Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biały nalot na plastikach po polerce

Featured Replies

Napisano

Witam

Przed sprzedażą auta ktoś wypolerował lakier i nie zabezpieczył wcześniej nielakierowanych elementów plastikowych. Czym można skutecznie usunąć ten biały nalot, który wyłazi po każdym myciu samochodu?

Szukam sprawdzonego sposobu a nie tylko domysłów.

Zdjęcie poglądowe jak to mniej więcej wygląda:

e9902eb5f878.jpg

Napisano

-fota nie bangla.

Jelsi chodzi ci o takie białe co wosk zostawia, to proponuję plyn do mycia naczyn rozrób z wodą w misce, weź gąbeczkę do mycia garów i szoruj aż zejdzie. troche to zajmie.

Napisano

Ciepła woda z szamponem samochodowym i jakaś ścierka z mikrofibry daje rade ok.gif

Napisano

Nutella i po sprawie.

Napisano

> Nutella i po sprawie.

A może by tak lepiej powstrzymać się od durnowatych wypowiedzi? czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> A może by tak lepiej powstrzymać się od durnowatych wypowiedzi?

> mar00ha

A może najpierw spróbujesz mojego sposobu, a dopiero potem dasz ostrzeżenie. 033102bebe_1_prv.gif

Sposób wypróbowany na własnym aucie.

Napisano
  • Autor

> A może najpierw spróbujesz mojego sposobu, a dopiero potem dasz ostrzeżenie.

> Sposób wypróbowany na własnym aucie.

ok, nie boje się spróbować, tylko napisz czy wystarczy natrzeć nutellą listwy a potem je umyć?

Napisano

> ok, nie boje się spróbować, tylko napisz czy wystarczy natrzeć nutellą listwy a potem je umyć?

U mnie to wyglądało tak: odrobina nutelli na szmatkę/gąbkę i wcieranie w listwę, po chwili listwa jest czyściutka, nie trzeba później jej myć. Na razie efekt utrzymuje się od co najmniej 5 myć i nie ma śladów po nieszczęsnym białym nalocie.

Napisano
  • Autor

> U mnie to wyglądało tak: odrobina nutelli na szmatkę/gąbkę i wcieranie w listwę, po chwili listwa

> jest czyściutka, nie trzeba później jej myć.

I nie zostawi brązowych śladów? icon_rolleyes.gif

Napisano

> I nie zostawi brązowych śladów?

Dlatego napisałem wcierać, a nie przetrzeć. Kilka ruchów aż do zaniku białych nalotów i brązowego kolorku nutelli. Zresztą spróbuj sam nie ma co zepsuć.

Napisano
  • Autor

Spróbuję jutro ok.gif

Jeśli nie pomoże szampon i szczotka, to spróbuję Twojego sposobu, bo już mam dość tych paskudnych listew. Nawet czernidło do plastików nie pomogło.

Napisano

> A może najpierw spróbujesz mojego sposobu, a dopiero potem dasz ostrzeżenie.

> Sposób wypróbowany na własnym aucie.

A to przepraszam!

Sądziłem, że chcesz sobie porobić jaja. zlosnik.gif

W takim razie uważaj ostrzeżenie za niebyłe. Niestety nie mam go jak usunąć z Twojego profilu - nie mam takiego guziczka. Sorry.

mar00ha

Napisano

Ja uzywam IPA - alkohol izopropylowy.

Pamietaj jednak, ze IPA usunie wosk z lakieru i konieczna bedzie ponowna aplikacja ok.gif

Napisano

> Ja uzywam IPA - alkohol izopropylowy.

> Pamietaj jednak, ze IPA usunie wosk z lakieru i konieczna bedzie ponowna aplikacja

IPA czyści dokładnie wszystko - odtłuszcza rewelacyjnie - do nalotu z polerki szczoteczką do zębów jednak trzeba się wspomóc - potem płyn do garów i na koniec czymś zabezpieczyć

Napisano

> A może by tak lepiej powstrzymać się od durnowatych wypowiedzi?

> mar00ha

widzę , że wyjaśniłeś sprawę hehe.gif

jednak nutella to skuteczny sposób "picowania sprzętu przed handlem ok.gif

Napisano

jezeli to zwykly nie lakierowany czarny plastik, to zabezpiecz tasma lakier wokolo i przejedz ten plastik opalarka - w sensie podgrzewaj caly czas ruszajac opalarka jakbys malowal. Doslownie kilka chwil i bedzie jak nowy, gleboka czern i brak plam - najlepszy sposob jaki do tej pory znalazlem (no i najtanszy). Nie boj sie o lakier, plastik robi sie na tyle szybko czarny, ze nie zdazysz przegrzac lakieru.

Napisano
  • Autor

> Czarna pasta do butów

Wszelakie czernidła tylko maskują biały nalot do pierwszego mycia lub deszczu. Sprawdziłem i nic to nie daje.

Napisano

> Wszelakie czernidła tylko maskują biały nalot do pierwszego mycia lub deszczu. Sprawdziłem i nic to

> nie daje.

Jest dokladnie jak piszesz. Dlatego fachowcy od detalingu stosuja maslo orzechowe. Jak pirsza wyzej

Napisano
  • Autor

> Jest dokladnie jak piszesz. Dlatego fachowcy od detalingu stosuja maslo orzechowe. Jak pirsza wyzej

Wyżej była nutella, a to przecież co innego niż masło orzechowe hmm.gif

Napisano

> Wyżej była nutella, a to przecież co innego niż masło orzechowe

Ale to chyba chodzi o tłuszcz zawarty w tych produktach.

Napisano

Spróbuj potraktować te listwy smarem silikonowym w sprayu. W Punto II mi to pomogło.

Napisano

> niedrogie spróbujemy

> nawet sklep znalazlem w pl

W Saabie czyniło cuda - Saab zrobił spore kawałki pojazdu z jakiegoś "ekologicznego" plastiku który po dwóch latach stania w słońcu Florydy zmienił kolor z czarnego na jasnoszary. Ten preparat pozwalał na tymczasowe (zwykle na 2-3 miesiące) doprowadzenie plastików do właściwego koloru.

Napisano

> Witam

> Przed sprzedażą auta ktoś wypolerował lakier i nie zabezpieczył wcześniej nielakierowanych

> elementów plastikowych. Czym można skutecznie usunąć ten biały nalot, który wyłazi po każdym

> myciu samochodu?

> Szukam sprawdzonego sposobu a nie tylko domysłów.

> Zdjęcie poglądowe jak to mniej więcej wygląda:

sprobuj natrzec listwe WD40 ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.