Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słychać turbosprężarkę - i co dalej?

Featured Replies

Napisano

Podobnych tematów pewnie było wiele. Turbo jest suche, ciśnienie doładowania OK, nie ubywa oleju (0,3l/10000 km), ale za to podczas przyspieszania słychać cichy świst / szum. Nie gwizd (chyba że bardzo delikatny przy otwartym oknie). Przy zamkniętych oknach, włączonym nawiewie i radiu w środku nie słychać już nic poza silnikiem. Warto ruszać, czy jeździć dalej?

Napisano

> Podobnych tematów pewnie było wiele. Turbo jest suche, ciśnienie doładowania OK, nie ubywa oleju

> (0,3l/10000 km), ale za to podczas przyspieszania słychać cichy świst / szum. Nie gwizd (chyba

> że bardzo delikatny przy otwartym oknie). Przy zamkniętych oknach, włączonym nawiewie i radiu

> w środku nie słychać już nic poza silnikiem. Warto ruszać, czy jeździć dalej?

Może gdzieś łapie lewe powietrze?

Węże szczelne, opaski trzymają?

Napisano

> IMO tak, a źródłem dźwięku jest sama turbina.

Albo blow-off valve który puszcza.

Napisano

> Albo blow-off valve który puszcza.

Jeśli to diesel to chyba nie.

Napisano

U mnie to byl pekniety intercooler

Napisano

dopóki turbosprężarka jest sucha i utrzymuje dobre ciśnienie, to jej nie ruszaj.

Napisano

> IMO tak, a źródłem dźwięku jest sama turbina.

Jeżeli wsio jest ok to nie szukaj dziury w całym bo przecież każda turbina "świszczy"

Napisano

> Podobnych tematów pewnie było wiele. Turbo jest suche, ciśnienie doładowania OK, nie ubywa oleju

> (0,3l/10000 km), ale za to podczas przyspieszania słychać cichy świst / szum. Nie gwizd (chyba

> że bardzo delikatny przy otwartym oknie). Przy zamkniętych oknach, włączonym nawiewie i radiu

> w środku nie słychać już nic poza silnikiem. Warto ruszać, czy jeździć dalej?

Ja bym sprawdził luz wirnika - jeśli jest ok to nic bym nie dotykał. Oczywiście tak jak już koledzy napisali podstawa to sprawdzenie układu pod kątem nieszczelności.

Napisano

> dopóki turbosprężarka jest sucha i utrzymuje dobre ciśnienie, to jej nie ruszaj.

Nie będę się kłócił, ale myślę, że to nie metoda.

Po mojemu to masz gdzieś nieszczelność po stronie ciśnieniowej. Nieduża, ale powoduje to, że sprężarka "cały czas musi napieprzać", aby uzyskać zadane ciśnienie.

Przejrzyj jeszcze raz połączenia na dolocie. Oczywiście takie sprawy jak przegląd filtra powietrza już zrobiłeś i nie jest brudny itp. ?

Napisano

> miałem 1.9Dci w megance i tak turbo pracuję

Zapomniałeś dodać ... zanim sie nie rozpadnie i zaciągnie olej do kolektora co spowoduje ..... czacha.gif

Napisano

> Zapomniałeś dodać ... zanim sie nie rozpadnie i zaciągnie olej do kolektora co spowoduje .....

zanim się rozpadnie, to najpierw będzie po trochu puszczało olej, tymczasem kolega, który założył wątek mówi, że wsio tam suche. Więc nie strasz niepotrzebnie.

Napisano

> Zapomniałeś dodać ... zanim sie nie rozpadnie i zaciągnie olej do kolektora co spowoduje .....

jeździłeś 1.9dci ? to byś wiedział, że taki świst jest specyficzny w dci

Napisano

> jeździłeś 1.9dci ? to byś wiedział, że taki świst jest specyficzny w dci

Nie ale jak wymieniałem w Stilo turbinę to stały dwie lagunki 1,9 .... obie zaciągnęły olej w promieniu 50 km od warsztatu... i ich właściciele twierdzili, ze do końca było OK ... lekki świst a w zeszłym roku inne dwie spotkałem które właśnie się kończyły na trasie ... mocny dym z układu wydechowego....

U mnie również w JTD i MJTD były i jest leciutki nie słyszalny świst przy mocnym obciążeniu a w Stilo jak zapiekły się kierownice świst był słyszalny - bardzo ..... a oleju nie brała

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.