Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z alufelgami

Featured Replies

Napisano

Rozglądam się za alufelgami. Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Może pytanie głupie, ale albo mam jakieś zacmienie umysłu albo nie wiem zwykłych prostych rzeczy. Chodzi o śruby. No właśnie o śruby czy nakrętki?

Bo do alufelg niby powinny być inne śruby. Ale co tzn w tym wypadku słowo śruba? Szpilka czy nakrętka, czy jeszcze coś innego?

Do tej pory myślałem, że po prostu kupuję alufelgę z odpowiednim rozstawem śrub (czyli tu w tym wypadku szpilek), zakładam alufelgę i ewentualnie innymi nakrętkami (do alufelg) przykręcam alufelgę.

Do myślenia dało mi pewne stwierdzenie: że czasem śruby do alufelg muszą być dłuższe. Czyli tutaj rozumię, że chodzi o szpilki? no bo nakrętki chyba nie ma znaczenia jej długość.

nie wiem np z czym się je takie coś . Jak to niby mam wkręcić w piastę? Przecież w piaście są szpilki...

czy nie można po prostu przykręcić alufelgi czymś takim ?

Jesli zrozumieliście o co mi chodzi to proszę wytłumaczcie mi bo zgłupiałem troche niewiem.gif

i nie śmiejcie sie że nie wiem tak banalnej rzeczy 270635636-JUMP2.gif

Napisano

CHodzi o kształt główki. Zasadniczo są dwa: stożkowe i okrągłe. Czasami kupując inne koła trzeba zmienić śruby właśnie z tego powodu. Drugi powód to długość śrub, czasami potrzebne są dłuższe.

Jeśli śruby lub szpilki są zbyt krótkie to je wymieniany i tyle.

Takie Info powinno być u producenta felgi.

Napisano

> Rozglądam się za alufelgami. Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Może pytanie głupie, ale albo mam jakieś

> zacmienie umysłu albo nie wiem zwykłych prostych rzeczy. Chodzi o śruby. No właśnie o śruby

> czy nakrętki?

> Bo do alufelg niby powinny być inne śruby. Ale co tzn w tym wypadku słowo śruba? Szpilka czy

> nakrętka, czy jeszcze coś innego?

> Do tej pory myślałem, że po prostu kupuję alufelgę z odpowiednim rozstawem śrub (czyli tu w tym

> wypadku szpilek), zakładam alufelgę i ewentualnie innymi nakrętkami (do alufelg) przykręcam

> alufelgę.

> Do myślenia dało mi pewne stwierdzenie: że czasem śruby do alufelg muszą być dłuższe. Czyli tutaj

> rozumię, że chodzi o szpilki? no bo nakrętki chyba nie ma znaczenia jej długość.

> nie wiem np z czym się je takie coś . Jak to niby mam wkręcić w piastę? Przecież w piaście są

> szpilki...

> czy nie można po prostu przykręcić alufelgi czymś takim ?

> Jesli zrozumieliście o co mi chodzi to proszę wytłumaczcie mi bo zgłupiałem troche

> i nie śmiejcie sie że nie wiem tak banalnej rzeczy

kombinujesz troche jak kon pod gorke i troche nie jasno smile.gif

to ze sie mowi ze do alufelg sa inne sruby to zalezy od samej felgi

do wiekszosci alufelg powinny byc sruby/lub nakretki stozkowe (miejsce styku z felga ).

do stali w wiekszosci sa okragle

od grubosci tej czesci srodkowej felgi zalezy czy musisz kupowac dluzsze sruby czy nie.

w wiekoszosci wypadkow nie trzeba dluzszych ponad norme.

masz jeszcze jakies pytania ?

Napisano

> Rozglądam się za alufelgami. Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Może pytanie głupie, ale albo mam jakieś

> zacmienie umysłu albo nie wiem zwykłych prostych rzeczy. Chodzi o śruby. No właśnie o śruby

> czy nakrętki?

> Bo do alufelg niby powinny być inne śruby. Ale co tzn w tym wypadku słowo śruba? Szpilka czy

> nakrętka, czy jeszcze coś innego?

> Do tej pory myślałem, że po prostu kupuję alufelgę z odpowiednim rozstawem śrub (czyli tu w tym

> wypadku szpilek), zakładam alufelgę i ewentualnie innymi nakrętkami (do alufelg) przykręcam

> alufelgę.

> Do myślenia dało mi pewne stwierdzenie: że czasem śruby do alufelg muszą być dłuższe. Czyli tutaj

> rozumię, że chodzi o szpilki? no bo nakrętki chyba nie ma znaczenia jej długość.

> nie wiem np z czym się je takie coś . Jak to niby mam wkręcić w piastę? Przecież w piaście są

> szpilki...

> czy nie można po prostu przykręcić alufelgi czymś takim ?

> Jesli zrozumieliście o co mi chodzi to proszę wytłumaczcie mi bo zgłupiałem troche

> i nie śmiejcie sie że nie wiem tak banalnej rzeczy

1. co masz w piaście jak zdejmiesz swoje felgi? Otwory czy wystające szpilki?

Jeśli masz otwory to po kupieniu felg sprawdzasz czy twoje śruby mają

a) odpowiednią długość (bo nowe felgi mogą mieć inną konstrukcję i mogą wymagać dłuższych/krótszych śrub.

b) odpowiedni łeb, czyli stożek/kula/płaskie. dopasowany do kształtu gniazda w feldze

Jeśli masz szpilki to:

a) jak wyżej

b) Jak wyżej ale z nakrętką.

Oprócz tego liczy się jeszcze

-ET felgi (odsadzenie) czyli to jak bardzo wystają na zewnątrz

-szerokość felgi

-otwór centralny(!)

Sporo tych parametrów więc uważaj przy zakupie skoro masz problem z takimi podstawami. cool.gif

Powodzenia!

Napisano

> czy nakrętki?

A to zależy jak jest w Twoim aucie - czym przykręcasz koła?

Ja kupiłem alusy do swojego z zestawem dopasowującym: dedykowanymi nakrętkami i pierścieniami centrującymi.

Napisano

w piascie masz szpilki czy otwory na sruby?

jak szpilki to najprawdopodobniej bedziesz mial tylko inne nakretki

jak masz sruby to moga roznic sie ksztaltem glowki: okragla lub stozkowa (okragle sa raczej do stalowek a stozkowe do alu ale sa wyjatki) i dlugoscia gwintu

w obu tych przypadkach (szpilki i sruby) dobrze jest sprawdzic czy nie potrzebujesz innej dlugosci. Jak to zrobic? Najprostrza metoda. W przypadku srub przekladasz ja przez obecnie uzywana felge i mierzysz ile wystaje od powierzchni, ktora styka sie z piasta (czyli tak na prawde ile gwintu sie wkreci). Potem to samo robisz z nowymi felgami. Powinny to byc podobne wartosci. Ze szpilkami analogicznie chociaz tu bez problemu bedziesz widzial czy nakretka z odpowiednio duzym zapasem wejdzie na szpilke.

Chyba w miare zrozumiale?

Mozesz sie jeszcze nadziac na inny otwor centralny - jak za maly nie zalozysz felgi a jak za duzy bedziesz musial kombinowac z pierscieniami dopasowyjacymi. Jesli masz mozliwosc kup z dokladnie takim samym. Druga sprawa to osadzenie felgi (ET) - mowi ile po montazu felga bedzie wysunieta na zewnatrz. Generalnie bedziesz sie musial podoktoryzowac albo poprosic kogos kto ma o tym pojecie ok.gif

Napisano
  • Autor

Spoko Już wiem o co w końcu chodzi cool.gif Dzięki Waszym postom. Po prostu... nie wiedziałem, że w piaście mogą być otwory na śruby, z prostego powodu... Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia ze śrubami do kół wkecanymi do piasty tongue.gif Zawsze tylko wystające szpilki, podobnie jak w obecnym samochodzie. teraz już wiem ze będę potrzebował tylko nakrętki z odpowiednim kształtem i ewentualnie szpilki dłuższe jeśli zajdzie taka potrzeba. Juz wszystko mam jasne yay.gif

Ewentualne pytanie jeszcze do ET: Zalecane mam ET 40. Jak duże mogą być odchylenia na plus i na minus? Np felgi z ET 38 powinny bez problemu pasować z tego co wyczytałem w necie, prawda? Zakładam, że felga ma zalecaną szerokość.

Dzieki wielkie za rozjaśnienie umysłu 20.GIF czasem człowiek nie wei najprostszych spraw typu ze śruby moga być tez wkręcane do piasty... sciana.gif

Napisano

> CHodzi o kształt główki. Zasadniczo są dwa: stożkowe i okrągłe. Czasami kupując inne koła trzeba

> zmienić śruby właśnie z tego powodu.

Poza tym trzeba pamiętać, że felgom stalowym wystarcza stożek w postaci szczątkowej, felgi aluminiowe z powodu miękkości materiału wymagają stożka o większej powierzchni stycznej.

Do stalówki wystarczy np taka jak ta pierwsza na obrazku, a do alu powinna być ta z pełnym stożkiem:

2a8d78c16c588bd7f6573ab23177521f.jpg8f498eb53315a2349592d77faecfe968.jpg

No i tak jak było wspominane, mogą być stożki, kule czy wreszcie płaskie, przy których istoty bardzo jest idealnie dopasowany otwór centrujący, bo stożki i kule mają własności ustalające felgę w piaście, a płaska płaszczyzna nie bardzo

Napisano

Większość Ci już wytłumaczyli zlosnik.gif

Ja dodam dwie rzeczy.

Jeśli zmieniasz koła samodzielnie na zimę, to przy dwóch rodzajach szpilek będziesz klął zlosnik.gif Ciężko się to wykręca.

Ja też miałem szpilki i je schowałem do piwnicy. Do stalówek dokupiłem zwykłe śruby wink.gif

No i jeszcze sprawa klucza. Ważne żeby kupić śruby z takim samym łbem jaki mają teraz Twoje nakrętki zlosnik.gif

To może zapobiec kupowaniu drugiego klucza do kół zlosnik.gif

Napisałem "może zapobiec", a nie "zapobiegnie", bo widywałem już takie alu że nakrętka/śruba wchodziła bardzo głęboko w felgę i standardowy klucz tam nie wchodził zlosnik.gif Albo miał za duży łeb, albo miał za krótki ten odcinek wkręcający - nie sięgał do śruby smile.gif

Napisano

są też felgi na kulowe śruby,trzeba po prostu dobrac odpowiednie

nie wiem jak inne marki ale orginalne felgi vw maja takie same sruby jak stalówki czyli kulowe

Napisano

> są też felgi na kulowe śruby

tak, przecież też o tym pisałem

> trzeba po prostu dobrać odpowiednie

to w zasadzie jest najlepsza odpowiedź na cały wątek

> nie wiem jak inne marki ale oryginalne felgi vw maja takie same śruby jak stalówki czyli kulowe

inne marki mają różnie, np niektóre Peugeoty miały stalówki na kulę/stożek (nie pamiętam) a alufelgi na płaskie podkładki.

Napisano

> Ewentualne pytanie jeszcze do ET: Zalecane mam ET 40. Jak duże mogą być odchylenia na plus i na

> minus? Np felgi z ET 38 powinny bez problemu pasować z tego co wyczytałem w necie, prawda?

> Zakładam, że felga ma zalecaną szerokość.

Ja mam ET45 i teraz zakladam ET35 i wg info z forum wszystko bedzie ladnie pasowac ok.gif

Napisano

> Ja mam ET45 i teraz zakladam ET35 i wg info z forum wszystko bedzie ladnie pasowac

Przy doborze felg trzeba wziąć pod uwagę wszystkie zmienne, bo koło wysunie się na wewnątrz o ET plus połowę szerokości jeśli nowa felga jest szersza, plus opona która przeważnie wystaje poza krawędź felgi. Tutaj centymetr, tam pół albo cały cal plus znowu kawałek opony i z kilku niegroźnych pomijalnych wymiarów może się zrobić na przykład 4cm, co pomijając karykaturalny wygląd samochodu może być uciążliwe technicznie i niebezpieczne.

Napisano

> Przy doborze felg trzeba wziąć pod uwagę wszystkie zmienne, bo koło wysunie się na wewnątrz o ET

> plus połowę szerokości jeśli nowa felga jest szersza, plus opona która przeważnie wystaje poza

> krawędź felgi. Tutaj centymetr, tam pół albo cały cal plus znowu kawałek opony i z kilku

> niegroźnych pomijalnych wymiarów może się zrobić na przykład 4cm, co pomijając karykaturalny

> wygląd samochodu może być uciążliwe technicznie i niebezpieczne.

Zdaje sobie z tego sprawe, wszystko trzeba bedzie obadac dokladnie zeby nic nie przycieralo ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.