Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto z salonu, ale....

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pytanie jeśli można jest następujące, jestem umówiony w salonie, mają autko jakie mnie interesuje, mianowicie Civic Sport 1.8.

Auto stoi na salonie (nie wiem jak długo), ostatnia sztuka w kolorze jaki mnie interesuje. Jakie rzeczy, ewentualne uchybienia warto sprawdzić, czy coś może być nie tak ? W końcu mogło tak stać kilka miesięcy i było "macane" przez klientów. Czy przy kupnie można z tego tytułu tytułu "coś ugrać" ? Jakieś sprawdzone techniki negocjacyjne smile.gif

Dzięki, pozdrowionka.

Art

Napisano

Bez rabatu na 2011 jest? hmm.gif

Wołaj sprzedawcę i zastanawiaj się długooo, miej jakieś jeszcze wymyślone inne modele-ceny raczej nie ugrasz ew.jakieś gadżety-listwy dywaniki,30% rabatu na pierwszy przegląd.

Ja tym sposobem ugrałem(co mi się zemściło w usterkach) w Pandzie 2008-alarm,podłączenie radia i gumowe dywaniki dla Ojca który już dał się opętać i brał gotowca.

Jak trochę postał w salonie nic mu nie jest, na dworze też nie, najwyżej aku nie jest full naładowany.

Sprawdź sobie na spokojnie poziom oleju-często fabryka leje pół stanu, a na docieraniu trochę weźmie,za 5-7kkm żebyś poniżej min nie miał grinser006.gif

Miłego użytkowania ok.gifwink.gif

Napisano

Wszytko trzeba sprawdzić , zobacz sobie szczególnie plastiki w środku bo bardzo często "klienci" pożyczają sobie z takich samochodów wystawowych do swoich różne rzeczy które można łatwo wytargać z takiego auta.

Napisano

Mierniki lakieru zabierz i sprawdź czy nie bity hehe.gif

Koniecznie ze szwagrem, który się zna na autach hehe.gif

Napisano

> Miernikiem lakier zabierz i sprawdź czy nie bity

> Koniecznie ze szwagrem, który się zna na autach

a tak serio to nieraz się zdarzają nowe z salonu po "przejściach" malowane.

Napisano

> Miernikiem lakier zabierz i sprawdź czy nie bity

Najczęściej pourywane bywaja plastiki, klamki. Może brakować wyposażenia wnętrza. Zdarzają też porysowania lakieru.

Napisano

> Mierniki lakieru zabierz i sprawdź czy nie bity

no i co w tym dziwnego?

jak odbieralismy niedawno nowy samochod sprawdzalem go miernikiem lakieru. Nauczony zlym doswiadczeniem jak kupilismy kiedys nowe po przejsciach

Napisano

> no i co w tym dziwnego?

> jak odbieralismy niedawno nowy samochod sprawdzalem go miernikiem lakieru. Nauczony zlym

> doswiadczeniem jak kupilismy kiedys nowe po przejsciach

Jakie to były przejścia ?

Napisano

> Jakie to były przejścia ?

kupilismy nowy samochod, przy odsprzedazy okazalo sie, ze byl malowany caly bok i klapa ok.gif Nie musze chyba Ci tlumaczyc, ze taki samochod z gory ejst traktowany jako wypadkowy i traci sporo na warotosci?

Napisano

> Mierniki lakieru zabierz i sprawdź czy nie bity

Śmiej się, ale salony to nie oazy uczciwości.

To nie Polska przed wojną a po 50 latach komunizmu i co gorsza 20 latach dzikiego kapitalizmu.

Co poradzę, we Fiacie może patrzą dziwnie ale mama kupiła auto bezwypadkowe.

Napisano
  • Autor

> Ile to jest ta okazyjna cena??

> Alledrogo przejrzałeś porównawczo ?

> Czarny?

Wyjściowo 71.400 po rabacie Hondy

1500, dywaniki, śruby zabezpieczające od dealera.

Nie było szans na więcej.

Czarna.

Nie wiem czy to wiele czy nie, raczej średnio.

Napisano

> Wyjściowo 71.400 po rabacie Hondy

> 1500, dywaniki, śruby zabezpieczające od dealera.

> Nie było szans na więcej.

> Czarna.

> Nie wiem czy to wiele czy nie, raczej średnio.

Obecna 1.8 sport za 79400 z zapewne lepszym wyposazeniem, niby sporo ale konstrukcyjnie masz auto mlodsze o 5 lat.

Napisano
  • Autor

> Obecna 1.8 sport za 79400 z zapewne lepszym wyposazeniem, niby sporo ale konstrukcyjnie masz auto

> mlodsze o 5 lat.

Nie no jasne masz rajce.

Tylko jedna kwestia, po prostu mi się nie podoba ....

Napisano

a jak wygląda odbiór samochodu, bo dawno nie miałem okazji wink.gif ??

1. zaliczka

2. płacimy resztę i dostajemy fakturę

3. rejestracja

4. odbiór samochodu

i pytanie, czy można przejechać się samochodem (po terenie dealera) przed zapłaceniem kasy ?

przy odbiorze samochodu podpisuje się że samochód jest kompletny i pytanie czy można najpierw się przejechać, potem zdecydować ? (wtedy samochód jest już zapłacony i zarejestrowany - co jeśli samochód ma poważne nieusuwalne wady)

Napisano

> i pytanie, czy można przejechać się samochodem (po terenie dealera) przed zapłaceniem kasy ?

Nie

Napisano

To jest rocznik 2011 i tylko taki symboliczny rabat? icon_eek.gif

Napisano

> a jak wygląda odbiór samochodu, bo dawno nie miałem okazji ??

> 1. zaliczka

> 2. płacimy resztę i dostajemy fakturę

> 3. rejestracja

> 4. odbiór samochodu

1. Złożenie zamówienia, w którym napisane jest co zamawiamy, kwota i termin .

2. Samochód i wszystkie dokumenty dociera do salonu. Odbieramy komplet dokumentów do rejestracji (w tym faktura).

3. Płacimy i rejestrujemy

4. Obieramy i ubezpieczamy

5. Wyjeżdżamy z salonu.

> i pytanie, czy można przejechać się samochodem (po terenie dealera) przed zapłaceniem kasy ?

> przy odbiorze samochodu podpisuje się że samochód jest kompletny i pytanie czy można najpierw się

> przejechać, potem zdecydować ? (wtedy samochód jest już zapłacony i zarejestrowany - co jeśli

> samochód ma poważne nieusuwalne wady)

Teoretycznie można. Ale może być trudne przed zarejestrowaniem, gdyz samochód może stać na placu gdzieś w kącie. Powinno się dać przejechać przed odbiorem, gdy przyjeżdżamy z tablicami aby go odebrać ale wówczas samochód jest zarejestrowany. Poza tym, jeśli płacimy przelewem to przelew jest zlecony przecież przed odbiorem, gdyż chyba salon nie wyda nieopłaconego pojazdu.

Ale załóżmy hipotetycznie, że w dniu odbioru przybywamy z gotówką w kieszeni. Samochód jest zarejestrowany a my stwierdzamy, że cos nam nie pasuje. Zakładam, że racja jest po naszej stronie i coś naprawdę istotnego z samochodem jest nie tak. Ciekawe, co wtedy?

Napisano

> To jest rocznik 2011 i tylko taki symboliczny rabat?

nie, ta cena jest juz po 8k rabacie.

Napisano

> nie, ta cena jest juz po 8k rabacie.

Teraz rozumiem, bo tego juz nie wink.gif

Quote:

Wyjściowo 71.400 po rabacie Hondy

1500

Napisano

> Czarna.

O to chodzi: Civic

Powiedz, że za 70k bierzesz, a jak nie to idziesz po nówkę Fabię RS rocznik bieżący grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Powiedz, że za 70k bierzesz, a jak nie to idziesz po nówkę Fabię RS rocznik bieżący

I powiedzą mu " gud baj, wolna wola" biglaugh.gif

Ja bym Civica do Fabii nie porównywał... (z naciskiem na ja )

Napisano

> I powiedzą mu " gud baj, wolna wola"

> Ja bym Civica do Fabii nie porównywał... (z naciskiem na ja )

Tym lepiej dla niego grinser006.gif Będzie miał brzydko ale szybko hehe.gif

Cena podobna i na tym podobieństwa się kończą zlosnik.gif

BTW, drogie te Cify, 70k za 140KM i 2011r spineyes.gif

Ale chyba dobrze cenę trzymają ok.gif

Napisano

> a tak serio to nieraz się zdarzają nowe z salonu po "przejściach" malowane.

Ludzie! To jakaś obsesja czy co? Pewnie, może się kiedyś zdarzyło, że naprawiane sprzedano, ale zakładanie, że w każdym salonie każdy nowy samochód jest "po przejściach" zakrawa na obsesję.

Mam na to radę. Proponuję kupić "bezwypadkowy" od dziadka z Niemiec na otomoto i będzie git. Sorki za uszczypliwą wcinkę, ale kupowałem kilka razy nowe auto i jakoś nigdy nikt nie usiłował sprzedać mi żadnych aut "z przejściami". Albo były tak naprawione, że się nie pokapowałem, ani kupujący ode mnie (salon) w rozliczeniu też. cfaniak.gif

Napisano

> Sprawdź sobie na spokojnie poziom oleju-często fabryka leje pół stanu, a na docieraniu trochę

> weźmie,za 5-7kkm żebyś poniżej min nie miał

Toż to nie Polonez! boje_sie.gif

Na jakim docieraniu?! Jak będzie brał oleju więcej niż norma rzewiduje to znaczy, że jest zepsuty. Dzisiejsze silniki się prawie nie docierają, (nazwałbym to układaniem się). Nigdy żaden nowy samochód nie "wziął" mi ojeju na tyle, żebym nawet pomyślał o dolewaniu, a co dopiero "zejście poniżej mninimum"! boje_sie.gif

P.S.

Jak będzie miał "pół stanu", to od razu będzie miał poniżej minimum! zlosnik.gif

Która fabryka leje "pół stanu" oleju, bo pierwsze słyszę (czytam wink.gif)

Napisano

> Ludzie! To jakaś obsesja czy co? Pewnie, może się kiedyś zdarzyło, że naprawiane sprzedano, ale

> zakładanie, że w każdym salonie każdy nowy samochód jest "po przejściach" zakrawa na obsesję.

Masz prawo mieć pełne zaufanie do ludzi, serio.

Niemniej ja wydając zarobione przez siebie pieniędze wolę mieć pewność.

Napisano

> Mój miał do górnej granicy normy. Jakiś urban legend

Wszystkie moje też! A na przeglądach to muszę zwracać uwagę żeby nie przedobrzyli, bo się zdarzało ponad stan! palacz.gif

Napisano

> Dzisiejsze silniki się prawie nie docierają, (nazwałbym to układaniem się).

Jaką masz różnicę między docieraniem, a układaniem się? hehe.gif

Napisano

Raczej na motocyklach biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Czarna.

Miałeś już czarny samochód?

Jak nie to polecam zapytać właścicieli. Osobiście nie polecam, więcej biegania ze szmatą wokół auta, żeby było czyste niż samego jeżdżenia.

Napisano

> Toż to nie Polonez!

> Na jakim docieraniu?! Jak będzie brał oleju więcej niż norma rzewiduje to znaczy, że jest zepsuty.

> Dzisiejsze silniki się prawie nie docierają, (nazwałbym to układaniem się). Nigdy żaden nowy

> samochód nie "wziął" mi ojeju na tyle, żebym nawet pomyślał o dolewaniu, a co dopiero "zejście

> poniżej mninimum"!

> P.S.

> Jak będzie miał "pół stanu", to od razu będzie miał poniżej minimum!

> Która fabryka leje "pół stanu" oleju, bo pierwsze słyszę (czytam )

Docierają się - na automatycznej hamowni w fabryce silników.

Napisano

> Docierają się - na automatycznej hamowni w fabryce silników.

Czyli mój silnik jak był nowy, to nie był nowy? frown.gif

Napisano

> Jaką masz różnicę między docieraniem, a układaniem się?

No choćby taką, że układanie to inaczej "wchodzenie" na miejsce uszczelniaczy, "uczenie się" (określenie mechanika) układu zasilania (spada zużycie paliwa, stabilizują się wolne obroty). Docieranie to ścieranie warstwy materiału nie dość dokładnie obrobionego, np. panewek, które po dotarciu się "uszczelniały" (dokładniej przylegały) i mniej oleju silnik połykał. Dzisiejszych silników ten temat praktycznie nie dotyczy. Docieranie trwało przynajmniej kilka tysięcy km, układanie się to najwyżej kilkaset km.

Piszę na podstawie własnych doświadczeń. Takie jest moje zdanie, każdy może mieć inne ja nie będę dyskutował.

Napisano

> Czyli mój silnik jak był nowy, to nie był nowy?

A wolałbyś nowy, nigdy nie odpalony?

Napisano

> Miałeś już czarny samochód?

> Jak nie to polecam zapytać właścicieli. Osobiście nie polecam, więcej biegania ze szmatą wokół

> auta, żeby było czyste niż samego jeżdżenia.

Dokładnie, nie jedna osoba mająca czarne auto narzeka na to !

Napisano

był nowy! ok.gif

to te wcześniejsze silniki były sprzedawane 'niedokończone" biglaugh.gif i każdy sam musiał za fabrykę docierać sobie silnik kończąc proces produkcyjny rotfl.gif

To samo dotyczyło zabezpieczenia antykorozyjnego, które trzeba było w nowym aucie wykonać na swój koszt żeby gwarancja działała. sick.gif

Napisano

Używany, do tego prawdopodobnie był pałowany zaraz po odpaleniu

Napisano

> Teraz rozumiem, bo tego juz nie

> Quote:

> 1500

jakiś tekst

Ja to rozumiem w ten sposob, ze negocjacje zaczynaja sie wlasnie od 71400, co juz uwzglednia upust za 2011 wink.gif

Napisano

> jakiś tekst

> Ja to rozumiem w ten sposob, ze negocjacje zaczynaja sie wlasnie od 71400, co juz uwzglednia upust

> za 2011

teraz kumam tę zawiłość, dostał dodatkowo 1500 zł rabatu ideia.gif

Napisano

> Czarna.

Słabo, chyba, że nie było to auto pokazowe. Mogło stać, bo ten kto go zamówił rozmyślił się lub dostarzony egzemplarz nie był zgodny z zamówieniem. Warto to sprawdzić. Jaki przebieg ma to auto?

Napisano

> Miałeś już czarny samochód?

> Jak nie to polecam zapytać właścicieli. Osobiście nie polecam, więcej biegania ze szmatą wokół

> auta, żeby było czyste niż samego jeżdżenia.

dokładnie -podpisze się pod tym także użytkownik czarnego wynalazku sciana.gifspineyes.gif

tym bardziej, jeśli nie masz np garażu no.gif

Napisano

> Toż to nie Polonez!

> Na jakim docieraniu?! Jak będzie brał oleju więcej niż norma rzewiduje to znaczy, że jest zepsuty.

> Dzisiejsze silniki się prawie nie docierają, (nazwałbym to układaniem się). Nigdy żaden nowy

> samochód nie "wziął" mi ojeju na tyle, żebym nawet pomyślał o dolewaniu, a co dopiero "zejście

> poniżej mninimum"!

> P.S.

> Jak będzie miał "pół stanu", to od razu będzie miał poniżej minimum!

> Która fabryka leje "pół stanu" oleju, bo pierwsze słyszę (czytam )

Mądre gazety i ,,mądrzy'' mechanicy tak piszą-nie trzeba docierać-jasne, że nie jak kiedyś- delikatnie jak z jajkiem tylko normalna jazda,ale bez wysokich obrotów.

A czy silnik jest dotarty-wystarczy wiechać na hamownię-pomiar przy dajmy na to 500km i 20kkm prawdę Ci powie-różnice sięgają 10% NM i KM....ale silnik dotarty ciekawe dlaczego.

Dlaczego znajomi userzy type r , których od początku zafascynowała magia obrotów dolewalą po 50 tys. sporo i to gestego oleju.

Jakie Aso leją pół stanu-Opel, Ford kilkakrotnie. ok.gif

I czytamy ze zrozumieniem; napisałem, zobacz poziom początkowy, bo przy docieraniu czyli Twoim układaniu po~ 5 kkm ubędzie magicznego 5w40 czy 5w30 wink.gif

Nie zabłysłeś-sorry zlosnik.gif

Napisano

> dokładnie -podpisze się pod tym także użytkownik czarnego wynalazku

> tym bardziej, jeśli nie masz np garażu

Garaż jeszcze pogarsza sprawę. Wszelkie brudy zasychają i zostają na samochodzie. Pod chmurką są często płukane deszczem.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> dokładnie -podpisze się pod tym także użytkownik czarnego wynalazku

> tym bardziej, jeśli nie masz np garażu

Czarny kolor jest bardzo praktyczny na nowych autach z najwyższej półki - BMW, Audi etc Jakość zastosowanego koloru na tych autach jest dużo lepsza, niż np. na Focusie czy Pandzie. Dlatego takie auta dużo łatwiej jest utrzymać w czystości. Niestety nie rozumiem osób, które kupuje ''zwykłe'' samochody w kolorze czarnym.

Napisano

> Niestety nie rozumiem osób, które kupuje

> ''zwykłe'' samochody w kolorze czarnym.

Czarny jest tak samo łatwo (czy trudno) utrzymać jak każdy inny ciemny kolor, a samochód wygląda po prostu lepiej niż w jakimkolwiek innym kolorze. Panda też biglaugh.gif, a może zwłaszcza zlosnik.gif.

Napisano

> Garaż jeszcze pogarsza sprawę. Wszelkie brudy zasychają i zostają na samochodzie. Pod chmurką są

> często płukane deszczem.

> pozdrawiam,

> bromsky

dodaj "kwaśnym deszczem" co wspaniale wpływa na lakier cfaniaczek.gif

Napisano

> Czarny kolor jest bardzo praktyczny na nowych autach z najwyższej półki - BMW, Audi etc Jakość

> zastosowanego koloru na tych autach jest dużo lepsza, niż np. na Focusie czy Pandzie. Dlatego

> takie auta dużo łatwiej jest utrzymać w czystości. Niestety nie rozumiem osób, które kupuje

> ''zwykłe'' samochody w kolorze czarnym.

a jakaż to jest różnica w tych lakierach, która by miała wpływ na czystość samochodu?

Napisano

> dodaj "kwaśnym deszczem" co wspaniale wpływa na lakier

Może w Twoich rejonach zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.