Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szum opon?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy to normalne, że po założeniu letnich opon szumy zaczekały być większe? Mam wrażenie, że tak mogłoby być w odwrotnej sytuacji - jeśli założyłbym zimowe opony a nie letnie? Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt, ze na przodzie mam opony o indeksie W a z tyłu o indeksie H. Tył jest z 2009 a przód 2010. Czy to moze byc przyczyną? Czy jak podjadę do wulkanizatora można będzie to jakoś sprawdzić?

Napisano

wyzabkowane nie sa?

Napisano

> Witam,

> czy to normalne, że po założeniu letnich opon szumy zaczekały być większe? Mam wrażenie, że tak

> mogłoby być w odwrotnej sytuacji - jeśli założyłbym zimowe opony a nie letnie? Jedyne co mi

> przychodzi do głowy to fakt, ze na przodzie mam opony o indeksie W a z tyłu o indeksie H. Tył

> jest z 2009 a przód 2010. Czy to moze byc przyczyną? Czy jak podjadę do wulkanizatora można

> będzie to jakoś sprawdzić?

Może lekko wyząbkowały się i teraz zostały zamienione przód i tył i pracują pod włos. Jeśli tak, to za jakiś czas dotrą się i wyciszą.

Napisano
  • Autor

Hmmmm a to sprawdzę (trochę laik jestem więc jak to najlepiej sprawdzić w których miejscach najlepiej będzie to widać?)

Musiałem dokupić dwie (te tylne) gdyż ktoś mi poprzecinał opony frown.gif Więc tak na szybkiego dokonałem zakupu dwa dni temu. Czyli indeksy prędkości nie mają znaczenia?

Napisano

Ciągle jest dość chłodno, dlatego wcale bym się nie dziwił, że letnie opony pracują głośniej od zimówek z bardziej miękką mieszanką. Na razie się nie przejmuj, jak będzie +15 powinno być ok.

Napisano

zalezy jakie to opony. Niektóre letnie są do d* iszumią.

A możliwe że masz wyząbkowane -V50 ząbkuje opony.

Napisano

Indeksy nie mają zadnego wpływu na hałas.

albo masz opony wyząbkowane, albo po prostu takiej marki, że są głosne.

Napisano

> Hmmmm a to sprawdzę (trochę laik jestem więc jak to najlepiej sprawdzić w których miejscach

> najlepiej będzie to widać?)

> Musiałem dokupić dwie (te tylne) gdyż ktoś mi poprzecinał opony Więc tak na szybkiego dokonałem

> zakupu dwa dni temu. Czyli indeksy prędkości nie mają znaczenia?

Bieżnik ma znaczenie, bieżnik i jego zużycie.

Przyzwyczaj się, a za jakiś czas dotrą się trochę, jeśli są wyząbkowane.

Ważne by teraz pracowały "pod włos". Pociągnij palcem po bieżniku w jedną i drugą stronę, a może wyczujesz różnicę.

Napędzane koła pracują w jednym kierunku podczas ciągnięcia i w drugą podczas hamowania.

Nienapędzane pracują zawsze w jednym kierunku.

Napisano
  • Autor

Ok a więc poobserwuję co się będzie działo przez kilka dni/tygodni smile.gif Mam założone teraz podobno jedne z lepszych opon Michelin Primacy HP 205/55. Jak sprawdzałem testy to była to najlepsza opona 2009 roku. Na wszystkich oponach mam 6mm bieżnika. Dzięki za porady.

Napisano

> Może lekko wyząbkowały się i teraz zostały zamienione przód i tył i pracują pod włos. Jeśli tak, to

> za jakiś czas dotrą się i wyciszą.

A kierunkowe to jak można założyć "pod włos"?

Napisano

> A kierunkowe to jak można założyć "pod włos"?

kierunokowych sie nie da, ale te co mają inside/outside przekładasz z prawej na lewą.

Napisano

> Ok a więc poobserwuję co się będzie działo przez kilka dni/tygodni

Normalne, ja jak zmienię na letnie to mnie szlag trafia z powodu szumu z opon. Na zimówkach to sama przyjemność słyszeć taki delikatny i miły dla ucha dźwięk.

Ja swoje letnie nówki jakie odebrałem z autem z miejsca sprzedałem ze stratą, bo były głośne i kupiłem według ADAC ciche (GY Excellence). Teraz mają jeszcze z 5mm bieżnika, ten sezon zaliczą a na przyszły mam zamiar znów szukać po testach cichych.

Napisano

> Witam,

> czy to normalne, że po założeniu letnich opon szumy zaczekały być większe? Mam wrażenie, że tak

> mogłoby być w odwrotnej sytuacji - jeśli założyłbym zimowe opony a nie letnie? Jedyne co mi

> przychodzi do głowy to fakt, ze na przodzie mam opony o indeksie W a z tyłu o indeksie H. Tył

> jest z 2009 a przód 2010. Czy to moze byc przyczyną? Czy jak podjadę do wulkanizatora można

moje od nowości szumiały, ale dlatego, że mój model akurat ma opinię nieco głośniejszej i założyłem o rozmiar szersze niż proponowała fabryka, wiec siłą rzeczy.... Do tego jest jeszcze chłodno, więc są twarde...

Napisano

> A kierunkowe to jak można założyć "pod włos"?

Wyząbkowane można zlosnik.gif

Wyząbkują się na tyle, to zakłada się na przód. Kierunek toczenia nie zmienia się, a ząbki ścinają się, bo są "pod włos" tyle, że na początku hałasują.

Napisano

> kierunokowych sie nie da, ale te co mają inside/outside przekładasz z prawej na lewą.

Ekhem - pisałem o kierunkowych, nie o asymetrycznych (o kierunkowych asymetrycznych tym bardziej nie).

Mam wrażenie, że od lat jednak częściej mam na samochodach kierunkowe niż asymetryczne (kierunkowych asymetrycznych nigdy nie miałem).

Napisano

> Wyząbkowane można

Raczej niespecjalnie zlosnik.gif

> Wyząbkują się na tyle, to zakłada się na przód. Kierunek toczenia nie zmienia się, a ząbki ścinają

> się, bo są "pod włos" tyle, że na początku hałasują.

Jeżeli mam byś szczery to jakoś nie przypominam sobie wyząbkowanych opon z tyłu, które by się na przodzie "dotarły". Jeszcze pytanie - ile kkm ma trwać takie "docieranie"?

Edyta - oczywiście byłbym zapomniał o "dotarciu" tych z przodu na tyle 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ciągle jest dość chłodno, dlatego wcale bym się nie dziwił, że letnie opony pracują głośniej od

> zimówek z bardziej miękką mieszanką.

E tam - jedne opony są ciche, inne głośne. W zeszłym roku zona stwierdziła, że po zmianie na zimówki zrobiło się dużo ciszej (co potwierdziłem). Letnie pierwszy sezon, zimowe drugi smile.gif Teraz wróciły letnie smile.gif

Opony to Firestone i Kleber smile.gif

> Na razie się nie przejmuj, jak będzie +15 powinno być ok.

Tak, tak oslabiony.gif Właśnie założyłem letnie i mam zamiar kupić nowe, ponieważ lepsze prowadzenie

(no, ale droga to nie wyścig + zmiana rozmiaru) nie rekompensuje utraty komfortu.

Napisano

> Raczej niespecjalnie

Nie zmieniamy kierunku toczenia. Dajemy tylko ząbki pod włos zlosnik.gif

> Jeżeli mam byś szczery to jakoś nie przypominam sobie wyząbkowanych opon z tyłu, które by się na

> przodzie "dotarły". Jeszcze pytanie - ile kkm ma trwać takie "docieranie"?

U mnie wystarczało 3-4 tys. km smile.gif

Podstawa to częsta zmiana przód-tył ok.gif

Napisano

> Nie zmieniamy kierunku toczenia. Dajemy tylko ząbki pod włos

Aha - to ma działać?

> U mnie wystarczało 3-4 tys. km

Drobiazg. No ale zaraz - przecież to 1/4 typowego przebiegu (nie tylko w Polsce).

> Podstawa to częsta zmiana przód-tył

Znaczy jak często - sugerujesz rotację w sezonie czy ma wystarczyć ta międzysezonowa?

Napisano

> Aha - to ma działać?

Działa. Napędzane i nienapędzane koła odwrotnie ścinają bieżnik w czasie jazdy. Choć w czasie hamowania nienapędzane nadal tak samo, a napędzane odwrotnie.

> Drobiazg. No ale zaraz - przecież to 1/4 typowego przebiegu (nie tylko w Polsce).

> Znaczy jak często - sugerujesz rotację w sezonie czy ma wystarczyć ta międzysezonowa?

Przy moich oponach max 10kkm.

Napisano

1. jaki rozmiar tych opon założyłeś (jakie były zimówki)

2. jakie ciśnienie masz po wyjeździe z wulkanizacji a jakie miałeś w zimówkach przez ostatnie dni?

3. jaką rzeźbę bieżnika masz w letnich a jaką w zimowych?

4. Letnie mogą mieć twardsze boki i na pewno mają twardszą mieszankę

5. letnie często są głośniejsze niż zimówki.

Napisano

możliwe że letnie masz głośniejsze .. i już

ja np. zimówki tez mam zdecydowanie cichsze niż letnie. W ogóle na zimówkach (Kleber HP) lepiej mi się prowadzi samochód, mimo że letnie to nie jest jakiś najgorszy chłam (Pirelli P6).

Napisano

> możliwe że letnie masz głośniejsze .. i już

> ja np. zimówki tez mam zdecydowanie cichsze niż letnie. W ogóle na zimówkach (Kleber HP) lepiej mi

> się prowadzi samochód, mimo że letnie to nie jest jakiś najgorszy chłam (Pirelli P6).

irked.gif

Nie lubię Pirelli. Różne modele ujeżdżałem i jakoś mi nie podeszła ta marka nigdy.

No może jedne są ok: Scorpiony do SUVa.

P6 jeszcze jako tako trzymały ale rzeczywiście są dość głośne.

Napisano

> Witam,

We wrześniu ubiegłego roku kupiłem swoją astrę z założonymi Uniroyalami z 2009 roku. Są strasznie głośne, z początku obawiałem się, że to łożyska huczą, ale gdy założyłem nowe zimówki Firestone huk ucichł a więc to wina opon. Teraz mam letnie i huk znów powrócił zlosnik.gif

Napisano

> Działa. Napędzane i nienapędzane koła odwrotnie ścinają bieżnik w czasie jazdy. Choć w czasie

> hamowania nienapędzane nadal tak samo, a napędzane odwrotnie.

Cóż, do wczoraj wiedziałem, że ząbkowanie tyczy raczej osi nienapędzanej, ponieważ napędzana w zasadzie równomiernie zużywa bieżnik. (pomijam kwestie problemów z zawieszeniem) Stąd też raczej ciężko "wyząbkowaną" dotrzeć w jakiś racjonalny sposób.

> Przy moich oponach max 10kkm.

Ale co max?

Napisano

> Cóż, do wczoraj wiedziałem, że ząbkowanie tyczy raczej osi nienapędzanej, ponieważ napędzana w

> zasadzie równomiernie zużywa bieżnik. (pomijam kwestie problemów z zawieszeniem) Stąd też

> raczej ciężko "wyząbkowaną" dotrzeć w jakiś racjonalny sposób.

Tylne docierają się na przodzie.

> Ale co max?

Max przebieg, po którym należy zmienić koła przód-tył.

Napisano

> Tylne docierają się na przodzie.

To "docieranie" to zwyczajna rotacja opon znana od lat - opony na osi napędzanej zwyczajnie się szybciej zużywają. Nie ma to nic wspólnego z "ząbkowaniem".

> Max przebieg, po którym należy zmienić koła przód-tył.

Skoro tak, to w znakomitej większości wypadków wystarcza zwykła rotacja przy zmianie z letnich na zimowe (i odwrotnie).

Napisano

> Tylne docierają się na przodzie.

z mojego doswiadczenie moge powiedziec, ze to nieprawda

Napisano

> z mojego doswiadczenie moge powiedziec, ze to nieprawda

Mamy różne doświadczenia. smile.gif

Kiedyś długo nie zmieniałem przód-tył i mocno wyząbkowane opony (~0,5mm różnicy w wysokości klocków) po zmianie na początku mocno hałasowały, szczególnie przy prędkości rzędu 50km/h, ale po kilku tys. km dotarły się. Auto z zawieszeniem wielowahaczowym (duallink) na tyle i napędem na przód.

Napisano

Po przesiadce na 100-konny motocykl o wadze 200kg moje auto stało się zdecydowanie bardziej zmulone. Do czego zmierzam; może Twoje zimówki są ciche i po zmianie na letnie masz tylko takie wrażenie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.