Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile obiektywnie warte są Lacetti?

Featured Replies

Napisano

Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali, więc z wczytywania się w sieć nic nie wynika.

Co sądzić o tym samochodzie?

Daewoo Lanos/Nubira wbrew obiegowej opinii dobrze znosiły polskie drogi, ruda ich nie brała, tolerowały gaz, a ew. przepalające się uszczelki nie wiązały się z drenażem portfela.

Jak w Lacettim sprawuje się zawiecha, który silnik ma najniższe spalanie ew. dobrze się gazuje, jak z rudą, jak z kosztami serwisu. Czy HB od kombi różni się tylko kształtem?

Proszę o krótkie, syntetyczne kompendium wiedzy.

Napisano

Porównując lacetti do zafiry A to:

lacetti

- gorsze ogrzewanie

-gorsze prowadzenie ( ale tragedii nie ma )

-czulszy ABS ( na minus)

-gorsze zabezpieczenie antykorozyjne

~ miejsca wewnątrz tyle samo , z tyłu też

+ bardzo lekko chodzi kierownica i sprzęgło , fajny w prowadzeniu smile.gif

+kombi ma bardzo fajny organizer / drugą podłogę bagażnika - dla mnie rewelka

+ 1,6 dużo lepiej się zbiera od dołu i jest bardziej elastyczny niż 1,8 w zafirze i nie jest to tylko moje odczucie. Sąsiad jeździł tym i tym i ma takie samo zdanie co ja.

+ silnik 1,6 bardzo dobrze znosi gaz. Stag 200 , wtryski valtek i nie ma żadnych problemów.

Kombi / sedan jest większy od hb , pomimo takiego samego wyglądu deski rozdzielczej.

Części tanie. Brać kupować , nie wybrzydzać.

Lacetti mam trzy miesiące i jeszcze nic się nie popsuło smile.gif. Tfu ,tfu.

Napisano

> Kombi / sedan jest większy od hb , pomimo takiego samego wyglądu deski rozdzielczej.

kombi, sedan i HB sa takie same! jedyna roznica to pojemnosc bagaznika

i dlugosc auta ale to sie wiaze tylko z bagaznikiem

reszta jest taka sama, po za wygladem zewnetrzym

Napisano

> kombi, sedan i HB sa takie same! jedyna roznica to pojemnosc bagaznika

> i dlugosc auta ale to sie wiaze tylko z bagaznikiem

> reszta jest taka sama, po za wygladem zewnetrzym

Coś Ci się pomyliło. Lacetti sedan/ kombi jest większy od Hb. Poza tym ma inne zawieszenie z tyłu - wielowachaczowe.

Napisano
  • Autor

> w środku trochę inna deska, nawiewy

A technicznie? Konstrukcja, wady/zalety?

Wyglądają inaczej Kombi tak nubirowato, a HB lanosopodobnie (?)

Jak jest z zawieszeniem na polskich drogach?

Wahacze, tuleje sworznie?

Jak drogie są typowe usterki?

Napisano

> Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali, więc z wczytywania się w sieć nic nie wynika.

> Co sądzić o tym samochodzie?

> Daewoo Lanos/Nubira wbrew obiegowej opinii dobrze znosiły polskie drogi, ruda ich nie brała,

> tolerowały gaz, a ew. przepalające się uszczelki nie wiązały się z drenażem portfela.

> Jak w Lacettim sprawuje się zawiecha, który silnik ma najniższe spalanie ew. dobrze się gazuje, jak

> z rudą, jak z kosztami serwisu. Czy HB od kombi różni się tylko kształtem?

> Proszę o krótkie, syntetyczne kompendium wiedzy.

Moim zdaniem laczek jest wart 20% więcej niż wycenia go rynek. Na zniżkę ceny mają wpływ głównie legendy ludowe typu "to dełu panie" albo "pewnie części nie ma do amerykańców" ;-)

Silniki podobnie jak w daewoo - proste, niezbyt ekonomiczne i o przeciętnych osiągach ale za to są jeszcze trwalsze niż u starszych braci i nie zaobserwowano na kąciku żadnych poważnych usterek. Gaz wciągają jak złoto i nic im nie dolega ok.gif Korozji większej nikt tu nie zgłaszał a najstarsze sztuki mają już 9 lat. Zawiecha jest o niebo trwalsza niż w nubirze i zdecydowanie lepsza. Laczkiem HB wchodzę bez stresu w zakręty z prędkością przy której w nubirze bym na bank z nich wyleciał devil.gif Wymieniłem tylko łączniki stabilizatora na gwarancji. Ceny części są niskie (zbliżone do dełu). Z silników polecam benzyne 1,6. Pali praktycznie tyle samo co 1,4 a wyraźnie lepiej jedzie. 1,4 w HB z kierowcą na pokładzie jeszcze nawet daje rade ok.gif, ale sedan 1,4 z pasażerami to już tragedia prawie sick.gif Diesel jest bezproblemowy i bardzo ładnie jeździ ale nawet samo ASO się na nich nie zna i z tego powodu go nie polecam.

Z auta jestem bardzo zadowolony aczkolwiek widać w nim tą taniość. Np. Urywające się wkręty od pokrywy filtra powietrza przy wymianie, pękający wężyk tylnego spryskiwacza, "świerszcze" w dmuchawie nawiewu", wypadająca klamka od pokrywy silnika i pewnie parę drobiazgów jeszcze by się znalazło. Ale są to totalne drobiazgi. Prawdopodobieństwo że kiedyś Ci auto się rozkraczy na drodze jest na prawdę bardzo, bardzo niskie. Tu się nie ma co zepsuć po prostu wink.gif

Napisano

> Coś Ci się pomyliło. Lacetti sedan/ kombi jest większy od Hb.

W jakim sensie większy? Wnętrze jest większe? Rozstaw osi?

>Poza tym ma inne zawieszenie z tyłu -

>wielowachaczowe.

Wszystkie mają wielowahacz z tyłu.

Różnice sprowadzają się tylko do przedziału bagażowego.

Napisano

> Coś Ci się pomyliło. Lacetti sedan/ kombi jest większy od Hb. Poza tym ma inne zawieszenie z tyłu -

> wielowachaczowe.

nic mi sie nie pomylilo, przejrzyj dokladnie dane techniczne i sewisowke

HB i kombi to dokladnie to samo we wnetrzu, nic nie jest wieksze ani mniejsze

HB ma rowniez wielowahaczowe zawieszenie z tylu

roznica w tych 3 wersjach nadwozia to jest tylko i wylacznie poszycie zewnetrzne i drobne roznice we wnetrzu

poszukja troche tu na forum bo sam robilem kiedys porownanie tych 3 wersji nadwozia !

Napisano

> Coś Ci się pomyliło

ciekawe czy wiedziales ze na swiecie istnieja jeszcze inne opcje Lacetti

a dokladnie mix HB z sedanem i mix HB z kombi ?

KLIK 1

KLIK 2

Napisano

> Coś Ci się pomyliło. Lacetti sedan/ kombi jest większy od Hb. Poza tym ma inne zawieszenie z tyłu -

> wielowachaczowe.

nono.gif

Poza blachami na zewnątrz, cała mechanika jest IDENTYCZNA we wszystkich wersjach.

Kombi i hb są takie same w środku, sedan ma trochę inną deskę i boczki drzwi.

Odpowiadając na pytanie autorowi wątku:

Auta są dość komfortowe - miękkie zawieszenie, lekko "po amerykańsku" pracujące systemy sterowania - sprzęgło, wspomaganie, trwałe mechanicznie (odpukać) - jak dotąd w zawieszeniu robiłem tylko stukające łączniki stabilizatora przy 45kkm (gwarancja).

Silniki polecam od 1.6 w górę. Miałem 1.4 - do miasta OK, ale elastyczność bez porównania słabsza niż w 1.6. Tutaj swobodnie jeżdżę po mieście w zakresie 2-3k RPM. Zaleta 1.4 - był sporo cichszy niż 1.6.

Koszty części i serwisów poza ASO - średnio-niskie, jest dużo zamienników i części koreańskich OEM bez znaczka GM w dużo niższej cenie niż oryginały z logo producenta wink.gif Od strony technicznej auto do ogarnięcia nawet przez średnio rozgarniętego mechanika.

Jest naprawdę sporo miejsca w środku, zwłaszcza z tyłu - nie ma porównania z "kultową" Octavią I no.gif, gdzie mam kolana pod brodą.

Blacharsko nie mam na razie zastrzeżeń - w miejscach odprysków lakieru (maska, błotniki) nie rdzewieje.

Mnie podoba się welurowa tapicerka foteli - teraz ciężko taką znaleźć w autach tej klasy ok.gif

Wady:

- wyciszenie! (zwłaszcza kombi - sedan był sporo cichszy, nie wiem czy to kwestia samego silnika, czy też większego pudła rezonansowego)

- spalanie nie należy do najniższych, choć przy LPG nie spędza mi to snu z powiek wink.gif

- mały bagażnik w kombi

- przydałby się 6-bieg na autostradę (przy 130km/h jest prawie 4k RPM i dość głośno się robi)

- przez to miękkie zawieszenie nie prowadzi się w zakrętach jak focus hehe.gif

Napisano

> wielowachaczowe.

Skasuj ten post bo AK jest google i jeszcze ktoś pomyśli,ze to prawda.

Napisano

> Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali, więc z wczytywania się w sieć nic nie wynika.

> Co sądzić o tym samochodzie?

> Daewoo Lanos/Nubira wbrew obiegowej opinii dobrze znosiły polskie drogi, ruda ich nie brała,

> tolerowały gaz, a ew. przepalające się uszczelki nie wiązały się z drenażem portfela.

> Jak w Lacettim sprawuje się zawiecha, który silnik ma najniższe spalanie ew. dobrze się gazuje, jak

> z rudą, jak z kosztami serwisu. Czy HB od kombi różni się tylko kształtem?

> Proszę o krótkie, syntetyczne kompendium wiedzy.

Obiektywnie są warte dużo więcej niż kwota, jaką można za nie dostać na rynku.

Awaryjność: brak.

Korozja: brak.

Trwałość: niesamowita.

Silniki: zaskakująco dobre osiągi i wyciszenie diesli.

Wyposażenie: w wersji Platinum dodatki, których byś się nie spodziewał. Porównywalna Octavia kosztuje 100tys. zł!

Wnętrze: Zaskakująco przestronne, zwłaszcza z tyłu - jak w dużej klasie średniej. Mniej miejsca jest w Insigni czy Lagunie. Kosztem bagażnika w Lacetti (w sedanie i kombi nie ma tego problemu).

Prowadzenie: nie jest to auto do wyścigów po zakrętach, ale zawieszenie jest komfortowe i stabilne przy prędkościach autostradowych. Do tego w środku jest bardzo cicho.

Minusy, fuckupy: drobne, nie kosztowne i nie wpływające mocno na komfort użytkowania.

Realna wada: gigantyczna utrata wartości.

HB od sedana i kombi różni się wyglądem, pojemnością bagażnika i deską rozdzielczą (w sedanie jest inna). Dodatkowo sedan ma po stronie kierowcy guzik do sterowania centralnym zamkiem którego w HB brak.

Słowem: gdybym miał jeszcze raz wybierać kupiłbym Lacetti bez chwili wahania.

wink.gifwink.gif

Napisano

Zapomniałem dodać o jeszcze jednej ale bardzo istotnej zalecie.

Nie kradną tego. Laczki są dla drechów i złodziei niewidzialne wink.gifok.gif I co najważniejsze przenosi się to na ceny ubezpieczeń. Jest tanio. Polecam PZU - mają jakąś specjalną zniżkę za "markę" spineyes.gifalien.gif

Napisano

I co najważniejsze przenosi się

> to na ceny ubezpieczeń. Jest tanio. Polecam PZU - mają jakąś specjalną zniżkę za "markę"

Mówisz o marce czyli Chevrolecie ogólnie czy Modelu czyli Lacetti w tym wypadku hmm.gif

Napisano

> I co najważniejsze przenosi się

> Mówisz o marce czyli Chevrolecie ogólnie czy Modelu czyli Lacetti w tym wypadku

O lacetti i chevroletach z tej generacji. Co do cruze i innych nowych to nie wiem. Ale myślę że jest podobnie. Porównaj sobie w jakiejś wyszukiwarce ubezpieczeń z autem innej marki o podobnej wartości. W przypadku laczka różnica bywała ogromna.

Napisano

> Z auta jestem bardzo zadowolony aczkolwiek widać w nim tą taniość. Np. Urywające się wkręty od

> pokrywy filtra powietrza przy wymianie, pękający wężyk tylnego spryskiwacza, "świerszcze" w

> dmuchawie nawiewu", wypadająca klamka od pokrywy silnika i pewnie parę drobiazgów jeszcze by

> się znalazło. Ale są to totalne drobiazgi.

Dodał bym jeszcze wycierające się klamki drzwi i zacinająca się klamka bagażnika w kombi bo gnije metalowy pręt na którym się rusza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Poza blachami na zewnątrz, cała mechanika jest IDENTYCZNA we wszystkich wersjach.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pytanie ekstra - czy wersja hamerykańska, jaką widziałem na alledrogo różni się mechanicznie od europejskiej?

I drugie pytanie - jeśli nie motoallegro, to co? Jest poza AK jakies forum z własną giełdą?

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

> Pytanie ekstra - czy wersja hamerykańska, jaką widziałem na alledrogo różni się mechanicznie od

> europejskiej?

Amerykańska wersja to zdaje się Suzuki Forenza lub Reno z silnikiem 2.0.

Napisano

> Skasuj ten post bo AK jest google i jeszcze ktoś pomyśli,ze to prawda.

eee no nie do końca są identyczne. A wiem bo ja mam kombi a siostra HB. rozstaw ten sam i wnętrze "prawie", a to dlatego że na tylniej kanapie jest niższy sufit o ciutkę - można to sprawdzić na necie (szukać zdjęć przekroju), i pasażerowie z tyłu mają mniej miejsca nad głową - chodzi o to że liniia nadwozia hb już schodzi w dół podczas gdzy kombi jeszcze idzie dalej ( w końcu to kombi).

Amortyzatory z tyłu chyba są mocniejsze (przynajmniej mają inny numer) bo kombi ma zdecydowanie cięższy tył od hb. Są lekkie tez różnice w nadkolach z tyłu.

Oczywiście nie są to aż tak istotne różnice, ale są.

Samochód zdecydowanie wygodny - podejrzewam, że w klasie compact ma największe wnętrze, czuć to szczególnie na tylnej kanapie, niestety trochę kosztem bagażnika. Zakochać się w nim jest raczej ciężko, ale nie można też mu czegoś zarzucić. Za tą cene to wręcz perełka.

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

> Pytanie ekstra - czy wersja hamerykańska, jaką widziałem na alledrogo różni się mechanicznie od

> europejskiej?

> I drugie pytanie - jeśli nie motoallegro, to co? Jest poza AK jakies forum z własną giełdą?

Uciekł Ci parę dni temu fajny lacek - Newposena. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Uciekł Ci parę dni temu fajny lacek - Newposena.

Widziałem niestety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.