Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z zawieszeniem czy ukladem kierowniczym?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od paru miesiecy (w zasadzie od zakupu auta) wojuje z nastepujacym problemem w Hondzie: auto jedzie jak trzeba na gladkiej drodze ale jakakolwiek nierownosc/koleiny powoduja bardzo nerwowe zachowania, myszkowanie po drodze, wyrywanie kierownicy z rak etc. Nie jest to wlasciwosc auta bo mialem poprzednia generacje (zawieszenie praktycznie identyczne, wiekszosc elementow jest zamienna) i po zrobieniu zawieszenia prowadzila sie ok.

Zawieszenie typu wielowahacz z drazkami stabilizatorow + drazki reakcyjne (przod i tyl). Nic nie stuka. Wszystko jest seryjnie z felgami i rozmiarem opon (205/50R16) wlacznie, problem jest na oponach letnich (nowki sztuki) i zimowych. Pomiar geometrii wszystkich 4 kol (w renomowanym warsztacie) nie wykazuje zadnych odchylek od normy, osie sa rownolegle i nieprzesuniete wzgledem siebie wiec przystanku nie bylo. Auto ogladalo paru "fachowcow", bylem na szarpakach i nikt nic nie widzi podejrzanego.

Zmienilem gumowe tuleje przednich drazkow reakcyjnych, wszystkie tuleje gumowe przednich dolnych wahaczy. Poprawa minimalna. Wczesniej wymienilem laczniki stabilizatorow i w roznych odstepach czasu 3 dolne sworznie bo stukaly. Stuki zniknely ale prowadzenie nadal do du..

Jak podejsc do tematu zeby nie zbankrutowac?

Napisano

swożnie wachaczy jak maja luz lub zbyt zbieżne, rozbieżne koła to tak sie dzieje, może tez być luz na drążkach kierowniczych

Napisano

mam podobny problem tylko że w polo. Brak luzów w zawieszenie, geometria ustawiona a auto się źle prowadzi po nierównej drodze (szczególnie przy hamowaniu).

A mogą na takie zachowanie mieć wpływ amortyzatory?

Napisano

Auto z podpisu prelude 2.2 4ws?

Jak tak to proponuje odwiedzić warsztat specjalizujący się w japońcach, ew. Aso hondy.

Napisano

BeeMWe jeśli z tyłu były luzy miały podobne objawy, może warto też się tyłem zainteresować.\?

Napisano

a jaki masz rozmiar kół zimowych? w poprzednich autach miałeś też 205?

Napisano

To i ja jeszcze dodam ze kluczowym jest tutaj et felg i drazki kierownicze

Napisano

Górne mocowania McPersonów? A dokładnie te gumowe poduszki. Podnieś samochód tak, żeby koło wisiało i poruszaj nim w płaszczyźnie pionowej.

Napisano

> Witam,

> Od paru miesiecy (w zasadzie od zakupu auta) wojuje z nastepujacym problemem w Hondzie: auto jedzie

> jak trzeba na gladkiej drodze ale jakakolwiek nierownosc/koleiny powoduja bardzo nerwowe

> zachowania, myszkowanie po drodze, wyrywanie kierownicy z rak etc. Nie jest to wlasciwosc auta

> bo mialem poprzednia generacje (zawieszenie praktycznie identyczne, wiekszosc elementow jest

> zamienna) i po zrobieniu zawieszenia prowadzila sie ok.

> Zawieszenie typu wielowahacz z drazkami stabilizatorow + drazki reakcyjne (przod i tyl). Nic nie

> stuka. Wszystko jest seryjnie z felgami i rozmiarem opon (205/50R16) wlacznie, problem jest na

> oponach letnich (nowki sztuki) i zimowych. Pomiar geometrii wszystkich 4 kol (w renomowanym

> warsztacie) nie wykazuje zadnych odchylek od normy, osie sa rownolegle i nieprzesuniete

> wzgledem siebie wiec przystanku nie bylo. Auto ogladalo paru "fachowcow", bylem na szarpakach

> i nikt nic nie widzi podejrzanego.

> Zmienilem gumowe tuleje przednich drazkow reakcyjnych, wszystkie tuleje gumowe przednich dolnych

> wahaczy. Poprawa minimalna. Wczesniej wymienilem laczniki stabilizatorow i w roznych odstepach

> czasu 3 dolne sworznie bo stukaly. Stuki zniknely ale prowadzenie nadal do du..

> Jak podejsc do tematu zeby nie zbankrutowac?

co do twojego problemu,

jesli chodzi o auto z podpisu czyli prelude 4ws to kumpel mial identyczny problem jak ty.

Powiem ci ze bardzo dlugo mial ten problem ktorego wlasciwie do konca nie rozwiazal bo auto sprzedal

kilka konkluzji

-tylne zawieszenie, kazdą gume sprawdzic bardzo dokladnie ( u niego bylo dokladnie to samo ,niby wszystko dobre a jednak nie jedzie jak powinno )

- ET felg! ogolnie kola i opony - on testowal kilka kompletow kol i opon. mial najpierw jakies sunny. pozniej toyo i na sam koniec dunlopy sp9000 pamietam ze z rozmiarami tez kombinowal , wychodzilo ze na tych szerszych z wyzszym proflem lepiej sie prowadzilo

- Geometria jest w tym aucie kluczową sprawa, 4ws zachowuje sie innaczej przy malych i innaczej przy duzych predkosciach.szukaj specjalisty od preludy

-sam system 4ws czesto sie psuje. u tego kolegi czasem chodzil , czasem nie. na wlasne oczy widzialem inna prelude 4ws ktora jechala przedemna doslownie "bokiem"

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi.

moje auto jest pozbawione 4WSa a co do jego awaryjnosci mam inne zdanie (mialem w 4genie, fajna rzecz smile.gif). Glownym problemem sa ceny elementow ukladu kierowniczego (drazki, koncowki)i ... stan akumulatora (tak! uklad szarpie sporo pradu i jak jest aku slabawy to cuda sie dzieja). W 4gen byl jeszcze problem ze sterownikami ale wystarczy przelutowac co trzeba i sprawa zalatwiona.

gorne mocowania mcphersonow sa raczej ok, jesli by bylo inaczej byloby slychac glosne stuki (typowa przypadlosc prelud) a tego nie mam. Poza tym jest wielowahacz z przodu i z tylu wiec ew. luz jakby nawet byl nie ma to wielkiego wplywu na prowadzenie. Zreszta rozne rodzaje szarpan uskutecznialismy i nic jak dotad nie udalo sie znalezc frown.gif

amorki sa ok, przynajmniej byly rok temu na przegladzie (>70% tlumienia na kazdym).

nie jest to sprawa ET felg ani opon bo jak pisalem wszystko jest seryjne. Felgi to oryginalne alusy, opony 205/50R16 (seryjny rozmiar) letnie, 205/55R16 zimowe. W poprzedniej generacji opony seryjne byly 205/55R15

ASO Hondy jest imho bez sensu, pomijajac ich stawki i ceny czesci oni tam dawno takiego bolida nie widzieli. Dobrych specjalistow od japonczykow w Lodzi chyba nie ma, kilku juz przerobilem, obecnie zajmuje sie autem najlepszy jakiego udalo sie znalezc.

przyznam ze tez zastanawialem sie nad tylnym zawieszeniem ale jadac autem mam wrazenie ze problem jest z przodu - jakakolwiek koleina powoduje ze kierownica zaczyna wedrowac a auto podarza za nia. Jakby tylem rzucalo chyba czulbym to inaczej.

Chyba zainteresuje sie tematem drazkow kierowniczych i ich koncowek.

Napisano

Kierownica nie chodzi Ci za lekko ? Miałem w golfie 3 podobnie, że auto nie dało się opanować i cos uwalone bylo w maglownicy, że za mocne wspomaganie było i samochód był trudny do opanowania.

Napisano
  • Autor

> Kierownica nie chodzi Ci za lekko ? Miałem w golfie 3 podobnie, że auto nie dało się opanować i cos

> uwalone bylo w maglownicy, że za mocne wspomaganie było i samochód był trudny do opanowania.

raczej nie, jezdzilem kilkoma prelami jakis czas temu i ta nie wyroznia sie pod tym wzgledem. Prela zreszta ma niezbyt mocne wspomaganie, na pewno nie w damskim stylu wink.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> raczej nie, jezdzilem kilkoma prelami jakis czas temu i ta nie wyroznia sie pod tym wzgledem. Prela

> zreszta ma niezbyt mocne wspomaganie, na pewno nie w damskim stylu

Jeśli na nierównościach i w zakręcie samo chce skręcać i aż wyrywa kierownice z rąk to prawdopodobnie koła z przodu są zbyt rozbieżne.

W FWD powinny mieć lekką rozbieżność kompensowana przez napęd, ale jeśli będzie za duża, to tak będzie się działo. Z resztą w RWD też.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> Od paru miesiecy (w zasadzie od zakupu auta) wojuje z nastepujacym problemem w Hondzie: auto jedzie

> jak trzeba na gladkiej drodze ale jakakolwiek nierownosc/koleiny powoduja bardzo nerwowe

> zachowania, myszkowanie po drodze, wyrywanie kierownicy z rak etc. Nie jest to wlasciwosc auta

> bo mialem poprzednia generacje (zawieszenie praktycznie identyczne, wiekszosc elementow jest

> zamienna) i po zrobieniu zawieszenia prowadzila sie ok.

> Zawieszenie typu wielowahacz z drazkami stabilizatorow + drazki reakcyjne (przod i tyl). Nic nie

> stuka. Wszystko jest seryjnie z felgami i rozmiarem opon (205/50R16) wlacznie, problem jest na

> oponach letnich (nowki sztuki) i zimowych. Pomiar geometrii wszystkich 4 kol (w renomowanym

> warsztacie) nie wykazuje zadnych odchylek od normy, osie sa rownolegle i nieprzesuniete

> wzgledem siebie wiec przystanku nie bylo. Auto ogladalo paru "fachowcow", bylem na szarpakach

> i nikt nic nie widzi podejrzanego.

> Zmienilem gumowe tuleje przednich drazkow reakcyjnych, wszystkie tuleje gumowe przednich dolnych

> wahaczy. Poprawa minimalna. Wczesniej wymienilem laczniki stabilizatorow i w roznych odstepach

> czasu 3 dolne sworznie bo stukaly. Stuki zniknely ale prowadzenie nadal do du..

> Jak podejsc do tematu zeby nie zbankrutowac?

Mam podobne objawy w moim Volvo, z tym że felgi 17", zimówki miałem 16" i było lepiej. Wszystko sztywne, luzów brak, na prostej drodze jedzie luks. Na chłopski rozum to po prostu wina drogi i dużej felgi. Załóż jakieś 15" 195 i powinno być ok. Z moich obserwacji wynika że 15" na nasze drogi to maks, powyżej jedzie się tak jak koleina prowadzi.

Napisano
  • Autor

> Mam podobne objawy w moim Volvo, z tym że felgi 17", zimówki miałem 16" i było lepiej. Wszystko

> sztywne, luzów brak, na prostej drodze jedzie luks. Na chłopski rozum to po prostu wina drogi

> i dużej felgi. Załóż jakieś 15" 195 i powinno być ok. Z moich obserwacji wynika że 15" na

> nasze drogi to maks, powyżej jedzie się tak jak koleina prowadzi.

pomijajac fakt ze 15'' nie zmieszcze (hamulce z przodu za duze) to co ma srednica felgi do rzeczy? Szerokosc opon jeszcze tak ale na 205 da sie normalnie jezdzic, mialem je w poprzedniej prelude 4gen. Jezdzilem ostatnio nowym civicem (ma 225 na 17'' profil nie pamietam) po tych samych drogach gdzie Prelude ma problem i prowadzil sie normalnie.

Napisano

Moim zdanie to wina opon i ich rozmiaru. Masz mozliwosć założyć jakies 195?. Jakie masz w nich cisnienie? spróbuj dac ze 2,6 i zobacz czy bedzie poprawa. U mnie na 195/15" auto nawet w koleinach idzie prosto a na 205/55/16 jest duzo gorzej. Zalezy tez sporo od rodzaju opony. Wielu na forach skarży sie ze im ten rozmiar szarpie w kolinach.

Napisano

miałem podobne zachowanie.

po wymianie amortyzatorów na nowe i firmowe(nie oryginalne ale jakiejś uznanej marki) auto było nie do poznania, i prowadzenie poprawiło się bardzo.

Napisano
  • Autor

maly update

ostatnio zaczelo mi sie wydawac ze zachowanie auta dalej powoli sie pogarsza. Nic z tym nie zdarzylem zrobic bo nie mialem za bardzo pomyslu ale ... przy okazji dlubania przy hamulcach odkrylem niestety ze tuleje dolnych wahaczy przednich przy amortyzatorach sa obie uszkodzone, wymienialem je w grudniu (nalot cale 3500km) confused.gif Zastanawiam sie czy Oyodo i Yamato to az taki szmelc (bo mam chyba jedna taka druga taka) czy np. mechanior skrecil calosc na podniesionym aucie ... confused.gif choc nie podejrzewam go o taka glupote.

Zaczalem sie teraz zastanawiac jak to z tymi tulejami bylo i cos mi swita ze przez pare dni do tygodnia po wymianie bylem przekonany ze jest sporo lepiej a potem jakby zaczelo wracac do normy.

Niestety doszedlem do wniosku ze mimo ze nie jestem mechanikiem musze sie tematem zajac osobiscie. Zreszta np. od kiedy zaczalem sam wszystko robic przy hamulcach w koncu pracuja jak trzeba cool.gif

Wracajac do tematu zawieszenia/ukladu kierowniczego poniewaz nie jest mi znany zaden fachowiec ktory gwarantuje ze to naprawi a jak nie naprawi to nie wezmie kasy to zostaje tylko droga eksperymentalna. Skoro juz musze to wole sam eksperymentowac za swoja kase niz pozwalac komus eksperymentowac tez za moja. Dzieki temu zdobede doswiadczenie w kolejnej dziedzinie ale przecie czlowiek uczy sie cale zycie smile.gif

Napisano

Mój "mechanik" poskręcał "na chama" zawias "w powietrzu", czego efektem była śmierć wahaczy po niecałych 15kkm na twardym zawiasie. Nowe, założone po mojemu, z książką w ręku i dokręcane zalecanym momentem, mają już ponad 30kkm i nie wykazują żadnych oznak zużycia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.