Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik Ulter dedykowany

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś miał do czynienia z dedykowanymi tłumikami Ultera ? Jak one pracują ? Są dużo głośniejsze od seryjnych ? Chciałbym sobie taki sprawić do Alfy 147 bo obecny coraz bardziej się zmniejsza hehe.gif, ale nie chce żeby mnie było najpierw słychać a po pewnym czasie dopiero widać nono.gif

Napisano

> Czy ktoś miał do czynienia z dedykowanymi tłumikami Ultera ? Jak one pracują ? Są dużo głośniejsze

> od seryjnych ? Chciałbym sobie taki sprawić do Alfy 147 bo obecny coraz bardziej się zmniejsza

> , ale nie chce żeby mnie było najpierw słychać a po pewnym czasie dopiero widać

Taki tłumik? smile.gif

Napisano

> Czy ktoś miał do czynienia z dedykowanymi tłumikami Ultera ? Jak one pracują ? Są dużo głośniejsze

> od seryjnych ? Chciałbym sobie taki sprawić do Alfy 147 bo obecny coraz bardziej się zmniejsza

> , ale nie chce żeby mnie było najpierw słychać a po pewnym czasie dopiero widać

oczywiscie ze sa glosnijesze (to z zalozenia ich cecha) i to w sposob znaczny

np do pandy ma duzo glebszy basowy dzwiek - mi pasowal bardzo ten dzwiek ale jezeli cenisz sobei raczej cichsza eksploatacje to bedziesz mowil ze za glosno

co do samej jakosci - bez zastrzezen i pasuja p&p

Napisano

> Taki tłumik?

Akurat tutaj dolot robi swoje. U mnie bez airboxa ryk spod maski Jest straszny.

Napisano
  • Autor

> Taki tłumik?

No fajnie brzmi, nie powiem, ale wydaje mi się, że trochę za głośno. A może tak to słysze bo na słuchawkach jestem spineyes.gif

Napisano

nie wiem jak teraz, ale ulter kilka lat temu cały efekt uzyskiwał końcówka, reszta to była seryjna puszka pomalowana na czarno.

Na punto kilka os robiło sekcję ulterów i ogólny wniosek j/w.

Poszukaj sobie po necie jakieś aktualnej opinii n/t.

Pogadaj z tym kolesiem jakiś tekst na forum subaru bardzo dobre opinie ma, robi ''dźwięk wg zamówienia''

Napisano
  • Autor

> Pogadaj z tym kolesiem jakiś tekst na forum subaru bardzo dobre opinie ma, robi ''dźwięk wg

> zamówienia''

Słyszałem o tym kolesiu i widziałem jego aukcje. A nie wiesz jak z ich trwałością ? Bo cena połowę mniejsza niż dedykowany ulter i z jednej strony dobrze, ale z drugiej nie chciałbym po jakimś czasie znowu być zmuszony do zmiany tłumika..

Napisano

> Słyszałem o tym kolesiu i widziałem jego aukcje. A nie wiesz jak z ich trwałością ?

Na forum hondy tez pare osob zamawialo od niego tlumiki, a nawet cale wydechy. Z reguly sobie chwala, zwlaszcza za ta cene. I faktycznie dzwiek czy glosnosc ustalana jest indywidualnie. A co do trwalosci, to nie wiadomo jeszcze, bo nikt tego tlumika nie mial dluzej niz 2-3 miesiace

Napisano

> Słyszałem o tym kolesiu i widziałem jego aukcje. A nie wiesz jak z ich trwałością ? Bo cena połowę

> mniejsza niż dedykowany ulter i z jednej strony dobrze, ale z drugiej nie chciałbym po jakimś

> czasie znowu być zmuszony do zmiany tłumika..

za wcześnie jeszcze na ocenę żywotności proex'a, ale przy tej cenie warte ryzyka, tym bardziej że nie będziesz zaskoczony dźwiękiem i głośnością ok.gif

Napisano

Nie polecam nikomu-głośne,nietrwałe, wykonywane bez jakichkolwiek obliczeń-poza hałasem,nic to nie daje(może wizualnie), a hamownia w niektórych przypadkach nawet trochę zabiera no.gif

Komercyjna ściema.

Napisano

> Nie polecam nikomu-głośne,nietrwałe,

Nietrwale? Podaj przyklad.

>wykonywane bez jakichkolwiek obliczeń-poza hałasem,nic to nie

> daje(może wizualnie), a hamownia w niektórych przypadkach nawet trochę zabiera

> Komercyjna ściema.

To Ty chcesz zeby Ci sam koncowy zwiekszyl moc/moment? No prosze Cie... Jesli chcesz lepszych osiagow, zrob sobie caly wydech a nie wymieniaj samego tlumika...

Napisano
  • Autor

> za wcześnie jeszcze na ocenę żywotności proex'a, ale przy tej cenie warte ryzyka, tym bardziej że

> nie będziesz zaskoczony dźwiękiem i głośnością

No tak, to prawda. Teraz jeszcze poprzeglądałem troche filmików na YT i ogólnie fajnie te tłumiki grają, ale jednak wolałbym takiego na żywo posłuchać.

Napisano

Mój SCS, poprzedni 1.1spi-40tys/2lata i wypalony, drugi to samo + korozja.(środkowy). no.gif

Wydech akurat mam SS-metalowy kat -środek i koniec Sebring dedicated i różnica jest 5,4km i podobnie niutków ok.gif przy niższych obrotach~850.

Sebringi mają 6 lat i są jak nowe, poziom hałasu prawie jak w serii, więc proszę Cię...

Napisano

> Wydech akurat mam SS-metalowy kat -środek i koniec Sebring dedicated i różnica jest 5,4km i

> podobnie niutków przy niższych obrotach~850.

Przed chwila rozmawialismy o tlumiku, teraz mowisz o wydechu. Zdecyduj sie. Tak jak pisalem - sam tlumik nie da Ci nic, nie mowimy o calym wydechu

Napisano

> Taki tłumik?

A jak to wyglada z legalnoscia takiego tlumika?

Czy auto przeglad przejdzie>?

Napisano

Mam Ultera dedykowanego do Lanosa i nie powiem, aby to był głośny tłumik... jest z pewnością głośniejszy od tłumika seryjnego i nadaje lekkie basowe brzmienie, ale jest to przede wszystkim słyszane za samochodem... we wnętrzu różnica jest niemal niezauważalna - może w pewnym zakresie obrotów brzmi trochę inaczej. Ale nie ma efektu "ryku" jaki występuje przy tłumikach a'la mugen, oraz jakichś KM czy WM. Tutaj masz przykładowy dźwięk Ultera z Lanosa. Musisz tylko pamiętać, że takie nagranie nie oddaje rzeczywistego dźwięku wydechu... na żywo jest delikatny "pomruk", który na pewno jest znośny ok.gif

Co do żywotności - w pierwszym Lanosie Ulter wytrzymał 7 lat, a w obecnym mam go 4 lata i pucha jest zdrowa, jedynie rura za tłumikiem jest lekko skorodowana. Oba auta na lpg.

Napisano

> A jak to wyglada z legalnoscia takiego tlumika?

> Czy auto przeglad przejdzie>?

Tutaj nie ma czegoś takiego jak nielegalny tłumik. Nawet jeżeli ktoś założy sobie tłumik uniwersalny, zawczasu dostosowując go poprzez dospawanie rury i wieszaków do swojego auta, to diagnosta nie przyczepi się do tego... chyba jedyną podstawą do zabrania DR czy nie podbicia przeglądu, przy takim tłumiku końcowym, jest przekroczenie głośności określonej w odpowiednim rozporządzeniu. Jak dobrze pamiętam dla samochodu o zapłonie iskrowym jest to max 93 dB, a dla samochodu o zapłonie samoczynnym to 96 dB. To teoria, a w praktyce, to najczęściej nikt na to nie zwraca uwagi - tak samo jak na "xzenony" z Allegro świecące wszędzie tam gdzie akurat nie powinny świecić oslabiony.gif

Napisano

> A jak to wyglada z legalnoscia takiego tlumika?

> Czy auto przeglad przejdzie>?

jeżeli pytasz o ultera to dostajesz od nich kwita, że tłumik spełnia jakieś tam normy, ma TUV- ja bynajmniej przy zakupie coś takiego dostałem

Napisano

> jeżeli pytasz o ultera to dostajesz od nich kwita, że tłumik spełnia jakieś tam normy, ma TUV- ja

> bynajmniej przy zakupie coś takiego dostałem

A fakt, przy Ulterach były jakieś takie kwity-certyfikaty, ale gdzie je mam... po 4 latach na pewno bym ich nie znalazł grinser006.gif

Napisano

> Tutaj nie ma czegoś takiego jak nielegalny tłumik. Nawet jeżeli ktoś założy sobie tłumik

> uniwersalny, zawczasu dostosowując go poprzez dospawanie rury i wieszaków do swojego auta, to

> diagnosta nie przyczepi się do tego...

No to jasne. Wsumie niby i do czego mialby sie przyczepic.

> chyba jedyną podstawą do zabrania DR czy nie podbicia

> przeglądu, przy takim tłumiku końcowym, jest przekroczenie głośności określonej w odpowiednim

> rozporządzeniu. Jak dobrze pamiętam dla samochodu o zapłonie iskrowym jest to max 93 dB, a dla

> samochodu o zapłonie samoczynnym to 96 dB. To teoria, a w praktyce, to najczęściej nikt na to

> nie zwraca uwagi -

No wlasnie o ta glosnosc mi chodzi.

Czy taki tlumik nie przekracza w/w glosnosci?

Napisano

> Czy taki tlumik nie przekracza w/w glosnosci?

Te Ultery na pewno nie... przynajmniej nie w naszych Lanosach zlosnik.gif Z pewnością w każdym samochodzie dźwięk tego tłumika będzie inny, ale nie będą to wielkie różnice. IMO dedykowane Ultery należą do tych cichszych "sportowych" tłumików.

Napisano
  • Autor

> Mam Ultera dedykowanego do Lanosa i nie powiem, aby to był głośny tłumik... jest z pewnością

> głośniejszy od tłumika seryjnego i nadaje lekkie basowe brzmienie, ale jest to przede

> wszystkim słyszane za samochodem... we wnętrzu różnica jest niemal niezauważalna - może w

> pewnym zakresie obrotów brzmi trochę inaczej. Ale nie ma efektu "ryku" jaki występuje przy

> tłumikach a'la mugen, oraz jakichś KM czy WM. Tutaj masz przykładowy dźwięk Ultera z Lanosa.

> Musisz tylko pamiętać, że takie nagranie nie oddaje rzeczywistego dźwięku wydechu... na żywo

> jest delikatny "pomruk", który na pewno jest znośny

> Co do żywotności - w pierwszym Lanosie Ulter wytrzymał 7 lat, a w obecnym mam go 4 lata i pucha

> jest zdrowa, jedynie rura za tłumikiem jest lekko skorodowana. Oba auta na lpg.

Domyślam się, że będzie głośniejszy od seryjnego, ale tak jak wspomniałem - nie chcę żeby było mnie najpierw słychać a dopiero po chwili widać nono.gifrotfl.gif. Chyba trzeba będzie zaryzykować i zobaczymy co z tego wyjdzie

Napisano
  • Autor

> da się z tym jeździć, ja z nad morza w góry jechałem, nie słychać go specjalnie w aucie co innego

> wydumkę jak ktoś założy

Jak kiedyś miałem cabrio to założyłem sobie właśnie sportowego ultera...szkoda, że nie doczytałem, że tłumiki do samochodów cabrio są troszkę inne niż do "blaszaków" hehe.gif Generalnie po dłuższej jeździe głowa trochę bolała i musiałem się go pozbyć :D

Napisano
Tutaj masz jeszcze jeden link do Ultera w Alfie 147, oraz
... we wnętrzu auta powinno to być ledwo słyszalne.
Napisano
  • Autor

> Tutaj masz jeszcze jeden link do Ultera w Alfie 147, oraz tutaj... we wnętrzu auta powinno to być

> ledwo słyszalne.

Widziałem już te filmiki smile.gif przejrzałem chyba wszystkie filmiki na YT dotyczące 147 i ultera hehe.gif

Napisano

> Mój SCS, poprzedni 1.1spi-40tys/2lata i wypalony, drugi to samo + korozja.(środkowy).

> Wydech akurat mam SS-metalowy kat -środek i koniec Sebring dedicated i różnica jest 5,4km i

> podobnie niutków przy niższych obrotach~850.

> Sebringi mają 6 lat i są jak nowe, poziom hałasu prawie jak w serii, więc proszę Cię...

ile te sebringi Cię kosztowały? Obstawiam, że były droższe od całego auta hmm.gif

Napisano

Słabo i stereotypowo obstawiasz wink.gif 700zł środkowy i końcowy. ok.gif Oczywiście jak pisałem używki ok.gif

Napisano

> No fajnie brzmi, nie powiem, ale wydaje mi się, że trochę za głośno. A może tak to słysze bo na

> słuchawkach jestem

Wrzucałem filmik z pracy. Nie miałem włączonego dźwięku wink.gif Jest sporo przykładów na youtube wink.gif

Napisano

Mam taki tłumik. Po zamontowaniu sporo wystawał i po 2 tyg. pojawiła się rdza na końcówce sick.gif. Odesłałem i dostałem nowy bez w. wad. Ładnie wygląda i to wszystko co mogę o nim powiedzieć zlosnik.gif.

Napisano

Ja mam u siebie w SC dedykowany ... Tyle że ja mam wywalony tłumik środkowy więc co do głośności to się nie wypowiem bo go słychać i to bardzo a powyżej 3000rpm to już się wydziera hehe.gif

Co do trwałości .. 2 lata - 17tyś km i praktycznie nic po nim nie widać smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zakupiłem dzisiaj tłumiczek, będzie u mnie ok weekendu. I mam pytanko - jak już założe nowy to co ze starym zrobić ? Zostawić go w warsztacie, wziąć i na złom zawieźć czy co ? biglaugh.gif

Napisano

> Zakupiłem dzisiaj tłumiczek, będzie u mnie ok weekendu. I mam pytanko - jak już założe nowy to co

> ze starym zrobić ? Zostawić go w warsztacie, wziąć i na złom zawieźć czy co ?

Zostaw w warsztacie... na złomie dużo za stary tłumik nie dostaniesz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zostaw w warsztacie... na złomie dużo za stary tłumik nie dostaniesz

Ok biglaugh.gif Jak zalożę to dam znać jak chodzi wink.gif

Napisano

> Zakupiłem dzisiaj tłumiczek, będzie u mnie ok weekendu. I mam pytanko - jak już założe nowy to co

> ze starym zrobić ? Zostawić go w warsztacie, wziąć i na złom zawieźć czy co ?

ulter?

Napisano
  • Autor

Zalożony i póki co jestem bardzo zadowolony, bo tłumik jest minimalnie głośniejszy od seryjnego i to tylko na niskich obrotach. Na wyższych praktycznie nie ma różnicy, ale podejrzewam, że musi się troszkę przepalić, więc wtedy zobaczymy. Jutro też troszkę dłużej pojeżdże to będę nasłuchiwał biglaugh.gif Jak narazie jest bardzo ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.