Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zarejestrowaniem auta sprowadzonego z Niemiec

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem, żółte tablice kończą mi się jutro tj. 05.03 dopiero jutro zabieram się za załatwianie wszystkich formalności i zwyczajnie nie zdaże tego zrobić jutro. Czy jest jakaś opcja aby autem poruszać się po Polskich drogach? jakieś tablice próbne i ubezpieczenie na 30 dni?

Napisano

> Mam taki problem, żółte tablice kończą mi się jutro tj. 05.03 dopiero jutro zabieram się za

> załatwianie wszystkich formalności i zwyczajnie nie zdaże tego zrobić jutro. Czy jest jakaś

> opcja aby autem poruszać się po Polskich drogach? jakieś tablice próbne i ubezpieczenie na 30

> dni?

najlepiej jutro zrob przeglad jak auto ma ubezpieczenie i potem autobusem mozna reszte zalatwic wink.gif

mozesz wykupic ubezpieczenie na 30dni w pzu lub varta, dobrze zeby auto mialo przeglad niemiecki lub polski.

Napisano

> najlepiej jutro zrob przeglad jak auto ma ubezpieczenie i potem autobusem mozna reszte zalatwic

> mozesz wykupic ubezpieczenie na 30dni w pzu lub varta, dobrze zeby auto mialo przeglad niemiecki

> lub polski.

taki ludzik z ulicy tez? Bo 30 dniowki to sa ale komisowe.

Napisano

w podobnym przypadku ubezpieczyłem auto nie na nr. rejestracyjne wywozowe niemieckie tylko na nr. vin auta, po kilku dniach po zarejestrowaniu auta wróciłem do ubezpieczyciela i sporządziliśmy nowa polisę

Napisano

> taki ludzik z ulicy tez? Bo 30 dniowki to sa ale komisowe.

też może, z tego co wiem to tylko na 30dni, niemożna ponownie wznowić ubezpieczenia na ten sam samochód na kolejne 30dni jesli nie został zarejestrowany.

Napisano
  • Autor

przegląd zrobiony ale na tablicach mam datę wybitą 05.03 jeżeli wykupie ubezpieczenie na vin to mogą być jakieś problemy? potrzebuje zrobić z 800 km wtorek/środa

Napisano

Z tego co tu kiedyś na ten temat czytałem, to nie możesz jeździć i koniec. Ja jak sprowadziłem to jak mi się te żółte tablice skończyły to dla bezpieczeństwa nie jeździłem.

Napisano

> Z tego co tu kiedyś na ten temat czytałem, to nie możesz jeździć i koniec. Ja jak sprowadziłem to

> jak mi się te żółte tablice skończyły to dla bezpieczeństwa nie jeździłem.

a to się teraz ubezpiecza tablice a nie auto grinser006.gif

na osiedlu jeździ passat z tablicami zółtymi z 2010 roku

Napisano

> Mam taki problem, żółte tablice kończą mi się jutro tj. 05.03 dopiero jutro zabieram się za

> załatwianie wszystkich formalności i zwyczajnie nie zdaże tego zrobić jutro. Czy jest jakaś

> opcja aby autem poruszać się po Polskich drogach? jakieś tablice próbne i ubezpieczenie na 30

> dni?

Tablice nieważne = nie można jeździć.

OC możesz wykupić ale niczego to nie zmienia bo skoro tablice straciły ważność to tak jakbyś jeździł bez nich.

Przy kontroli policjant może Cię puścić, ale zgodnie z prawem jeździć nie wolno. ok.gif

Napisano

> dni?

jak piszą ortodoksyjni AKowicze - NIEWOLNO.

z praktyki wiem że jak masz przegląd PL, ubezpieczenie OC - na WIN, później go zmienisz na OC z numerami rej.

te dokumenty wozisz ze sobą - na 90% Cie misiek puści, zostaje Ci 10 % miśków służbistów.

Ja przejechałem 4 lata temu na takim patencie 1500 km (w tydzień) przejeżdżałem przy kilkunastu patrolach i ze trzy razy stało za mną policyjne autko, raz nawet takie z kamerą na pokładzie (musieli widzieć że data na tablicach po terminie) i mnie nie zatrzymali.

Nie namawiam, ale wiem że tak się robi. Widziałem auto z czerwonym paskiem 2 lata po terminie i nadal jeździ - regularnie!

Napisano

> dni?

Pamiętam jak sąsiad jeździł na żółtych nieważnych blachach z polski przeglądem i ucezpieczeniem to przy kontroli (ze dwa razy miał) dostawał mandat za nieważne tablice i tyle, jechał dalej. Ale każdy pan policjant interpretuje po swojemu i różnie bywa.

Ja na tablicach francuskich po przeglądzie i ubezpieczeniu jeździłem ale nie miałem kontroli.

Napisano

Żółte to jak pamiętam dla aut bez przeglądu ważnego ( TUV czy tam DEKRA )

I raczej żaden ubezpieczyciel Ci takiego autka nie ubezpieczy

Napisano

> przegląd zrobiony ale na tablicach mam datę wybitą 05.03 jeżeli wykupie ubezpieczenie na vin to

> mogą być jakieś problemy? potrzebuje zrobić z 800 km wtorek/środa

a akcyze zaplaciles ?

z reguly jak jest ubezpieczenie pl i przeglad to sie nie czepiaja, czasami sluzba celna zatrzymuje i pyta czy akcyza zaplacona bo masz na to 14 dni jak pamietam

Napisano

> Żółte to jak pamiętam dla aut bez przeglądu ważnego ( TUV czy tam DEKRA )

> I raczej żaden ubezpieczyciel Ci takiego autka nie ubezpieczy

Oczywiscie, ze ubezpieczy. PZU na 30 dni za 99PLN, samochod nie musi miec w ogole zadnych tablic zeby ubezpieczyli.

Napisano

> a to się teraz ubezpiecza tablice a nie auto

> na osiedlu jeździ passat z tablicami zółtymi z 2010 roku

Jezdzi, bo nie trafil na lepszego kozaka policial.gif od siebie.

W 2004r dostalem grzeczne pouczenie, zeby nie jezdzic na zoltych mimo posiadania waznego ubezpieczenia.

Napisano

> Oczywiscie, ze ubezpieczy. PZU na 30 dni za 99PLN, samochod nie musi miec w ogole zadnych tablic

> zeby ubezpieczyli.

OK - ale ważny przegląd musi mieć - a żółte teblice sa dla aut bez ważnego przeglądu

Napisano

> OK - ale ważny przegląd musi mieć - a żółte teblice sa dla aut bez ważnego przeglądu

Nikt mnie nie pytal o przeglad. Auto nie mialo zadnych tablic w ogole.

Napisano

> OK - ale ważny przegląd musi mieć - a żółte teblice sa dla aut bez ważnego przeglądu

Nie, na żółtych auto nie musi mieć przeglądu ale nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby przegląd miało i jeździło na żółtych tablicach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.