Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra III 1,6 czy Cruze 1,8

Featured Replies

Napisano

Witam,

przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Mam do wyboru:

1) Cruza 5d rocznik 2012 wersja LT 1,8 z LPG. W salonie zaproponowali mi cenę 60,7 tyś. Zniżka 1,2 tyś. w stosunku do ceny katalogowej hahaha.gif

2)astry III kombi rocznik 2011 wersja 1,6 z Pakietem "Classic Super", Ozdobny, Kolor. W salonie zaproponowali mi cenę 53 tyś. Zniżka 1,25 tyś. (sprzedażowa) + 11,5 (rabat promocja) w stosunku do ceny katalogowej

Ile z wasze doświadczenia można zjechać z ceną w przypadku zakupu cruza lub astry? Będę wdzięczny za wasze osiągnięcia w negocjacjach. Przyda mi się punkt odniesienia.

Oba mają swoje plusy i minusy. Jeśli macie jakieś inne uwagi z użytkowania powyższych będę wdzięczny.

Napisano

> Ile z wasze doświadczenia można zjechać z ceną w przypadku zakupu cruza lub astry?

Niewiele. Masz kogoś w rodzinie kto ma Chevy? Mógłbyś rabat lojalnościowy wytargać

> Jeśli macie jakieś inne uwagi z użytkowania powyższych będę

> wdzięczny.

Bierz Cruza. wink.gif

Napisano

Nad Astrą IV to może bym zastanowił, a tak w tym przypadku wygrywa w przedbiegach Cruze (ja bym brał 5d zlosnik.gif).

Astra III jest produkowana od 2004 roku, więc to oklepane auto już.

Napisano

> Nad Astrą IV to może bym zastanowił, a tak w tym przypadku wygrywa w przedbiegach Cruze (ja bym

> brał 5d ).

> Astra III jest produkowana od 2004 roku, więc to oklepane auto już.

Ale czy to że jest produkowany od '04 to wada czy zaleta? Moim zdaniem jak ktoś nie musi mieć modnego samochodu to AIII jest spoko.

Napisano
  • Autor

Co do zniżki lojalnościowej - to posiadam protoplastę chevroleta w PL smile.gif W przypadku Chevy nie mają za dużych zniżek, dlatego zależy mi na info czy ktoś wynegocjował coś więcej.

Wiem, że Cruze jest nowszą konstrukcją (delta II) niż astra (delta I), ale o 10 tyś. droższy i klima manualna.

Samochód zamierzam kupić na jakieś 3-5 lat. Zastanawiam, się który więcej straci przy tym okresie. Wydaje mi się, że Astrę byłoby łatwiej sprzedać.

Czytając opinie na temat Cruza nie znalazłem jakiś krytycznych. Ale miałem nieprzyjemność jeździć przez 1 miesiąc lacetti i mam dużą awersję do Chevy i chyba tylko to mnie powstrzymuje przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Napisano

> Co do zniżki lojalnościowej - to posiadam protoplastę chevroleta w PL W przypadku Chevy nie mają

> za dużych zniżek, dlatego zależy mi na info czy ktoś wynegocjował coś więcej.

> Wiem, że Cruze jest nowszą konstrukcją (delta II) niż astra (delta I), ale o 10 tyś. droższy i

> klima manualna.

> Samochód zamierzam kupić na jakieś 3-5 lat. Zastanawiam, się który więcej straci przy tym okresie.

> Wydaje mi się, że Astrę byłoby łatwiej sprzedać.

Auto ma sie podobac tobie, a nie przyszlemu wlascicielowi.

> Czytając opinie na temat Cruza nie znalazłem jakiś krytycznych. Ale miałem nieprzyjemność jeździć

> przez 1 miesiąc lacetti i mam dużą awersję do Chevy i chyba tylko to mnie powstrzymuje przed

> podjęciem ostatecznej decyzji.

Mysle, ze jazda testowa rozwieje twoje watpliwosci. Klima automatyczna ma swoj urok, ale lpg i nowoczesniejsa konstrukcja IMHO ma wiekszy.

Napisano

Cruze. To taka astra IV dla ubogich.

Astra III to model schodzący, za parę lat będzie Ci go trudniej sprzedać.

Napisano

> Witam,

> przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Mam do wyboru:

> 1) Cruza 5d rocznik 2012 wersja LT 1,8 z LPG. W salonie zaproponowali mi cenę 60,7 tyś. Zniżka 1,2

> tyś. w stosunku do ceny katalogowej

I wiecej nie dostaniesz bo dobrze sie sprzedaje. Chyba, ze z wyprzedazy rocznika, lub szukaj demo.

To bedzie najrozsadniejszy wybor. Astra III to juz stary i opatrzony samochod. Osobiscie nowej bym nie kupil. Cruza ma wspolna plyte z Astra IV tylko belke z tylu.

Zaraz bedzie FL moze warto poczekac?

Jak nie musi byc z lpg to przejedz sie jeszcze hyundaiem nowym i30 ale bedzie drozej lub bierz stare i30 teraz maja dobre ceny.

W tej cenie co ten cruze mozna wziac dobrze wyposazonego bezobslugowego diesela 90KM i bedzie jechal lepiej od cruza 1.8.

Napisano
  • Autor

> Zaraz bedzie FL moze warto poczekac?

> W tej cenie co ten cruze mozna wziac dobrze wyposazonego bezobslugowego diesela 90KM i bedzie

> jechal lepiej od cruza 1.8.

Myślałem, że nie ma bezobsługowych diesli smile.gif

FL chyba nie będzie taki znaczący smile.gif Wersja kombi nie za specjalnie mi się podoba.

Napisano

> Cruze. To taka astra IV dla ubogich.

jak to rozumiesz? w czym IV jest lepsza od Cruza?

Napisano

> Myślałem, że nie ma bezobsługowych diesli

> FL chyba nie będzie taki znaczący Wersja kombi nie za specjalnie mi się podoba.

Ale zawsze na korzysc. ok.gif Bedzie inny srodek i przod. No i najwazniejsze bedize cruze kombi.

Napisano

Poszukaj mojego wątku na temat nowego auta z LPG do około 50 tyś pln.

Z tych dwóch sam celowałbym w cruze'a bo bazuje na płycie astry IV. W środku zaskakuje niestety niezbyt obszernym wnętrzem jakiego, przynajmniej ja, się spodziewałem.

Napisano

> Ale miałem nieprzyjemność jeździć

> przez 1 miesiąc lacetti i mam dużą awersję do Chevy i chyba tylko to mnie powstrzymuje przed

Mógłbyś rozwinąć. Szczególnie w porównaniu do Lanosa.

Napisano

> Ale miałem nieprzyjemność jeździć

Jeździłem Lacetti i nie widzę w nim podobieństw do współczesnych Chevy jeśli chodzi o stylistykę, wykonanie i prowadzenie. Lacetti jest bliżej DU

Napisano

Bierz Cruza, ale bez gazu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś rozwinąć. Szczególnie w porównaniu do Lanosa.

Model, którym jeździłem miał 1 rok, przejechane 8 tyś silnik 1,4. Chlał 10 l benzyny w trasie, w mieście + klima 15l. Pomimo klimy w lato parowały szyby, w czasie deszczu nie dało się tym jeździć bo nic nie było widać. (Samochód był serwisowany w ASO i parowanie nie było spowodowane obiegiem zamkniętym albo zapchanym filtrem kabinowym). Co gorsza silnik 1,4 był trochę za słaby.

Ogólnie nie podobało mi się i nigdy bym bym tego samochodu nie kupił. BTW. jeździłem innym samochodami, nie tylko Lanosem...

Dlatego pewien niesmak do Chevy pozostał, oczywiście zakładam, że Cruz to inna liga.

Napisano

Cene pewno targowales w Warszawie, a zastanow sie nad wyslaniem paru maili do sprzedawcow gdzies daleko od Warszawy, gdzie sprzedaz jest mniejsza. Ale pomiedzy AIII a Cruze - w ciemno wybieram CRUZE'a

Napisano

> zastanow sie nad wyslaniem paru maili do sprzedawcow gdzies

> daleko od Warszawy,

Dobra myśl claps.gif Znajomy brał kiedyś Octavię od LELLKA z Opola bo warszawscy dealerzy nie byli dość konkurencyjni. Z Chevroletm może być podobnie.

Napisano

> Cene pewno targowales w Warszawie, a zastanow sie nad wyslaniem paru maili do sprzedawcow gdzies

> daleko od Warszawy, gdzie sprzedaz jest mniejsza.

Polecam panią Joannę z Dixi Radom ok.gif

Napisano
  • Autor

Dam znać jak idą negocjacje smile.gif

Napisano

> Dam znać jak idą negocjacje

Na poczatek popros pisemna oferte od tego co ci dal te 1.2 tysi rabatu, bo to moze byc poczatek do negocjacji. Kazdy bedzie widzial ze nie sciemniasz

Napisano

> jak to rozumiesz? w czym IV jest lepsza od Cruza?

No choćby ma drążek panharda czego nie ma w Cruzie. skromny.gif

Napisano

jeden trefny egzemplarz zepsuł opinie o modelu hmm.gif

Napisano

> jak to rozumiesz? w czym IV jest lepsza od Cruza?

GM pozycjonuje ją wyżej, opel ma być "premium", a chevrolet ma być dla zwykłych ludzi.

Za tym powinno iść lepsze wyposażenie, lepsze materiały wykończeniowe itp...

Napisano

> No choćby ma drążek panharda czego nie ma w Cruzie.

matiz też ma więc... icon_rolleyes.gif

IV ma jeszcze jakieś plusy wg Ciebie?

Napisano

> IV ma jeszcze jakieś plusy wg Ciebie?

Popatrz na opcje wyposażenia IV i Cruze.

Napisano

> Popatrz na opcje wyposażenia IV i Cruze.

eee no, idziesz na łatwiznę wink.gif

wybierzmy samochody w podobnej( takiej samej) wersji wyposażenia. w czym IV jest lepszy od C. ?

Napisano

> eee no, idziesz na łatwiznę

> wybierzmy samochody w podobnej( takiej samej) wersji wyposażenia. w czym IV jest lepszy od C. ?

Powiem tak, wykończenie wnętrza i wygląd zewnętrzny na plus aIV, chociaż wiele w wyglądzie Cruzowi zarzucić nie można. Poza tym ten drązek zmienia prowadzenie i głośność tylnego zawieszenia. A to poprawia komfort. wink.gif Generalnie na plus wypada AIV, ale Cruz też jest okej. ok.gif

Napisano

> No choćby ma drążek panharda czego nie ma w Cruzie.

Miałeś na myśli raczej drążki Watta?

Drążek Panharda jest jeden, a drążki Watta dwa, zazwyczaj z centralnie umieszczonym elementem sprężystym.

Napisano

> Witam,

> przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Mam do wyboru:

> 1) Cruza 5d rocznik 2012 wersja LT 1,8 z LPG. W salonie zaproponowali mi cenę 60,7 tyś. Zniżka 1,2

> tyś. w stosunku do ceny katalogowej

poczekaj, za 2 lata kupisz za 30kzł...

Napisano

Robimy deal.

Sprzedam ci swoją 1.5 roczną Astrę IV i sobie kupie Cruza 1.8 z LPG

Napisano

> poczekaj, za 2 lata kupisz za 30kzł...

Poczekaj 10, kupisz za 3kzł

Co to za porada?

Napisano

> Poczekaj 10, kupisz za 3kzł

> Co to za porada?

chodziło mi o to, że cruze bedzie tracil strasznie na wartosci, i ze lepiej zainwestowac te 60kzł w cos co za 2 lata nie bedzie kosztowalo polowy swojej wartosci...

co do cruza nic osobiscie nie mam, ale moim zdaniem nie warto kupować takich aut jako NOWE...

Napisano

> Miałeś na myśli raczej drążki Watta?

> Drążek Panharda jest jeden, a drążki Watta dwa, zazwyczaj z centralnie umieszczonym elementem

> sprężystym.

Mogłem się nieco zakręcić. spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> chodziło mi o to, że cruze bedzie tracil strasznie na wartosci, i ze lepiej zainwestowac te 60kzł w

> cos co za 2 lata nie bedzie kosztowalo polowy swojej wartosci...

> co do cruza nic osobiscie nie mam, ale moim zdaniem nie warto kupować takich aut jako NOWE...

Gdzie? Popatrz na ogloszenia, wcale tak nie traci jak tracilo kiedys lacetti czy epica. Ludzie przestaja kojarzyc z Daewoo.

Napisano

> chodziło mi o to, że cruze bedzie tracil strasznie na wartosci, i ze lepiej zainwestowac te 60kzł w

nawet jeżeli - to za 2 lata można już nie żyć, a co się człowiek nacieszył nowym autem to jego.

> co do cruza nic osobiscie nie mam, ale moim zdaniem nie warto kupować takich aut jako NOWE...

ja też tak kiedyś myślałem, że nawet jeśli będzie mnie stać to nie kupię. Dzisiaj jednak myślę inaczej - wolałbym kupić auto nowe, żeby pozbyć się tej "zgryzoty przeszłości" czyli fatum cofniętego licznika czy zarżniętej niewłaściwą eksploatacją jednostki.

Napisano

To poszukaj w necie ofert 2 letnich cruzów za połowę ceny salonowej. Powodzenia.

Aha... jak znajdziesz taki egz. bezwypadkowy to poproszę o namiar. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Miałeś na myśli raczej drążki Watta?

> Drążek Panharda jest jeden, a drążki Watta dwa, zazwyczaj z centralnie umieszczonym elementem

> sprężystym.

A jakieś foto tej rewelacji to jest?

Chętnie bym rzucił okiem.

B

Napisano

a jeśli zamierza jeździć dłużej niż 2 lata to co? zlosnik.gif

Napisano

Kupno samochodu osobowego to zwykle nie jest inwestycja tylko najnormalniejszy w świecie wydatek.

A w tym konkretnym przypadku zdecydują chyba indywidualne preferencje kupującego.

dranio

Napisano
  • Autor

> nawet jeżeli - to za 2 lata można już nie żyć, a co się człowiek nacieszył nowym autem to jego.

> ja też tak kiedyś myślałem, że nawet jeśli będzie mnie stać to nie kupię. Dzisiaj jednak myślę

> inaczej - wolałbym kupić auto nowe, żeby pozbyć się tej "zgryzoty przeszłości" czyli fatum

> cofniętego licznika czy zarżniętej niewłaściwą eksploatacją jednostki.

Mam podobnie. Wole kupić nowe i się nie martwić czy był cofany czy wcześniej był składany z 2 różnych samochodów. Pomimo, że z fiannsowego punktu widzenia zakup nowego samochodu nie jest opłacalny zlosnik.gif

Na razie podjąłem decyzję, że nie biorę astry ani cruza. Poczekam do lipca/września jak będzie wersja combi cruza i nowe silniki- wtedy może zdecyduję się na 1.4T.

Dzięki wszystkim za cenne uwagi i podpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.