Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo - wrażenia

Featured Replies

Napisano

Dostałem służbowego Aveo na wyjazd w delegację, byłem nim 3 dni w Polsce, zrobiłem ok. 1100 km i oto moje wrażenia.

Aveo z 2010 roku, hatchback, silnik 1,2. Ten samochód to totalna porażka. Nie ze względu na osiągi, ale na ergonomię. Mam 181 cm wzrostu, wiec do małych się nie zaliczam, ale wielkoludem też nie jestem. Wydawałoby się, że w tym samochodzie powinienem zmieścić się bez problemów. Ale nie! Dolna część deski rozdzielczej jest tak zrobiona, że na moje prawe kolano nie ma miejsca i mam je oparte na panelu deski. W długiej trasie jest to mocno uciążliwe, można dostać odcisków na kolanie. Jeździłem samochodami podobnej wielkości (Fiat Uno, Hyundai Getz, Toyota Yaris) i nigdzie nie miałem problemów ze zmieszczeniem prawej nogi. Moje Lacetti przy Aveo wydaje się krążownikiem szos, tak w nim luźno.

Silnik jest całkiem żwawy, na autostradzie 130 km/h dawał bez problemów. Tylko powyżej 110 zaczyna być mocno głośny.

A jakie są wasze odczucia? Czy podzielacie moje zdanie?

Napisano

Dlatego poprzednie Aveo nie robiło szału na rynku. A Lacetti, mialem i zawsze uwazam je za dziwny twor, ale niedoceniony na rynku.

Napisano

Coś w tym jest i rzeczywiście w dłuższej trasie to daje uczucie dyskomfortu.

Ale wydaje mi się, że to nie tylko przypadłość "starego" Aveo.

Parę dni temu podczas przeglądu u dilera postanowiłem dokładnie rozpoznać Orlando. I co ?? Jakbym nie ustawiał fotela i kierownicy to zawsze prawa noga opierała się o konsolę środkową yikes.gif Widać taki sposób projektowania samochodów jest Chevroletowi bliski.

Napisano

> Coś w tym jest i rzeczywiście w dłuższej trasie to daje uczucie dyskomfortu.

> Ale wydaje mi się, że to nie tylko przypadłość "starego" Aveo.

> Parę dni temu podczas przeglądu u dilera postanowiłem dokładnie rozpoznać Orlando. I co ?? Jakbym

> nie ustawiał fotela i kierownicy to zawsze prawa noga opierała się o konsolę środkową Widać

> taki sposób projektowania samochodów jest Chevroletowi bliski.

Ale mozna oprzec i nic nie gniecie, a w skodzie fabia konczy sie konsola na wysokosci kolana i dluzsza jazda konczy sie bolem w tej okolicy.

Napisano

> Ale mozna oprzec i nic nie gniecie, a w skodzie fabia konczy sie konsola na wysokosci kolana i

> dluzsza jazda konczy sie bolem w tej okolicy.

W Superbie jest jeszcze gorzej. Konsola sprawia, że nie ma gdzie podziać prawego kolana. A Superb kosztuje co najmniej dwa razy tyle co Aveo.

Napisano

Ja gdy właśnie szukałem auta też brałem pod uwagę Aveo do momentu jak pod sklepem spotkałem znajomego w tym sprzęcie z 2010r. Pokazał bagażnik myślę OK. jednak gdy próbowałem się zmieścić za kierownicą stwierdziłem że ten maluch nie dla mnie. Za kierownicą nie znalazłem sposobu aby wygodnie usiąść a głową zahaczałem o dach (186cm wzrostu).

Lacetti przy Aveo to limuzyna jeśli chodzi o miejsce w środku.

Napisano

Dostałem Aveo na weekend kiedyś z salonu i mam te same odczucia (wzrost ten sam). Kolano opierało się o konsolę. Pan w salonie mówił, że wiele osób na to narzekało i polecał wersję LS z regulacją wysokości fotela.

Koniec końców, kupiłem Epicę używaną zamiast nowego Aveo i tych problemów nie mam wink.gif

Ps. Aveo natomiast mile zaskoczyło mnie spalaniem wtedy - wyszło jakoś 6.5 litra na setkę w jeździe mieszanej.

Napisano

> Dostałem Aveo na weekend kiedyś z salonu i mam te same odczucia (wzrost ten sam). Kolano opierało

> się o konsolę. Pan w salonie mówił, że wiele osób na to narzekało i polecał wersję LS z

> regulacją wysokości fotela.

Bo to podstawa w aucie - regulacja wysokości fotela i kierownicy.

Bez tego auta są dla ludzi statystycznie średniego wzrostu zlosnik.gif

Ja bym dołożył jeszcze do obowiązkowego wyposażenia regulacje kiery w dwóch płaszczyznach, ale z odległością do kiery można sobie radzić regulując kąt oparcia fotela.

Napisano

> Dostałem Aveo na weekend kiedyś z salonu i mam te same odczucia (wzrost ten sam). Kolano opierało

> się o konsolę. Pan w salonie mówił, że wiele osób na to narzekało i polecał wersję LS z

> regulacją wysokości fotela.

> Koniec końców, kupiłem Epicę używaną zamiast nowego Aveo i tych problemów nie mam

> Ps. Aveo natomiast mile zaskoczyło mnie spalaniem wtedy - wyszło jakoś 6.5 litra na setkę w jeździe

> mieszanej.

Ja jestem niski 172cm i mialem regulacje wysokosci i o nic nie zawadzalem.

Napisano

> Bez tego auta są dla ludzi statystycznie średniego wzrostu

Aveo było chyba zaprojektowane dla statystycznego Koreańczyka - 1.60m wink.gif

Napisano
  • Autor

>> Aveo z 2010 roku, hatchback, silnik 1,2. Ten samochód to totalna porażka. Nie ze względu na osiągi,

> ale na ergonomię.

I jeszcze te plastiki - twarde jak kamień. Niby optycznie ładnie to wygląda, ale w dotyku odczucie jakby to była pomalowana blacha.

2 lata temu myślałem o kupnie Aveo sedana, ale trafiło się okazyjnie Lacetti i dobrze się stało. Oszczędziłem sobie rozczarowań.

Napisano
  • Autor

> Aveo natomiast mile zaskoczyło mnie spalaniem wtedy - wyszło jakoś 6.5 litra na setkę w jeździe

> mieszanej.

Mnie wyszło 6,2 - pól na pół autostrada do 130 km/h i drogi lokalne 50-70 km/h z częstym hamowaniem i przyspieszaniem..

Napisano

> w skodzie fabia konczy sie konsola na wysokosci kolana i

> dluzsza jazda konczy sie bolem w tej okolicy.

Moje kolana przy długości całkowitej właściciela 187cm nie narzekają 270751858-jezyk.gif

Napisano

Witaj,

Mam 190cm wzrostu. Aveo przejechałem ponad 100tys km. Wygody nie ma, ale jak ustawisz odpowiednio fotel i kierownicę można się jakoś zmieścić. Kwestia przyzwyczajenia. Najdłuższa trasa 1100km jednego dnia - jakoś przeżyłem.

PS: Jeździłem również maluchem i też się mieściłem bez problemu :-).

Pozdrawiam MK

Napisano

Zgadzam się - ergonomia nie jest mocną stroną Aveo T250 ... 170-175cm można w miarę komfortowo podróżować ale bardziej wyrośnięci kierowcy mają problem po pierwsze z tą konsolą przy prawej nodze a po drugie fotel kierowcy nie daje się dostatecznie daleko odsunąć. Sam mam 190cm i kilka razy robiłem Aveo trasę 250km - przeżyłem i jakoś mnie nie pokręciło ale komfortowo nie było.

Za to oszczędność to naprawdę mocna strona tego autka - ojciec potrafi w trasie spalić nim dobrze poniżej 5 litrów.

Napisano

Ja tam odcisków na kolanie nie mam - człowiek się przyzwyczaja.

Co mnie denerwuje to:

- słupki przy przednim oknie jakieś takie grube, przy skręcie na skrzyżowaniu ciaglę macham głową bo nie mam nigdy pewności czy za słupkiem nie "ukrył się" pieszy.

- nie da się słuchać radia przy zgaszonym silniku i otwartych drzwiach kierowcy, bo pipek pipa (sygnał że kluczyk został stacyjce) - jak wyciągnę kluczyk to radio gaśnie

- właśnie to radio - nie da się słuchać przy wyciągniętym kluczyku (przyzwyczaiłem się do mojego poprzedniego auta - tam się tak dało)

- bardzo mały otwór między tylnym fotelem a sufitem (hatchbak), ciężko narty do środka włożyć przez tę dziurę, nawet po wymontowaniu środkowego zagłówka (ja wożę narty w środku na tylnym siedzeniu w pokrowcu, bo nie cierpię dachowych bagażników i boxów)

- jak przesunę fotel pasażera do przodu i wsadzę buty narciarskie przed ten fotel, to schowka nie umiem otworzyć (buty tam kładę, nie do bagażnika, żeby mi śnieg z butów nie topniał w bagażniku tylko na wycieraczkę pasażera - mam tan nasypany żwirek dla kota - super sprawa, chłonie całą wilgoć).

- jak coś położę na tylnim siedzeniu (np. butelkę z koka-koli), to potem to wpada przy hamowaniu głęboko pod sam przód przednich foteli i trzeba się mocno nagimnastykować żeby to wyciągnąć

- wymiana żarówki w przednim reflektorze to koniec świata - trzeba całą lampę wykręcić (tylnych jeszcze nie ćwiczyłem)

- fabryczne głośniki są takie sobie, jak grają cicho to słabo słychać średnio/niskie tony, jak dam na full to ok, ale wtedy charczą, planuję je wymienić na lepsze

- przy wymianie bezpieczników można sobie pazury połamać (mimo że są szczypce)

Poza tym wozidło super jak na moje potrzeby, pali mi 35 litrów gazu na 440-470 km

plus 1,5 baku benzyny na 20 tys. km.

Co mi się bardzo podoba - regulacja wolnych obrotów wycieraczek - przydatny bajer smile.gif

Napisano

> - słupki przy przednim oknie jakieś takie grube, przy skręcie na skrzyżowaniu ciaglę macham głową

> bo nie mam nigdy pewności czy za słupkiem nie "ukrył się" pieszy.

Na to trzeba uważać w każdym aucie.

> - nie da się słuchać radia przy zgaszonym silniku i otwartych drzwiach kierowcy, bo pipek pipa

> (sygnał że kluczyk został stacyjce) - jak wyciągnę kluczyk to radio gaśnie

To amerykański wynalazek zlosnik.gif

> - właśnie to radio - nie da się słuchać przy wyciągniętym kluczyku (przyzwyczaiłem się do mojego

> poprzedniego auta - tam się tak dało)

W Lacetti daje się. Trzeba ponownie włączyć. smile.gif

> - bardzo mały otwór między tylnym fotelem a sufitem (hatchbak), ciężko narty do środka włożyć przez

> tę dziurę, nawet po wymontowaniu środkowego zagłówka (ja wożę narty w środku na tylnym

> siedzeniu w pokrowcu, bo nie cierpię dachowych bagażników i boxów)

Ja składam 1/3 oparcia tylnej kanapy i wożę w bagażniku - tylko część nart wchodzi do kabiny.

> - jak przesunę fotel pasażera do przodu i wsadzę buty narciarskie przed ten fotel, to schowka nie

> umiem otworzyć (buty tam kładę, nie do bagażnika, żeby mi śnieg z butów nie topniał w

> bagażniku tylko na wycieraczkę pasażera - mam tan nasypany żwirek dla kota - super sprawa,

> chłonie całą wilgoć).

Ja mam gumową wycieraczkę w bagażniku na takie rzeczy smile.gif

> - jak coś położę na tylnim siedzeniu (np. butelkę z koka-koli), to potem to wpada przy hamowaniu

> głęboko pod sam przód przednich foteli i trzeba się mocno nagimnastykować żeby to wyciągnąć

Nie zdarza mi się. Może dlatego, że nie kładę butelek tak by się swobodnie turlały.

> - wymiana żarówki w przednim reflektorze to koniec świata - trzeba całą lampę wykręcić (tylnych

> jeszcze nie ćwiczyłem)

To zaleta - wyjmujesz lampę i swobodnie wymieniasz żarówkę. W innych autach trzeba mocno nagimnastykować się.

> - fabryczne głośniki są takie sobie, jak grają cicho to słabo słychać średnio/niskie tony, jak dam

> na full to ok, ale wtedy charczą, planuję je wymienić na lepsze

Głośniki są kiepskie i w Lacetti.

> - przy wymianie bezpieczników można sobie pazury połamać (mimo że są szczypce)

Taki urok współczesnych bezpieczników.

> Co mi się bardzo podoba - regulacja wolnych obrotów wycieraczek - przydatny bajer

ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Odłączyć pipka jest pod kierownica i po problemie grinser006.gif

Napisano

> Głośniki są kiepskie i w Lacetti.

Uwierz, że po wymianie radia na dośc wysoki model blaupunkta dzwięk z fabrycznych głośników poprawił się bardzo. Słychac (w miarę) dobry bas na seryjnych głośnikach. Można też słuchac głośniej bez charczenia.

Widać z tego, że to samo radio jest słabe jakościowo, ma kiepski wzmacniacz.

Ale głośniki i tak wymienię yay.gif

Napisano

> Uwierz, że po wymianie radia na dośc wysoki model blaupunkta dzwięk z fabrycznych głośników

> poprawił się bardzo. Słychac (w miarę) dobry bas na seryjnych głośnikach. Można też słuchac

> głośniej bez charczenia.

> Widać z tego, że to samo radio jest słabe jakościowo, ma kiepski wzmacniacz.

> Ale głośniki i tak wymienię

IMO cały sprzęt audio jest do wymiany ok.gifzlosnik.gif

Słucham RMF Classic i oprócz głośników pogarsza brak anteny no.gif

Ale może i odbiornik jest kiepski ...

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Co mi się bardzo podoba - regulacja wolnych obrotów wycieraczek - przydatny bajer

Hehe to samo mam w lanosie,odnosnie ilosci miejsca jak ktos pisal,ja bym problemow nie mial bo mam wzrost koreanczyka :D

Napisano

Czytam ten wątek i się zaczynam zastanawiać czy samochód zależy od wzrostu ja (też) mam 186 grinser006.gif

Regulacja wycieraczek fajne, np. we Fieście dopiero po roku "odkryłem" tą funkcję, bo tam działa zapamiętując czas prząłączania wajchy.

- ewenement dla mnie to regulacja podświetlania zegarów.

Jak na początku tamtego roku szukałem auta i wsiadłem do Aveo, to niestety powiedziałem sobie może i fajne, ale po co mi druga "fiesta".

No we Fieście bolączki prawego kolana nie odczuwam, można odsunąć daleko siedzenie, a i konsola jest zaokrąglona w tym miejscu (rocznik 1999-2001).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.