Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż czujników parkowania - na ile ingerują w instalację ?

Featured Replies

Napisano

Chciałbym zamontować sobie czujniki parkowania z tyłu.

Pytanie na ile montaż ingeruje w instalację auta - chodzi o ew. utratę gwarancji - wiadomo jak z bzdurnych powodów można odrzucić ew. roszczenia.

Czy czujnik podłącza się normalnie pod 12V + czujnik wstecznego ? hmm.gif

Napisano

> Chciałbym zamontować sobie czujniki parkowania z tyłu.

> Pytanie na ile montaż ingeruje w instalację auta - chodzi o ew. utratę gwarancji - wiadomo jak z

> bzdurnych powodów można odrzucić ew. roszczenia.

> Czy czujnik podłącza się normalnie pod 12V + czujnik wstecznego ?

Zaraz przyjdą i Cie zlinczują piaskownica.gif Centralkę czujników podłącza się pod światło biegu wstecznego ok.gif Najprościej dorobić odpowiednią przejściówkę np. między złączem lampy a samą lampą albo między złączem i oprawką wstecznego hmm.gif

Napisano

> Pytanie na ile montaż ingeruje w instalację auta - chodzi o ew. utratę gwarancji - wiadomo jak z

do instalacji podłączasz 2 przewody: masa (np: przykręcasz do masy pojazdu) i + do przewodu plusowego od żarówki światła wstecznego - i gotowe

Napisano

Spróbuj zlecić montaż ASO. Może się okazać, że cena nie jest zabójcza w perspektywie braku przyszłych problemów z gwarancją.

Napisano

Ingerencja w instalację jest bardzo mała. Nie wiem może są też inne ale jak montowałem kilka to jedyne podłączenie to jeden kabelek do masy a drugi do + (plusa) lampy cofania . To wszystko. Czujniki mają swoje kabelki wpinane tylko do kostki ze sterownikiem.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj zlecić montaż ASO. Może się okazać, że cena nie jest zabójcza w perspektywie braku

> przyszłych problemów z gwarancją.

Samochód firmowy, ASO zamontuje tylko ich własne czujniki - koszt ok. 1,5 TPLN screwy.gif

Napisano

> Samochód firmowy, ASO zamontuje tylko ich własne czujniki - koszt ok. 1,5 TPLN

Auć! screwy.gif

Napisano

Najczęściej masa + 12V po światle cofania.

Zawsze możesz przed przeglądam odłączyć czujniki albo podłączyć pod 3 szeregowo połączone baterie płaskie.

Napisano

> Samochód firmowy, ASO zamontuje tylko ich własne czujniki - koszt ok. 1,5 TPLN

A próbowałeś zapytać w innym ASO?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Przede wszystkim to potrzebna jest informacja do jakeigo samochodu chcesz te czujniki zakladac. Bo jesli jest to samochod posiadajacy instalacje elektryczna oparta na szynie CAN, to jesli wepniesz sie z czujnikami w przewod zarowki, to system pokazywal ci bedzie problem z oswietleniem samochodu i wyswietlal kontrolke osweitlenia na desce. Do takich samochod dedykowane sa wiazki elektryczne haka z centralka, ktora podlacza sie pod szyne CAN i stad mzoe wynikac wysoka cena haka.

Jesli jednak jest to prosta instalacja elektryczna to tak jak wczesniej napsiali koledzy - podlaczas mase i plus do zarowki swiatla cofania i to wszystko. Mi montaz czujnikow parkwoania w Combo ojca zajal w sumie 2 godziny. Pamietac tylko musisz o jednej srzczy zanim wywiercisz pierwszy otwor w skorupei - gdzie jest wzmocnienie pod skorupa, zeby w nie nie trafic (jak to mis ie zdarzylo, ale temat opanowalem).

I tyle - do dziela jesli rozmawiamy o drugim przypadku lub do ASO, jesli o pierwszym.

Napisano

> jesli jest to samochod posiadajacy instalacje elektryczna oparta na szynie CAN, to jesli

> wepniesz sie z czujnikami w przewod zarowki, to system pokazywal ci bedzie problem z

> oswietleniem samochodu

W mnie nie pokazuje problemu z żarówkami, aczkolwiek czujniki nie działają poprawnie - auto z CAN.

Czujniki działają "impulsowo", nie sygnalizując właściwej odległości od przeszkody. Pomaga wpięcie się do + od światła wstecznego z przekaźnikiem, a wzięcie niezależnego + i - np. z gniazda zapalniczki w bagażniku.

Napisano

Zarowno Vectra jak i Meganka maja podpiete pod zarowke bezposrednio - zero problemow ok.gif

Napisano

> aczkolwiek czujniki nie działają poprawnie - auto z CAN.

Nie rozumię co ma CAN do podłączenia odbiornika pobierającego ileś tam mA z +12V żarówki wstecznego pobierającej 2A prądu?

Mam CAN i zamontowane przeze mnie czujniki jak auto było na gwarancji, przecież to moje auto i ja decyduję o nim, a nie ASO.

Napisano

a jak ktos ma leda z tylu to kest opcja ze mu sie nie zapali jak tak podloczy?

Napisano

> Nie rozumię co ma CAN do podłączenia odbiornika pobierającego ileś tam mA z +12V żarówki wstecznego

> pobierającej 2A prądu?

> Mam CAN i zamontowane przeze mnie czujniki jak auto było na gwarancji, przecież to moje auto i ja

> decyduję o nim, a nie ASO.

Niektóre auta wygeneruja błąd i brak np żarówki waytogo.gif taki psikus grinser006.gif

Niektóre zestawy czujników maja już dwa plusy jeden z wstecznego drugi po zapłonie . np nowe poprawione zestawy valeo

Napisano

Ford z podpisu?

Napisano

> Spróbuj zlecić montaż ASO. Może się okazać, że cena nie jest zabójcza w perspektywie braku

> przyszłych problemów z gwarancją.

zlituj się sciana.gif

Napisano

> a jak ktos ma leda z tylu to kest opcja ze mu sie nie zapali jak tak podloczy?

Zapalić sie zapali ale na desce będzie miał komunikat "przepalona żarówka". Ja tak miałem ...

Napisano
  • Autor

> Ford z podpisu?

Tak - nowe Mondeo

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim to potrzebna jest informacja do jakeigo samochodu chcesz te czujniki zakladac. Bo

> jesli jest to samochod posiadajacy instalacje elektryczna oparta na szynie CAN, to jesli

> wepniesz sie z czujnikami w przewod zarowki, to system pokazywal ci bedzie problem z

> oswietleniem samochodu i wyswietlal kontrolke osweitlenia na desce. Do takich samochod

> dedykowane sa wiazki elektryczne haka z centralka, ktora podlacza sie pod szyne CAN i stad

> mzoe wynikac wysoka cena haka.

> Jesli jednak jest to prosta instalacja elektryczna to tak jak wczesniej napsiali koledzy -

> podlaczas mase i plus do zarowki swiatla cofania i to wszystko. Mi montaz czujnikow parkwoania

> w Combo ojca zajal w sumie 2 godziny. Pamietac tylko musisz o jednej srzczy zanim wywiercisz

> pierwszy otwor w skorupei - gdzie jest wzmocnienie pod skorupa, zeby w nie nie trafic (jak to

> mis ie zdarzylo, ale temat opanowalem).

> I tyle - do dziela jesli rozmawiamy o drugim przypadku lub do ASO, jesli o pierwszym.

Czy nowe Mondeo ma CAN czy nie ? hmm.gif

Napisano

> Przede wszystkim to potrzebna jest informacja do jakeigo samochodu chcesz te czujniki zakladac........

Czujniki w Pandzie (miesiąc czekałem aż z Chin dotrą hahaha.gif) od chyba 3 lat działają nie generując żadnych błędów. grinser006.gif Kabelek pociągnięty do oprawki żarówki od wstecznego. Wyświetlacz wyświetla odległość od przeszkody i piszczy. grinser006.gif

Napisano

> Tak - nowe Mondeo

Dwa lata temu zakładałem do kilku Mondeo 2.0 TDCI z 2008 roku. Serwis stanowczo zabraniał montażu czegokolwiek pod rygorem utraty gwarancji. Założyli Logic PM 135, a ceny jak dobrze pamiętam to 300 czujniki i 300 montaż. Jeśli nie chcesz montować w serwisie to poszukaj chociaż takiego zestawu, podejrzewam, że nadal to montują i nie czepią się jak to zobaczą.

Napisano

A podali co za cudo montują za tyle kasy ?

- czy to cena warszawska ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.