 tys. obr./min i 170 km/h; od 2-5 tys. km nie

> można przekraczać 5 tys. obr./min, prędkości podróżnej 220 km/h, a prędkość maksymalną

> wykorzystywać tylko na krótkim dystansie.

> Tak zdaję sobie sprawę z tego że to dosyć specyficzne silniki, ale chyba nie powiesz że stosowanie

> się w podobny sposób do nowych silników w innych autach im zaszkodzi.

Pytanie czy im wogóle pomoże.

Napisano

> Laguna ... no ale mowa była o renomowanych markach

Troche przesadzasz. W czym jest mniej renomowana Laguna w porównaniu do np Mondeo, Avensis, Insigni?

Napisano

> Bluetoothem i dwustrefową klimatyzacją na ten przykład.

ale za to nie ma automatycznie skladanych lusterek bocznych, a felgi ma tylko 16"

i chyba nie ma systemu kontroli cisnienia w oponach

wiec ja jakos nie widze przewagi klasy wyzszej

Napisano

> ale za to nie ma automatycznie skladanych lusterek bocznych, a felgi ma tylko 16"

> i chyba nie ma systemu kontroli cisnienia w oponach

> wiec ja jakos nie widze przewagi klasy wyzszej

Z tego co ja widzę:

- przewaga Hondy: lusterka, felgi 17', kontrola ciśnienia, alkantara na fotelach, podgrzewane fotele

- przewaga Renault: dwustrefowa klimatyzacja, Bluetooth

Moim zdaniem wyposażenie Renault jest bardziej przydatne niż gadżety Hondy.

O przewadze auta o dwie klasy większego nie wspominając.

Notabene, cena Renault jest z cennika. Bo za 85tys. jest Renault z wyposażeniem, które miażdży Hondę.

Napisano

> Notabene, cena Renault jest z cennika.

nie rozumiem

70tys to jest cena po rabacie zarowno w hondzie jak i w renault przeciez

Napisano

> nie rozumiem

> 70tys to jest cena po rabacie zarowno w hondzie jak i w renault przeciez

Nie. W cenniku Honda kosztuje 79tys, Renault 71.

Napisano

> Nie. W cenniku Honda kosztuje 79tys, Renault 71.

nie

renault kosztuje 82600 - 15% rabatu = 70210

konda 79400 - 8000 = 71400

czyli moim zdaniem podobnie

Napisano

> nie

> renault kosztuje 82600 - 15% rabatu = 70210

> konda 79400 - 8000 = 71400

> czyli moim zdaniem podobnie

Ten "rabat" w Renault to ściema. We wszystkich cennikach stoi 70tys. Co więcej, to auto nigdy nie kosztowało 82tys.

Napisano

> Ten "rabat" w Renault to ściema. We wszystkich cennikach stoi 70tys.

taka sama sciema jest rabat na honde

> Co więcej, to auto nigdy nie

> kosztowało 82tys.

podobnie jak honda, ktora nigdy nie kosztowala 79tys

Napisano

> taka sama sciema jest rabat na honde

> podobnie jak honda, ktora nigdy nie kosztowala 79tys

No to mamy remis. zlosnik.gif

Napisano

> No to mamy remis.

ludziska a co za różnica - jest ktoś kto chche kupić civika w cenie laguny-proszę bardzo , nie chcę nie kupuję

Napisano

> Ale ja to wiem, że lakiery na autach różnych producentów różnią się twardością. Ale na boga, ten

> człowiek pisze, że czarne audi brudzi się mniej od czarnego forda!

ma trochę racji. Mój kumpel ma myjnię samochodową i podobnie twierdzi: że po umyciu czarnego auta, zadowolony jest z efektu tylko w przypadku BMW, Audi i Porsche. W pozostałych przypadkach nawet po dokładnym umyciu nie ma tak spektakularnego efektu. Np. mój Opel (tak wiem, że to opel, padło i lipa) wygląda świetnie, ale po bardzo dokładnym umyciu i nawoskowaniu. Zwykłe mycie nie daje zadowalającego efektu. W przypadku Audi, którym miałem okazję jeździć - było inaczej. Po umyciu lux.

Oczywiście nie wypowiadam się o szybkości brudzenia, ale domyślam się, że stąd opinia.

Napisano

> Pytanie czy im wogóle pomoże.

Chyba ciężko to będzie komukolwiek z nas udowodnić.

Ale skoro producenci zalecają w niektórych instrukcjach to z pewnością to nie zaszkodzi a może spowodować coś dobrego smile.gif

Napisano

> Chyba ciężko to będzie komukolwiek z nas udowodnić.

> Ale skoro producenci zalecają w niektórych instrukcjach to z pewnością to nie zaszkodzi a może

> spowodować coś dobrego

Ja nawet nie zamierzam próbować udowadniać. Trzymam się tego co stoi w instrukcji i tyle. W różne czary mary nie wierzę wink.gif

Napisano

> Ja nawet nie zamierzam próbować udowadniać. Trzymam się tego co stoi w instrukcji i tyle. W różne

> czary mary nie wierzę

Ale chyba masz jakieś swoje zdanie/swoją opinię na ten temat prawda smile.gif

Ja mam takie zdanie że gdy piszą w instrukcji że dobrze jest odpowiednio traktować nowy silnik to w to wierzę, ale gdy piszą że gdy silnik jest zimny to należy od razu rozpocząć jazdę to nie wierzę.

Napisano

> ludziska a co za różnica - jest ktoś kto chche kupić civika w cenie laguny-proszę bardzo , nie chcę

> nie kupuję

Ale nam wszystko jedno co autor wątku sobie kupi.

Nasz spór jest czysto akademicki.

zlosnik.gif

Napisano

> jedynie nowy model. Z niego 20% nie zdejmiesz a przynajmniej nie z jakiejś wersji wyższej

> niż podstawowa.

Jezeli policzyl bym wszystko, lacznie z tanszym oprocentowaniem finansowania, co zaproponowala mi xxxxxxx to jestem blisko tych 20 procent, 17 procent dostaje na biegu.

> A olej po ile liczył? Bo nie wierzę, że skasował Cie za niego tyle ile sam zapłacił. Podobnie jest

> zresztą z filtrem i uszczelką.

No jak to po ile ? biglaugh.gif Po tyle, ze i na usludze gratisowej skasowal, cos kolo 150 Euro biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Ale w harmonogramie czynności serwisowych niczego takiego nie ma - przyjeżdża się normalnie na

> pierwszy przegląd, wcześniej nie przewidziano żadnych dodatkowych czynności.

Moze i niema, ale handlarz daje mozliwosc biglaugh.gif

Pytanie tylko czy ktos chytry sie na to polakomi biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> a felgi ma tylko 16"

Seryjnie mialem 225 / 45 / 17

O ile ktos jedzie dziennie wokol komina to moze i fajnie, proponuje posiedziec dziennie 10 godzin i wtedy mozna by podyskutowac, pierwsza rzecz jaka zrobilem to zmienilem 17 na 16 - tki.

wink.gif

Napisano

> Jezeli policzyl bym wszystko, lacznie z tanszym oprocentowaniem finansowania, co zaproponowala mi

> xxxxxxx to jestem blisko tych 20 procent, 17 procent dostaje na biegu.

Prywatnie? Jakoś nie chcę mi się wierzyć...

> No jak to po ile ? Po tyle, ze i na usludze gratisowej skasowal, cos kolo 150 Euro

Bez przesady. W każdym razie obaj wiemy, że gratis to Nie było wink.gif

Napisano

> Seryjnie mialem 225 / 45 / 17

> O ile ktos jedzie dziennie wokol komina to moze i fajnie, proponuje posiedziec dziennie 10 godzin i

> wtedy mozna by podyskutowac, pierwsza rzecz jaka zrobilem to zmienilem 17 na 16 - tki.

To akurat dość indywidualna sprawa. Mi się Na oponach w tym rozmiarze jeździ ok -również gdy siedzę w aucie kilka godzin. To co dla jednego znaczy za twardo dla innego może być za miękko i na odwrót. Przekonałem się już o tym kilka razy wink.gif

W każdym razie Civic na 17" jeździ naprawdę dużo lepiej. Moim zdaniem warto tym bardziej, że opony w tym rozmiarze są już na całkiem akceptowalnym poziomie cenowym.

Napisano

> Seryjnie mialem 225 / 45 / 17

> O ile ktos jedzie dziennie wokol komina to moze i fajnie, proponuje posiedziec dziennie 10 godzin i

> wtedy mozna by podyskutowac, pierwsza rzecz jaka zrobilem to zmienilem 17 na 16 - tki.

troche omijania studzienek i to wszystko - winne jest raczej zawieszenie. insignia na 20'' jest bardziej komfortowa na nierownosciach niz np. moje bravo na 17'' grinser006.gif

Napisano

> troche omijania studzienek i to wszystko - winne jest raczej zawieszenie.

Studzienki nie sa problemem, ale zgodze sie, ze to zowniez problem zawieszenia.

Mimo tego na 16 - kach jest OK.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.