Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam auta ok. 30 tys.

Featured Replies

Napisano

Witam

Corshe sprzedane, więc nadszedł czas rozejrzeć się za nowym autem. Jestem kawalerem, autem jeżdżę głównie sam, ale czasami zdarza się potrzeba przewiezienia większej liczby osób. Rocznie robię jakieś 12000-15000 km. Nie boję się DPF, bo do pracy mam 20 km z tego 15 km drogą przynajmniej dwupasmową (DTŚ i ul. Bagienna w Katowicach). Chciałbym żeby to było coś w miarę niestare (max 2006), w miarę dynamiczne i ekonomiczne. Dlatego wybór padł na fiatowskiego diesla 1.9 16V 150 KM. Rozważam go w:

Fiat Bravo Sport

Alfa Romeo 159

Opel Astra H

Opel Vectra C

Myślałem też o VAGach ale boję się 2.0 TDI (no i byłyby trochę starsze).

I tutaj mam pytanie do Kącikowiczów. Które Wy byście wybrali? A może widzicie jakieś alternatywy?

Z góry dziękuję za pomoc i ozdrawiam.

pozdro

wookash84

Napisano

Dla mnie to Vectra C lub Saab 9-3. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnie to Vectra C lub Saab 9-3.

Saab jest fajny, tylko niestety nie wiem jak u niego z awaryjnością oraz ceną i dostępnością części.

pozdro

wookash84

Napisano

> Saab jest fajny, tylko niestety nie wiem jak u niego z awaryjnością oraz ceną i dostępnością

> części.

> pozdro

> wookash84

Poza częściami typowymi dla Saab'a (buda i wnętrze) to jest Opel (zawieszenie etc.) i Fiat (silnik). Dodatkowo była wersia TTiD 1.9 180KM. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Poza częściami typowymi dla Saab'a (buda i wnętrze) to jest Opel (zawieszenie etc.) i Fiat

> (silnik).

Wiem. Ale chodzi mi właśnie o te typowo Saabowskie części. No i 9-3, żeby wyglądał musi być w wersji Vector i z dużą navi.

> Dodatkowo była wersia TTiD 1.9 180KM.

To już raczej po za moim zasięgiem finansowym.

pozdro

wookash84

Napisano

Ja wybrałbym Fiata bo najmniej spali a chyba najwięcej da frajdy bo silnik niezły a i samochód lekki, no i na co dzień nie potrzebujesz dużo miejsca w środku. Myślę, że do 30 tys. kupi b. młode auto.

Napisano

> I tutaj mam pytanie do Kącikowiczów. Które Wy byście wybrali? A może widzicie jakieś alternatywy?

A może też Fiat, ale Croma?

Napisano

> A może też Fiat, ale Croma?

polecam ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wybrałbym Fiata bo najmniej spali a chyba najwięcej da frajdy bo silnik niezły a i samochód

> lekki, no i na co dzień nie potrzebujesz dużo miejsca w środku. Myślę, że do 30 tys. kupi b.

> młode auto.

No właśnie ku Fiatowi najbardziej się skłaniam (tzn teraz, bo mi się co chwile zmienia zlosnik.gif )ale tylko w wersji Sport a tych jest baaaaaaardzo mało.

pozdro

wookash84

Napisano
  • Autor

> A może też Fiat, ale Croma?

Może to przez te dziwne proporcje ale wydaje mi się emerytowozem, więc raczej nie. Chociaż gdzieś tam z tyłu głowy ta idea też się pojawia.

pozdro

wookash84

Napisano
  • Autor

> Jak bravo to tylko w wersji sport.

> Może warto poszukać vectry GTS?

W przypadku Vectry skłaniałbym się właśnie głównie ku GTS, w ostateczności kombi, bo jest ich więcej z tym silnikiem.

pozdro

wookash84

Napisano

> Myślałem też o VAGach ale boję się 2.0 TDI (no i byłyby trochę starsze).

Najgorszą opcją jest samochód kupiony w PL, ze znikomą historią serwisową, naprawiany przez Pana Henia bez narzędzi VAG i klucza dynamometrycznego. Poza tym, z modułem wałków wyrównoważających napędzanych łańcuchem.

Nic strasznego i zabójczego dla portfela zlosnik.gif

Napisano

przy takich założeniach = bravo ok.gif

Napisano

> w miarę dynamiczne i ekonomiczne.

Odwieczny problem zlosnik.gif

> A może widzicie jakieś alternatywy?

1.6 Multijet zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego wybór padł na fiatowskiego diesla 1.9 16V 150

> KM.

Tam nie ma DPF-a ok.gif

> Rozważam go w:

> Fiat Bravo Sport

To będzie dobry wybór. Ja swojego fiata miałem sprzedawać, ale tak mi go żal, że zostanie jako trzeci w rodzinie zlosnik.gif

Napisano

> Może to przez te dziwne proporcje ale wydaje mi się emerytowozem, więc raczej nie. Chociaż gdzieś

> tam z tyłu głowy ta idea też się pojawia.

Proporcje ma dziwne, to fakt, ale za to jest często fajnie wyposażony i duuużo miejsca w środku smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tam nie ma DPF-a

Z tego co pamiętam, to DPF był opcją. Ale jak już mówiłem nie boję się tego wynalazku w aucie.

pozdro

wookash84

Napisano

> Witam

> Jestem kawalerem, autem jeżdżę

> głównie sam, ale czasami zdarza się potrzeba przewiezienia większej liczby osób. Rocznie robię

> jakieś 12000-15000 km.

A może benzyna? mniejsze ryzyko, nowsze auto.

> Fiat Bravo Sport

> Opel Astra H

Myślę, że ciekawe pomysły. Dołączyłbym jeszcze FF2 w w.w. kwocie.

> Alfa Romeo 159

> Opel Vectra C

A takie avta do jazdy "solo" nie za duże? Chyba, że lubisz po prostu...

Napisano

> Najgorszą opcją jest samochód kupiony w PL, ze znikomą historią serwisową, naprawiany przez Pana

> Henia bez narzędzi VAG i klucza dynamometrycznego.

Jako historii serwisowej nie rozumiesz chyba wpisów do książki serwisowej, tudzież serwisowania w ASO?

Z góry wyjaśniam o co chodzi: podrabianie książek serwisowych to standard, a serwisowanie w ASO pod względem jakości (nie tylko ceny) przegrywa z serwisowaniem u Heńka.

Napisano
  • Autor

> A może benzyna? mniejsze ryzyko, nowsze auto.

Chcę w miarę mocne auto (w stosunku do mojego poprzedniego 65-konnego Corsche), a nie chcę dużych rachunków na stacji

> Myślę, że ciekawe pomysły. Dołączyłbym jeszcze FF2 w w.w. kwocie.

Nie wiem dlaczego ale jakoś nie mam zaufania do Focusa.

> A takie avta do jazdy "solo" nie za duże? Chyba, że lubisz po prostu...

Podobno do mnie pasują duże auta zlosnik.gif

pozdro

wookash84

Napisano

> Witam

> Corshe sprzedane, więc nadszedł czas rozejrzeć się za nowym autem. Jestem kawalerem, autem jeżdżę

> głównie sam, ale czasami zdarza się potrzeba przewiezienia większej liczby osób. Rocznie robię

> jakieś 12000-15000 km. Nie boję się DPF, bo do pracy mam 20 km z tego 15 km drogą przynajmniej

> dwupasmową (DTŚ i ul. Bagienna w Katowicach). Chciałbym żeby to było coś w miarę niestare (max

> 2006), w miarę dynamiczne i ekonomiczne. Dlatego wybór padł na fiatowskiego diesla 1.9 16V 150

> KM. Rozważam go w:

> Fiat Bravo Sport

> Alfa Romeo 159

> Opel Astra H

> Opel Vectra C

> Myślałem też o VAGach ale boję się 2.0 TDI (no i byłyby trochę starsze).

> I tutaj mam pytanie do Kącikowiczów. Które Wy byście wybrali? A może widzicie jakieś alternatywy?

> Z góry dziękuję za pomoc i ozdrawiam.

> pozdro

> wookash84

A może Signum??

Płyta podłogowa Vectry C Kombi, ale nadwozie krótsze ok. 20-30cm kosztem bagażnika.

Za to z tyłu miejsca dużo więcej niż w Vectrze. Silniki 1.9 150KM te same co fiat i alfa,

więc typowe usterki i spalanie też podobne. Można trafić fajnie wyposażone egzemplarze, tylko za polifta trzeba by ok.2tyś do Twojej kwoty dołożyć.

Auto z tyłu ma dwa niezależne, przesuwane fotele, a co za tym idzie 3 osobie będzie się podróżowało kiepsko(będzie siedziała na twardym wąskim podłokietniku). Ale za to 4 osoby mają warunki podróży bardzo przyjemne.

Auto większe od fiata, alfy, saaba i astry.

Np:

http://otomoto.pl/opel-signum-navi-xenon-czarna-sport-17-C23225636.html

Ja właśnie śmigam czymś takim i jest przyjemnie.

Napisano
  • Autor

Leon przeszedł bez odzewu. A teraz mam kolejne pytanie.

Co myślicie o tym Bravo? Oglądałem go dzisiaj i wiem, że robiony był tylny prawy błotnik, kierownica i fotel kierowcy trochę wytarte. Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Ale może fachowcy zauważą jakieś nieprawidłowości w wyposażeniu lub ktoś już sprawdzał go dokładniej. Niestety dzisiaj już nie dałem rady i jeśli dalej byłbym zainteresowany to w środę pojechałbym z nim na sprawdzenie w ASO i może Sporcik zmieniłby właściciela.

Edycja: Przypomniało mi się. Większość szyb jest z 2008 roku. Jedynie przednia i w przednich prawych drzwiach z 2007. Ale moim laickim okiem wyglądają na oryginalne. Możliwy jest taki układ?

pozdro

wookash84

Napisano

>Większość szyb jest z 2008 roku. Jedynie przednia i w przednich

> prawych drzwiach z 2007. Ale moim laickim okiem wyglądają na oryginalne. Możliwy jest taki układ?

pewnie tak; w marei z 97 były szyby z 96

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzebuję kotleta.

Ostatecznie zakupiłem fajne Bravo 1.9 150KM ale niestety skończył tak. Dlatego też zmuszony jestem szukać następcy. Wymagania mam skromne:

w miarę mocny i szybki (jak dla mnie 150 koni dawało radę)

oszczędny (Bravo paliło przy mało spokojnej jeździe ok. 7,4 l/100km)

w miarę świeży (chyba raczej nie starszy niż 2006 r.)

bezawaryjny i tani w eksploatacji(auto miałoby być na kilka lat więc liczę się z wymianą dwumasy lub wtrysków, ale nie chciałbym silnika, który słynie z niespodzianek w trasie)

dobrze wyposażony (miałem automatyczną klimatyzację dwustrefową, tempomat, ASR, ESP, HillHolder, Bluetooth, chłodziarkę, czujniki cofania, automatyczne wycieraczki oraz wiele innych bajerów i kurde wszystko strasznie umilało jazdę smile.gif )

w miarę dużo miejsca w środku (kompakt lub coś większego, Bravo było dosyć duże i całkiem wygodne dla moich 100kg kochanego ciałka)

fajnie by było jakby auto było po prostu fajne (Bravo mi sie strasznie podoba, zwłaszcza moje smile.gif )

cena do 30 tys. ( budżet nieprzekraczalny frown.gif / rozważam też przetransferowanie części funduszy na inny cel w związku z tym, przy obniżeniu kilku kryteriów, np. wieku może znalazłbym coś fajnego do 23. tys.)

Wszystkie te kryteria w moich oczach spełniał Fiat Bravo 1.9 150KM. I dalej spełnia. Dlatego też skłaniałbym się ku ponownemu wejściu do tej samej rzeki. Ale zastanawiam się, czy nie warto spróbować czegoś innego. Może jest coś z czego byłbym równie zadowolony.

Dlatego też zostawiam tu pole do popisu dla Szanownych Autokącikowiczów i liczę na jakieś pomysły.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

wookash84

Napisano

była na giełdzie jakiś czas temu Epica i to bym kupił

ewentualnie Bravo ale chyba z sinikiem benzynowym

Napisano
  • Autor

Tak się rozglądam i w oko wpadł mi Peugeot 407 2.0 HDI po 2006 r. Co myślicie o tym aucie? Może ktoś się orientuje jak wygląda awaryjność i koszty eksploatacji, spalanie, opinie itd.?

pozdro

wookash84

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.