Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

za i przeciw kupna Audi A8 D2 4.2 V8

Featured Replies

Napisano

Nie ma to jak poczytac rzetelną i obiektywną opinię hahaha.gif

> Witam państwa, jestem nowy a dokładniej tylko w celu wyrażenia własnej opinii na bazie

> doświadczenia, może komukolwiek coś pomoże.

> Również przymierzam się do D-dwójki a jako posiadacz A6 2.5 180 i 2001 zmieniłem własne nastawienie

> motoryzacyjne. Otóż jako fan BMW brałem możliwość serii 5 i 3.0d ale jak na te 200 koni

> wrażenia nie ma, silnik buczy, mało miejsca w kokpicie, a dokładniej przy boczkach i auto

> zdaje się być nadsterowne w deszczowe dni.

czy Ty na pewno jezdziłeś sprawnym 3.0d? 3.0 d jest uznawane za najładniej brzmiący i pracujący. zwłaszcza vs TDI.

> Strasznie mnie zaskoczyło Audi, drewno (kto

> siedział ten wie), kokpit na pierwsze wrażenie dużo mniejszy i mniej wyuzdany jak w bmw,

> klekot wyraźny, ale auto jest cieższe ma mniejszą pojemność i mniej mocy a zbiera się równie

> dobrze jak betka i mniej pali, quatro,

no popatrz, a wg raportów TDI pali litr więcej (i w sumie nic dziwnego, bo quatro musi ciągnąć).

> a bagażnika BMW nie ma w porównaniu do szóstki. Wiem że

> to dziwnie brzmi, ale Audi przerasta BMW technologią

a czym dokładnie? mówimy o latach 90. wielowahaczowe zawieszenie które się sypało na potęgę, a prowadzi się mizernie (np w a4)? czy może wspaniałe 20 zaworowe 4cylindrowki? wzdłużnie ustawione vs napęd na przód - czysty geniusz? czy może 2,5 TDI o fatalnej opinii? czy może materiały we wnętrzu?

> zaś design wnętrza ma spaprany jak

> elewacje roboty pijaczków, do tego fakt że Opel ma silnik BMW

a audi to skoda i vw - w czym problem?

> Co do ósemki mogę powiedzieć parę plusików jakie dostrzegłem przy jazdach, jak na wielkość malutko

> warzy, silnik 4.2 a dorównuje 5.0 serii siedem, trzyma się dużo lepiej jak A6, plastiki ma

> podobnej jakość i pięknie wygląda. Co do BMW miałem możliwość podróżować z silnikiem 5.0 -

> wnętrze!!!!! te auto kupił bym za wnętrze i frajdę z jazdy, niestety wady te same co klasa

> niżej.

> Ósemką jeździłem przez tydzień (kolega) i od niego będę ją brał, zarabiam koło 4 tys miesięcznie,

> na paliwo z gazem w ciągu tygodnia ok 300 zł, konstrukcja podobna do A6 więc i ceny strasznie

> podobne czyli jak na tę klasę strasznie tanio i zapomniałem dodać. Ta szóstka jest z Niemiec

> sprowadzana dwa lata temu, na liczniku miała 200 coś tysi, w warsztacie powiedzieli że licznik

> cofnięty o te 200-300 tys więc z autkiem problemów nie było, nie brudził się, nie pijał,

miło ze się pochwaliłeś ze szczegółami, jakie auto kupujesz. zwłaszcza zazdroszczę że autko się nie brudziło i nie pijało. naprawdę godnie...

ale to raczej nic nie wnosi do opinii o d2.

> czasem mu wachacze się poluzowały i to wszystko. Więc jestem wrogiem teorii o awaryjności 2.5

> (wytarczy kupować części do Audi, a nie od VW czy skody bo barany myślą że to samo),

bo to jest to samo. ten silnik był w paskach przecia co nie? to myslisz ze ma inne części w audi niż vw?

> ciekaw jestem czy kupili by do VW części od Veyrona, Lambo czy Bentleya w końcu dużo części jest

> wspólnych

które konkretnie? i między którymi modelami?

Napisano

> Przymierzam sie do zakupu takiego autka.

> Na allegro rozpietosc cenowa modelu D2 jest od 10 do 25 tysi z tym samym silnikiem 4.2 V8 ...

> Czy jest tu jakis uzytkownik takiego autka ? na co zwracac uwage ? wiem ze skrzynie automatyczne

> lubia miec problemy , szukam rowniez wersji bez pneumatycznego zawieszenia z tylu. Albo co

> innego podobnego wielkosciowo do ceny okolo 25k.

Szukasz auta klasy premium przygotuj się na premium wydatki. To co zaoszczędzisz w zakupie oddasz z nawiązką w eksploatacji. Stac cię na to - bierz, nie stac szukaj mniejszego auta. czytałe że jesteś na to przygotowany więc gratuluję ... fajne autko :-)

Napisano

Widzę że trafiłem na gówniarza który jest fanatykiem BMW, dlaczego?

Zacznijmy od historii:

1899

Pierwszy konstruktor silnika i pojazdu August Horh & Cie buduje swój pierwszy automobil.

1911

Horh nazywa spółkę Audi AG

1913

Horh rozsławia Niemiecką motoryzację przez osiągnięcia w sporcie modelem Audi Typ – C; często nazywany „Alpejskim zwycięzcom”

1915

Horh jako pierwszy inżynier w Niemczech kierownice ustawia po lewej stronie.

Audi Typ – K

1927

Pierwszy pojazd z silnikiem ośmiocylindrowym w Prusach, Audi Imperator.

1929

Kryzys gospodarczy

Ogromny spadek sprzedaży koncernu Audi AG

1932

Audi AG zmienia nazwę na Auto Union AG, symbolem pojednania staja się cztery pierścienie.

1933

Zaprezentowany model Audi Front 225, który ponownie zdobywa serca klientów.

1934

Auto Union podbija świat w wyścigach, i pobija rekordy. Przez tzw. Srebrne strzały rozpędzające się do 370km.

1938

Pierwszy pojazd w Niemczech z napędem na tył, Audi Typ W 23

1940

Wraz z wybuchem II Wojny Światowej spółka rozpada się.

1945

Auto Union Ag leżące w Radzieckiej strefie zostaje wywłaszczone

1965

Przedsiębiorstwo Audi zostaje wykupione przez koncern Volkswagen.

1968

Audi 100, model który pozwolił się usamodzielnić pod skrzydłami dużego koncernu.

1969

Programowe przesłanie Audi – Przewaga Dzięki Technice

1972

Audi 80 (B1) Pierwsza na świecie seria silników OHC i pierwszy stabilny promień skrętu.

1974

Audi zostaje wyróżnione na międzynarodowej scenie za wynalezienia techniczne.

1980

Audi Quatro. Pierwszy na świecie napęd na cztery koła. Po raz trzeci Świat klęka pod pierścieniami.

1988

Audi V8. Pierwszy na świecie silnik V8 32 zaworowy.

1992.

Audi A8 d2. Pierwsze na świecie w pełni aluminiowe nadwozie, wielowachaczowe zawieszenie, silnik W12, ESP nowej generacji (ok tys. obliczeń w ciągu sekundy na każde koło)

2005. Audi R10. Pierwszy raz na świcie diesel wygrywa sporty motoryzacyjne z silnikami benzynowymi, 8 razy z rzędu.

2007.

Audi RS6 C6. Pierwsze na świecie amortyzatory z pompami płynu, które regulowały położenie nadwozia podczas dynamicznej jazdy)

Audi R8 (prototyp w roku 2003). Pierwsze na świecie led, amortyzatory z cząsteczkami atomów.

2012.

Audi A8 d4. Pierwszy na świecie samochód "inteligentny" współpracujący z google earth.

A teraz napisz czego dokonało te burackie BMW na tle Audi. Praktycznie każda generacja beemek była w technicznym tyle za Audi.

Napisano

> A teraz napisz czego dokonało te burackie BMW

Wypuściło na rynek X6 - najbrzydszy samochód w historii motoryzacji.

Napisano

> Wypuściło na rynek X6 - najbrzydszy samochód w historii motoryzacji.

a co z tym poniżej 9s na 402,5 ? wykonane seryjnym autem ? grinser006.gif

Napisano

> Widzę że trafiłem na gówniarza który jest fanatykiem BMW, dlaczego?

zbastuj old.gif bo moderator zrobi to za Ciebie.

> Zacznijmy od historii:

> 1899

...

> 1988

> Audi V8. Pierwszy na świecie silnik V8 32 zaworowy.

a co z tego masz w A6? i A8? silnik - no ok.

nei przeczę że audi zapisało się w historii - głównie quattro - ale piszemy o KONKRETNYCH modelach.

> 1992.

> Audi A8 d2. Pierwsze na świecie w pełni aluminiowe nadwozie, wielowachaczowe zawieszenie, silnik

> W12, ESP nowej generacji (ok tys. obliczeń w ciągu sekundy na każde koło)

super. pogratulować.

1 - 90% ludzi którzy przejadą się E38 i D2 wybierze BMW. wszystko na ten temat.

2 - wyniki sprzedaży pokazały, które auto jest lepsze.

ja nie jestem fanatykiem, poprostu świadomie wybrałem to czym jezdze, a testowałem oba modele.

> 2005. Audi R10. Pierwszy raz na świcie diesel wygrywa sporty motoryzacyjne z silnikami benzynowymi,

> 8 razy z rzędu.

> 2007.

> Audi RS6 C6. Pierwsze na świecie amortyzatory z pompami płynu, które regulowały położenie nadwozia

> podczas dynamicznej jazdy)

> Audi R8 (prototyp w roku 2003). Pierwsze na świecie led, amortyzatory z cząsteczkami atomów.

> 2012.

> Audi A8 d4. Pierwszy na świecie samochód "inteligentny" współpracujący z google earth.

co to ma do rzeczy dla limuzyn z lat 90tych?

> A teraz napisz czego dokonało te burackie BMW na tle Audi. Praktycznie każda generacja beemek była

> w technicznym tyle za Audi.

jezu. no z taką ignorancją i zaślepieniem to dyskusja raczej nie ma sensu.

nie zwrociles uwagi, ze np. bmw w e32 juz mialo docysiskane wycieraczki, ESP, EDC, PDC podwójne szyby, nivo itp itd. co miało wtedy audi V8? było mówiąc lakonicznie: w lesie i nie miało znaczenia na rynku ŻADNEGO.

E38 kontynuowało tą tradycję, pomimo że D2 było już fajnym autem.

Napisano

> Wypuściło na rynek X6 - najbrzydszy samochód w historii motoryzacji.

Widzę ze jest jedna rzecz w której,się zgadzamy. Auto którego projektant wzorował się na linii karaczana.

Napisano

> Widzę ze jest jedna rzecz w której,się zgadzamy. Auto którego projektant wzorował się na linii

> karaczana.

Dodaj że karaczan był w ciąży.

BMW zazwyczaj produkuje piękne samochody. Czasem są one kontrowersyjnie piękne (jak słynne BMW 7), ale po kilku latach stają się klasykami. W przypadku X6 nie sądzę żeby to kiedykolwiek nastąpiło.

Napisano

ja nie jestem fanatykiem, poprostu świadomie wybrałem to czym jezdze, a testowałem oba modele.

Ale takie odnosze wrażenie. Już na samym początku dostałem dość mocną i specyficzna krytykę, więc w specyficzny sposób napisałem tę wiadomość. Mnie nie kręci BMW dlaczego? Za dużo robi wrażenia na papierze a za mało w rzeczywistości. Reklamuje się sportem i pasją a dzięki firmom tuningujących odnosi sukcesy. Fakt że 70% właścicieli tych wozów to głąby, którzy uważają się za lepszych na drodze i cwaniaków, których BMW samo kreuje a wiem z doświadczenia.

A odmawiam BMW serii 7 z powodu:

Dużej pojemności a małego wrażenia z Jazdy,

Napędu na tył, który jest dużo gorszy od quatro

Techniki, która jest daleko w tyle za Audi, przez co staje się zbyt ociężałe

Zaś nie można powiedzieć ze wnętrze ma jedne z piękniejszych jakie miałem możliwość zobaczyć w szczególności z kremową skórą, kierownica leży lepiej w dłoni, i silnik dużo ładniej brzmi.

Ogólnie sprzeczanie się nad tym tematem uważam za zbędny, każdy przed wydaniem 5 czy 50 tys zastanawia się po 50 razy i wybiera produkt ten doskonały. Widzę że obaj mamy podobny charakter i uparcie przekonywujemy do swego zdania. Pozdrawiam i wyników w pracy życzę.

Napisano

> ja nie jestem fanatykiem, poprostu świadomie wybrałem to czym jezdze, a testowałem oba modele.

> Ale takie odnosze wrażenie. Już na samym początku dostałem dość mocną i specyficzna krytykę, więc

> w specyficzny sposób napisałem tę wiadomość.

jaka krytyka? w żadnym miejscu nie poleciłem BMW ponad Audi w tej wypowiedzi. poprostu napisałes kilka frazesów nie do konca sensownych (diesle, opel, zamienniki, "technologia" która wali po oczach). to podałem kilka kontrargumentów.

potem się sadzisz i wklejasz historię marki jako argument na cokolwiek? co z tego ze podczas wojny sie rozpadli? co z tego ze maja jakies motto firmy? co z tego ze tdi wygrał le mans? czy to znaczy ze jak HDI wygrało pare lat temu, to peugeot ma przewage nad audi i robi lepsze limuzyny? pamietaj - dyskusja jest o konkretnych 2 modelach, a nie o 100 latach osiągnięć.

> Mnie nie kręci BMW dlaczego? Za dużo robi

> wrażenia na papierze a za mało w rzeczywistości. Reklamuje się sportem i pasją a dzięki firmom

> tuningujących odnosi sukcesy.

ale konkretnie? ze co? to zle ze maja M? czy dobrze? to zle ze każda generacja M wygrywa na rynku z RS? no ale przeciez są technicznie w tyle.

> Fakt że 70% właścicieli tych wozów to głąby, którzy uważają się

> za lepszych na drodze i cwaniaków, których BMW samo kreuje

obie marki taki sam szacun pod remizą mają.

> a wiem z doświadczenia.

oja cie. socjolog? skoro tak - to nie mam nic do dodania.

> A odmawiam BMW serii 7 z powodu:

> Dużej pojemności a małego wrażenia z Jazdy,

kwestia subiektywna. v12 pełnił funkcję prestizową, a nie miał robic szału nowoczesnoscią.

> Napędu na tył, który jest dużo gorszy od quatro

jest inny. nie gorszy. quatro nigdy nie bedzie sie tak lekko prowadził np. (półosie swoje robią).

wiem ze to nie ma nic do rzeczy, ale obrazowo: ten gorszy napęd z V8 bmw (m62 44) przyspiesza do 100 szybciej niz aluminiowe - lżejsze, quatro 4.2 audi, które ma więcej mocy. ale lipa co?

> Techniki, która jest daleko w tyle za Audi, przez co staje się zbyt ociężałe

konkrety jakies? aluminium - problematyczne na starość, 32 zawory? bmw tez ma. quatro? bmw miało xdrive w latach 80 i jakos olali temat w latach 90 - gupi jacys? czy moze swiadoma decyzja, bo wiedzieli ze w tym segmencie taki naped jest niepotrzebny np?

> Zaś nie można powiedzieć ze wnętrze ma jedne z piękniejszych jakie miałem możliwość zobaczyć w

> ...bla bla bla

> Widzę że obaj mamy podobny

> charakter i uparcie przekonywujemy do swego zdania. Pozdrawiam i wyników w pracy życzę.

oj z tym charakterem to popłynąłęś.

Napisano

> Widzę że trafiłem na gówniarza który jest fanatykiem BMW,

gorzej jak ktos zamyka sie w swoim matrixie...

> 1972

> Audi 80 (B1) Pierwsza na świecie seria silników OHC i pierwszy stabilny promień skrętu.

juz w latach 60-tych fiat produkowal silniki DOHC-doszlo?

> 1980

> Audi Quatro. Pierwszy na świecie napęd na cztery koła. Po raz trzeci Świat klęka pod pierścieniami.

w 1971 roku subaru zaczelo produkcje leone z napedem...pewnie cie to zaskoczy..AWD

swiat nie konczy sie na VAG-u.na szczescie ok.gif

Napisano

> Pierwsze na świecie led, amortyzatory z cząsteczkami atomów.

Weź no to objaśnij. Najciekawszym zagadnieniem są cząsteczki atomów. Chociaż pierwszye na świecie led też jest niezłe.

mar00ha

Napisano

> gorzej jak ktos zamyka sie w swoim matrixie...

Ale chłopaki macie problemy smile.gif jak dla mnie bardziej innowacyjny był Mercedes... a może Volvo .... a może ....... smile.gif

Napisano

> Ale chłopaki macie problemy jak dla mnie bardziej innowacyjny był Mercedes... a może Volvo .... a

> może .......

Nie ważne jak innowacyjni nie byli to audi i tak miało nad nimi przewagę... Technologiczną i moralną!

Napisano

> 2005. Audi R10. Pierwszy raz na świcie diesel wygrywa sporty motoryzacyjne z silnikami benzynowymi,

> 8 razy z rzędu.

Po "drobnej" modyfikacji regulaminu smile.gif

> 2007.

> Audi RS6 C6. Pierwsze na świecie amortyzatory z pompami płynu, które regulowały położenie nadwozia

> podczas dynamicznej jazdy)

Wiesz - Citroen zrobił to "trochę" wcześniej.

W zasadzie widzę tylko jedną rzecz, którą Audi zrobiło jako pierwsze - ocynkowało całą karoserię. Ale o tym akurat nie wspomniałeś.

Napisano

> Ale chłopaki macie problemy jak dla mnie bardziej innowacyjny był Mercedes... a może Volvo .... a

> może .......

Lancia? Jak dla mnie najbardziej innowacyjny producent w historii.

Napisano

> w 1971 roku subaru zaczelo produkcje leone z napedem...pewnie cie to zaskoczy..AWD

Przed Subaru było coś jeszcze angielskiego. Tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć co. Oczywiście mówimy o seryjnie montowanym 4x4 w osobówkach. Bo sam napęd ma historię trochę dłuższą.

Napisano

> Po "drobnej" modyfikacji regulaminu

Ciiii. bo sie wyda ze diesel wcale nie jest lepszy od benzyny w sporcie smile.gif

> Wiesz - Citroen zrobił to "trochę" wcześniej.

> W zasadzie widzę tylko jedną rzecz, którą Audi zrobiło jako pierwsze - ocynkowało całą karoserię.

> Ale o tym akurat nie wspomniałeś.

No i najważniejsza przewaga technologiczna - wykorzystali led w tych dizajnerskich paskach. Szał. Engel Eyes BMW czy bajerancki Lexus Look sie nie umywa do tej "technologii"...

Napisano

> No i najważniejsza przewaga technologiczna - wykorzystali led w tych dizajnerskich paskach. Szał.

Tak jest. Szkoda tylko że w przeciwieństwie do Lexa czy BMW stylistów do tego pozbierali z imprezy w remizie. Ale i tak wszystko wymięka przy "cząsteczkach atomów".

Napisano

> Przed Subaru było coś jeszcze angielskiego. Tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć co. Oczywiście

> mówimy o seryjnie montowanym 4x4 w osobówkach. Bo sam napęd ma historię trochę dłuższą.

Jensen FF

pozdro

wookash84

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.