Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stan dróg przed euro.

Featured Replies

Napisano

> Daleko jechać nie trzeba. Sama trasa ze Szczecina do Schwedt, po niemieckiej stronie droga

> remontowana w latach 90, dalej dobrze się trzyma.

To przyjrzyj sie ile ma łat waytogo.gif a i pokaz mi na tej drodze chociaz jednego tira...

Napisano

> prośba - nim coś napiszesz - sprawdź!!

> w takim tempie jak budują A4 to jak pojedziemy nią w 2015 to będzie ogromny sukces- na wielu

> odcinkach się zieleni trawa jeszcze!!!

> Codziennie ma okazję to "tempo" obserwować!!nic nie robią!! np Wiadukty w powijakach - wiele z fazy

> ziemnej nie wyszło!!

> o 7 jeszcze nikogo nie ma o 16 już nikogo nie ma!!

> No i pozostaje kwestia ceny- przy ok 20 -25 gr za km jak zapowiadają - dziękuję postoje!!

rozumiem, że masz odpowiednie wykształcenie i praktyczną wiedzę w temacie, żeby oceniać stan budowy drogi i prognozować termin jej zakończenia? Czy jesteś kolejnym typowym Polakiem, który zna się na międzynarodowej polityce, piłce nożnej, skokach narciarskich, formule 1 i składzie pnia brzozy?

Napisano

> Dobre, na finanse nie narzekam i jak tylko mogę używam autostrad

> Wierzysz w to co mówisz?? Zobacz na alternatywy dla platnych autostrad i co tirowcy wyrabiają.

> Właśnie tego się boję że w momencie gdy austrada będzie płatna tirowcy wybiorą drogi bnoczne.

> Już teraz mamy tak przez viatolla jakbyś zobaczył skąd wypadają tiry zrozumiałbyś moje obawy.

> Aby nie zabulić tych paru złotych widuje nieraz na wąskiej drodze dwa tiry jadące po mostkach

> gdzie pisze 10-12 ton. To samo będzie jak skończą autostrady

w zeszłym roku przejechałem całą A2 w godzinach nocnych. Ruch osobowy był znikomy, za to na prawym pasie ciągnął się w zasadzie jeden niekończący się sznurek TIRów. Mimo że autostrada tania nie jest

Napisano

> w zeszłym roku przejechałem całą A2 w godzinach nocnych. Ruch osobowy był znikomy, za to na prawym

> pasie ciągnął się w zasadzie jeden niekończący się sznurek TIRów. Mimo że autostrada tania nie

> jest

Ja też tak myślałem ale jechałem raz drogą alternatywną do a2.

Niestety ruch tirów był delikatnie mówiąc duży

Napisano

> rozumiem, że masz odpowiednie wykształcenie i praktyczną wiedzę w temacie, żeby oceniać stan budowy

> drogi i prognozować termin jej zakończenia?

Nie rób z siebie idioty! Skoro coś ma się zakończyć w określonym terminie np 30 kwietnia tego roku a jeżeli prace są w głębokim lesie to chyba nie trzeba tytuł np profesora i inżyniera drogownictwa aby ten fakt stwierdzić.

Rozumie, że jak "w komputrze napisali" że jest dobrz,e to jest dobrze? hehe.gif

Do Twojej wiadomości na odcinku Rzeszów - węzeł Wierzbna prace się ślimaczą okropnie. Nawet warunki pogodowe sprzyjały pracom.

Skoro wg. harmonogramu na chwilę obecną ma być wykonana 75% a jest ..19% i widać to w terenie to dalej uważasz że jest cudownie?

>Czy jesteś kolejnym typowym Polakiem, który zna

> się na międzynarodowej polityce, piłce nożnej, skokach narciarskich, formule 1 i składzie pnia

> brzozy?

Odnoszę wrażenie że obecnie jakakolwiek krytyka czegokolwiek kończy się nazywaniem od Polaczków, pisowców, moherów etc.

Ty reprezentujesz typowy przypadek opowiadania od rzeczy! hehe.gif

polecam lekturę - klik

Ja wychodzę z założenia, że zabieram głos wówczas, kiedy mogę posiadać określone informacje. Codziennie przejeżdżam dwukrotnie przez 2 odcinki budowanej czwórki oraz 2 węzły wiec chyba da się zauważyć tempo i postęp prac?

no ale ok - niech Ci będzie - żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym mającym cudowne drogi, autostrady za darmo benzynę po 50 groszy- gratuluję optymizmu claps.gifpub2.gif

w myśl zasady jak w kabarecie - waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To przyjrzyj sie ile ma łat a i pokaz mi na tej drodze chociaz jednego tira...

No ale łatki są równe i ich nie czuć. Po polskiej stronie na DK13 są takie same i ich jakość nie jest gorsza niż w Niemczech. Żeby nie było że tylko narzekam wink.gif

A tak wgl. to tak wyglądają DK:

Według raportu stan 58 procent dróg krajowych nie budzi większych zastrzeżeń. Stanowi to 11 tys. km tras, do których należą również nowe autostrady oraz drogi ekspresowe. Około 18 procent dróg krajowych określono w raporcie jako złe. Ich długość wynosi 3 tys. km. Pozostałe 25 procent tras jest w stanie niezadowalającym.

Napisano

> Nie rób z siebie idioty!

sposób prowadzenia przez Ciebie dyskusji i rodzaj używanych epitetów już poznałem, bo kilka razy go prezentowałeś tutaj, czy na forum Bravo. Nie zamierzam więc dalej wchodzić z polemikę. Pozdrawiam

Napisano

> sposób prowadzenia przez Ciebie dyskusji i rodzaj używanych epitetów już poznałem, bo kilka razy go

> prezentowałeś tutaj, czy na forum Bravo. Nie zamierzam więc dalej wchodzić z polemikę.

> Pozdrawiam

oj widzę, że brakło argumentów? alien.gif

Najpierw zarzucasz mi nieuctwo i niekompetencje, kierujesz pod moim adresem określenia o "typowym Polaku" i masz czelność pisać o poziomie dyskusji? żenada!

Podałem Ci konkretny przykład, że z naszymi drogami tak różowo nie jest- ja wiem w okolicach Krakowa masz autostradę A4 i dobrze rozwiniętą sieć dróg, ale uwierz - to że u Ciebie tak jest gratuluję, ale to nie znaczy, że taki stan rzeczy jest w innych miejscach Pl.

Poczytaj forum skysrcapercity.com to może da Ci pogląd na tempo prac drogowych w naszym kraju bo jakoś nie wyobrażam sobie ze 30 kwietnia uda im się skończyć np ten wiadukt autostradowy na węźle Wierzbna (WA12)

285928631-A4.jpg

foto sprzed tygodnia ze wspomnianego forum - taki stan rzeczy trwa od ok 6 miesięcy - nic się nie dzieje

w tle masz kierunek na Rzeszów

Pozdrawiam

post-33228-14352516257497_thumb.jpg

Napisano

> Dokładnie tak.

Taaaaa...

Po 5h to ja wysiadalem w Pekinie, ktory byl 1200km od Szanghaju hehe.gif

Wiec wybacz, ale >300 km w takim czasie to jest kpina..

Napisano

> dojazd na lotnisko 40 minut. trzeba być z godzinkę przed odlotem. do WRO często loty są opóźnione

> bądź odwołane, ale zakładajmy standardowe opóźnienie 25 minut. do tego lot - do godziny, w

> zależności od warunków ruchowych. opuszczenie samolotu, oczekiwanie na bagaż 20-30 minut.

> dojazd do centrum WRO - jakieś 30 do 40.

> Szybciej niż PKP, ale dupy nie urywa. A w EIC Panorama siadasz, drapiesz się po jajkach, wyciągasz

> lapka żeby obejrzec jakiś film, chapsniesz coś w Warsie i po 5 godzinach z małym hakiem

> jesteś w centrum Wrocławia.

MIchal ... Ty masz 40 min na lotnisko, ja mam 10 ... odprawiam sie elektronicznie, mam tylko bagaz podreczny i laptopa ... nie jade z "wizyta" do Centum WRO a do Bielan Wroclawskich ... wiec wybacz, ale TAK CZY SIAK vel ANYWAY lepiej mi samolotem niz PKP ... ok.gif

i zeby nie bylo, ze watek jest o drogach, a ja zbaczam z tematu: za jazde samochodem do WRO dziekuje jeszcze bardziej niz za PKP hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Poczytaj forum skysrcapercity.com to może da Ci pogląd na tempo prac drogowych w naszym kraju bo

> jakoś nie wyobrażam sobie ze 30 kwietnia uda im się skończyć np ten wiadukt autostradowy na

> węźle Wierzbna (WA12)

ale wydawało mi się czy widziałem wpis o końcu roku a nie kwietniu ?

ja jak zaczynali to wiedziałem że będzie poślizg, choć i tak mnie zaskoczyli, bo liczyłem na pół roku, a będzie rok grinser006.gif

std jest pół roku (przy dwuletnim kontrakcie) opóźnienia 270751858-jezyk.gif

ale pisanie że do 2015 nie skończą to już lekkie przegięcie hmm.gif

mnie tam rybka całe ełro, ważne że za rok, nawet niech będzie dwa, przejedzie się pn-pd ii wsch-zach po A

w weekend jechałem do Kluczborka, 250km z czego 150km po A4

średnia wyszła 90km ok.gif to już jest na prawdę nieźle

dla porównania powrót DK (11, 94) i trasa krótsza o 30km a dłużej ponad 30min hmm.gif

na płatnej A4 ruch wcale nie taki mały ok.gif

a te "państwowe" mają być podobno tańsze smile.gif

Napisano

> I normalnie boki zrywam ze śmiechu.

> Drogi się budują = siurnia, bo się budują i są objazdy i olaboga. Siur z tym, że droga z nieba nie

> spadnie, a stan budowy to stan przejściowy. "Bo na zachoooodzie, panie to pstryk i droga w

> nocy z nieba spada, naprawdę, panie, śfagir Ździchu widział!"

> Drogi się budują = siuria, bo za wolno. Siur, że tempo budowy dróg jest - wbrew pozorom -

> imponujące. NIeeeeeeee, grunt, że "snafffcy" wiedzo lepi, bo "jak my ze śfagrem chliwek za

> łobórko stawiali to raz-dwa poszło, w tydzień, paaanie"

no tak, tych dwoch punktow raczej sie nie da ze soba pogodzic zlosnik.gif

Na polnocy Sztokholmu buduja kilka km autostrady ( jakiś tekst ), ale robia to w taki sposob, zeby w minimalnym stopniu wplywac na obecny uklad drogowy.

Tzn. jesli musza w danym miejscu rozwalic droge, to najpierw robia tymczasowe objazdy (i to z zachowaniem przepustowosci, czyli jesli byly dwa pasy w kazdym kierunku, to objazd tez bedzie mial po dwa pasy), a dopiero pozniej zamykaja dany odcinek i go przerabiaja.

Tylko, ze problem jest taki, ze na wybudowanie 9km potrzebuja 7lat (od 2009 do 2015).

Co prawda na trasie tej autostrady planowane sa tunele, mosty o wysokosci 20m, trzypoziomowe rozjazdy, wiec to wszystko tez wplywa na wydluzenie prac, ale mimo wszystko takie dbanie o niezaklocanie ruchu tez sporo czasu doklada.

I teraz pytanie do ludzi, czy wola miec autostrade szybko, ale troche pocierpiec w korkach czy wola miec autostrade za kilka lat, ale bez wiekszych utrudnien w dotychczasowym ruchu.

Napisano

> Poczytaj forum skysrcapercity.com to może da Ci pogląd na tempo prac drogowych w naszym kraju

no, a jakie jest to tempo prac w naszym kraju?

dla porownania moglbys wrzucic przyklady z innych krajow

Napisano

> Witam.

> Euro tuż tuż a tymczasem... Co sądzicie o stanie naszych dróg przed mistrzostwami? Autostrady nie

> będą ukończone na czas, drogi krajowe dziurawe, boczne, jest jeszcze gorzej. Jak wypadniemy w

> oczach obcokrajowców? będziemy się wstydzić? Zawsze można się pocieszyć faktem że na Ukrainie

> mają gorzej...

Prawda jest taka, że na EURO zarobi przede wszystkim UEFA (licencje), przy okazji ludzie i firmy podpięte pod organizacje (budowlanka, hotele, gastronomia, gadżety), a sam kraj po wszystkim zostanie z do niczego nie potrzebnymi stadionami, drogami robionymi na akord i długami zaciągniętymi na realizację planu.

Napisano

> Prawda jest taka, że na EURO zarobi przede wszystkim UEFA (licencje), przy okazji ludzie i firmy

> podpięte pod organizacje (budowlanka, hotele, gastronomia, gadżety), a sam kraj po wszystkim

> zostanie z do niczego nie potrzebnymi stadionami, drogami robionymi na akord i długami

> zaciągniętymi na realizację planu.

ej, ale ludzie co dostali pracę na budowach? A ci wszyscy hotelarze , restauratorzy i gadżeciarze, to gdzie wydadzą zarobione pieniądze, gdzie zapłacą podatki? Głównie w Polsce.

Napisano

> I teraz pytanie do ludzi, czy wola miec autostrade szybko, ale troche pocierpiec w korkach czy wola

> miec autostrade za kilka lat, ale bez wiekszych utrudnien w dotychczasowym ruchu.

Teraz-natychmiast-nał-i-żeby-żadnych-utrudnień-i-hałasu...

Napisano

> Teraz-natychmiast-nał-i-żeby-żadnych-utrudnień-i-hałasu...

... i za darmo old.gif

Napisano

> Prawda jest taka, że na EURO zarobi przede wszystkim UEFA (licencje), przy okazji ludzie i firmy

> podpięte pod organizacje (budowlanka, hotele, gastronomia, gadżety), a sam kraj po wszystkim

> zostanie z do niczego nie potrzebnymi stadionami, drogami robionymi na akord i długami

> zaciągniętymi na realizację planu.

ale akurat drogi ta się nam przydadzą grinser006.gif

stadiony zamienią w bazary czy inne urzędy (w Krk stadion ma być nowym urzędem, bo kasa na urząd poszła na stadion spineyes.gif)

dla mnie to jest jedyny plus tego cyrku, wreszcie ruszyła budowa autostrad z kopyta,

plus zmieniło sie prawo upraszczając trochę procedurę wykupu gruntów ok.gif

Napisano

> no, a jakie jest to tempo prac w naszym kraju?

tempo delikatnie mówiąc jest ślimacze ( na koniec marca maiło być wg. planu wykonane 79 % prac jest - wg inwestora 19%- rewelacja) to raz a dwa umowy mają nierealne w wielu przypadkach terminy- panuje ogólny bałagan i brak nadzoru inwestora czyli GDDKiA.

te 19 % wybudowano w ok ...21 miesięcy claps.gif

> dla porownania moglbys wrzucic przyklady z innych krajow

mnie inne kraje naprawdę nie interesują!!

Tylko krew mnie zalewa jak na A4 Rzeszów - Wierzbna nie dzieje się totalnie nic!! Przez weekend była dobra pogoda a na budowie - ciszaaaa!!

Ale żeby było ciekawiej 100 m dalej odcinek należący do Budimexu A4 Wierzbna - Radymno prace trwają 24 na dobę pełną parą od dawna, a na wielu odcinkach już jest asfalt, oddano wiele obiektów mostowych- da się ? da!!

tylko jest jedno ALE- od strony Rzeszowa nie wjedziemy na ten odcinek bo węzeł Wierzbna buduje wykonawca odcinka od Rzeszowa spineyes.gif

cała Polska! hehe.gif

Znając życie to po Euro zapewne się dowiemy że ni ma kasy no i prace zapewne jeszcze bardziej spowolnią!

Ale co tam grunt być zadowolonym i łykać propagandę sukcesu claps.gif

Napisano

> ... i za darmo

Nie, nie za darmo.

Za darmo to za drogo!

Napisano

> Taaaaa...

> Po 5h to ja wysiadalem w Pekinie, ktory byl 1200km od Szanghaju

> Wiec wybacz, ale >300 km w takim czasie to jest kpina..

facepalm%5B1%5D.gif

Ale wieśniak jesteś.

Po takim czasie to Gagarin parę razy ziemię okrążył...

Napisano

> Łódź - Wawa (130km - 3:30 h)

No ale to chyba tylko przez to że właśnie "się buduje", nie?

Napisano

> Tylko krew mnie zalewa jak na A4 Rzeszów - Wierzbna nie dzieje się totalnie nic!!

A kto się tym przejmuje? Nas na podkarpaciu i tak nie będzie stać na jeżdżenie po autostardach.

Napisano

> A kto się tym przejmuje? Nas na podkarpaciu i tak nie będzie stać na jeżdżenie po autostardach.

pomyśl że warszawiaków stać a nie mają po czym już tyle lat rotfl.gif

centusie i slązaki mają A4, pyry A2 a łoni nic

wybudują i u Was, w bieszczady będzie szybciej grinser006.gif

Napisano

> cała Polska!

Ja szczerze powiedziawszy przeglądam sobie forum ssc w zakresie mnie interesujących dróg (S-8) i nie narzekam na postęp prac. Zaglądam nie w te tematy co trzeba ? Na które odcinki powinienem zwrócić uwagę w temacie "straszne opóźnienia" lub "nic nie robią tylko terminy przekładają" ?

I jaka jest skala takich odcinków w stosunku do ilości rozpoczętych prac ?

Napisano

> Ale wieśniak jesteś.

> Po takim czasie to Gagarin parę razy ziemię okrążył...

Pociagiem? grinser006.gif

Napisano

> Pociagiem?

nie no co ty. bajkonurem. pociągi to mu z ręki jadły. devil.gif

Napisano

> tempo delikatnie mówiąc jest ślimacze

ale w calej Polsce?

> mnie inne kraje naprawdę nie interesują!!

aha, to skad wiesz, ze w Polsce prace sie slimacza skoro nawet nie masz porownania do innych krajow?

> Ale co tam grunt być zadowolonym i łykać propagandę sukcesu

tak, to ja, to o mnie piszesz. Ja lykam wszystko jak leci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.